Les Elégantes, damesmode 1750-1950

Na de schitterende overzichtstentoonstelling van Kaffe Fassett, is het Modemuseum Hasselt er opnieuw in geslaagd een prachtige expositie in te richten: Les Elégantes, damesmode 1750-1950. Deze tentoonstelling loopt tot 6 januari 2008 en laat de mode zien van de rijke bourgeoisievrouwen van 1750 tot 1950. ‘Met les élégantes worden de dames bedoeld, die het modebeeld in die twee eeuwen bepaalden. Rond 1750 was het vooral het Franse hof dat aangaf hoe de vrouw gekleed diende te gaan, later kwamen daar de dames uit de rijke – haute – bourgeoisie bij. Zoals de titel al verraadt, was Frankrijk tot 1950 het land, dat de toon aangaf in de mode. Parijs was voor alle vrouwen, van hoog tot laag, dé modehoofdstad van de wereld. Voor boven- en voor onderkleding. Na 1950 werd dat meer en meer Amerika, waar de jeugdcultuur en andere subculturen het modebeeld gingen domineren,’ zegt Anne Kwaspen, coördinatrice van het Modemuseum Hasselt, in Dagblad De Limburger. Voor de expositie zijn zo’n driehonderd originele kostuums, accessoires en modeprenten bijeengebracht. Opvallend stuk in de tentoonstelling is een mantuarok van twee meter breed uit de achttiende eeuw: de eeuw die geldt als één van de meest decadente periodes uit de modegeschiedenis.

Het hart van de expositie wordt gevormd door twee privécollecties uit Nederland: zeventig kostuums en accessoires van Jacoba de Jonge en honderd originele modeprenten uit de tijd 1775 tot 1940, uit de collectie van Marie-Jes Ghering. De 79-jarige Marie-Jes Ghering zegt dat de mode tot 1950 niet gezien mag worden als een langdurige kwelling van vrouwen. ‘Je kunt niet zeggen dat de vrouw het slachtoffer was van de mode. Ze wilde die strakke korsetten, bustiers en hoepelrokken zelf ook dragen. Als iets in de mode was, dan deed je dat als vrouw aan. En de mode gaat op en neer, wisselt steeds. Dacht je dat die zogenaamde strenge modevoorschriften er na 1950 niet meer waren? Wat dacht je van die zwaar getoupeerde en met dikke lak opgespoten kapsels van 1960, waar je geen fraaie hoed op kon dragen?,’ aldus Marie-Jes Ghering in Dagblad De Limburger. Volgens Marie-Jes Ghering zijn vrouwen al eeuwen creatief omgegaan met de vaak dwingende moderegels. ‘In het openbaar een strak korset en hooggesloten robe, maar thuis, in de privévertrekken was de vrouw veel losser en ontspanner gekleed. Het viel best mee allemaal.’

Op de afbeeldingen zie je kostuums van Paul Poiret.

12 gedachten over “Les Elégantes, damesmode 1750-1950

 1. Prachtige tekeningen ook zeg, heel mooi gedaan..Ik hoop erheen te kunnen ,moet gaan voor 2008….

 2. zo vooral die link van digischool ,met de mode tekening gebaseerd op het russische ballet,erg mooi.Zou ik zo inlijsten en ophangen..mmmm

 3. Hilly, welke link is dat? Staat die in dat (geweldige) artikel / die link onder mode?
  Leuke tentoonstelling lijkt me dit.

 4. Het lijkt me een mooie tentoonstelling. Ik denk wel dat er behoorlijk veel verschil was in de navolging van de mode tussen hogere en lagere standen, in die tijd nog veel meer dan nu. De opmerking van Marie-Jes Ghering aan het eind van je stukje: “in het openbaar een strak corset en hooggesloten robe, maar thuis in de privé-vertrekken…” gaat m.i. helemaal niet op voor mensen met weinig inkomen en grote gezinnen. Bepaalde details van de heersende mode kwamen natuurlijk wel terugzien in de gangbare kleding voor “gewone” mensen van destijds, corsetten, modellen hoedjes, accessoires en de snit van de kleding. Dat zie je nu ook bij de confectiekleding.

 5. Prachtige ontwerpen en toen ik ze zag dacht ik meteen, hier gaat Hilly van genieten, maar ze was alweer geweest, onze vroege vogel. Net als Hilly zou ik ze zo inlijsten. Helaas woon ik nog steeds vér in het noorden en is het me echt te ver voor een expositie, heel jammer.

 6. Corrie als Hasselt te ver is ga dan eens naar het Amsterdams Historisch Museum voor de tentoonstelling Modepaleizen 1880-1960.
  ( nog tot 26 aug). Berthi heeft hier ook een logje aan gewijd. Dinsdag was ik er met een vriendin en we hebben er van genoten.
  Prachtige plaatjes bij je log vandaag Berthi. Bedankt voor de tip van deze expositie.

 7. Deze expositie komt ook op mijn lijstje te staan. Jacoba de Jonge heeft een prachtige collectie kostuums. Al eerder zag ik een gedeelte van haar collectie op een expositie. Beslist de moeite waard.
  @Bertie, er was een groot verschil tussen hogere en lagere standen. Kleding van de lagere standen is ook niet bewaard gebleven. Die kleding werd vermaakt en nog eens vermaakt en gedragen tot het op de draad versleten was. Erg jammer want op deze manier krijg je geen goed beeld van de samenleving.
  Zoals ook in de log staat, laat deze expositie de mode zien van de rijke bourgeoisievrouwen van 1750 tot 1950. En van deze vrouwen is juist wel de kleding bewaard gebleven.
  @Mien B, de tentoonstelling Modepaleizen wil ik ook nog zien. Goed om te horen dat het een retourtje Amsterdam waard is!
  Wat zijn er op dit moment toch prachtige tentoonstellingen te zien!

 8. Leuk zo’n tentoonstelling over de mode.Ook de geschiedenis is interessant. Je zal maar geleefd hebben in de tijd dat die strakke corsetten moesten!!! Brrrr…. ik moet er niet aan denken dat ik ze aan zou moeten.Ik ben meer voor de hobbezakken! LOL

 9. … er kwam weer iets tussen, maar… ik lees weer een stukje verder, ik vind deze illustraties schitterend!
  Vooral die eerste met de kikker.
  >>>>>>>>>>
  :o)

 10. hallo ik hep de film overtwist gezien en ik vind het een mooie film ik ben er beniewd naar in welke tijd die film zig ef speeelt ik kan me goed verdiepen in geschiedenis dus ik vind het leuk om hier naar te kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *