‘Onkruid’ ruimen

Tussen de buien door ben ik elke dag, al twee weken, in de tuin te vinden. Het werd de hoogste tijd om ‘onkruid’ te ruimen; het groeide nog net niet binnen! Dat zegt genoeg. De terrasjes en paadjes waren begroeid met de wilde bosaardbei. Een mooie bodembedekker die zich snel verspreidt als hij het naar zijn zin heeft en bij mij in de tuin had de wilde bosaardbei het reuze naar zijn zin!
De clematis vond zijn weg naar de bomen en de planten. De klimop kroop naar hartelust over de aarde om fijn te kunnen woekeren tussen de planten. De eekhoorn liet zijn sporen na door de tuin te versieren met lege walnoten en lege pindadopjes. Inmiddels heb ik een enorme berg afval weggewerkt. Een klein hoekje van de tuin blijft nog over om op orde te brengen en dan ziet het er voor eventjes pico bello uit.
Vandaag flink er tegenaan zodat ik voor zondag klaar ben als we dan mogen ‘genieten’ van 30 graden, bovendien wordt het erg broeierig en benauwd. Zeker weten dat ik weer snel uitkijk naar een regenbui. Ik zal buienradar in de gaten houden.

Welverdiende rust na gedane arbeid!

32 gedachten over “‘Onkruid’ ruimen

 1. Berthi, wat een gezellig tuinverhaal. Ik vind het altijd zo leuk om te lezen over de dagelijkse huis-tuin-en-keuken-dingen van mensen en bij jou is het dan een gezellig tussendoortje naast alle superinfo over ons aller liefde: handwerken en textiel enz.
  Wat een heerlijk glaasje wijn, zou er zo naast kunnen gaan zitten zwijgen met mijn boek en naar je mooie tuin kijken. Er ligt ook weer een bijzonder tijdschrift naast je zo te zien en wat een mooi etiket op de fles?! Wel, ik ga snel doorontbijten, want we gaan zo weer oppassen op kleine Max de Man.

 2. Ah nog even bloggen en dan ga ik ook onkruid wieden ,maar ik kan mijn kapmes niet vinden,het gaat zo hard nu….en er zit vogelpoep op de ramen ,brengt geluk toch?
  @Corrie veel plezier bij Max,ben benieuwd wat je maakt ,als hij op bed ligt….

 3. Mag ik m’n boek ook meenemen, dan ga ik gezellig naast Corrie zitten :-)).Berthi, geniet van een mooi weekend, rustig in je opgeruimde tuin!

 4. Berthi dat wordt genieten …… de opgeruimde tuin …. een zonnig week-end….
  een handwerkje…..een goed boek……potje thee….. chocolaadje……..
  Nog iets vergeten ???????

 5. En dan zit je in je tuintje in heerlijke warmte en dan dat gevoel: KIJK dan wat een prachtig groen! En ik hoef even niets meer te doen, alleen maar bewonderen en tot rust komen…, een slokje, een paar blz bladeren/lezen, zonnestraaltjes…Fijn voor je!

 6. @Corrie, een fijne oppasdag en geniet van de kleine Max!
  Ik heb een heerlijke tuinbank die ’s morgens alle zon krijgt en ’s middags de fijne schaduw. Schuif gezellig aan!
  Wil je aldoor in de zon zitten, dat kan achter in de tuin. Ik geef de voorkeur aan de tuinbank
  Het boek dat je ziet is de catalogus die bij de tentoonstelling Modepaleizen hoort. Ik ben nog niet naar de expositie geweest, maar ben dat nog wel van plan.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/05/modepaleizen_18.html
  Hel toevallig zag ik een poosje geleden deze fles rode wijn met een toepasselijk etiket.
  @Hilly, brengt vogelpoep geluk? Dan laat ik het fijn op mijn ramen zitten!! (^_^)
  @Mien B, de familie kan genieten in de tuin met koffie, thee, gebak etc.
  We hebben een verjaardag te vieren in het weekend!
  @dijn/audrey, op dit moment is het allemaal zo mooi groen en hoop dat het zo nog lang blijft.
  @Annemarieke, de bosaardbeitjes zijn schattige plantjes, maar o wee als ze het naar hun zin hebben in je tuin. Het is dan niet meer te overzien!!

 7. Berthi: nee, dan wordt het iets TE gezellig! Maar ze hebben iets ‘kabouterachtigs’ op de een of andere manier. Het schijnt erg mooi weer te worden dit weekend, dus geniet van je tuin. Na gedane arbeid is het daar vast goed toeven. Ik hou van mensen die echt van hun tuin en planten en bloemen kunnen genieten, ik hou daar zelf namelijk ook erg van. Maak regelmatig rondjes door de tuin, gewoon rustig kijken hoe alles erbij staat, heerlijk.

 8. Jeempie, wat een werk, een tuin !!!
  (Dit schreef ik net ook al toen ik kortsluiting kreeg, manlief was de heg aan het snoeien, snoer door OOOOO brrrr wat eng (stom) GRRRRR !!!)
  Dus zaai leuke tegels (net als wij) en dan ben je van al dat ged… af :-)).
  Kan je je tijd aan handwerk besteden !!!.
  Nee hoor zit je te stangen, lekker in je (opgeruimde) tuintje zitten in het weekend !!!!

 9. Haha ja ,maar ik heb het er toch vanaf gehaald Berthi…(na een week ofzo pas hoor,ik hou niet zo van ramen zemen,kan/wil het niet)Maar ja het zit er weer op,is weer gedaan ,even lunchen voor de computer,haha ,en dan volg ik jouw goede idee maar en ga aan de tuin beginnen.Helaas moet ik zondag werken (blghh),maar ja dat is mijn 2e dag pas deze week (bevalt eigenlijk wel heeel goed!!)zo doe je nog eens wat.Fijne verjaarfeestdag,heerlijk zo buiten dan hè?Groeten,ga weer aan het werk(zegt ze stoer,maar even kijken of Noor al iets heeft geschreven…hihi en dan bij..en dan nog even bij..en dan toch maar…eh weer een half uur voorbij,zo gaat dat dan ,maar dat hoef ik jullie allemaal niet te vertellen…)

 10. @marian’ne m, ik geniet van alle reacties, maar van jouw reacties word ik altijd zo vrolijk!! (^_^) (^_^)
  Een heg moet je toch snoeien met een ouderwetse heggeschaar?! (^_^)
  Ik heb mijn verschillende buxussen geknipt met zo’n ouderwets ding! (^_^)
  @Hilly, ik zit verplicht even achter de pc! (^_^)(^_^) Er valt een regenhui over ons heen.
  Na de tuin ga ik eerst de tijd nemen om weer bij iedereen op visite te gaan!

 11. Ook hier groeit het onkruid prima.
  Net de sappan opgezet om bessensap te maken.
  Nu was het droog om de bessen te plukken en gelijk maar verwerken. Van de bessen maak ik sap en doe het in de diepvries. Als ik het nodig heb haal ik div. soorten vruchten uit de vriezer en maak er jam van.
  Om nog even terug te komen op de jeugd en het mobieltje. Oma’s en opa’s zijn er ook aan verslaafd. In de vakantietijd hebben wij steeds met de kinderen contact via sms jes. Net er nog een ontvangen. Zijn goed geland in Praag en gaan nu naar de stad. Gisteren bericht uit Kos dat muis het prachtig vindt. Ik ga nu kijken of het water in de sappan kookt

 12. Bij ons groeien de sier-aardbeitjes bijna naar binnen…, en de klimop, en de rozen moeten nodig ontdaan worden van de uitgebloeide bloemen, en…
  pffft.
  :o)
  LOL
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  :o)

 13. @Juul, jij hebt het nodige werk te verzetten… of heb je daar hulptroepen voor??? 🙂
  Sieraardbeitjes… dus geen wilde bosaardbeitjes zoals bij mij in de tuin?
  Jij hebt deze:
  Duchesnea indica
  Familie: Rosaceae
  Nederl. naam: (Indische) sieraardbei

 14. Je mooie aardbeidjes zou ik zo willen borduren . Kun je ze eigenlijk ook eten ?
  Ik heb nog een borduur pakket om een tafelkleed te borduren . De stof is erg mooi met een prachtige print van bamboe .
  En daarop moesten dan de aardbeidjes geborduurd worden . Eerlijk gezegd vond ik de takken zo stijf getekend , zo kwam ik er niet aan toe om te beginnen met borduren .
  Ik kreeg het als prijs voor een ingezonden werkstuk van het Handwerkblad STEEK .
  Zo dat ik je aardbeidjes zag moest ik weer aan dat pakket denken .
  Fijn gevoel he dat je tuin weer klaar is .
  Vroeger thuis heb ik dat werk ook heel veel gedaan .
  Iedereen een goed weekend gewenst !

 15. Toevallig heb ik ook van die kleine aardbeitjes in de tuin , mijns inziens zijn ze niet te eten , er zit totaal geen smaak aan.
  Marlies

 16. Ha Marlies, ik wil net zwaaien naar Gerrie dus nu naar jullie samen :-)))
  ZWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAIERDEZWAAAAAAAAAAAAAAAAAIZWAAI

 17. @Marlies en Gerrie, ze schijnen erg lekker te zijn, vertelde Eva mij.
  Ze stuurde me zelfs een recept:
  Ingrediënten:
  3 dl Champagne
  70 gr suiker
  5 st eidooier
  400 gr bosaardbeien
  8 st zandkoekjes
  4 wafels
  Poedersuiker
  Mintblaadjes
  Bereiding:
  Voor de sabayon champagne, suiker en eidooiers in een kom loskloppen
  Deze kom au bain marie net zo lang kloppen met de garde tot de sabayon gebonden is
  De sabayon vervolgens in een koud waterbad koud kloppen
  De bosaarbeitjes wassen en goed uit laten lekken
  In het midden van 4 borden een zandkoekje leggen
  Hier bosaardbeitjes op leggen
  Vervolgens weer een zandkoekje en dan de rest van de bosaardbeitjes op en rond het torentje leggen
  De sabayon hierop scheppen
  De wafels met poedersuiker bestuiven en op het gerecht leggen
  Met een takje munt garneren
  @marian’ne m, gezellig dat je zo laat nog even langs kwam om naar Gerrie en Marlies te zwaaien!!

 18. Zwaai zwaai terug Marian’ne , Gerrie en alle anderen.
  Hm het recept zie er uitnodigend uit Berthi , maar voor een notoire geheelonthouder als ik toch maar niet doen vanwege de champie!
  Ziezo ik ga nog wat klusjes doen , de kamer netjes maken voor de visite vanavond , mijn ega en ik zijn vandaag 36 jaar getrouwd!!!!
  Iedereen een fijn weekend verder en voor alle mensen die het moeilijk hebben sterkte , mijn gedachten zijn bij je!
  Marlies

 19. @Marlies, GEFELICITEERD en maak er met z’n allen een onvergetelijke dag van!!
  @marian’ne m, welke jubilaris vergeet ik??

 20. Wat moet ik toch zonder jou, Marian’ne m??? Als ik iets vergeet herinner jij me eraan!! Jij houdt alles zó goed in de gaten!! DANK, DANK, DANK!!
  Ik ben naar Ingrid gesneld om het bruidspaar nog op tijd te kunnen feliciteren!!

 21. Mag ik hier nog even Marlies een stevige hand drukken ?
  Van Harte , wat een mooi aantal jaren samen !!!
  En ik wens jullie toe dat er nog vele vele mooie jaren bij mogen komen .
  Blijf elke dag genieten samen .
  En ik wens je ook toe dat je nog veel mooie werkstukken mag maken .
  Ga steekje voor steekje vrolijk verder !!!

 22. Nog even terugkomen op de wilde aardbeitjes:
  Als de vruchtjes omhoog staan op hun steeltjes(en dan waren de bloemetjes waarschijnlijk geel), zijn ze niet te eten.
  Maar hangen devruchtjes aan hun steel (en dan waren de bloemetjes waarschijnlijk wit) zijn ze te eten en erg lekker, dan heb je wat te snoepen tijdens het wieden……

 23. Dus Berthi, kun je ze eten of niet uit jouw tuin??? Gele of witte bloemetjes???

 24. De wilde aardbeitjes uit mijn tuin zijn te eten. Ze hangen aan hun steeltjes en hebben witte bloemetjes. Het zijn hele schattige plantjes, maar pas op dat je tuin niet overspoeld raakt! 🙂
  Toch durf ik ze niet te eten… en om eerlijk te bekennen… ze zijn nu uit mijn tuin, althans dat vermoed ik. Misschien heb ik nog ergens een verscholen bosaardbei over het hoofd gezien… dan heb ik binnen afzienbare tijd weer een hele familie bij elkaar! 🙂
  Wat er nog wel in mijn zit, is dit beestje:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_aardslak
  Ik ben er al verschillende tegen gekomen. De kinderen willen er niets van weten!
  Mijn vader vertelde vanmiddag over een havik die afgelopen week zijn tuin bezocht. Eerst had hij één van de duiven gepakt, ging de veren plukken op het gras en zat vervolgens verscholen, met de duif, onder een hortensia. Mijn vader ging kijken, de havik schrok, raakte in paniek en vloog tegen een boom, brak zijn nek en overleefde, helaas, het avontuur niet!
  Het was een prachtige havik, zei mijn vader!
  http://www.dedigitaleschooltuin.nl/bestanden/417/havik.jpg

 25. @ Marlies, alsnog gefeliciteerd!
  :o)
  @ Berthi,
  ja ik heb de siervorm, die kun je heel leuk in bloemstukjes verwerken.
  We hebben ook echte eetbare aardbeien.
  Maar geen bodaardbeien, helaas!
  Wat jammer dat jij ze verwijderd hebt!
  *schrik-ogen*
  Bij ons in de tuin zat vorig jaar ook een havik een geslagen prooi op te eten.
  Ik kon vanuit huis niet goed zien of het een duif of merel oid was.
  Ik heb nog geprobeert een foto te maken, met m’n oude toestel, maar dat lukte niet, je herkent er niets op…, hij vloog na de maaltijd weer weg, gelukkig zonder een boom te raken.
  Wat overbleef was een berg veren en “de rest”.
  Maar dat was na korte tijd ook weer netjes opgeruimd/t, eters genoeg…

 26. @Juul, heerlijk als er in en om je tuin zoveel dieren zijn. Voor iedereen is er wel wat te eten!
  Gelukkig is het voor ‘jullie’ havik goed afgelopen.
  Je zag niets anders meer dan bosaardbeitjes… ik moest ze wel opruimen!

 27. De naaktslakken eten zelfs de kruimeltjes van het kattenvoer, nadat de katten en de merels klaar zijn met eten.
  De egel die ook langskomt voor het kattenvoer, vind waarschijnlijk op deze manier als het kattenvoer al op is, een slakkenmaaltje.
  smak, smak…
  :oP

 28. @Juul, dit is het eerste jaar dat ik naaktslakken in de tuin heb en dan nog wel zo ongeveer de grootste die er zijn, de Grote aardslak! En ze zijn zo lekker dik!
  Ik kan me voorstellen dat zij zich bij mij in de tuin thuis voelen (voelden?) want er lag zo ontzettend veel etenswaar voor ze, maar ja of dat nu nog zo is…
  Goh, de egel eet ook alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *