Handwerken zonder Grenzen 141/142


Het nieuwste nummer van Handwerken zonder grenzen is er. Het is geen ‘gewoon’ nummer, maar een dubbelnummer: 141/142. Voor de abonnees geldt dit als twee nummers. Wat valt er zoal te lezen in dit nummer:

Ornamentale pracht, geschiedenis en ontwikkeling van kralenwerk.
Zakken vol geschiedenis in het Fashion Museum.
Slaap kindje slaap, lieve pop plus garderobe om zelf te breien. Een patroon uit: Bijzondere breisels voor boefjes, Lucinda Guy.
Zoete lentebaby’s, wikkelkindjes in een vilten wieg.
Nostalgisch geel geruit, babydekentjes in blokdubbelweefsel.
Draden verbinden vrouwen, borduurproject in Afghanistan. In deze log besteedde ik al aandacht aan dit mooie project.
Textielweekend Archeon, handwerken door de eeuwen heen. Marnel was bij dit textielweekend aanwezig en schreef voor ons een verslag.
Opening Zeeuws museum, Zeeuwse historie in textiel.
Mysterieuze vezel, wol spinnen uit melk.
De verfijning verbeeld, nieuwe expositie borduurwerk de Gouden Leeuw.
Borduurwerk uit India, olifanten brengen geluk.
Van mijn hand: Spiegel van het moderne leven, borduurkunst en tekeningen van Tilleke Schwarz.

Dus veel lees-, kijk- en handwerkplezier waar we de zomer mee door kunnen komen!

49 gedachten over “Handwerken zonder Grenzen 141/142

 1. Heel fijn Berthi, dat Handwerken zonder Grenzen weer uitgekomen is. Een felicitatie waard! Hiep, hiep…!

 2. he leuk,nou hoop ik maar dat die postkoets snel langs komt.Die foto voorop herkende ik inderdaad van het zeeuws museum…Pfft normaal ben ik een goede slaper,maar nu was ik wakker en heb een log geschreven,ben je dan leip of niet? Nu ga ik lekker langs bij iedereen ,kan ik morgenochtend uitslapen hahhahh

 3. Yes!!!!!!!!!!!!
  Ik heb hem nog nioet maar ben blij te lezen en te zien dat het nummer(s) nu echt komt!!!
  Ik verheug me er enorm op.

 4. is dat even fijn! ik had het ook al bij marian’ne gelezen. en nu allemaal maar afwachten als straks de postbode komt of het er vandaag al bij zit…

 5. zou het echt waar zijn ?? Ik had een abbonnement tot nr 142 en verlengd. spannend, Is er al weer een adres bekend om eventueel toch het verlengen te controleren? Fijn weekend

 6. Geweldig dames dat hij er weer is. Ga hem gelijk kopen in de winkel. Jaren een abonnenment gehad. Maar de laatste jaren niet meer.

 7. HOI HOI !!!!!!
  Post komt biiijjjjjjnaaaaa !!!!??????>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 8. @Marcella, dit exemplaar heb ik gisteren snel bij de readshop gekocht.
  @Siem, zoals je leest heb ik dit nummer gekocht.
  @Basje, ik zal je de gegevens geven van de abonneeservice:
  S.P. Abonneeservice
  Postbus 105
  2400 AC Alphen aan den Rijn
  Tel. 0172-476085
  email: info@spabonneeservice.nl
  @MM,… dat was onze Marian’ne!!:-)
  De post komt hier voorlopig nog niet! De postbezorger van zaterdag wil hier pas ’s middags komen!:-)
  @Hilly, wat een tijdstip!! Ga jij Juul achterna met nachtbraken!?:-)

 9. JA!!! Ik was deze week al in de winkel geweest was er toen nog niet. Ga nu naar de winkel. Jullie reacties hebben me nieuwsgierig gemaakt.Ik kende het tijdschrift niet.

 10. Ach arme postbode !!!
  Maar jij hebt hem al !!!
  Gisteren juist met de brei pop bezig geweest !!
  Mooi dat je artikel ook geplaatst is.
  Ben benieuwd, even snel boodschappen doen >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 11. Leuk, leuk, leuk, nu blijf ik helemaal voor de brievenbus liggen (en voor mijn Duitse, Amerikaanse en Britse pakjes…uitleg: mijn vakantie gaat niet door en ik mocht mezelf even troosten 🙂

 12. @yvonnep, dat gaat een fantastisch weekend voor je worden! Na al dat harde werken werd het tijd om jezelf te verwennen! Ga fijn genieten!

 13. Ik had de laatste bij de Bruna. Heb het doorgebladerd en vind het een leuk tijdschrift.Neem er denk ik een abonnement op.

 14. Berthi, toen ik net je log las, baalde ik zo dat he al te laat was om de HZG te gaan kopen. Wat had ik er dit weekend heerlijk in kunnen lezen, maar de voorpret duurt bij mij nu dan wel weer iets langer en heb ik iets om naar uit te zien. Fijn dat ik eindelijk eens kan zien wat voor tijdschirft dit is. De voorplaat en jouw beschrijving belooft veel interessants.

 15. @ingrid de roo, fijn om te horen dat het blad je bevalt.
  @Corrie, overmorgen kan je al weer naar de winkel!! Slechts twee nachtjes slapen!:-)
  Misschien heb jij het blad eerder in huis dan de abonnees.
  Ik ben benieuwd hoe het blad je bevalt!

 16. Berthi, wat fijn dat hij nu echt is gekomen. Ik ga me ook abboneren. Eerst even andere abb. opzeggen. Staat bij Marian’ne welke ik op zeg. Hebben met mijn werk te maken. En daar ga ik over een goeie 3 maanden mee stoppen!

 17. Postbode geweest, niets gekomen, dan maar wachten tot maandag en hopen dat ik nog in hun bestand sta (had pas voor 2 jaar verlengd). Wel vreemd dat hij al in de winkels ligt en de abonnees nog niets hebben ontvangen. Als ik me goed herinner was dat toch andersom of heb ik dat mis?

 18. @Marnel, als abonnee hoor je eerder het blad te krijgen. Waarom heb je anders een abonnement? De postbode heeft hier vandaag alleen de Donald Duck bezorgd. Ook leuk, hoor!
  @Marijna, hij is nog niet per post gekomen. Nummer 141/142 ligt al wel in de winkel.

 19. Heb hem vandaag in de winkel gekocht en het ziet er prachtig uit!!!

 20. Ik heb ook een abonnement maar heb zaterdag ook nog niets ontvangen. Als ik ergens een hekel aan heb is als je abonnee bent en het blad ligt eerder in de winkel dan in de brievenbus!! Maar goed, ik zal niet klagen en nog even geduld oefenen. Het zullen waarschijnlijk ‘heropstart-probleempjes’ zijn…

 21. Fijn te lezen dat handwerken zonder grenzen er weer is ik had een abbonement maar heb nog niets ontvangen kijk er naar uit gr Henny

 22. @Hannah, als abonnee hoor je het blad als eerste in huis te hebben. Ik heb gehoord dat er verschillende abonnees vanaf het blad ontvangen hebben, maar ook heel veel niet. Bij mij is HzG vandaag niet bezorgd.
  @Henny, nummer 141/142 moet onderweg zijn.

 23. Ik heb de nieuwe HzG al wel bij de Bruna zien liggen en snel doorgebladerd. Hoopte dat het blad vandaag al bezorgd zou worden, maar helaas wordt mijn geduld nog even op de proef gesteld.
  Heerlijk dat ie terug is in ieder geval!!!

 24. Ik heb net naar S.P. abonneeservice gebeld. Ze hebben nog niet de gehele administratie binnen. Wel kunnen ze kijken of je bij hun in het bestand staat. Ik stond er gelukkig wel in, maar heb het nieuwste exemplaar nog niet ontvangen. Er werd me verteld, dat ik deze week nog moest afwachten.
  En dan doe ik met alle liefde!!! Ik ben blij dat in ieder geval dit blad wel wordt doorgezet!!

 25. Kende deze site niet, vind het erg leuk om kennis te maken.
  Ik kon niet wachten op mijn abonnement, na een aantal keren bij de primera in ons winkelcentrum in de wijk de nieuwe Handwerken zonder grenzen te hebben zien liggen
  Heb het blad gisteren dus gekocht. Heb al wel iemand op het oog die ik deze kado kan doen als mijn blad binnen komt.
  Heb contact gehad met de abonnementen service en het blad komt er aan, mijn adres was bekend
  Wat ben ik blij dat er een nieuwe uitgever gevonden is.
  Ik heb het blad vanaf nummer 1 en ben er heel erg aangehecht. Ik hoop dat het verder goed gaat.
  groetjes uit Tilburg

 26. Hallo Riet,
  Gezellig dat je langs komt en wij vinden het leuk als je met ons mee komt praten.
  Ook hier nog geen HzG bezorgd! Het is vakantietijd en de postbode doet het rustig aan!:-)

 27. vandaag, juli is voorbij en nog steeds geen HZG. De moeilijkheden zijn al in januari begonnen, en nu, na 7 maanden, zijn de abonneelijsten nog niet nagekeken?? Ik ben abonnee vanaf nr 1 en absoluut niet tevreden over de gang van zaken.De oude advertenties staan nog gewoon op internet. Nooit een verklaring of excuus vernomen. Bestelde en betaalde boek, nooit meer iets van gehoord. Nog sterker, als ik geen computer had, en hoevelen zijn dat niet, had ik helemaal nooit iets geweten…enfin, misschien komt HZG nog half augustus of zo. Zal maar afwachten. Groet, Lia.

 28. @lia steelink, het is erg jammer dat ze de abonnees niet op de hoogte hebben gebracht van de situatie. Hadden ze dat wel gedaan dan was er veel meer begrip geweest.
  Zojuist ontving ik mijn HzG in de brievenbus. Hoe komt het nu dat niet iedereen het blad tegelijk ontvangt?
  Ik zag net dat HzG bezorgt wordt door Selektmail, die goedkoper is dan TNT-post. Dit verklaart alles. Selektmail heeft meer vrijheid wat bezorgen betreft. Vandaar dat de abonnees van HzG het blad allemaal op een ander tijdstip ontvangen!!

 29. Even een reactie m.b.t. HZG. Ben het helemaal met Lia eens. Waarom zijn de abonnees niet even ingelicht over de gang van zaken. Afgelopen vrijdag heb ik een exemplaar gekocht met als reden dat inderdaad de ledenadminstratie een rommeltje is. Toen ik zaterdag HZG nog niet via de postbode had ontvangen een maailje naar Yvonne Koop verstuurd met de vraag hoe het mogelijk is dat het blad eerder in de winkel ligt dan bij de abonnees in de bus. Jullie raden het misschien al; het e-mail adres is niet meer in de lucht.
  Ik geef ze nog maar even het voordeel van de twijfel en het zal dit keer wel aan Selekt post liggen. Toch blijf ik bij mijn standpunt dat de leden het blad eerder moeten ontvangen dan de Bruna of de Read shop.
  Groet, wil van der merk

 30. Berthi, wat een leuke site heb je, ik kijk er geregeld op. Wat HzG betreft: ook ik heb een abonnement, en heb het nieuwste nr. nog niet ontvangen. Dus heb ik maar eens gebeld, en er was inderdaad een fout gemaakt. Het blad wordt z.s.m opgestuurd. Misschien een tip voor wie ‘m nog niet heeft: even bellen. groetjes, Anna

 31. @anna, dank je voor je compliment! Goed dat je gebeld hebt voor je exemplaar en het zou fijn zijn als het blad morgen bij je in de brievenbus valt zodat jij een heerlijk leesweekend tegemoet gaat.

 32. Gisteren sprak ik mijn heel blijde zus. Ze had de nieuwe HzG op de deurmat en was helemaal gelukkig.
  Fijn dat het blad een doorstart heeft kunnen maken. Berthi, ook namens Nelly, dank!

 33. Hallo, Berthi,Ik heb hem ook, hoor. En wat is-ie weer mooi!Ik denk dat de redactie heel veel van handwerken weet en ( te) weinig van uitgeven. Want in het flauwe excuus -woord wordt de waarheid geweld aangedaan. Het zg. maartnummer had in januari al moeten verschijnen. Kijk maar op de achterpagina, waar een advertentie staat over iets dat eind februari afloopt.Ik zal daarover naar de redactie schrijven.In ieder geval, Berhi, bedankt voor je bemoeienis en voor de moeite die je genomen hebt om terug te schrijven. Groet, Lia.

 34. OOO, ik heb hem NOG niet :-(((.
  Zelfs bij de Bruna hier kon ik hem niet vinden !!?
  Morgen toch eens informeren.
  (pssst Berthi, weer een geduld lesje voor MM !!!:-)).

 35. @marian’ne m, je geduld is lang genoeg op de proef gesteld. Het wordt tijd dat je aan de bel trekt!

 36. Daarnet is de post geweest en hoera, HzG zit erbij! Eindelijk, en ik ga dus een heerlijk leesweekend tegemoet. Bellen dus, wie ‘m nog niet heeft. Groetjes, Anna.

 37. Berthi, ik heb een briefje geschreven naar de lezerspagina. Inderdaad zijn er nog wat fouten gemaakt, maar ja, je zal wel net als ik gemerkt hebben dat ondanks de enorme toename van managers, goed administreren en co-ordineren niet ieders werk is! Groeten, Lia.

 38. @lia steelink, goed dat je een briefje hebt geschreven naar de lezerspagina! Nu maar hopen dat het in de volgende HzG te lezen is!

 39. Berthi, ik heb zeker meer dan een uur doorgebracht met jouw site! Geweldig hoor! Vooral over de brooddoeken was heel verhelderend. In HZG heeft ooit een artikel gestaan over brooddoeken , dat waren meer dekservetten voor een kleine broodmaaltijd.Ik als oude amsterdamse, kende een heel andere toepassing van brooddoeken. Mijn beide amsterdamse grootmoeders (geboren in resp. 1866 en 1881) spaarden bij de bakker (s)broodbonnen voor kerstbroden.Bij de toenmalige grote gezinnen konden er wel wat broden gebruikt worden. In de dagen voor kerst werden de gespaarde broden opgehaald en bewaard in de linnenkast (of, in het geval van mijn oudste grootmoe, die weduwe was met 6 kinderen en heel weinig inkomen had) in het zg. penantkastje.De broden werden gewikkeld in grootmoeders mooiste doeken. Dat waren meestal theedoeken of kleedjes. Mijn eigen moeder (1906) wikkelde het kerstbrood nog altijd in haar mooiste theedoek.groetjes, Lia.

 40. Beste Berthi,

  Na flink wat zoeken op internet vond ik deze site! Ik zou heel graag een beroep willen doen op lezeressen van Handwerk zonder grenzen.

  Ik ben helemaal gek van het borduurwerk van de Mien uit Thailand. In Handwerken zonder grenzen staan een aantal artikelen die ik heel graag zou willen lezen, maar hoe? Het lijkt erop dat ik geen oude nummers kan bestellen. Klopt dat?
  Mijn vraag is dan ook of iemand de moeite wil nemen om een kopie te maken van de volgende artikelen. Wellicht dat iemand per mail of post de kopieën kan versturen?

  Ik hoor het graag!

  Hartelijke groet,

  Hilde

  Borduursels uit Thailand: kussen met motief van de Mien of Yao. Editie: 143. Pagina 86.

  Prachtig borduurwerk uit Thailand: op bezoek bij de Lao Mien. Editie: 141. Pagina 64.

  Handwerk uit Thailand van de Lisu, opgenaaide stofrepen. Editie: 1. Pagina 48.

 41. Uiteindelijk reactie ontvangen van Handwerken zonder grenzen 🙂
  De nummers 141 en 143 zijn nog op te vragen.

  Hartelijke groet,

  Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *