Hansenhof

Het is zondag, en er is geen schaaktoernooi, en het is mooi weer, dus een mooie gelegenheid om een fietstochtje te ondernemen. De route gaat langs de Maas naar Hansenhof, een klein streekmuseum in Velden wat alleen op zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur open is. Tot en met 28 oktober 2007 is er een kleine handwerkexpositie te zien. De Souvenir de ma jeunesse van Cato Peters en haar breirol springen eruit. De pronkrol maakte Cato in het schooljaar 1892 en een jaar later, in 1893, maakte zij haar breirol. Het is opvallend dat Cato haar breirol pas maakte na de pronkrol. Ik zou toch eerder verwachten dat het andersom zou zijn.27 gedachten over “Hansenhof

 1. Val ik midden in de nacht nog even met mijn neus in de boter. Mooi,mooi Berthi! Eigenlijk zou je die breirol helemaal willen uitrollen om alle patroontjes te bekijken. mooie souvenir ook. Jammer dat Velden wat ver weg is, maar zo geniet ik er toch een beetje van mee

 2. Berthi wat schitterend dat je dit weer tegen kwam. De afgelopen dagen had ik gehoopt dat er nog meer reacties van bezoekers kwamen: Zo’n lap heb ik nog van mijn tante of oma. Een dame kende iemand die er een had. Toch hebben wij weer veel belangstelling voor het handwerken gewekt en hopen over honderd jaar dat onze pronkrollen door kinderen of liefhebbers bewaard zijn gebleven.
  Het borduren van de rode schoolmerklap door twee meisjes werd erg bewonderd.
  Zij hadden trots het gebreide tasje van de textieldagen bij zich liggen.
  groeten Elma

 3. Jammer dat Velden ver weg is. Wat is het leuk om naar deze foto’s te kijken en inderdaad, je zou er nog meer van willen zien.

 4. dat ze de rol niet even voor je uitlegden!!! wat een leuke vondst Inderdaad kleine musea hebben vaak leuke tentoonstellingen , jammer gneoeg meestal te ver weg, maar zo pikken we toch een plaatje mee

 5. Wat leuk dat je dit weer tegen kwam, en inderdaad jammer dat je hem niet uitgerold mocht zien.Ik snap het wel, maar toch.

 6. Nog een toevoeging aan deze log:
  De dames die aanwezig waren in de Hansenhof, haalden voor mij de souvenir en de breirol uit de vitrine. De souvenir heeft een lengte van circa 2 m en is vrij smal als je het vergelijkt met andere pronkrollen. Op de pronkrol zijn prachtige nuttige en fraaie handwerkjes te zien. Een souvenir is vrij lastig fotograferen, vandaar dat ik voor enkele stukjes heb gekozen.
  Souvenir de ma jeunesse waar een klein foutje in zit vond ik leuk om te fotograferen en daaronder staan haar initialen CP in prachtige sierletters geborduurd. In 1892 maakte Cato Peters, Peters is een naam die hier ontzettend veel voorkomt, deze pronkrol onder leiding van Les Soeurs de Charité, waarschijnlijk in een pensionaat of weeshuis.
  De breirol heb ik gedeeltelijk uitgerold. Eén van de dames had geprobeerd om de patroontjes na te breien. Ze bleef steken bij het zevende patroontje. Het zijn geen eenvoudige breipatroontjes, volgens haar zeggen. Hoe lang de breirol is konden ze mij niet vertellen en ik wilde de breirol niet helemaal uitrollen.
  Het meest opvallende vind ik toch wel dat Cato eerst de pronkrol maakte en daarna pas de breirol. Deze combinatie heb ik tot nu toe niet eerder gezien.
  De dames in de Hansenhof konden over de achtergrond niets vertellen.

 7. Prachtig !!!
  (Na een drukke week even wat fietsen en een museumpie pikken :-))
  Wat leuk, en mooi dat je het mocht fotograferen.
  Idd een smallere rol maar ook heel mooi.
  Het zijn natuurlijk de einddatums die er op geborduurd werden.
  Misschien is ze wel met allebei tegelijk bezig geweest en kwam de éne eerder af.
  Ik zie aan deze breirol een klein kantsteekje, waardoor de rand ook minder hobbelt.

 8. Wat prachtig , zo mooi en elke dag weer wat anders in deze etalage !
  Zo dat ik het voorbij zag rollen denk ik bij mezelf , wat ben ik blij met m,n computer en blij dat er goeie digitale camera,s zijn . En . . . dat iedereen zo aardig is ons zoveel moois te laten zien .
  Hier kun je telkens weer even langs komen , ook zo fijn !
  Want in de nachtelijke uurtjes was ik hier al even binnen geslopen op m,n tenen om niemand wakker te maken .
  Dus ook geen lawaai met het toetsenbord .
  En dat rood / wit spreekt ook altijd aan .
  Natuurlijk ook omdat het zo mooi duidelijk overkomt de rode letters op een witte ondergrond . En wit op wit heeft weer zoveel teerheid .
  Ik kom nog gauw weer even langs !

 9. Wat mooi allemaal.
  Fijn, dat je dit laat zien, zo kan ik toch meegenieten.
  Ik “moet” :-), zo te zien, dus nog wel even door met mijn breirol, nu bijna mijn eerste bolletje “op”.

 10. Och wat weer een prachtige dingen laat je zien en dat rood op wit maakt me altijd heel erg vrolijk. Ik zie een schattig stukje redwork, zo ouderwets met dat kuikentje, schattig. Ja, net als de anderen zou ik er met mijn ogen heel dichtbij willen zijn om ieder detail in me op te nemen, maar hier zijn we ook al blij mee.

 11. Op de fiets en dan dan zulke mooi dingen tegen komen!! Prachtig zijn ze. Wat zijn ze goed bewaard gebleven!Jammer dat haar leeftijd er niet bij staat. Lag he niet achter glas Berthi? Je heb zo van dichtbij opnames kunnen maken!

 12. Oh wat ontzettend leuk om dit te zien en dat je ons daar ook weer van mee laat genieten!
  Heb je gezien hoe de rand links en rechts zijn gebreid en de stukjes tussen de patronen?

 13. Whoopie!!! Wat een mooie rol en souvenir de J. Velden ligt boven Venlo, zegt Peet, tegen Grubbenvorst aan. Mmmmm, zegt mijn zingend hart dan… hahahaha. We’ll see.
  Dank je wel, B-ness, voor dit prachtig log weer.

 14. mooi ,vooral dat sierlijke hart onder “ma jeunesse”…leuk dat je daarheen gefietst bent

 15. @Marijna, ze hebben het speciaal voor mij uit de vitrine gehaald!
  @Dijn, jouw Peet weet de weg! Als je bij Hansenhof bent geweest, kan je het pontje nemen naar Grubbenvorst om een heerlijk ijsje te eten bij Clevers!
  http://www.clevers.nl/
  Ik moet er wel bij zeggen dat het echt een heel kleine expositie is. Om vanuit Maastricht alleen hier voor te gaan… dan moet je het echt combineren met iets anders.
  @Hilly, jij bent helemaal in de ban van het Harten-project want je ziet zelfs in de geborduurde initialen CP een hart!! LOL
  @Juul, nuttig en fraai uitje… dat heb je mooi gezegd en het klopt ook nog eens helemaal!!
  @Dijn, ik ren naar Juul >>>>>>>>>>>

 16. Is niet erg, B-ness, als het een kleine expositie is. Wij genieten gewoon, zijn in staat om voor een leuk klein oud lampje zó naar Groningen te rijden hoor, en weer terug. Mmmmmmm: ijs????? Lebberdelebber.Lik.Slik. óp. Staat al in het tipschrift. Kijk, de reis wordt steeds leuker!!

 17. Berthi, wat een schat heb je ontdekt, daar moet ik volgende week op af. In Grubbenvorst (aan de overkant van de Maas t.o.v. Velden) hadden ze een pensionaat met zusters van barmhartigheid. Veel nonnetjes kwamen uit België. Ze hadden ook een school, de mulo, vroeger ook een lagere school waar kinderen uit de dorpen eromheen naar toe gingen. Mijn moeder is daar op de lagere school geweest en mijn zus heeft op het pensionaat gezeten.Ik vermoed dat deze Cato daar naar school is geweest en deze mooie spulletjes gemaakt heeft.

 18. @Marnel, dank je voor de toevoeging. Het is heel goed mogelijk dat Cato in Grubbenvorst van deze zusters les heeft gehad. Heeft jouw moeder en zus daar ook mooie handwerken gemaakt?

 19. Berthi, m’n moeder heeft er heel mooi handwerken geleerd, ze was o.a. een kei in borduren. Ze vertelde dat de nonnetjes veel energie staken in de handwerklessen. Ook de Franse taal werd al op de lagere school in de laatste klassen onderwezen.

 20. Is dit het volgende stukje van het ontstaan van de breirol? Het is wat je zo kunt zien een heel mooi exemplaar en hij lijkt ook niet van katoen gebreid, maar van dunne wol, of vergis ik me?

 21. @yvonnep, … misschien is dit wel een kort draadje naar het ontstaan van de breirol!?
  Cato heeft de breirol met katoen gebreid. De dames hadden onlangs het één en ander gewassen van het tentoongestelde handwerk. Ik meen dat deze breirol daar ook bij was.

 22. oeps wist niet dat onze naam al zo oud was dacht altijd dat hij van duitse afkomst kwam hier in het zuiden van limburg zijn ontiegelijk veel petersen.weer iets bij geleerd bedankt hiervoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *