Blauwdrukkerij in Jever

Francisca was in juni naar de textieldag op Borg Verhildersum geweest. Zij nam toen het voornemen om op een ‘mooie’ dag in de vakantie naar de blauwdrukkerij van Georg Stark in Jever te gaan. Ik vroeg aan Francisca of zij een boekje(s) over blauwdrukken wilde kopen voor mij, mocht zij die toevalligerwijs tegenkomen, aangezien ik over dit onderwerp nog niets in mijn boekenkast heb staan.

Francisca is in Jever geweest en vond enkele bijzondere boekjes over blauwdrukken. In een keurig blauw pakje kwam het bij mij aan. Als verrassing zat er een prachtig blauw lapje bij.

Francisca vertelt: ‘Het was een enorm leuke dag in Jever. Leuk stadje. We hadden slecht weer, maar dat is de laatste tijd niet abnormaal! Het is een leuke ervaring om te gaan kijken in de Blaudruckerei. Een oud pand in een ministraatje achter de ‘grote’ winkelstraat; je loopt naar binnen en stuit op een brede toonbank, waarachter Georg Stark staat te werken. Voor de toonbank wat informatie over het Blaudrucken, in een vitrine Blaudruck-stof per meter en tafelkleden, kleding etc. te koop.
Geen entree, dus je kunt gewoon een tijdje staan kijken hoe hij aan het drukken is. Op het moment dat ik er was, was hij bezig met twee tafelkleden op bestelling: één met een groot motief in het midden en één met een patchwork aan drukmodellen. Hij heeft prachtige mallen! Hij vertelde dat hij wat materiaal heeft overgenomen van de laatste Nederlandse blauwdrukker Vloedgraven in Staphorst.
Hij vertelt er erg gezellig en onderhoudend over, ook in het Nederlands! (nou ja…het Ost-Friesisch dialect lijkt erg op plat-Gronings, dus is de stap niet zo moeilijk denk ik, datzelfde zie je wel bij jou in de buurt in het zuiden).
Hij werkt veel op bestelling, voor particulieren, maar ook voor hotels en restaurants. Je kunt er ook je eigen linnen of katoen inleveren om te laten bedrukken, daar wordt de prijs iets vriendelijker van, want het is natuurlijk niet goedkoop! Iets goedkoper dan de kant en klaar spullen is de rest-lappen-mand, waar ik natuurlijk in gesnuffeld heb! Verder heb ik een blauwdrukje gekocht van St. Franciscus, vond ik wel grappig. Uitleg erover heb ik nog niet, want op dat moment kwam er een grotere groep binnen. Een reden dus om terug te gaan! Stark geeft ook wat uitgebreidere informatie op aanvraag en dat zal ik eens aan de quiltgroep voorleggen, wanneer we weer beginnen.

De dag leverde nog een verrassing op: in Jever bleken twee erg mooie handwerkwinkels te zijn. Een winkel met voornamelijk borduurmateriaal en de andere met ook een quiltafdeling en een bijzonder gezellige eigenaresse!

De dag afgesloten aan de kust in Harlesiel met een lekkere vismaaltijd!’

22 gedachten over “Blauwdrukkerij in Jever

 1. Ondanks het slechte weer een heel mooi dagje Francisca !!! De site ook bekeken en ben natuurlijk helemaal weg van de stempels ….. en Berthi weer een mooie aanvulling inhaar boekenkast !

 2. Wat leuk dat Francisca de boekjes voor je heeft meegenomen en wat een prachtig stofje.
  Als je het reisverslag hoort, heb je zo zin om te gaan.

 3. leuke belevenis Fransi, jammer dat het alle maal een beetje ver weg is ca

 4. ik vind dat toch ook alweer zo mooi ,die blauwdrukstof,,,ik zie geen hartje deze keer ;)) wel mooie bloemen…
  enne berthi ik zie echt geen cp maar een sierlijk hart….hellup…ik ben verloren…

 5. Dus we gaan met z’n allen naar jever???;]] Voor een paar jaar terug was ik via het quiltersgilde met een hele stapel dames in strassbourg op de quiltexpo erg mooi veel gekocht daar stonden de mensen uit jever ook.Veel rolletjes gekocht en wat leuke souvenirs.Mariet soethout heeft er ook een quilt meegemaakt dacht ik.

 6. SINT-FRANCISCUS VAN ASSISI
  Franciscus werd in 1182 geboren te Assisi in Italie als zoon van een rijke lakenkoopman. Na een ombekommerde jeugd besloot hij afstand te doen van zijn bezittingen om zich uitsluitend aan God te wijden. Voor zijn volgelingen , de O.F.M.-orde van de Minderbroeders, stelde hij leefregels op. Ook stichte hij een orde van slotzusters, (Claris-en)
  Hij was een voorbeeld voor de moderne mens, die de angst van zich afschudt, uit zijn isolement treedt. (reisje naar Jever en Leens)
  Gelijk in de boekenkast gekeken een oud boekje uit 1954 van DMC gepakt. BRODERIES D’ASSISE Op het voorblad staat de heilige St. Franciscus uitgevoerd in deze techniek.
  Assisisch borduurwerk is een techniek waarbij de patronen worden uitgespaard en de achtergrond wordt gevuld met de gewone kruissteek. Voor de contouren gebruikt men gewoonlijk de holbeinsteek. Een techniek die zeker thuishoort in je pronkrol.
  groeten Elma

 7. Daar heb ik weer heerlijk en tijdje zitten lezen, eerst dit log en toen de link. Wat een bijzonder bedrijf is dat en ik hoop an harte dat het behouden blijft en dat er opvolgers voor gevonden worden. De stoffen zijn schitterend en wat ik heel bijzonder vond was dat deze man nu ook weer, na twee jaar onderzoek de eeuwenoude gouden en groene kleuren kan bedrukken. Als je leest wat er allemaal voor materialen en grondstoffen aan te pas komen, ja dan ben ik erg onder de indruk. Uit een vorig log hierover begreep ik dat het ook nog eens heel ongezond werken is met deze stoffen. Dan moet dit echt je passie zijn, je leven. Fijn Berthi dat je weer heerlijk kunt gaan lezen en kijken in de mooie boekjes die Francisca je stuurde en met ook nog zo’n mooi lapje erbij. Een mooie dag geweest voor Francisca en u ook voor jou.

 8. Iedere zondagavond om 16.45 zendt SWF de serie “der letzte seines Standes?” uit. Een serie over (zeer) oude, uitstervende beroepen. Daarin heeft ook een aflevering gezeten over blauwdrukken. Ik weet niet of dat de blauwdrukkerij was die julle bedoelen. De band van de uitzending is na te bestellen op http://www.swr.de

 9. Oh hemeltje lief!! Wat heb ik veel te lezen gehad in een weekje web-log stilte…….
  Heel erg mooi allemaal. Het vorige log is helemaal smullen!!!
  Dankjewel Berthi voor al die mooie verhalen en foto’s!!!!
  Ik heb het al wel vaker geschreven maar dit moest ik toch even melden. Deze keer de reacties niet gelezen dan heb ik een week genoeg te lezen……
  Fransisca……..heel mooi verslag!!! Jij hebt een erg fijne dag daar gehad zo te lezen!!!

 10. Goed dagje voor je Francisca .Als je naam Francisca is kun je zo’n lapje met St. Franciscus natuurlijk niet laten liggen…..

 11. Francisca, mooi en interessant verslag over het blauwdruk !!!
  Van dat stof wil ik wel een paar metertjes !!:-)).
  Assisi is idd apart borduurwerk, erg arbeidsintensief. Bij Corrie zie je daar een voorbeeld van.

 12. Weer een heerlijk verhaal voor mij. Ik heb dit in China gezien maar een andere kwaliteit stof zal er ook eens een logje over schrijven.
  Ook andere prijzen daar, Berthi wat leuk dat Francisca dit opstuurd naar jou. Weer heerlijk voor jou om deze boekjes te lezen. Veel lees plezier er mee.

 13. Wat een interessant verslag van een interessante dag. Interessant ook om te lezen over Assisisch borduurwerk, sinds ik dat bij Corrie zag, ben ik daarvan erg onder de indruk.
  Mooi lapje. Berthi, veel plezier met de boekjes!

 14. Oei…..wat leuk zeg, m’n verslag op je web-log, Berthi! Ik heb het graag gedaan en jij bedankt voor het plaatsen!
  ‘Broderies d’Assise’ is helemaal nieuw voor mij, ik ga eens even zoeken in m’n handwerkboeken en internet(leuk trouwens Elma, een boekje uit 1954….raad eens wanneer ik geboren ben?…ja hoor!).
  Mieke: bedankt voor de tip van het tv-programma.
  Wat is het internet toch een heerlijk medium…!

 15. @Hilly, deze keer is er duidelijk geen hart te zien, maar CP staat toch echt in mooie sierlijke letters geborduurd. De C is zelfs met een andere borduursteek gedaan dan de P.
  Maar ja, als je eenmaal een hart ziet, dan is het moeilijk om daar van af te komen!:-)
  @Lynda, het lijkt me erg mooi om van deze stof een quilt te maken!
  @Elma, dank je voor je toevoeging. Ik heb het DMC Assisi boek ook. Ik heb daar heel lang naar moeten zoeken. Het is een prachtige techniek. Onlangs liet Corrie op haar weblog nog een prachtstuk zien in Assisi borduurwerk. Ik ben het met je eens dat deze techniek absoluut in een pronkrol hoort.
  @Mieke, dank je voor de link.

 16. Franciska, wat een mooie dg hebben jullie gahad! Mooi verslag heb je geschreven. En wat een mooie lap heb je mee genomen.

 17. Wat leuk!! Ik ben in mijn vakantie in Duitsland ook naar een blauwdrukkerij geweest. Ik heb er veel foto’s gemaakt en ga er binnenkort nog een logje over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *