Inhoud van het rode kistje


Wat zit er in het rode kistje? Maaike vertelt:

‘In het kistje wordt de eerste eigentijdse Groninger pronkrol netjes opgerold bewaard. Het kistje werd door de echtgenoot van de handwerkster gemaakt die deze pronkrol voltooide in 2004.
Naast deze pronkrol zijn er meer. Elk vervaardigd exemplaar is uniek ondanks overeenkomende elementen vanwege bijvoorbeeld de verschillen in fijnheid in het linnen en de tussenzetsels tussen de diverse handwerktechnieken. Daarnaast zijn er in de loop der tijd diverse lapjes met nieuwe technieken toegevoegd.
Dit betekent dat de eigentijdse Groninger pronkrol voortdurend veranderd maar wel herkenbaar is door een aantal vaste technieken zoals bijvoorbeeld het persoonlijke schoolmerklapje dat standaard het eerste lapje vormt van de pronkrol. Een van de nieuwste onderdelen is het breien van de tussenstukken van de diverse lapjes.

Tijdens de Historische Dagen, 10, 11 en 12 augustus, op Borg Verhildersum te Leens zullen voltooide pronkrollen te zien zijn, maar ook pronkrollen in wording.’

42 gedachten over “Inhoud van het rode kistje

 1. Mooi, om hier die pronkrol in te bewaren.
  Wat een ideeen kwamen er “naar boven”.
  Zo’n mooi kistje is ook handig voor allerlei.
  Leuk gedaan, deze puzzel.
  En wat een reacties.

 2. Dus dat was het! Ik begrijp dat het kistje en de inhoud van Maaike zijn? Wat mooi, zo’n rol en dan zo’n mooi gemaakt kistje erbij! De eigentijdse rol betekent dat, dat het een pronkrol is die nu kortgeleden gemaakt is, maar waar wel allerlei handwerktechnieken in terug te vinden zijn?
  Je hebt ons weer mooi van de straat gehouden Berthi!
  welterusten!

 3. @Mienke, eigentijds wil zeggen van nu. Deze pronkrol was klaar in 2004. Er zijn heel veel verschillende handwerktechnieken, zoals op oude pronkrollen, toegepast.
  Om het nog iets ingewikkelder te maken; het kistje en de pronkrol zijn niet van Maaike!
  Welterusten, Mienke. Nu de puzzel opgelost is, zal je vast heel goed slapen!:-)
  @martine, voor straks welterusten en jij kan nu ook vast heerlijk slapen!
  @YokkoBears, er zijn ontzettend leuke en goede ideetjes naar voren gekomen.
  Weten jullie al dat Eva het had geraden!!?
  Knap van je, Eva!! Jij bent een goede puzzelaarster, maar dat had ik al eerder gemerkt. Juul heeft concurrentie gekregen!

 4. Prachtig!!!!!!!!!
  Ik zou graag ook nog eens wat detailsfoto’s van de lap willen bekijken.
  En misschien een idee om met z’n allen een eigentijdse pronklap te maken, net zoiets als met Sampler M?
  Ik zou namelijk graag zo’n lap willen gaan maken, maar weet niks van de maten, de manier van opzet en hoe het zou moeten.

 5. Weet iemand wat er met het blog van Bert Ajour aan de hand is? Ik kan er sinds mijn vakantie niet meer opkomen omdat de computer aangeeft het niet te kunnen vinden.

 6. Erg knap van Eva, vond het leuk om de verschillende reacties te lezen, kon gisteren niet reageren, want kleindochter was hier en dan zit ik nauwelijks aan de pc.
  De lap lijkt me prachtig en zou ik best in het echt willen zien en prachtig om zo’n pronkstuk in een eigen kist te bewaren.

 7. Pronken met andermans veren. Vanmiddag komt de eigenaresse van het kistje met pronkrol naar deze web-log kijken ( niet iedereen heeft een computer )Dan zal ik meer vertellen over het ontstaan van deze lap.
  Elma

 8. had ik toch een heel klein beetje gelijk: een kistje met mooie dromen 🙂
  Prachtig zo’n rol die af is. Ik heb zelf alleen nog maar losse lapjes.
  ik zou ook wel wat meer detailfoto’s willen zien.

 9. Berthi, je hebt ons mooi voor het (pronk)lapje gehouden. Wat mooi zo’n lap, ik zou ook wel iets meer willen weten. Eva, gefeliciteerd! Jij was de enige die het goed geraden had!

 10. Pronken met andermans veren schrijft Elma maar er is altijd iemand voor nodig die iets dergelijks op poten zet en het realiseert. Dus ook chapeau voor diegene die dit heeft georganiseerd!

 11. Eva, driewerf hoera voor jou!!! En voor degene die deze pronkrol heeft gemaakt. Dank voor Berthi die ons weer heerlijke uurtjes heeft bezorgd en dat ik vóór de bekendmaking naar bed ben gegaan heeft niets te maken met desinteresse, want dit is het eerste log waar ik vandaag kom kijken, zo nieuwsgierig was ik en ik ben beslist niet teleurgesteld. Het kleine stukje borduurwerk (heet dat toch nog blackwork, ook al is het in deze prachtige kleuren geborduurd?) is werkelijk prachtig!

 12. Schitterend om te zien zo’n pronkrol en fijn dat er mensen zijn die anderen kunnen inspireren en de kunst doorgeven. Ik ga zeker kijken op de historische dagen in Leens. Dit wil je toch met eigen ogen zien en voelen.

 13. heb genoten van de puzzel , de oplossing en dr ol, het “beetje” dat we te zien kregen doet me verleiden naar Verhildersum te gaan wie weet,

 14. P-R-A-C-H-T-I-G !!!!!!! WAUWERDEWAUW!!!!!!
  Nooit gedacht dat dit er in zou zitten, dan had ik wel beter mijn best gedaan. En was om 7 uur al op gestaan :-)). Een hele grote wens van mij zo’n rol !!!
  Kom ik aan met mijn 73 cm, hoe lang is deze. Hoe zien de gebreide stukjes er uit, vragen, vragen ??????????
  Hoop echt meer te horen en te zien. Goed zo Maaike én Elma, maak hier maar plaats voor, ik kijk er naar uit.
  (psst Maaike is het dan wel jouw stoepje onder het rode kistje ??:-)).
  Eva goed van jou, ik laat het puzzelen voortaan aan jou over, ik doe dat niet meer !!

 15. Fijn kistje en prachtig handwerk!
  @Tijm: ik zie hier dat je op zoek bent geweest naar mijn oude blog Bert Ajour. Ik heb inderdaad een nieuwe blog, zoals Hannah hierboven al meldde. De reden: ik was een beetje uitgeschreven over handwerken, (hoewel ik nog wel veel handwerk), mijn ‘schrijfzin’ ging steeds meer in de richting van andere onderwerpen, vooral boeken. En om in een en dezelfde blog over sokken en poëzie te schrijven vond ik gek. Daarnaast wilde ik niet meer in twee/drie talen schrijven, kostte veel te veel tijd en ik heb het veel te druk met mijn werk. Kortom, ik wou even helemaal opnieuw beginnen. Jij hebt de aankondiging daarvan op mijn oude blog kennelijk gemist. Maar je bent nog even welkom op mijn nieuwe blog, hoor! En iedereen hier natuurlijk! Ik blijf jullie blogs volgen.

 16. @Elma, pronken met andermans veren…
  Ik geef lezers de kans om een mooi handwerk te laten zien op mijn blog als zij geen weblog/website hebben. Het gaat om het delen met elkaar of het nu gaat om informatie/handwerktechnieken/boeken/mooi handwerk of iets anders; zoals ik altijd zeg, Elma. Ik ga niet pronken met andermans schitterende handwerk. De bedoeling is om te genieten met elkaar en van elkaar te leren.
  En… deze log is een mooie prikkeling om naar de Historische Dagen in Leens te gaan, waar de pronkrollen te bewonderen zijn.
  Het is een schitterende pronkrol en we kijken uit naar het verhaal achter deze pronkrol.

 17. Ooooohhh wat een prachtige rol en wat leuk dat manlief er zo’n mooi kistje voor heeft gemaakt. Dat maakt het geheel nog meer waardevol.
  De Historische Dagen staan in de agenda!

 18. Berthi, namens Elma en mij bedankt voor de mogelijkheid om dit te tonen en nog eens de aandacht op de pronkrol en de historische dagen te vestigen!
  “Pronken met andermans veren” uitdrukking moet je zien als: de juf geeft les, de leerlingen maken het, de juf komt zelf niet toe aan het maken van zo’n pronklap, haar leerlingen wel dus dit is wat de juf kan tonen, het slaat dus op juf, niet op jou hoor!!
  @Marian’ne, dit is niet mijn stoepje hoor!

 19. Voor de duidelijkheid nog even, ik was alleen fotograaf en heb het stukje geschreven hoor.

 20. @Maaike, goed dat je een uitleg geeft. Ik heb de uitdrukking helemaal verkeerd begrepen en ik dacht dat de juf het had gemaakt, maar het is één van haar leerlingen. Helemaal duidelijk nu!!
  Alle onduidelijkheden zijn nu de wereld uit!!

 21. Hier enkele gegevens over het kistje, de maten zijn lengte 31,5 cm. x br. 16 cm en hoog 17 cm.
  Aan beide kanten zit een houten knop die verbonden is met stok waar de rol omgewonden wordt.
  De lengte is 3.65 m. en breed 26 cm.
  15 technieken o.a.kruissteek, hardanger, lint opnaaien, Perzisch ajour, zwart borduren ( in kleur ) Marker witwerk, Richelieu, doorstoppen op Ackeron, Stoppen, open naaiwerk en Schaduw borduurwerk.
  De ondergrond is een erg mooie voeringstof VENEZIA die mij altijd doet denken aan het ouderwetse satinet. Ieder kiest zijn eigen kleur die ik kan leveren in wel 100 kleuren. Dit is de eerste informatie, wordt vervolgd.

 22. jeu wat lang !!!
  Mooie technieken en mooie stof, ken ik niet 100 kleuren !?
  Is het niet (té)glad !?
  Bedankt Elma, zie uit naar meer :-)).
  En zeg tegen de maakster(s), dat wij hem geweldig vinden !!!

 23. @elma, dank je voor al deze gegevens.
  Het is een behoorlijk lange pronkrol geworden met een diversiteit aan handwerktechnieken. De afwerking met Venezia stof is erg mooi gedaan. Het lijkt me knap lastig om met een voeringstof te werken! Complimenten aan de handwerkster!

 24. Mooi resultaat en heb ik het goed, Elma geeft workshops in het maken van pronkrollen? En een anonieme maakster heeft dit moois gemaakt? En Maaike bracht het onder Berthi’s aandacht, die er vervolgens een raadsel van maakte? Anders snap ik er nog niets van. En GRRRRRRR. de postbode is geweest, geen HzG, toch maar gebeld, hij moet echt deze week bezorgd worden werd me verteld.

 25. Wat leuk om dit te laten zien , wij werden mooi voor het lapje gehouden.Iedereen nieuwsgierig, leuk hoor.Wat leuk om zo weer iets onder de aandacht te brengen.Ik probeer schoonmoeder ook weer aan de brei te krijgen.Ik geef denk ik het materiaal en gereedschap voor een breirol straks met haar verjaardag.Weer eens iets anders.

 26. Jammer dat wij nog niet de stof kunnen voelen via de web-log. Nog wat informatie over de voeringstof VENEZIA een product van Colsman & co uit Essen Duitsland. Het werkt erg mooi en is niet zoals gewone voering zo glad. is 138 cm. breed 75% Triacetat 25% polyamid. Kreukvrij en een prachtige matte glans. Wij gebruiken de helft van de stof zodat er geen naad in komt en je een lengte hebt van 10 meter.

 27. Berthi wat mooi!!! weer een hoop gemist, als er even geen tijd is.
  Het was druk bij jou een boel te lezen. Wat mooi die pronkrol.
  Je hebt er een leuke puzzel van gemaakt. Schitterend je kan hier ook niks missen dan loop je zoveel achter.

 28. @elma, op de foto ziet de voeringstof er heel mooi uit en inderdaad een mooie matte glans. Wat goed dat je deze stof hebt gevonden.
  @jose, op zijn tijd een puzzel is leuk. Inmiddels heb ik al verschillende soorten puzzels gehad waardoor het steeds moeilijker wordt om iets anders te vinden. Maar wie weet wat ik nog tegen kom!!
  @lynda, dat is zeker een leuk cadeautje voor je schoonmoeder. Mijn moeder vond het als afwisseling leuk om een breirol te maken.

 29. hehe eindelijk dankje,gisteravond viel ik om van de slaap ,ik had veel te ingespannen naar zomergatsen gekeken (prachtig!!) en kon niet op je wachten ,vanochtend was ik veeeel te laat ,dus rennen naar de bus en geen log gezien…mooie rol!!

 30. Vandaag viel HzG hier in de bus…….
  Prachtig die onthulling vandaag over de inhoud van dat mooie rode kistje.Dit mag echt een PRONKROL genoemd worden. Kan er nog eens wat meer over verteld worden ???
  met detailfoto’s, hoe je het aanpakt als je er zelf een zou willen maken en…. en…..

 31. Nog even reageren, heb Hennie op bezoek gehad de eigenaar van het kistje met pronkrol, samen gekeken naar de weblog van het rode kistje en later naar de inhoud.
  Ze vond het prachtig al die reacties op haar kistje.
  Wat had ze graag gehad dat haar man dit had kunnen zien. Vorig jaar is hij plotseling overleden kort na het overlijden van hun schoonzoon.
  Erg veel steun heeft Hennie gehad in deze moeilijke periode aan haar handwerken.
  Wij hebben besloten dat de pronkrol nog uitgebreid gaat worden, in het kistje is nog ruimte om nog meer op te rollen. De stof is er gelukkig nog. Morgenvroeg begint zij aan een nieuw stukje opennaaiwerk en zal daar ook aan werken op de Historische dagen in Verhildersum.

 32. @elma, wat een nare periode voor Hennie. Twee dierbare personen verliezen in zo’n korte periode is vreselijk. Heel fijn dat ze veel steun heeft aan haar handwerken en ik hoop dat Hennie nog heel veel jaren door blijft gaan met het handwerken. Morgen begint ze al met opennaaiwerk om haar schitterende pronkrol uit te breiden. Hennie, ik wens je alvast hele fijne dagen op 10, 11 en 12 augustus.

 33. Elma, wat ontroerend om dit te lezen over Hennie !!
  Handwerken geeft idd troost en afleiding, en wat mooi dat zij het kistje verder gaat vullen met mooi handwerk. Voor haar een waardevolle herinnering.
  Hennie, sterkte en succes met je plannen !!

 34. Maaike, wat een pracht zit er in dat kistje! Heel mooi!!
  @Hennie, dat er nog veel lapjes bij geborduurd worden. Fijne dagen op de Borg toegewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *