BoekenleggersMarianne P. vertelt over drie boekenleggers. De boekenlegger met de initialen HAK komt uit haar familie, de boekenlegger met de poezen heeft ze zelf geborduurd en de boekenlegger met de tekst souvenir is eigendom van een 83-jarige dame. Marianne P. aan het woord: ‘Voor zover we kunnen nagaan draagt de boekenlegger de initialen van een zus van mijn overgrootmoeder: Hendrikje Arends Kluitenberg. Of hij ook door haar geborduurd is weten we niet want Hendrikje is jong gestorven aan tbc. Het zou kunnen dat hij door een zus, misschien mijn overgrootmoeder Annigje Arends Kluitenberg is geborduurd als herinnering. Omdat stambomen altijd via de mannelijke lijn gaan is er over de zusters van voormoeders meestal niets vermeld. Toen ik met mijn moeder hierover praatte, kwam er een buurvrouw op bezoek. Ze zag mijn bladwijzer en riep: “zo eentje heb ik ook geborduurd!” Ik mocht een foto van haar boekenlegger maken. De achterkant is afgewerkt met zijdelint. Ze heeft hem geborduurd op de lagere school toen ze zeven jaar was, ze is nu 83 jaar. Ze is afkomstig uit Warns in Gaasterland. Ik was erg geïntrigeerd door deze werkjes en vroeg me af of het karton nog verkrijgbaar is.
Tokens and Trifles heeft beeldschone kaartjes, maar wel vrij kostbaar. Bij een Franse firma Carton Perforé a Broder heb ik een aantal velletjes kunnen bestellen ter grootte van een A4tje voor drie euro per velletje. Ze leveren ook nog verschillende kleuren. Ook in Nederland bij de Handwerkboetiek is geperforeerd karton te bestellen. Ook daar een paar velletjes besteld, maar ik kwam tot de ontdekking dat het in Nederland bestelde iets grover is dan het Franse. Het laatste heeft 7 kruisjes op een 1 cm en het grovere 5,5 kruisjes op een 1 cm. Er zullen nog wel meer adressen zijn: onder andere Willow Fabrics, maar daar heb ik geen ervaring mee. Op een stukje Frans Carton Perforé heb ik een modernere boekenlegger geborduurd, best bewerkelijk, maar erg leuk om te doen. Het randje is geknipt (ik kwam er te laat achter dat ik niet uitkwam).
Vanmorgen vond ik in een boekje van DMC met het patroontje van de boekenlegger met souvenir. Het is Point de Marque 1re serie. Ik vond via een weblog een site waarop je heel veel oude handwerkboekjes kunt downloaden: Antique Pattern Library.’

31 gedachten over “Boekenleggers

 1. Marianne P, wat leuk !!!
  Ook toevallig(?) van de buurvrouw.
  Mooi dat deze boekjes op internet te vinden zijn. Ik heb dit motief ook een keer geborduurd. En ben in het gelukkige bezit van dit boekje :-)).
  Wat leuk zijn ze hé, er is idd wel eens meer over het karton geschreven. Ik heb ook een keer een logje over deze boekenleggers/karton gemaakt.
  Hier wordt er ook over geschreven.
  http://handwerkmarieantoinette.web-log.nl/handwerkblog_van_marieant/2007/07/gaatjespapier.html

 2. Wat is dat toch leuk iedere keer als ik dat weer zie dat borduren op karton. In een HzG is er ook ooit een heel artikel aan gewijd met hele mooie foto’s!
  Onlangs heb ik wat linken naar sites van oude patroontjes op mijn weblog hiervan vermeld… 😉 inclusief wat afbeeldingen van wat boekjes… 😉 Priscilla en DMC-boekjes.

 3. Leuk dat je mijn verhaaltje geplaatst hebt Berthi!
  Marianne ik lees regelmatig je weblog en de site met oude boekjes vond ik op jouw aanwijzingen. zo vond ik ook het patroontje van souvenir.Bedankt!
  Marieantoinette; ook jouw weblog is erg leuk en inspirerend, dat zie je wel. Je boekenleggers zijn beeldig!
  Toen ik vorige week bij mijn moeder kwam had ze alle oude bijbels nagezocht en kwamen nog twee geborduurde boekenleggers tevoorschijn, waarvan eentje ook oud denk ik. De herkomst wist ze niet meer. Die met vergeet mij niet is ook afgewerkt met een lint aan de achterkant: onder en boven is een rij kruisjes dooor en door geborduurd en daarmee het lint vastgezet.
  [IMG]http://i19.tinypic.com/4uu9wcn.jpg[/IMG]
  [IMG]http://i18.tinypic.com/6fg6z41.jpg[/IMG]

 4. Wat een enig stukje Marianne. Mooi toch hè, die noeste arbeid van vroeger. Toen hadden ze nog niet alle hulpmiddelen die we nu tot onze beschikking hebben! Ik ben helemaal weg van die poezen op die boekenstapel, vooral die tekst!

 5. Wat een prachtige boekenleggers. Heerlijk om naar te kijken.
  Volgens mij had je gisteren heel wat pageviews Berthi, want ik zag dat je op 13 staat in de web-log top 50.

 6. Marianne P. mooi en interessant en met alle links weer veel te bekijken vandaag.

 7. Leuke log weer vandaag! En vooral die link naar de Antique Pattern Library: daar kan ik de rest van mijn leven mee vooruit!!! (En al mijn levens hierna nog) Wat een geweldige “mer à boire”! Heel veel dank, ik heb hier voor dagen kijkplezier aan; nu die dagen nog vrij zien te maken 😉

 8. Wat een mooi log Marianne P. en ik heb nu meteen alle informatie waarnaar mijn schoondochter en ik al een tijdje naar op zoek waren. We zochten gaatjeskarton en konden alleen het grove vinden, ,maar dat zochten we niet. Het karton van de franse site ga ik nu bestellen. Heel hartelijk bedankt voor een blik op de prachtige boekenleggers en de links.
  Dank Berthi dat er zoveel verschillende artikelen van allerlei mensen hier hun plekje vinden dankzij jou.

 9. Nog een keer (wakker) kijken naar de boekenleggers.
  Degene met de boot is wel heel bijzonder !!
  Leuk om te weten dat het zo oud is !!

 10. @marian’ne m, het feest is voorbij en nu gaan we over tot de orde van de dag!:-)
  Jij had al eerder zo’n mooie log over dit gaatjeskarton en ik liet in deze log een soortgelijke boekenlegger zien:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/03/boekenlegger.html
  Gaat het al weer wat beter met je?
  @Marianne, leuk, ik ga zometeen kijken!
  @Marianne P, ook deze boekenleggres zijn enig om te zien.
  @Annelies, het was gisteren een gezellige feestdag met vele gasten op bezoek die ik heb getrakteerd op een patroon. Dat is eens iets anders dan taart!:-)
  @Ineke, tsja… we zullen keuzes moeten maken!:-)
  @Corrie, het delen van informatie met elkaar vind ik erg belangrijk, dat doe ik met heel veel plezier en daar heb ik ook een weblog voor.

 11. Even tijd om bij te lezen, wat een apart log weer, en wat prachtig toch dat deze boekenleggers in de familie bewaard zijn gebleven!

 12. @Neeltje, daar is al eens eerder over gesproken. Het lijkt me een leuk idee voor na het Harten-project, na de expositie.

 13. Leuk stukje mam! Het is dat ik nog 10 projecten in mijn hoofd heb, maar als we volgende keer komen logeren kan ik vast wel een boekenlegger af maken. Jij hebt al het materiaal wel in huis.. 😉

 14. Wat mooi deze boekenleggers.
  En terwijl ik dit log lees, denk ik; he, die heb ik toch ook gezien.
  Her en der in boeken ” verstopt”.
  Als ik ze weer tegenkom, zal ik ze wel laten zien.
  Zelf heb ik ook al heel wat boekenleggers verzameld door de tijd, net als boeken :-).
  Leuk idee; een boekenlegger project.
  Het hartenproject is ook al zo leuk.

 15. Berthi, mijn moeder, Marianne P, is een handwerkliefhebber pur sang, en een geweldige lerares. Als klein meisje heb ik van haar vele handwerktechnieken geleerd. Ze was zo bevlogen dat ze zichzelf links leerde haken, omdat ik linkshandig was.
  Ik kan zelfs frivolite doen dank zij haar. Een bijna uitgestorven vaardigheid.

 16. Eeehhh verkeerd gelezen …bloos… het ging over Marken je opmerking en niet over de gratis boekjes 😉
  Je hebt daar al wat interessants bijgezet ook evenals Marcella 😉
  Erg aardig van ‘Tantes Zolder’ dat ze haar patronen aan iedereen geeft.

 17. Wat mooi die oude boekenleggers! De jouwe vind ik ook erg leuk geborduurd. Leuke log met geschiedenis.
  Waarom vind ik nu geschiedenis wel leuk, en op school toen niet!!!

 18. @Marianne, het is goed om mijn geheugen af en toe op te frissen! Ik heb net de links weer eens bekeken. Dank je!
  @Marijna, we kunnen elkaar een hand geven. Vroeger had ik ook bijzonder weinig met geschiedenis, maar de belangstelling hiervoor is enorm gegroeid.

 19. ik heb een vraag een broer van mij schoon dochter gaat trouwen en ik ben een bingo zakje aan het maken en daar wil ik graag de letters van BINGO op geborduurd hebben en nu vroeg ik mij af of ik bij u die letters kon bestellen tegen betaling ik hoor van u

 20. @marian’ne m, heel veel dank voor je hulp!! Ik was vanmiddag op familiebezoek, vandaar dat ik de reacties nu pas lees. Voor mij dus geen textielmuseum vandaag!
  @Gerda de Kok, marian’ne m heeft al heel veel links gegeven waar je mee aan de slag kunt, en bij mij zijn geen letters te koop. Ik heb geen winkeltje!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *