Kostuummuseum in Leiden?

In het Leidsch Dagblad stond het volgende te lezen:
‘Leiden moet een kostuummuseum krijgen. Een initiatiefgroep heeft vergevorderde plannen om in een leegstaand pand het Textile Research Centre onder te brengen. ,,Zo’n museum hoort in een textielstad als Leiden”, zegt initiatiefneemster Gillian Vogelsang.

Er zijn al meer dan drieduizend kledingstukken verzameld voor het nieuwe museum. Deze collectie is opgeslagen op zolder bij het Museum Volkenkunde aan de Leidse Steenstraat. ,,Het nieuwe Textile Research Centre moet echter meer zijn dan alleen een museum. Het moet ook een studiecentrum zijn, waar studenten onderzoek kunnen doen.”

Gillian Vogelsang-Eastwood strijdt al jaren voor een permanente behuizing. Ze zegt nu echter steun te hebben van de Leidse wethouder Gerda van den Berg. Ook is er een gebouw op het oog.’

Prachtig initiatief van Gillian Vogelsang. Ik hoop dat het kostuummuseum er gaat komen. Voor een afbeelding heb ik gekozen voor de Girl’s Patchwork Party Dress,1944 uit het The V&A Museum of Childhood. Zoals we weten heeft het Victoria & Albert Museum een prachtige textielcollectie.

19 gedachten over “Kostuummuseum in Leiden?

 1. @Mien B, ja, dat zou mooi zijn! Meestal gaat er verschrikkelijk veel tijd overheen voordat het eindelijk zover is. Maar zo te lezen begint er nu een beetje schot in te komen!

 2. Ik lees dat de collectie nu is opgeslagen op de zolder van het Museum voor Volkenkunde in Leiden. Toevallig ben ik daar onlangs geweest, op die zolder. Het is daar heel mooi en netjes, hoor. Maar als ik toen had geweten dat deze collectie daar was had ik misschien wel tegen mijn gastheer gezegd: ik durf het bijna niet te vragen, maar zouden we misschien even……….:)))

 3. @Josefien, jammer! Laten we hopen dat je de kostuumcollectie snel in het nieuwe museum kunt gaan bekijken.

 4. Berthi, ik was alweer verdwaald naar aanleiding va jouw log. Hoe krijg je het toch steeds voor elkaar om zoveel mooie informatie te plaatsen. Ik ben zo blij met jouw weblog. Ik hoop echt dat dat museum en research centre er gaat komen. Een geweldig idee. Die link naar dat V&A Mueum of Childhood is waar ik verdwaalde en ik ga er gauw weer naar toe. Móói daar. Ik zag een prachtige Japanse babypop, dag, dag >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 5. Heb het in het Leids dagblad gelezen en vind het wel super als dat in mijn stad komt.

 6. wat een leuke jurk!!Prima dat dat museum er komt dit moet je toch laten zien aan iedereen,zonde om weg te hangen.Wat leuk al die informatie we leren echt wat via de blogs bedankt.:]]

 7. Ik ben weer bijgelezen, pfft!
  Textielmusea mogen er van mij altijd bij komen.
  :o)
  Aan je zijbalk te zien, is het wel heel erg rustig, maar de WIE teller staat op 7…
  LOL
  Ik hol Corrie achterna>>>>>>>>> naar het V&A!
  Zwaaiiiii!

 8. oh, eh… wat ik bedoelde is dat ik de zijbalk laatste reacties, al uren in m’n eentje (plus Lynda daarnet en jijzelf) zit te vullen, nu nog maar 2 bezoekers, volgens WIE.
  :o)
  Toedeloe!
  :o)
  >>>>>>>>>>>>>>

 9. Mooie plannen in Leiden . . . .
  En verder is het hier erg stil .
  Soms denk ik toch niks ernstigs ?
  Maar dan lees je weer over storing en we zijn hier altijd erg verwend . Want Berthi gaat niet slapen voordat er een logje staat .
  Doe maar kalmpjes aan , wij hebben geduld !
  Voor iedereen alvast een plezierige dag !

 10. doet web-log weer vervelend? Nestel me vanmorgen met koffie voor “lappie” en lees over storing, heb ik later op de dag nog een mooi blogje tegoed. Vervelend voor je Berthi.

 11. oke ,goed initiatief ,nu nog een museum van handwerktechnieken ,dan heeft al dat moois van NCH of NHC,(ik ben altijd in de war hiermee)..ook een mooi onderkomen…wie stemt voor…hahaha

 12. Helaas was er een stroomstoring vannacht en omdat ik geen idee had hoe lang het zou gaan duren had ik de pc afgesloten. Achteraf viel het mee. De vorige storing duurde veel langer. Maar… de log staat er inmiddels, een beetje later dan anders!
  Hilly, iedereen stemt voor, natuurlijk!! Wat dacht je dan??:-)

 13. Een fantastisch initiatief!!!Gillian Vogelsang!!Een tweede F.I.T. IN LEIDEN.
  Zal zeker een bijdrage leveren en hoop dat de collectie niet al te lang op zolder blijft liggen?

 14. Berthi, klopt hoor die storing.Ik kon gisteravond nergen mijn reactie neer zetten. Ben maar snel naar bed gegaan. Maar om even op je log te reageren…erg goed initiatief om een kostuum museum te gaan inrichten. En zo’n research centrum lijk me erg goed. Zeker voor studenten en mensen die met kleding bezig zijn. Wat een leuk pachwork jurkje liet je zien! Lijkt heel modern maar is toch al heel wat jaartjes oud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *