Hartjesdagen

Wij hebben ons Harten-project en Amsterdam heeft zijn Hartjesdagen. Zaterdag en zondag vinden volgens traditie de Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk plaats. Het belooft een heus spektakel te worden met waanzinnige straatacts, een serieus zangtalentenfestival, opera en natuurlijk op zondag de spectaculaire Hartjesparade. Voor de oorsprong van de Hartjesdagen gaan we terug naar de middeleeuwen. Het ‘gewone’ volk kreeg in de bossen rondom Haarlem één keer per jaar, op de derde maandag in augustus, toestemming van de landeigenaar om op de hertjes te jagen. De buit werd mee naar huis genomen en aan grote spitten gebraden. Het feestmaal werd onder het genot van vele pullen bier verorberd en daarna gaf men zich over aan zang en dans. Langzamerhand zakte het festijn af in de richting van Amsterdam en kreeg in de loop van de tijd een steeds meer carnavalesk karakter. Vooral in de Jordaan, de Haarlemmerbuurt en op de Zeedijk werd Hartjesdag hartstochtelijk gevierd. Het was een feest van vrijheid en blijheid. Oudere buurtbewoners kunnen zich nog herinneren hoe een bonte stoet van verklede mensen al dansend en zingend over de Zeedijk en de Warmoesstraat naar de Dam trokken en weer terug. Voor de kinderen was het ook feest. De meisjes kregen een matrozenpakje aan en de jongens een jurk. Zo uitgedost liepen ze langs de deuren om geld op te halen voor rotjes en vuurwerk, dat ’s avonds afgestoken mocht worden. In 1942 verboden de Duitsers de viering van Hartjesdag en dat leek het einde in te luiden van een eeuwenoude traditie, tot de buurtvereniging in 1997 dit volksfeest, in samenwerking met de NV Zeedijk, opnieuw introduceerde. Van een buurtfeestje ter ere van het herstel van de Zeedijk zijn de Hartjesdagen in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een evenement waar vorig jaar zo’n veertigduizend bezoekers op af kwamen. Dit jaar belooft het weer een groot feest te worden.

15 gedachten over “Hartjesdagen

 1. Wat een leuke informatie weer. Ik heb zelf een tijdlang in Amsterdam gewoond, maar hier wist ik niets van – het was dan ook vóór 1997. Nu denk ik, als ik lees over veertigduizend bezoekers, eigenlijk alleen maar “wegblijven dus” ;-), tegenwoordig ben ik bijna allergisch voor zaken waar het etiket Evenement op geplakt zit. Maar het is leuk dat de traditie weer opgepakt is en ik wens iedereen die meedoet veel gezelligheid!

 2. Goh, ik ben opgegroeid in Amsterdam maar had hier nooit van gehoord. Maar ik ben dan ook al in 1988 verhuisd naar Drenthe. Grappig dat een oud gebruik weer nieuw leven wordt ingeblazen.

 3. Zoveel bezoekers…en toch al die jaren niets van vernomen…leuke geschiedenisles is dit…

 4. Wat leuk dat ze deze traditie in ere hebben hersteld en het verhaal over de oorsprong is heel erg leuk om te weten. Ik zal onze zoon en schoondochter eens vragen of zij er iets van hebben beleefd de afgelopen 15 jaar dat ze in Amsterdam woonden. Gisteren was ik nog in Amsterdam voor de expositie van Modehuizen en ik heb ervan genoten. Ik was helemaal op toen ik thuis kwam en wist bijna niet meer wat ik allemaal had gezien, maar nu staan me weer allemaal prachtige dingen voor ogen, wat een feest om al die schitterende stoffen, modellen, kant, band en bijv. hoedenspelden uit die tijd te zien. prachtige vrouwelijke mode en er kwamen talloze herinneringen boven aan mijn moeder die in een prachtige moiré-zijden jurk met lange glacés en hel hoge hakken aan naar een feest ging met mijn vader. Het is toch vreselijk dat die dingen niet bewaard zijn gebleven.

 5. mooi verhaal! of het evenement van nu nog iets met de oorsprong van de hartjesdagen van doen heeft vraag ik me af. Voor de mensen die de geschiedenis niet kennen zal het ongetwijfeld een gezellig feest zijn. Ik denk dat ik thuis blijf en van het verhaal geniet.

 6. Terug van een paar dagen weg zie ik nu pas de breirol uit de Hansenhof. Mooi, mooi en hij lijkt me wel heeeel lang! En ook opmerkelijk dit verhaal over hartjesdagen: ik had er ook nog nooit van gehoord. Zo wordt er altijd weer een aanleiding gevonden om een feest te vieren! Ik ben blij dat het tegenwoordig zónder hertenjacht is, hoewel ik niet weet hoeveel herten er nog te vinden zijn rondom Haarlem :)??

 7. Wat leuk dat je dit met ons deelt.Klinkt ook gezellig, wij kunnen enorm genieten van al die gezellige straatjes in Amsterdam.Vorig jaar twee dagen rondgelopen en zulke leuke dingen gezien.

 8. @Mary, goed dat je hier een ‘hart’-alarm geeft. Ik kom net terug van een bezoek aan de blog van Hilly en zij heeft een prachtig hart gemaakt.
  Volgende week wordt het toegevoegd aan de fotogalerie. Dat is de taak van Matthijs en die is nu met zijn vriendin op vakantie in Bulgarije. Even geduld…!
  @Corrie, leuk om te horen over de expositie Modepaleizen. Ik heb het plan om er ook nog naar toe te gaan. Ik moet wel snel zijn!!
  @Bertie, ik houd er ook niet zo van als het zo massaal gaat worden. Als ik er toevallig middenin beland, dan ben ik ook vaak weer snel weg.
  @josefien, waarschijnlijk is iedereen blij dat de herten buiten dit evenement worden gehouden.
  @lynda, je kunt onmogelijk op één dag alles zien in Amsterdam.

 9. Ik had wel eens van Hartjesdag gehoord, maar nooit de oorsprong geweten. Dank voor deze informatie.

 10. Weer geweldige dingen te lezen en naar te kijken Berthi! dat wist ik helemaal niet,ik bedoel de hartjesdag. So leuk..ik vind jouw hartje aan de rechte kant van de pagina ook enig! Ik wil graag een hartje swap met je hebben als je zin heb. Wanneer je het self wilt natuurlijk. Ik wens je een hele fijne hartjesdag en weekend, Aina (“,)

 11. @Aina, volgend jaar komt er een harten-expositie. Wil je ook meedoen?
  Iedereen kiest zelf haar eigen handwerktechniek en vervolgens moet er een hart(en) in voorkomen.
  Links zie je een link naar de fotogalerie van de harten die al klaar zijn.
  Moet dat hart zelfgemaakt zijn, dat je wilt ruilen? Of mag het ook een ander hart zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *