Terug uit Hengelo

Vorige week zondag was ik druk in de weer met tassen pakken en logs voor te bereiden. Nu zijn Thijmen en ik al weer thuis. Het was een fijne week. Thijmen heeft 5,5 punt gehaald uit negen wedstrijden. Met deze score kwam hij uit op de zeventiende plaats in een veld van 93 deelnemers in zijn categorie. En waar hield ik me zoal mee bezig tijdens de schaakwedstrijden? Winkelen met ‘de dames’, bijpraten en lezen. De week vloog voorbij.

’s Avonds gingen we een hapje eten bij eetcafé De Appel of het Italiaans Restaurant Markanti, maar op vrijdagavond wilden we het nieuwe Grand Café De Twee Wezen proberen. De deuren van de De Twee Wezen gingen afgelopen maandag voor het eerst open en vanaf dat moment liep het storm. Of je nu ’s morgens, ’s middags of ’s avonds er langs liep, het zat altijd vol. Vrijdagavond om 19.00 uur was er nog één tafeltje voor twee personen vrij. Het Weesje van de dag leek me wel wat. Jammer, het weesje was er niet meer! Er bleek hier meer belangstelling voor te zijn. Dan maar Athene, een maaltijdsalade. Pakweg om 19.10 uur was onze bestelling genoteerd en om de honger te stillen en de wachttijd te doden kwam er stokbrood met kruidenboter op tafel. Prima, moet ik zeggen. De klok tikte door en om 20.05 uur was onze maaltijd er nog steeds niet. Toch maar eens informeren en als je het over de duivel hebt…
Ik kan niet anders zeggen dan dat het eten prima was, maar aan de logistiek moet nog het één en ander gedaan worden!

Omdat wij van geschiedenis houden, volgt hier een stukje historie:

Omstreeks 1800 was de markt, nu het Burgemeester Jansenplein, al een horecaplein. Twee bekende Hengelose dames Catherina en Carolina, in de volksmond De Twee Wezen genoemd, erfden rond 1800 het toenmalige etablissement De bakermat van de Twentse textielindustrie van vader en moeder Erler. Toen al een plek met potentie.

Catherina huwde korte tijd later de twintig jaar oudere en vermogende zakenman Coenraad Schwalemeyer. Hij koopt het logement inclusief het hele meisje voor 1500 gulden. De vermogende Coenraad Schwalemeyer maakte van de herberg één van de belangrijkste herbergen van Hengelo:

De postkoets kreeg er een halteplaats.
Vergaderingen van Marke Woolde werden gehouden in zijn herberg.
De notarissen uit het naburige Delden gebruikten zijn herberg om de aktes voor de Hengelose burgers te passeren.
‘De eerbewijzen’ werden door koning Willem II in zijn herberg in ontvangst genomen.

Historische ontmoeting

Het belangrijkste jaartal in de geschiedenis van de herberg/logement is het jaar 1832. Na de afscheiding van België waar de meeste textielproducten werden vervaardigd werd er uitgekeken naar een streek waar een nieuwe textielindustrie gesticht kon worden. Twente kwam daarvoor in aanmerking, omdat er veel huiswevers en fabrikeurs actief waren. Thomas Ainsworth had uit zijn vaderland ‘het geheim van de Engelse snelspoel’ meegenomen (bedrijfsspionage).

Willem de Clercq, directeur van de Nederlandsche Handelsmaatschappij, kreeg opdracht van
Willem I de Twentsche Textielnijverheid te industrialiseren. Deze geheime ontmoeting, in opdracht van koning Willem I, was het hoogtepunt van het bestaan van de herberg/logement van Coenraad en Catherina. Honderdvijfentwintig jaar later, in 1957, onthulde men een bronzen gedenkplaat ter ere van het ontstaan van de Twentsche textielnijverheid, dit gebeurde in aanwezigheid van de Britse ambassadeur. Daarmee werd het ‘verraad’ van Thomas Ainsworth vergeven.

Vijftig jaar later, anno 2007, heeft deze bronzen gedenkplaat weer een bijzondere plaats in het Grand Café ‘De Twee Wezen’ gekregen.

17 gedachten over “Terug uit Hengelo

 1. Mijn logé’s zijn te ruste….nu even tijd om wat web-logs ‘bij te lezen’, te beginnen bij jou Berthi!
  Gefeliciteerd voor Thijmen! Wat een geweldige score!
  Je bent vast en zeker een supertrotse moeder Berthi!
  Mooi verhaal over Hengelo! Altijd interessant om de historie van bepaalde plekken te ontdekken.
  Ik had vandaag een leuke ontmoeting met ‘Elma’ op de Historische Dagen in Leens. De handwerkende dames uit Ulrum e.o. hebben prachtig werk laten zien: je handen gaan ervan kriebelen!

 2. Berthi is weer thuis, mijn idee was dat ze er toch altijd was. Elke dag weer een computer kunnen vinden om een reactie achter te laten. Van de punten van schaken heb ik geen verstand maar als je zo hoog op re ranglijst eindigd zal dat wel heel goed zijn, gefeliciteerd.
  Francisca wat leuk dat je zo snel reageert. Voor kriebelende handen hebben wij in Ulrum een prima oplossing, neem een lapje en draad en naald en het is zo over.
  Nu ga ik mij voor de laatste dag van de Historische dagen in mijn kostuum hijsen en jullie horen nog meer over deze dagen.
  groeten Elma

 3. goed gedaan Thijmen !!!! en wat weer een mooi historisch verhaal, om te “smullen” !!

 4. Thijmen, wat een geweldige prestatie!!!!!!!!!!!!!
  Groeten van Tijm.

 5. goed gedaan Thijmen. Ik vroeg me nog even af of er geen vakantiestop is met schaken. Gaan deze wedstrijden het hele jaar door?

 6. Wat een prima prestatie van Thijmen, gefeliciteerd !
  Leuk dat stukje over Hengelo, heel interessant.

 7. Berthi, als ik het zo lees heb jij een week gehad waarin je heerlijk hebt kunnen relaxen, wat fijn zeg, lekker lezen en een restaurantje opzoeken en bijpraten. Klinkt heerlijk allemaal. Mooi die geschiedenis over “de herberg”. Als je zulke dingen weet kijk je heel anders naar je omgeving tijdens de koffie of het diner.

 8. Thijmen, goed gedaan ……
  Berthi, interessant die info over een stukje geschiedenis van Hengelo.

 9. Thijmen gefeliciteerd deze plaats is geweldig. Berthi wat een leuk verhaal over hengelo, En jij hebt het naar je zin gehad allemaal leuke dingen gedaan. Heerlijk hoor lekker genieten.

 10. Dank voor al jullie leuke reacties voor Thijmen. Thijmen is net wakker en ik zal hem een seintje geven om deze berichtjes te lezen.
  @Francisca, natuurlijk zijn het weer geweldige dagen op Borg Verhildersum, ik had niet anders verwacht! Het weer werkt ook nog eens fantastisch mee!
  @Elma, ik wens jou en alle anderen een hele fijne dag op Borg Verhildersum. Het zal zeker een topdag worden, de weergoden zijn jullie gunstig gezind.
  We kijken met z’n allen uit naar het verhaal.
  Ik ben toch wel erg benieuwd hoe de bezoekers reageren op de eigentijdse pronkrollen.
  @Noor, schaken gaat het hele jaar door. Bij de schaakclub is een korte zomerpauze wat betreft de interne en externe wedstrijden, maar juist dan komen er grote/kleine zomertoernooien voor in de plaats. Als je wilt kan je altijd wel ergens aan een schaaktoernooi meedoen.
  @Corrie, voor mij is het inderdaad een heel ontspannen weekje geweest. Best wel lekker voor een keer.
  Nu weer aan de slag!
  Nu nog even iets over De Twee Wezen:
  Op de eerste plaats vind ik het verhaal schitterend. Het eten, koffie en de witte droge wijn waren heerlijk. De wachttijd is nog veel te lang. Ik neem aan dat hier hard aan gewerkt gaat worden. Ze zijn vanaf vorige week maandag open en wellicht hadden ze niet verwacht dat het al direct zo druk zou worden. De bezoekers zijn van alle leeftijden, jong en oud. Geweldig, ik hoop dat dit zo zal blijven. Alleen de logistiek nog even goed onder handen nemen. In ieder geval is er een prachtig Grand Café bijgekomen in Hengelo.

 11. Thijmen , ik vind het maar knap wat je allemaal presteert .
  Ook van mij felicitaties voor jou !
  En Berthi jullie zijn weer terug uut HENGEL , zoals ze het daar wel zeggen .
  En je verhaal over het lange wachten op het eten , dat is ook wel een beetje Twents , doe maar zeuties an en werk oe niet over de kop .
  Het moet daar op die nieuwe stek nog even groeien .
  Allemaal een fijne Zondag !

 12. Fijn dat het zo goed gegaan is !!!
  Thijmen, prachtige resultaten, gefeliciteerd!!!
  Berthi zo te zien lekker genoten !!!
  Mooie lokaties om te vertoeven :-)).

 13. Leuk verhaal.Gefeliciteerd thijmen.Ach ja die babyziektes he,ook restaurants hebben er last van….

 14. Leuke geschiedenis is dit! fijn dat je er weer bent en het leuk hebt gehad. Knap van Thijmen en feliciteer hem maar. Best een goede plaats toch!

 15. Brains: Oh, ik loop naast mijn schoenen van trots. Knap van je!!!!
  B-ness, LEUK die geschiedenis! In Roermond is een heerlijk eetrestaurantje, vlakbij de Markt. Het heet ‘Het Gesprek’. Ook daar duurt het eeuwen eer je je maaltijd krijgt (maar LEKKER!!!!!), dus heb je tijd zat voor … juist, een gesprek.

 16. Berthi,
  All the above, maar wat ik daar absoluut nog aan wil toevoegen is mijn gejubel over die *S*U*P*E*R* *M*O*O*I*E* foto!
  Jubeldejubeldejuubjuubjuub!
  Daar kun je, ik bedoel daar MOET(!) je *meer* mee doen!
  Thijmen gefeliciflapsteert!
  Mathijs bedankt!
  Op naar het volgende logje, dan ben ik weer bij.
  (voor zolang het duurt… *Ü*)
  zoeffffffff >>>>>>>>>>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *