Pootjebaden & Beachlife

Het wordt een zomers weekend met tropische temperaturen. Mooi strandweer. Liefhebbers van het strand zullen dan ook zeker te vinden zijn in bijvoorbeeld Scheveningen. Maar om nu al een duik in de zee te nemen, lijkt me wat overdreven. Pootjebaden en zonnen is een mooi alternatief. Een geliefde bezigheid van de meeste mensen, is het kijken naar anderen. De nieuwste badmode zal aan je voorbij komen en leuke, aardige, grappige en mooie verhalen vang je op. Misschien is er een strandstoel te vinden zoals dat rond 1900 gebruikelijk was op het strand van Scheveningen. Zo niet, wie weet komt daar dan binnenkort verandering in want wat las ik onlangs in de Volkskrant:
‘De Nederlandse Gisele Somer werd een jaar geleden abrupt verliefd op de traditionele tweepersoons strandstoelen die op de Duitse stranden worden verhuurd. Vorig jaar verhuisde ze van Broek in Waterland naar het Noord-Duitse dorp Leerhafe bij de Duitse Noordzeekust, om de simpele reden dat ze daar goedkoop een hele school kon kopen waar ze als interieurstyliste ook haar atelier kon onderbrengen. “Toen ik voor Duitsers doodnormale nostalgische strandstoelen zag staan, vroeg ik me af waar ze in Nederland waren gebleven. Ik weet dat rond 1900, toen de mannen ook nog badpakken droegen, er van die oorspronkelijke rotan korven op het strand bij Scheveningen stonden,” vertelt Gisele Somer. Ze kreeg ter plekke een creatieve oprisping en besloot de strandkorf op een eigentijdse manier als somertroon te herintroduceren. De mare gaat dat het origineel ooit gemaakt is voor een reumatische vrouw, die behaaglijk aan de winderige Oostzeekust wilde zitten. Sindsdien zijn ze in Duitsland niet meer uit beeld verdwenen. Gisele Somer verkoopt voornamelijk aan particulieren voor in de tuin of op het dakterras, maar deze maand krijgt Hoek van Holland acht witte Somertronen met het logo van Hoek van Holland achterop. De grootste daarvan is de Trouwtroon, met speciale ‘Monet’-kussens, voor een openluchttrouwerij aan de Nieuwe Waterweg. Daarna worden de eerste vijftig Somertronen op het grasveld geplaatst.’
Voor mij is een strandstoel niet nieuw. Ik heb al jaren een exemplaar in huis. Vanwege het mooie weer heb ik de strandstoel van stal gehaald.

Ben je toch in Scheveningen en heb je de nieuwste badmode wel gezien en ben je geïnteresseerd in de historie van de badmode, breng dan een bezoek aan Muzee Scheveningen waar vanaf morgen de expositie Pootjebaden & Beachlife te zien is. De tentoonstelling geeft een overzicht van de badmode vanaf 1818 tot nu. Er zijn zo’n honderdvijfentwintig badkostuums te bezichtigen uit vier verschillende periodes. Van 1818 tot 1900, van 1900 tot 1945, van 1945 tot 1975 en van 1975 tot nu. Daarnaast geeft de tentoonstelling een beeld van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen. Fotomateriaal, maar ook affiches, documenten en prenten laten belangrijke elementen uit de badcultuur zien, onder andere het eerste badhuis van Jacob Pronk uit 1818, de Pier, het Kurhaus maar ook de strandtenten van nu.

Badmode
Begin 1800 zwommen mannen nog steeds naakt en de vrouwen droegen lange brede hemden. In de loop van bijna tweehonderd jaar is het model van het badpak enorm veranderd en werd het steeds kleiner. Ontwerpen van badpakken veranderden van zelfgebreide en gemaakte modellen uit het modetijdschrift De Gracieuse (een mode- en handwerktijdschrift van 1862 tot 1936), naar modieuze designbadpakken ontworpen door modeontwerpers.
De badmode volgt de ontwikkeling van de mode. De badmode geeft net zoals de mode een afspiegeling van een bepaalde tijd. Is de kleding zedig, elegant of sportief dan is dat ook terug te vinden in de badmode. Aan het gebruik van materialen zoals wollen tricot, katoen of synthetische stoffen als terlenka of lycra is te zien wanneer een badpak is vervaardigd. Voor de allereerste mannenbadpakken rond 1870 werd alleen maar wol gebruikt terwijl anno 2007 badkleding gemaakt kan zijn van synthetische elastische naadloze stoffen.

Badmode in Scheveningen
De geschiedenis van de badmode in Scheveningen begint in 1818 toen het badhuis van Jacob Pronk werd gebouwd. Badgasten gingen met badkoetsen in zee of namen in het badhuis een zeebad. Baden in zeewater gebeurde toen vaak op doktersadvies want aan de zee werd een geneeskrachtige werking toegekend. Toen in 1819 in een verordening van de Burgemeester en wethouders van ’s-Gravenhage werd opgenomen ‘Er zal in open zee niet gebaad worden dan met zoogenaamde zwembroeken’, deed de badmode in Scheveningen zijn intrede.
De badplaats Scheveningen ontwikkelde zich vanaf 1818 van een klein kuuroord tot een vooraanstaande badplaats. Vaak is aan het Scheveningse strand de allerlaatste badmode terug te vinden.

14 gedachten over “Pootjebaden & Beachlife

 1. Mooi stuk heb je weer geschreven Berthi. Toevallig gaan wij vandaag op bezoek bij mijn vader die aan de Noord-Hollandse kust een weekendhuisje heeft (In de buurt van Callantsoog).
  We gaan zeker naar het strand en hopelijk ook even te water (in ieder geval onze voeten). Heerlijk vind ik het altijd aan zee.

 2. RTL4 besteedde idd gisteravond tijd aan de expositie van badmode … volgens mij wel goed opgezet !!

 3. Een stuk dat past bij de tropische temperaturen die we dit week-end gaan hebben !

 4. Ik kom af en toe maar even uitrusten in je heerlijke badstoel !

 5. Berthi, wat een énig log weer en wat een bof dat je zo’n prachtige strandstoel hebt, een plaatje! Die link naar die Somertroon vind ik ook super, je zou toch meteen zo’n stoel willen als je de ruimte (en het geld) hebt.

 6. Ik doe niet (meer) aans trand badpak en zwemmen .
  Hier is het bewolkt en het miesert.
  LEKKER handwerken :-))).
  Berthieeeeeee, ZWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAI
  (alleen voor jou :-).

 7. Oh leuk zijn die strandstoelen toch he? Ik mis alleen 1 of ander prachtig kussentje erin ;)).
  Nee ik zoek het strand niet op ,er is hier sluierbewolking,ga lekker in en om het huis meuten..eh teuten of zoiets.

 8. Berth wat een heerlijke log weer, zo’n badmuts heb ik ook nog gehad schitterend. Als je hem af deet lekker van die striemen op je gezicht.Die strandstoel als je die zat bent weet ik nog een adresje waar hij leuk zou staan. Mooi dat je die hebt gezellig in de tuin met mooi weer borduren heerlijk. Geniet maar fijn van die prachtige stoel nu kan het.En een mooi kussentje zal je best hebben om er in te doen. Fijn weekend genietse.

 9. Ik ga er het weekend ook lekker van nemen! Dit weekend ben ik in Beverwijk, en Wijk aan Zee is op fietsafstand!! Heb zin om morgen mijn bikini te showen! 😉 (en natuurlijk te genieten van de zon, mooie verhalen, en het pootjebaden….)

 10. @Hannah, het is heerlijk vertoeven aan zee, als het tenminste niet zo druk is!!
  @Mary,… heb ik gemist! Dit lijkt me een prachtige expositie. Ik probeer er zeker naar toe te gaan. Ik ben nog niet eerder in dit museum geweest.
  @Gerrie, er komt een heerlijk zacht kussentje in te liggen… zit prettiger! (^_^)
  @Mien B, met deze log heb ik gewacht tot de tijd er geschikt voor was… en dat is nu! :-)))
  @Corrie, de Somertronen zijn mooi van uitvoering, maar ook met een mooi prijskaartje! 🙂
  @marian’ne m, ik zwaai heel enthousiast terug vanuit het warme zuiden! 🙂
  @Hilly, ook gezellig!!
  @Jose, vreselijk vond ik die badmutsen!
  @knijn, op fietsafstand van de zee… dat is nog eens een luxe.
  Weet je dat de bikini bijna 61 jaar bestaat?
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/08/zestig_jaar_bik.html
  Ik las gisteren in Dagblad De Pers dat Saskia Kuus een boekje heeft geschreven bij deze tentoonstelling. Lijkt me de moeite waard!

 11. Wat een leuke strandstoelen maakt zij! Vandaag hoorde ik op de radio over de tentoonstelling van de geschiedenis van de badmode.

 12. @Marijna, goed om te horen dat er veel aandacht aan besteedt wordt. Het thema past perfect in dit seizoen!

 13. Ik hoorde ’t ook op de radio, maar ik kom zomers niet op ’t strand.
  :oP
  In de winter wel, dan vind ik het veel leuker!
  ;o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *