Ribe

Het is vakantietijd. Sommigen van ons blijven thuis, anderen trekken graag naar Verweggistan. Maaike koos voor haar lievelingsland Denemarken. De vakantie dit jaar was kort voor ze vanwege het slechte weer in Denemarken en de niet al te beste camping. Met een soort heimwee vertrok ze te snel huiswaarts. Maaike bezocht het oudste stadje van Denemarken, Ribe, waar zij dit bruidspaar tegenkwam. Maaike: ‘Het bruidspaartje kwam ik onderweg naar het handwerkzaakje tegen. Onder de rok van het bruidje komt zwarte kant vandaan en als trouwschoenen heeft ze slippertjes waarvan ik de hakken even heb ingezoomd want met alle respect, op je trouwdag ben je over het algemeen zenuwachtig maar deze bruid liep er op weg alsof het niets was ondanks de bijzondere keien in Ribe. De hakken schat ik op een centimeter of 8, 9, aan de voorkant van de slippertjes zaten gespjes die ook opvielen omdat ze nogal glinsterden. Na mijn handwerkzaak bezoek kwam ik het bruidspaar weer tegen in de kerk van Ribe waar ze naar ik aanneem, ondertussen getrouwd zijn. Of de dresscode voor deze bruiloft zwart-wit was, weet ik natuurlijk niet maar feit was wel dat het gezelschap rondom het bruidspaar zich overwegend in die kleuren had gekleed. Of dit nu een soort nieuwe trend is voor bruidsmode is mij ook onbekend al loopt Denemarken natuurlijk wel vaak voorop op design-gebied. Persoonlijk heb ik in elk geval geamuseerd naar deze bruid staan kijken, zij was vooral gefocused op wat gebeuren moest dus ik geloof niet ze alle aandacht die ze met haar jurk heeft gekregen mee heeft gekregen maar dat zal met meer bruidjes het geval zijn.’

Maaike:’Van de zes dagen dat we in Ribe waren, ben ik vier keer langs het handwerkzaakje geweest en het is dat we weer in Nederland zijn, anders zou ik zo weer naar deze handwerkzaak zijn gegaan. In tegenstelling tot de gemiddelde handwerkzaak, had deze handwerkzaak een rommelig karakter. Je ziet dat aan de zakken die buiten staan bijvoorbeeld, daarin zaten bolletjes wol van voorgaande jaren, restanten zeg maar die voor een habbekrats weg mochten. De bak die rechts te zien is, had ook mijn aandacht, daarin zaten echt allemaal oude tijdschriften, DMC-patronen, leuk snuffelen dus. In dezelfde bak ook allemaal zakjes met garen wat overgebleven was na het borduren van pakketten. Het leuke daarvan was dat je bijvoorbeeld garen wat je in Nederland niet zo snel tegenkomt zoals Eva Rosenstand en OOE daar tussen vindt.

Binnenin bleek het assortiment uitgebreid, van quiltstoffen tot leuke wolletjes en zelfs een uitgebreid scala aan handwerkboeken, zo kwam ik “Gelegenheidsmerklappen” van Jan Houtman tegen, maar ook een van de boeken van Jose Sterrenburg. Om kort te gaan, ik heb heerlijk geneusd, het is zo fijn als mensen je je gang laten gaan in een handwerkzaak hoe lang het ook duurt en het nodige is dan ook mee terug naar huis gegaan. (Dagmargade 4)’

Maaike: ‘In een antiekzaakje in Ribe kwam ik de merklap tegen en nadat ik even om mij heen had gekeken of ik niemand zag, heb ik snel een foto van de merklap genomen. Ik geloof dat de vraagprijs zo’n 550 kronen was. In hetzelfde antiekwinkeltje lagen de kussentjes, elders in het zaakje waren kleine kussentjes te vinden met geborduurde voornamen er op.’

Ik heb met veel belangstelling naar deze merklap gekeken en wat mij opvalt zijn de vele initialen. Ik vermoed dat CP, geboren 1832, en KP, geboren 1834, een echtpaar waren. De man, CP, krijgt een mooie kroon en daarboven zien we het jaartal 1907. Ik denk dat dit zijn overlijdensdatum is. Verder zien we vijf initialen die allen eindigen op een P. Het echtpaar had vijf kinderen en het kind NP dat geboren werd in 1859, overleed in 1884. Voor deze datum staat een kruisje geborduurd. Ik verwacht dat KP deze merklap geborduurd heeft op latere leeftijd. Een stamboomlap. Haar overlijdensdatum staat er niet meer op.

21 gedachten over “Ribe

 1. Wat een mooie zaak,apart dat bruidje ,vind ik wel mooi eigenlijk….
  En is er eigenlijk veel verschil in de symboliek ,die gebruikt wordt in merklappen over de hele wereld?
  Is het vooral deze kant van de aardkloot dat ze gemaakt worden?Dat weet jij vast wel Berthi…..
  Bedankt Maaike ,leuk!

 2. Door deze prachtige foto’s heeft een verregende vakantie toch nog mooie momenten.
  Maaike een schitterend stuk kant, daar wil je ook graag de herkomst weten.
  Je mag vaker naar Denemarken, maar dan met mooi weer.
  Elma

 3. mooie merklap. leuk ingedeeld winkeltje s o te suffelen, Heerlijk

 4. Wat leuk . Ribe daar zijn wij ook een paar jaar geleden geweest. Van de handwerk zaak kan ik me herinneren dat het er erg rommilig was en mijn blik alleen op patchwork was gericht. Ik heb er niets kunnen vinden. enemarken is een prachtig land en vooral heel rustig. Ik zou er zo weer heen gaan.
  Dankje voor je verhaal Maaike

 5. Denemarken…nog nooit geweest, maar als ik lees dat het rustig is wil ik er meteen naar toe. Dan is er ook nog een en ander te zien, een zeer relaxte bruid en dat komt misschien vanwege die rust. Een schitterende merklap en een winkel waar ik ook wel zou willen snuffelen. Aanstekelijk verhaal Maaike en vind je het hier beter qua weer? Datzal niet denk ik, maar dan heb je wel lekker je eigen bedje en comfort. Jammer deze zomer, maar misschien nog een paar mooie weken in het najaar voor we de lange,lang winter ingaan. Dankjewel voor je verslag Maaike en jij voor de gelegenheid Berthi.

 6. Leuk om te lezen Maaike. Wat ik me herinner van ons bezoek aan Denemarken (heel wat jaren geleden) glooiend ,groen , prachtige bomen rust………

 7. Berthi, wat een leuk verhaal achter die merklap, dan kijk je er toch weer heel anders tegenaan. Het zou kunnen dat de borduurster deze merklap op latere leeftijd gemaakt heeft. Wat mij opviel was dat het op heel losgeweven stramien was geborduurd, het borduurgaren vulde bijzonder op, toch zit het geheel mooi in elkaar.

 8. Ha Maaike !!!
  Mooi en interessant verslag, wat sneu van je verregende vakantie.
  Gelukkig heb je mooie dingen kunnen zien :-)).
  Leuk de trouwjurk, apart het zwarte kant eraan en O O die muiltjes.
  Prachtige merklap, ja daar wil je idd altijd meer van weten.
  EN ik wil wel een dagje in dat winkeltje rondneuzen !!

 9. @Hilly, overal kom je merklappen tegen, maar ik houd me alleen bezig met de Nederlandse merklappen omdat daar al een grote verscheidenheid aan indeling, kleuren, motieven etc. te vinden is.
  @Maaike, als er een verhaal bij een merklap komt, gaat het meer leven en kijk je er anders tegenaan. Ik zat naar deze merklap te kijken en zag direct de vele initialen die allemaal eindigen op een P.
  Verder natuurlijk Adam en Eva, de pauwen en de verspieders van Kanaän. De borduurster heeft frisse kleuren gebruikt voor deze lap waardoor hij zeer levendig is.
  Een aantal jaren zijn wij in Denemarken geweest en wel in Jutland. Prachtig gebied en lekker rustig. Wij boften toen met het weer. De hele week zon!
  @Corrie, ik heb het net gezien en er is een mailtje onderweg naar jou.

 10. @Marian’ne, je kunt je zo vermaken in dit winkeltje, heerlijk graaien. Ik heb een berg Deens garen gekocht voor een habbekrats. Hiervoor kun je je koopstop wel negeren hoor! Weet je dat ze zelfs al geborduurde merlappen verkochten in lijst met passpartout, zonder glas ervoor voor maar 100 kronen, is € 13,–. Niets voor ons, wij maken ze zelf wel maar voor anderen weer geweldig natuurlijk!
  @ Berthi, benieuwd wat je morgen plaatst, ik weet wat je toegestuurd is!

 11. Maaike, hoe bestaat het dat ze ze daarvoor kunnen maken.
  En idd we doen het liever zelf ;-))
  Ben benieuwd wat wij nog meer te horen/zien krijgen !!?
  Maar ik zal tot morgen moeten wachten, ga nu naar mijn nestje
  Welterusten allemaal !!!!

 12. Maaike, de verregende vakantie is dan nog ergens goed voor geweest. Heerlijk als je zo kan rond snuffelen.

 13. Leuk dit handwerkwinkeltje,
  zou daar ook graag even willen kijken.
  En mooi de merklap, met een “achtergrond verhaal” erbij.

 14. Dat dat bruidje op die pinnen kan lopen!!! Wat leuk dat winkeltje maaike ik ga zo met je mee, denemarken ben ik nog niet geweest maar zweden wel erg mooi.En die merklap vindt ik ook mooi.Leuke kleuren.Bedankt voor je verhaal.

 15. Ook naar Denemarken geweest.maar ditmaal Ribe overgeslagen.Wij waren er al 2maal geweest.Wel een bezoek aan Tonder gebracht
  waar een kantklosmuseum is.Ook de moeite waard.

 16. Maaike, nog bedankt voor het mooie verhaal!
  :o)
  *Ü*
  Berthi,
  Ik zit stilletjes hier en daar achteruit de lezen van de hak op de tak.
  :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *