Pronkrol 1913

Zoals beloofd stuurde Josefien foto’s van miniatuur handwerkjes die voorkomen op een pronkrol uit haar verzameling. De foto’s zijn gemaakt met haar mobieltje (de kwaliteit is daardoor minder) omdat er iets stuk is aan haar camera. De meeste kledingstukjes komen van dezelfde pronkrol, die in totaal dertien kledingstukjes bevat. Met name het slabbetje is heel prachtig! De lap is gedateerd in 1913 en gemaakt in het St. Anthoniusgesticht in Hengelo.

In het boekje Kreatief breien van Mary Walker Philips uit 1974 vond Josefien een afbeelding van een breirol. Deze lap is gedateerd op 1836 en werd gebreid met katoen en met kraaltjes. Hij bevindt zich in een museum in Amerika en werd gebreid door Maria Flodor uit Duitsland. Het breiwerk werd door een particuliere verzamelaarster aan het museum geschonken.

33 gedachten over “Pronkrol 1913

 1. prachtig, josefien en berthi! ik herinner me dat je een keer een nummer van Piecework hebt beschreven in deze blog, berthi, waar ook van die mooie miniatuurtjes in stonden. de naam van de maakster(s) ben ik even kwijt.

 2. Wat een pracht. Ondanks dat de foto’s met een mobiel zijn genomen komen ze goed over hoor. Ik vind alle werkjes erg mooi, maar het slabje springt er bovenuit.

 3. Dit is ook weer een mooie pronkrol, wat komen er toch veel verschillende onderwerpen bij jou langs. Het is iedere dag genieten.
  Fijne dag groetjes.

 4. Wat is dit weer mooi!
  Gelukkig dat er van alles bewaard is gebleven en dat wij dat hier kunnen bewonderen.

 5. hoe deden ze dat toch vroeger: kinderen op deze manier te laten handwerken. Hoe mooi het ook is, volgens mij zit er ook veel (kinder)leed achter dit soort werk. Ik ben handwerkjuf geweest en zelfs een broddellapje laten breien kostte bij sommige van de kinderen al heel veel moeite.

 6. Josefien en Berthi : weer een verrassend en interessant log vandaag.

 7. Oh wat prachtig en aandoenlijk die werkjes, ik blijf er naar kijken en zou het slabbetje dolgraag eens na willen maken. Ik heb een patroon van Japans haakwerk voor een kastrandje dat daarvoor heel goed gebruikt zou kunnen worden, maar dat middenstukje is nog puzelen. Schattig met dat doorgeregen lintje en de strikjes.
  Mag een officiële pronkrol alleen maar bestaan uit werk van één en dezelfde persoon? Want nu ik dit zie zou het heel mooi zijn om een aantal stukjes die ik van verschillende mensen in mijn bezit heb in zo’n rol te verwerken, zomaar een idee dat in me op kwam. Maar officiëel of niet, ik kan het altijd doen natuurlijk. Nou ja, ik wil nog zoveel doen, maar het is een prachtig logje Berthi met aandoenlijk lieve en erg knap gemaakte stukjes werk uit die tijd.

 8. wat mooi, die miniatuurtjes, dat kinderhandjes zoiets al konden maken. Of was het de voorbeeldrol van de juf? We zullen het nooit weten. St. Anthoniusgesticht, daar krijg ik akelige beelden bij van arme weesjes en zo. Mijn moeder zei altijd een vers als ze iets kwijt was: Heilige Anthonius, beste vrind, zorg dat ik ……weer vind.

 9. Oh wat vind ik dit mooi.Hier ben ik helemaal weg van.Wat een heerlijk bezit moet dit zijn.Vorig jaar heb ik in tussen kunst en kitch ook zoiets gezien.Toen heb ik mij voorgenomen ook zoiets te ooit maken. Prachtig!!!!!!!

 10. @Bertie, in januari had ik een log over Piecework waar miniatuur breiwerkjes in staan.
  Hier de link:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/01/piecework_knitt.html
  Vorig jaar op de SnB-dag had ik een aantal miniatuur breiwerkjes bij me. De lijstjes waar deze werkjes in zaten, hingen tegen de muur. Ik denk dat heel veel mensen die niet gezien hebben. Ik zal aan Carla en Hilly eens vragen of ik dit jaar een tafel er bij kan krijgen zodat de miniatuur breiwerkjes beter tot hun recht komen.
  @Astrid, leuk om te horen dat jij handwerkjuf bent geweest. Van Marnel wist ik het, maar van jou niet!
  @Marnel, bij Anthoniusgesticht krijg ik ook geen mooi beeld voor ogen. Ik verwacht dat kinderen zich aan zeer strenge regels moesten houden. Een echt leuke tijd zullen ze daar niet gehad hebben.
  Wij genieten nu wel van al dat mooie handwerk, maar het zal voor de kinderen heel wat bloed, zweet en tranen hebben gekost ook al waren de kinderen al wat ouder die een pronkrol maakten.
  @Corrie, een pronkrol is altijd door één en hetzelfde meisje gemaakt, maar ik vind het idee van jou erg leuk. Ik heb ook veel losse kleine handwerkjes en het idee om ze op een grote rol bij elkaar te doen geeft een goed overzicht, de handwerkjes blijven mooi overzichtelijk bij elkaar en dan is het nog eens een veel handiger manier om het te bewaren.

 11. Handwerken zonder Grenzen wordt niet door TNT Post verspreid maar door SELEKT!

 12. Ik ben blij dat ik iedereen een plezier heb gedaan met de foto’s, hoewel toch niet best van kwaliteit. Ik probeer altijd uit te zoeken waar mijn oude handwerk vandaan komt en dat heb ik ook gedaan met deze pronklap. De maakster – ze heette Bertha – is geboren in 1899. Ze heeft de lap echt helemaal zelf gemaakt. Het St. Anthoniusgesticht werd geleid door nonnen. Het was een gewone school en er zaten ook veel meisjes op die niet katholiek waren want Bertha was dat ook niet. Alles aan de lap, ook de genaaide kleertjes, is handwerk. Het haakwerk tussen de stukken in is al een bezienswaardigheid!
  Maar hoe die nonnen het voor elkaar kregen om de meisjes zoiets te laten maken??!! Dat moeten onderwijzeressen zijn geweest met bijzondere gaven (of harde hand??).

 13. Josefien mooie foto’s !!!
  Ik vind het P-R-A-C-H-T-I-G !!!!!
  Wat knap gedaan, de mutsjes vind ik zó leuk, en dat hemmetje :-).
  Enig idee wat voor materiaal, katoen !?
  Ik zie dat de breirol omzoomd is, dat is ook weer nieuw voor mij !? Initialen met kraaltjes had ik wel eens eerder gezien !

 14. Hallo Berthi, Wat fijn dat je ons weer laat meegenieten van al dit moois. Ik hoop dat de maaksters ook een beetje hebben genoten van het handwerken destijds. Ze hebben er in ieder geval heel erg hun best op gedaan, want alle werkstukjes zijn prachtig!

 15. Oh hier word ik stil van!!!!
  Mooi!!!
  En inderdaad bij gesticht krijg je er nare ideeen……..Ze maakten er wel erg mooie dingen!!! Schitterend!!

 16. De mutsjes, het “laarsje” en het broekje, wat mooi, wat mooi.
  Leuk om ook de “achtergrond” te lezen.

 17. mooie breirol afwerking is dit! Ik vond er gisteren nog eentje in een boekje uit 1984, `de techniek van het kunstbreien`, een Cantecleer uitgave er staat een afbeelding in van een lange rol met ongeveer 30 patroontjes uitgeschreven.
  wat een schattige miniatuur kleertjes, josefien. een hele opgave voor die kleine kinderhandjes om zoiets moois te maken.

 18. Wat een leuke oefen werkstukjes!Dit ziet er heel erg mooi en ook lief uit. Hoe moet ik me voorstellen dit als breirol te zien? Het lijkt alsof alles apart is gemaakt.

 19. Oké Berthi, nu snap ik het weer. Ik leer bij jullie zoveel dingen erbij waar ik nog nooit of zijdelinks van gehoord heb!!Het blijft me erg boeien.
  Fijn dat de HZG gekocht en ben ook daar in geboeid aan het lezen. Leuk dat er iets over de Afgaanse lapjes in staat. Ik over weeg serieus er een abb. op te nemen.

 20. O wowwww! Hier staat mijn mond dus echt van open he. Prachtig. Dat slabbetje!!! En dat het bewaard is gebleven… dit is dus echt smikkelen voor me.

 21. @Annita, ik heb die log weer gelezen en wees zuinig op het handwerk van je oma!
  @dijn en alle andere blogsters, jullie maken net als dit meisje erg mooie handwerken ofwel kunstwerkjes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *