Hoofdtooien


Sylvie bracht een bezoek aan het Africamuseum en bezocht de expositie Hoofdtooien. Sylvie vertelt:

‘Gisteren (24-7) ging ik naar het Africamuseum in Brussel/Tervuren en ik heb daar erg genoten van een tentoonstelling over Afrikaanse hoofdtooien. De Afrikaanse cultuur ken ik helemaal niet. Je weet wel, bij Afrikaanse kunst denk ik automatisch aan opzichtige maskers en vervaarlijk uitziende speren. Daardoor was ik door deze tentoonstelling zo aangenaam verrast. De hoofdtooien en ook wat ander textiel dat tentoongesteld wordt is van een uitzonderlijke verfijning. Vooral de geweven mutsjes uit ananasvezel zijn zeer fijn. Er zijn grappige mutsjes bij en ook hele prestigieuze waaronder bijvoorbeeld een muts met meer dan 500 staartveren van de grijze roodstaartpapegaai. Elke papegaai heeft slechts een tiental van die veren, dus… Verder zijn er nog mutsjes versierd met tanden, kevers, kralen, schelpen enz. Het een al boeiender dan het ander. Er staan zo’n 200 mutsjes tentoon, dus echt de moeite waard om te bezoeken.’

Bij deze expositie is de minicatalogus Hoofdtooien, in kleur met circa 120 foto’s, verkrijgbaar.

Sylvie schreef eerder een verhaal over een Chinees mutsje.

27 gedachten over “Hoofdtooien

 1. Zeer inspirerend !
  Daar kunnen wij (westerse mensen) nog veel van leren.

 2. 500 staartveren voor 1 muts? Wat gruwelijk.. Ik geloof niet dat ik hier blij van word… Dit betekent dat er zo’n 50 roodstaartpapagaaien zonder staart rondlopen, want vliegen zonder staart is bijna onmogelijk.. of er zijn 50 papagaaien doodgemaakt, gewoon omdat hun staartveren nodig waren voor het opleuken van een mutsje.. Bah! Nee.. hier word ik niet vrolijk van.. Geen tentoonstelling voor mij dus đŸ˜€

 3. Waar ik heel blij van word is de website van Sylvie, oh wat een geweldig mooie dingen zijn daar te zien en te koop. Ik ben er een hele tijd verdwaald geweest, was vroeg op vandaag. Ik heb de site natuurlijk meteen bij mijn favorieten gezet.
  En wat de papegaaienveren betreft, tja, niet fijn, maar dan mogen wij ook niet onder ganzendonzen dekbedden liggen, kip of ander vlees eten, leren schoenen dragen enz.
  Ik begrijp wel de afkeer van het doden van 50 papegaaien voor een hoed,maar misschien zijn die vogels wel hun enige dagelijks voedsel en gebruiken ze alles van dat dier, dus ook de staartveren. Om op dit punt goed te leven, is heel ingewikkeld en moeilijk, dus ik durf daar niet veel van te zeggen. Wij mensen zijn bezig de hele natuur te vernietigen en als je consequent wilt zijn in het tegengaan daarvan zou je ook geen TV, geen Video-recorder, geen DVD, geen laptop of PC enz. moeten gebruiken ondat de vervaardiging van al die dingen enorm vervuilend is en het opruimen daarvan nog veel meer zelfs.

 4. gezien het tijdperk dat deze mutsen bemaakt werden Wij leefden in die period e ook anders en gingen ,wat nu vreemd is, met heel veel dingen om die nu niet meer goed zijn

 5. Dit lijkt me een heel mooie tetoonstelling.
  Heerlijk even allerlei sites erbij en je bent weer even(?) zoet.
  Sylvie bedankt dat je ons laat meegenieten>

 6. Wat een prachtige site,was weg van de tasjes en mmmmm…die portemonnaie…met een klein vakje voor een liefdesbriefje…..(Dijn)
  Gisteren was ik in t Amsterdams historisch museum en bij “de modepaleizen” ook hele mooie mutsjes gezien en ook prachtige jurken…Het begon al zo goed met al het kant als eerste…
  Het joods museum was ook bijzonder trouwens,maar om Sarah’s stem nu een “gouden Stem” te noemen….wel bijzonder dat zoiets bewaard is gebleven…
  Bedankt ook weer voor deze tip,Berthi..

 7. Nog geen tijd om verder te lezen, maar weet idd niet veel van de Afrikaanse Cultuur, Buiten wat je in documantaires ziet. Heel veel verscheidenheid lijkt mij !!?
  Denk aan kleur en natuurlijke materialen, kralen !!!

 8. Wat een aparte hoofdtooien staan hier boven!! Ga nog lezen op de site van Sylvie.

 9. Ben ik nog even terug. OP de site van Sylvie zitten genieten. Wat een mooie dingen heb je te koop Sylvie!!

 10. Hilly, ik ga meteen je naam toevoegen!!
  Hartstikke leuk dat je mee doet aan het Harten-project!!

 11. Want het hoeft toch geen eigen ontwerp te zijn? Dat komt wel een keer bij een volgend project hihi ;))

 12. Dag Berthi, ‘k ben terug in Belgenland na mijn korte reis naar China. Heb intens gezocht naar moois voor de winkel en heb gelukkig ook nog een en ander kunnen aankopen. Bedankt voor alle reacties op de site; leuk om te horen dat jullie genoten. Groetjes,
  Sylvie

 13. @Sylvie, dat was aankopen doen in een rap tempo. Fijn dat het je gelukt is en dat je weer goed en wel terug bent in je eigen land!

 14. Ik was ook in Tervuren bij de hoedjestentoonstelling, en was vooral weg van de “geweven”(?) exemplaren van ananas vezel…..
  jammergenoeg werd er nergens verteld hoe de hoedjes gemaakt werden. Naar mijn idee een misser. Heeft iemand een idee hoe dat in z’n werk gaat; weven of knopen met ananasvezel; t zag er zijdezacht uit.

 15. Deze maand ben ik regelmatig in Brussel… en misschien dat er een gaatje is om deze intrigerende collectie te bekijken. Ik heb het in ieder geval in mijn agenda gezet!
  Via de links tussendoor ook nog verzeild geraakt in mijn geliefd China… We reizen heel wat af zo op een ochtend. Berthi: prachtig log. Sylvie: dank je wel dat we zo mochten meereizen en genieten. Veel succes met je winkel!

 16. Sylvie: over de lotus… het gaat verder dan enkel zuiverheid, de betekenis.
  Heeeeeeel lang geleden bestond het continent MU (James Churchward heeft daar veel onderzoek naar gedaan en heeft er over geschreven). De nationale bloem was daar de lotus. Een van de volkeren die er woonden was het Maya-volk, en zij regeerden ook. Mu is verzonken, en de overblijfselen ervan (de toppen van de bergen van dat verzonken continent) zijn o.a. het huidige Japan, de Marshall-eilanden, Paaseiland, de Carolinen enz.
  Het Maya-volk stamde, volgens de legenden, af van de zonnegoden. Buddha o.a. is een nakomeling van dit zonneras. Hij wordt steevast afgebeeld met een lotus, of op een lotus, als verwijzing hierna. Als hij een toespraak hield, begon of eindigde hij zijn rede met Amuni Babihon. Dit betekent: Glorie aan het volk van de Lotus. Met deze zin wilde hij zijn voorouders eren.
  Het Maya-volk vluchtte weg, o.a. naar de toppen van de bergen op het zinkende continent. Daaruit ontstond het Yamato-volk. (yama = berg, to = stoppen). Dat volk heeft zich overal in de wereld verpreid, trok naar Rusland, naar Tibet, naar Noord- en Zuid Amerika, naar Europa en stichtten daar allerlei beschavingen. Deze Yamato-mensen zijn o.a. bijv de voorouders van de Indianen op Ebirosu (Ebiros, ofwel Noord en Zuid Amerika). Er zijn daar bijv potscherven gevonden die overeenkomsten vertonen met oeroud Aziatische potscherven.
  Enfin, er zijn dus meerdere betekenissen toegekend aan de lotus.

 17. dijn/audrey: ja, zo gaat dat met symboliek. Als je wat rondzoekt vind je in verschillende culturen bepaalde dingen terug. Er blijft zoveel boeiends te ontdekken. Wist je trouwens ook dat elk onderdeel van de lotus ook weer zijn eigen symboliek heeft?

 18. @Sylvie, interessant!! Misschien iets voor een log?
  @dijn, een kopje thee met een AUDREY THEEZEEF!!:-)

 19. Dag Audrey en Berthi, een beetje een late reactie, maar ok, een lotusverhaal met of zonder thee (en misschien of toch hopelijk zonder zeveren???) is in de maak…

 20. Wat een boeiend verhaal en wat een mooie foto’s! Bent u nog bekend of deze expositie nog bestaat? Wij zijn zeer geĂ¯nteresseerd in traditionele Afrikaanse klederdracht en dan met name in West-Afrikaanse hoofdmode. Weet u of welke hoofdtooien typisch West-Afrikaans waren en uit welke landen dan wel welke Afrikaanse stammen deze droegen. Verkoopt u trouwens typische Afrikaanse producten neem dan vooral eens contact op. Misschien kunnen we op een of andere manier samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *