Schildpadpop

Marijna was onlangs op vakantie in Duitsland en zag daar tot haar grote verbazing de Schildpadpop uit haar jeugd.

Marijna vertelt: ‘Ik had vroeger een Schildpadpop. In de 50er jaren maakten ze die van celluloid. Als de pop viel dan barstte dat spul. Doordat een vriendinnetje haar op de granieten vloer had laten vallen, was zij natuurlijk kapot. Daar was ik best verdrietig van. Maar een nieuwe zat er niet in. Ik had alleen nog een boekje over de poppen.

Kom ik dus dit jaar in Fussen (Duitsland) zie ik haar in een etalage staan van een souvenirwinkel op stand! Alle soorten die ze toendertijd hadden, stonden daar te koop. Mijn hart ging erg boemsen en wilde haar wel kopen. Van de prijs die erbij stond werd ik echt niet vrolijk. Maar telkens toch weer naar die etalage, hé! Ik heb er vier dagen over nagedacht en uiteindelijk ben ik gezwicht.’

76 gedachten over “Schildpadpop

 1. Marijna, wat zal jij blij zijn met deze Schildpad pop. En de prijs ben je al lang weer vergeten.

 2. Ben een paar jaar geleden ook langs deze winkel gelopen. Geen pop gekocht en nog steeds spijt van. Als ik ooit nog in de buurt kom.

 3. Ik had zo’n pop met donker haar en heette Nadia. In Roeromond heb je de Poppendokter en daar staan ook heel wat schildpadpoppen. Ik zag ‘mijn’ pop daar ook staan die ook geneuveld was… Ik wist ook even niet wat te doen, kopen of niet, ook vanwege de prijs. Bij het volgende bezoekje naar Roermond loop ik vast weer naar binnen en zal dan ook wéér twijfelen… (200 tot 350 euro waren de prijzen hier en dan heb je ook behoorlijke tijd nodig om na te denken!).
  Ik begrijp dus heeeeeel goed wat er dan in je omgaat!!!

 4. Voor zo iets zou ik ook mijn laatste geld uit gegeven hebben,….
  Vroeger hadden wij met handwerkles, ook zo’n soort pop. Die moesten de ouders dan wel kopen, gelukkig was het niet zo’n dure als die van Marijna,… Het was in de 6e klas van de lagere school en daar gingen we dan een garderobe voor breien, uhm, ik kwam niet verder dan een hempje en een onderbroek,….pfffff, vond het zo moeilijk
  Bedankt Marijna, voor het geweldig leuke log, en die schildpadboekjes,… :o) :o)

 5. Marijna,
  gefeliciteerd!
  En bedankt voor het leuke logje!
  Prachtig!
  Ik ga zo nog even kijken op die site, wat een mooie pop en boekje heb je!
  Geweldig!
  :o)
  Nu nog kleertjes ervoor maken/breien/zoeken?
  :o)

 6. Oh Marijna, wat geweldig om je jeugddroom waar te kunnen maken! Fijn voor je!
  Dat zaakje in Roermond is geweldig, als je es naar het zuiden trekt, moet je daar beslist langs gaan, eh ja: mét portemonnee of anders goed beschermde oogjes. Ligt aan een pleintje midden in het winkelcentrum. Prachtige poppen! Wij hebben daar trouwens de beer van Peet gekocht: Olivier B Bommel van Steiff.

 7. Heel veel plezier met je aankoop!!! Wat heerlijk om een pop uit het verleden te kunnen aanschaffen. En ach de prijs vergeet je wel!!! Nu alleen maar genieten!!!

 8. Voor deze pop kun je prachtige kleertjes breien. Voor poppenkleren is breien de beste techniek. Misschien heeft Berthi wel een restje over van haar geheime breiwerk voor de sokjes.
  Elma

 9. Ik ken het leuke zaakje in Roermond. Tot nu toe heb ik alleen voor het raam gestaan. De volgende keer maar eens naar binnen lopen!
  Zijn jullie wel eens hier geweest:
  http://home.planet.nl/~rieme110/ Een leuk museum dat propvol staat.
  Dijn > er staat een prachtige beer met een gedicht over hem op de site. Echt iets voor jou. Moet je beslist lezen!!
  Nog een ander leuk museum:
  http://www.poppenmuseum.nl/
  En natuurlijk het poppenmuseum in Maastricht:
  Poppenmuseum
  Grote Gracht 41
  6211ST Maastricht

 10. Mijn zus (7 jaar jonger dan ik) kreeg met sinterklaas ooit een schildpad pop waarvoor door de oudere zussen (6 stuks) een hele garderobe werd gebreid en genaaid.
  Later werd er nog mee gespeeld door de oudste kleinkinderen die haar rond reden in de rotan poppenwagen die nog van mij was geweest.

 11. Vanavond:leukste “feel good” movie (naast “Billy Elliot” en “the full monty”) “AMELIE”!!
  Geweldig grappig ,mooi,gek en ontroerend : ned.2 23.10 ,veel plezier

 12. @Hilly, de Aldi adverteert met een o.a. een dvd van Amelie voor 6.99 ,……ook Moulin Rouge en The Davinci Code,….
  En nu ga ik de links van Berthi bekijken >>>>>>>>>>>>>>>

 13. @Hilly, dank je voor de tip. Ik ga proberen om voor de beeldbuis een goed plekje te bemachtigen! 🙂

 14. Marijna, wat fijn dat je die pop hebt gekocht. Ik kan me goed voorstellen dat je twijfelde, maar de vreugde over de pop en ook de achterliggende herinnering, is niet in geld uit te drukken.

 15. Wat een mooi artikel Marijna. Ik kan me dit zo goed voorstellen. Ik had indertijd ook een Schildpadpop. Met blauwe ogen. Ik ben er altijd heel zuinig op geweest en het is lang goed met haar gegaan.Mijn dochters deden er ook voorzichtig mee. Totdat er een zoontje van een kennis op bezoek kwam en op mijn pop ging staan dat was het begin van het eind. Ik heb haar zo goed als het kon opgelapt maar er was geen houden meer aan. Uiteindelijk was zij zo broos als een eierdop en viel uit elkaar. Ik heb alleen de ogen nog. Zitten in mijn knopendoos.
  Een fijne dag (regendag) nog.
  Groetjes Henny

 16. Prachtig en die boekjes, wat leuk. Duitsland, maar ook Frankrijk hebben nog steeds veel mooie poppen. Wij kochten een Kathie Kruse pop voor Nanna, toen 75 gulden, wat een heel bedrag was en nu zagen wij ze staan in Munster voor 400 euro!! Voor Fleur kochten wij in Frankrijk een babypop, vooral omdat ik er helemaal weg van was!! Gelukkig speelt Donna er veel mee!

 17. Marijna wat ziet ze er mooi uit prachtige jurk aan. Ik heb ook nog een Schildpad pop alleen is het hoofd gebarsten. maar altijd bewaard. Toch maar is mee naar de poppen dokter. Weet iemand een goede in de buurt van Rotterdam. Wat een leuke log zie wat er van komt. Ik denk ook weer aan die van mij.

 18. Oh ik ken die poppen ook , mijn nichtje had ze , ik was zo jaloers , echt heel erg , ik kreeg geen poppen , daar was bij ons blijkbaar geen geld voor , ik geef je groot gelijk dat je je jeugdroom waargemaakt hebt Marijna , dan mag het ook wat kosten he!!!!
  Ik heb laatst ook een lang gekoesterde jeugdroom waargemaakt in de vorm van mijn nu zo geliefde bedelarmband , ik ben er nog elke dag blij mee en ik doe hem NOOIT meer af!
  Veel plezier met je pop , en laat nog eens weten of je er kleertjes voor maakt en of ze ook een naam krijgt , wees voorzichtig , want als ze een keer verkeerd terecht komt……
  Marlies

 19. Leuk al die oude poppen(verhalen) In Freiburg zit ook zo’n winkel met Käthe Kruse en Schildpadpoppen, ik ga altijd even kijken als ik daar ben.
  Veel plezier met je aanwinst Marijna

 20. Op mijn 4e verjaardag kreeg ik een schildpadpop van mijn tante. Ze had er een heleboel kleertjes voor genaaid en gebreid. Onlangs heb ik voor mezelf een boek met oude foto’s gemaakt en toen heb ik foto’s van die verjaardag met mijn pop erop gevonden. De mijne is gelukkig niet kapot gevallen en zit nu gezellig in een hoekje van mijn boekenkast. Ik zal er een keer foto’s van op mijn weblog zetten.

 21. Mooi logje, en die poppe(n)oogjes, ik smelt dan helemaal! Vroeger hadden we van die Nutricia boekjes thuis en die waren ook allemaal in dezelfde zoete, onschuldige, veilige sfeer.Er ligt nog een pop van mijn moeder hier, ga toch es even beter kijken, heel kwetsbaar hoofdje zit erop!

 22. O, wat leuk die pop !
  En die ideetjes van musea !
  In Grefath is ook een leuk museum.
  Spielzeugmuseum in het Freilichtmuseum.
  Ongeveer half uurtje rijden vanaf Venlo.

 23. Het moet zijn Grefrath.
  Ik ben er vroeger geweest.
  Ik weet niet hoe het er nu is.

 24. Zodan, ik voelde me direct aangesproken door het tweede plaatje. “nooit verkouden en nooit keelpyn. Ze zijn stevig en gezond”… Op dit moment ben ik behoorlijk ziek, met de keelpijn en de verkoudheid, voel me gelijk schuldig: Ik moet zeker stevig worden?? 😉
  Leuk stukje!

 25. Oooo dat pakhuis heeft mijn broer gehad, zonde maar je kan ook niet alles bewaren. daar woonde wij vroeger te klein voor. hadden geen zolder wel kleine kelder.

 26. Mijn schildpadpop had ook blauwe ogen en donker haar, het middenmaatje, niet de kleinste en ook niet zo’n hele grote. De mijne was heel vroeger al een keer opgelapt doordat mijn vader erop was gaan zitten. Hij heeft jaren op mijn kast gezeten, maar daar is ie vanaf gevallen ooit en toen was het helemaal afgelopen. Ook ik heb nog een oogje over! Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die dat als herinnering bewaard! Omdat mijn pop er opgelapt zo anders uitzag is geen ene schildpadpop meer de echte ‘mijne’.
  Ik heb van de week de film van de Da Vinci Code gezien, maar die valt zo ontzettend tegen als je het boek hebt gezien, terwijl het boek echt de moeite waard is. De film mist veel te veel belangrijke schakels. Echt een flop.
  Mij werd afgeraden om ‘m te kopen, maar had dat eigenwijs toch gedaan…

 27. B-ness! Wat een SCHITTERENDE links. Heb ze in mijn tip-schriftje gezet!!! Oh, die beren, zo heerlijk kaal geknuffeld. Dat gedicht…
  Jij weet precies wat mij raakt, zeg.

 28. Wat een leuke poppenverhalen! Iedereen heeft zo zijn eigen jeugdherinnering aan een bijzondere pop.
  Ik heb nooit een Schildpad pop gehad. Dat is net iets voor mijn tijd geweest en waarschijnlijk zou ik hem ook nooit hebben gekregen vanwege de prijs.
  @annemie f, ja natuurlijk: het speelgoedmuseum in Grefrath. Dat ik dat vergeet… Toen de kinderen klein waren zijn we daar verschillende keren geweest. Beslist de moeite waard. Het bestaat nog steeds en ze hebben zelfs een website:
  http://www.freilichtmuseum-dorenburg.de/pages/d/home.html

 29. Geweldig zeg! Ik geef je groot gelijk dat je hem gekocht hebt! Een herinnering wordt zo toch weer tastbaar. Mooie log. Groeten Plaus

 30. Is dat nu een schildpad pop !! Waarom de naam schildpad ?
  Nooi geweten, ziet er mooi uit. En die boekjes zó leuk erbij !!
  Marijna fijn dat je er nu weer één hebt.
  Ik zag ook al heel mooi borduurwerk van jouw hand bij Dijn, LEUK !!

 31. Ooit heb ik ook een Schildpadpop gehad. Geen idee waar die is gebleven. Maar met een jonger zusje en broertje is er wel een vermoeden…
  Mijn broertje had ook een pop (mijn oudere broers hadden begin 50er jaren al negerpoppen, maar na een nacht in het vochtige gras buiten -ze waren van papiermaché- was er niet veel meer van over); mijn moeder was daarin best vooruitstrevend.
  De pop van mijn broertje heette Jan en had gebreide pofbroekjes met zo’n lederhosen bovenstukje, gebreid door mijn moeder.
  Jan had ook een mutsje op. Moet nog ergens hier op zolder in een doos bivakkeren.

 32. RECLAMEBALK WEG!!
  Bij deze wil ik iedereen vragen om meewerking in de strijd tegen de banners boven al onze weblogs. Ook degenen die inmiddels van de balk af zijn wil ik vragen mee te helpen, om te proberen ervoor te zorgen dat ze binnenkort niet meer hoeven te betalen of naar codes te hoeven zoeken om van de banner af te komen, of om gewoon solidair te zijn met de webloggers die de banner wél hebben (en dat zijn de meesten!)
  Mijn opzet is, vanaf nu elke nieuw geplaatste log “RECLAMEBALK WEG!!” te noemen. Als iedereen meewerkt, zal web-log.nl snel niet veel meer aan de verse updates-link in de banner hebben.
  Om dit bericht te verspreiden wil ik bovendien vragen om deze tekst onder de titel te plaatsen, zodat iedereen begrijpt wat de bedoeling is. Maar nogmaals, het belangrijkste is de titel “RECLAMEBALK WEG!!”.
  Onder deze titel en dit stukje tekst kun je dan gewoon het bericht plaatsen dat je plaatsten wilde. Maar dat dan graag wel in dezelfde log doen, anders werkt het maar half.
  Natuurlijk kun je de titel en dit stuk tekst na een half uurtje weer weghalen; het is dan allang uit de banner verdwenen. Langer laten staan zorgt echter wel voor betere verspreiding.
  Aangezien ik het idee heb dat dit erg onder web-loggers leeft op het moment en iedereen graag van de banner af wil, reken ik op jullie medewerking!
  Groetjes, Sarah

 33. hoi berthi,wat een mooie pop ik had ze wel eens gezien maar nooit geweten dat dit nou schildpadpoppen zijn.Ik had by the way een vraagje zou je even bij mij willen kijken.Ik heb hele oude zakdoekjes van mijn moeders tante gekregen en weet niet goed wat ik er mee zal doen.Ik werd doorverwezen naar jou!! Alvast bedankt

 34. @Ineke, ik was vroeger altijd zeer onder de indruk van een negerpopje. Ik meen dat ik zelf ooit een klein negerpopje heb gehad, met zo’n kleurrijk rieten rokje. Maar was is dat gebleven??
  @lynda, ik kom kijken!!

 35. Marijna, wat leuk om je pop mét mooie boekjes erbij hier te zien, inderdaad een lieve, zoete, onschuldige sfeer straalt het allemaal uit, de sfeer waarin ook ik opgroeide en ik ben daar heel blij mee, was misschien niet helemaal opgewassen tegen de realiteit van jaren later, maar het heeft me wel kind laten blijven tot nu toe.
  De film Amélie, is een van mijn meest geliefde films, prachtige sfeer en de muziek van Jan Thiersen is helemaal geweldig, daarvan heb ik naast de DVD ook nog een CD gekocht, prachtig en erg leuk als je bezoek hebt met een frans etentje en een glaasje wijn.

 36. Berthi, wij hadden maar liefst 3 broers van mijn vader, die missionaris in Afrika of Suriname waren, dus negerpop was ongeveer vanzelfsprekend. Ook nog een tante was Medische Missiezuster in Congo.
  Marijna, ik vind je boekje met die versjes zo leuk! Had vroeger voor mijn dochter een boekje met Rie Cramer tekeningen en de pop, die daarin stond, had ik voor dochterlief gekocht.
  Heel wat versjes kan ik nu nog opdreunen, bijna 30 jaar later. Weet niet meer, wat voor merk dat was, maar leek sprekend op de tekeningen. Zelfs de kleertjes waren bijna hetzelfde. Lekker jeugdsentiment.

 37. Leuk om jullie reacties te lezen!! Veel herkenning las ik. Om te voorkomen dat ik net als Martine er spijt van zou krijgen, was dat één van de overwegingen om hem te kopen.Martine, wat leuk dat jij voor dezelfde etalage hebt gestaan! Het is geen oudje, maar een replica. De fabriek heeft er 20.000 van gemaakt uit de orginele mal. De pop heeft dan ook een speciaal nummer op de rug. Marcella, ik heb even overwogen om in Freiburg er naar te kijken. Ik heb die winkel er niet gevonden en was blij dat ik hem in Fussen had gekocht. MM vroeg waarom het “schildpad” heet? Is een merk. Op de rug staat in een schuindropje een schildpadje afgebeeld. Ik weet niet of er op de site van de fabriek een uitleg staat over die naam.
  Ik ben van plan kleertjes voor de pop te gaan breien. Ik wil op zoek naar patroontjes uit de jaren 50.
  Mienke schreef over de boekjes van Nutricia,die heb ik hier liggen. Misschien een logje er aan wagen Berthi?
  Nogmaals……allemaal bedankt voor de reacties!

 38. Vergeet ik Berthi te bedanken om haar blog te mogen lenen!
  Heel erg bedankt.

 39. Graag gedaan, Marijna!!
  Het is een leuke log dat veel jeugdherinneringen heeft opgeroepen bij de lezers.
  Tsja, een log over de Nutricia kinderboekjes… die komt er aan! (^_^)(^_^)

 40. Bij het kezen van al jullie reacties ben ik ook gaan snuffelen in mijn boekenkast. Uit een nalatenschap heb ik erg veel handwerkboeken. De poppenboeken hebben niet mijn grootste belangstelling dus staan ze niet meteen voor het grijpen. Toch maar op de knieen en kijken wat er staat. Het Kathe Kruse poppenboek door T.hellinga-Zwart 2e druk. Voorin staat geschonken door haar vader op haar 9e verjaardag dat moet in 1937 zijn geweest. Op de ene bladzijde staat een foto en op de volgende bladzijde een klein verhaaltje over de foto. Zo zie je maar weer wie wat bewaard heeft wat.
  Elma

 41. wat ontzettend leuk! Ik heb de mijne nog steeds. Alleen het voetje is aan diggelen.En op het handje kauwde ik als kind. Dat is nog steeds te zien.
  Vond je toevallig omdat ik “hoed” gegoogeld had! Ga hier nu verder neuzen want je maakt veel heb ik de indruk! groet van Tien
  ook: http://www.team-kuifje-naar-afrika.nl

 42. @Ingrid h.g., bedankt voor de tip. De dvd van Amelie net bij de Aldi gekocht. Bij van Leest kost Amelie €15!
  @Tien, gezellig dat je mee komt praten en dat je per toeval op mijn weblog terecht kwam. Als je genoeg tijd hebt om te lezen, dan kan je terug gaan tot 20 augustus 2005. Vanaf deze datum houd ik deze blog bij.
  Ik ga straks je link bekijken.

 43. Ook ik ben gek van schildpadpoppen. Mijn pop van vroeger heb ik nog, ze heet Inge, ook heb ik nog een oude Ursel.

 44. @louisa, gezellig dat je op bezoek komt!
  Wat zal jij blij zijn dat jij je schildpadpop nog hebt! Ursel is bij mij onbekend!

 45. Regenachtige zondagmiddag, opwelling, ik ga de kleding van mijn 51 jaar oude schildpad pop “Loesje” eens wassen. Kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst heb gedaan.
  Drama, haar kleding viel uit elkaar, helemaal vergaan en daar zit ze nou in haar blootje.
  Zoektocht naar nieuwe spulletjes brengen mij op deze site. Leuk!!! Hoe kom ik aan passende kleding voor zo’n oude dame. Tip??

 46. Hallo allemaal, ik was wat aan het rondneuzen bij schildpadpoppen en kwam op jouw site terecht, heel erg leuk. Zelf heb ik nooit zo!n pop gehad, te duur. Maar ik heb jaren geleden op een rommelmaarkt een gietijzeren kopje gekocht waarvan ze zeiden dat het een mal van een schilpadpop was. Het is ingeveer 11 cm breed en met nekje 15 cm lang, en kleine gaatjes in de oogjes. Kan iemand mij misschien hier iets meer over vertellen? Ik heb nergens kunnen vinden dat er ook gietijzeren mallen waren. Misschien toch een ander merk pop? Wie weet er iets meer van? Vast bedankt, groetjes Ans

 47. ik lees juist dat er nog winkels zijn waar ze schildpadpoppen verkopen. graag zou ik er ook een hebben. mijn pa heeft er een gekocht toen ik geboren ben in 1951. maar mijn moeder heeft ze weggegeven toen ik intern ging, ik heb nooit geweten aan wie en dat doet pijn. ik was er stapelgek op. ik zou ze zo herkennen want ze heeft een brandplekje op een been. graag zou ik ze terug hebben, maar waar moet ik beginnen zoeken, ik weet alleen dat we toen in limburg woonden, maar verder niets. als iemand mij kan helpen, laat het me a.u.b. weten, ik geef er veel geld voor. mijn pop haar naam was erika. groetjes

 48. Er staat momenteel een mooie schildpad pop op Marktplaats; een echte oude en ze heet Liesbeth.Misschien kun je daar op bieden?
  Het is maar een tip…..

 49. hallo poppenliefhebsters,bij Klingel zijn ze af en toe ook te koop.Ik heb er ook een gekocht.En geen spijt van.Ben ook volop aan het breien voor haar Barbel is haar naam.Heb toevallig vanmiddag op de rommelmarkt nog een poppenkinderstoeltje gekocht.Het ziet er hartstikke leuk uit.Groetjes Ineke.

 50. Dag Marijna
  Ik heb hetzelfde als jou beleefd en ja, ook ik heb 12.000 bef. betaald voor een pop maar dat was een oude, die waren in de jaren 1990/2000 nog een stuk duurder dan de nieuwe versies.
  Nu kan je op ebay.de de schildpadpoppen aan een prikprijsje kopen want de markt is intussentijd wel gedaald. Ik heb er een ganse reeks van en hoop dat de waarde terug opklimt. Ga dus eens naar ebay.be of ebay.de en daar kan je je droom waarmaken

 51. ik had ook een schildpadpop mijn vader kocht haar op de dag dat ik geboren ben; heb vele herinneringen aan die pop; ik zou er veel geld voor geven als ik ze terug zou hebben; mijn moeder heeft haar namelijk weggeven toen ik intern zat in luik; ik weet niet aan wie; maar ik zou ze zo herkennen want ze heeft een brandwonde van een sigaret aan haar been. ik mis haar nog altijd en ben ondertussen 56 jaar.

 52. Hallo iedereen,
  Ik lees hier toevallig dat er nog meer liefhebbers zijn voor schildpadpoppen.
  Kopieer onderstaande beschrijving in marktplaats in en misschien is het iets?
  2 Poppen van “schildkrote”
  Met vriendelijke groet, Jan Pieterman, Warffum.

 53. Mijn schildpadpop is nu 70 jaar oud. De kleren van weleer heb ik nog allemaal met de foto waar ik met pop op sta. 15 jaar geleden heb ik de pop in Den Haag laten repareren, waarvoor ik destijds al fl. 200 heb betaald. De pop was vooral aan het hoofd beschadidgd. Deze oude poppen moet je in het donker en koel bewaren. Ben er nog steeds blij mee.

 54. hallo ik zok wat onderdelen voor mijn scildpadpop.
  blouwe ogen 16 mm
  mama kookkertje 4 cm wat achter inhaar rug past.Hoop dad iemand hij kan helpen.
  met vriendelijke groet
  rita werndly
  mail ritaenteunis@live.nl

 55. Hallo poppenmoedertjes
  Ook ik heb een schildpadpop 49 gekocht op de antiekmarkt in Apeldoorn bij een duitse standhoudster. De herkenning toen ik “mijn pop” terugzag was enorm. Mijn vakantiegeld was op, maar o, wat voel ik mij rijk.
  Ineke

 56. Als 4 jarig meisje heeft mijn moeder bij een fancy fair op het Frans Pensionaat in Ubbergen een schildpadpop gewonnen volgens mij was het Inge van 55 cm. groot. Deze pop had kleertjes meegekregen die de meisjes van dat Pensionaat ook droegen, gemaakt door de Franse zusters. Zonder mijn medeweten heeft mijn moeder dit alles zomaar weggegeven. Mijn moeder is inmiddels overleden maar ik kan er nog steeds kwaad om worden. Nu zou ik best wel willen weten of iemand de pop en de kleertjes heeft, of misschien dit verhaal herkent. Bij de kleertjes zat o.a. grijs plooirokje donker blauwe blazer en groijs alpinopet, dit het uniform van de meisjes op die school, Groetjes van Ans

 57. Ik kreeg met mijn zusje allebij een schilpad popje van sinterklaas.Zij waren ongeveer 20 cm .Mijn vader had de kleertjes gemaakt(hij kwam uit een kleermakers familie.)Het popje van mijn zus was blauw met een ruitje ,die van mij groen in twee kleuren,ook had mijn pa twee wiegjes gemaakt met het hemeltje van de zelfde stof .Dat zal rond 1950 geweest zijn, waar ze gebleven zijn ,geen idee ik denk ruimte gebrek .Ik heb alle het spilgoed van mijn kinderen meegegeven toen ze het huis uitgingen ,met alle schoolspullen.Je hoeft de grens niet over in Goes Zeeland is nog een winkel die ze verkoopt.Die winkel is op de markt in GOES (wel duur)

 58. zoals zoveel meisjes van de jaren 5O kreeg ook ik een schildpadpop als geschenk. Zij was mijn trouwe gezel . Toen ik ziek was moest ze ook in haar bedje blijven naast mij.Helaas is ze van de kast gevallen en was haar hoofje gebarsten. Met wat tape probeerde ik haar te herstellen. Toen papa haar zo zag liggen naast al mijn andere poppen wierp hij haar in de vuilnisbak en mocht ik er haar niet meer uithalen.Dit drama kan ik nooit vergeten. Bij het opruimen van een kelder bij mijn vriendin vonden we in de jaren 9O twee schildpadpoppen en ik mocht ze houden. Mijn geluk kon niet meer stuk. Ik knapte ze op en nu staan ze te pronken op mijn kast.
  Groetjes van een gelukkige poppenmoeder

 59. Ik had vroeger ook een schildpad pop een met bruine oogjes dat was in de jaren 60 .
  die ben ik kwijt geraakt toen wij monutie geladen hadden in krefelt (DL) voor naar zeebruggen (bel) met een binnevaart schip.
  toen hebben ze mijn pop gestolen graag wil ik zoon zelfde pop weer trug ik weet alleen niet waar ik die ken kopen wil mij iemand helpen? alvast hartelijk dank .Mieke

 60. Ook ik heb mijn eigen Inge nog.Is nu 60 jaar oud.Ik ben 4 jaar geleden begonnen met verzamelen, alleen oude poppen. Inmiddels heb ik er 17.Ze mogen van mij speelschade hebben. Ik heb de meeste gekocht op de poppenbeurs in Ahoy.

 61. lieve mensen
  ik ben op zoek naar kathe kruse poppen no 1
  en het kathe kruse prenten boek
  als iemand iets voor me heeft
  erg graag
  vriendelijke groetejs henriette

 62. Met verbazing heb ik zitten lezen hoe de schildpadpop nog leeft.
  Zelf heb ik een heel mooi exemplaar dat ik te koop wil aanbieden de pop is van 1964 en is 70cm groot.
  Ook heeft ze de originele kleren nog en rokje met bijbehorend bovenstukje en een prachtige jas met bij passend mutsje.
  Dus mochten er geintreseerde zijn dan hoor ik het wel.
  Wel een leuke site trouwens.
  Groetjes Bep

 63. Hallo allemaal,leuk om al die reactie,s te lezen,maar waar het om gaat is deze,ik heb vandaag 2 schildpad-poppen op marktplaats gezet,Hansje en Erica,ze zijn beiden echt,met merk in nek en op de rug,en de lengte staat er ook bij,ik heb er niets meer mee(helaas).
  Maar ga zo door met de leuke site.
  gr.Bep.

 64. hallo marije
  wat een mooi verhaal over jou schildpadpop ,ben je er nog steeds blij mee?en heb je er al kleertjes voor gemaakt?ik ben gek op deze poppen
  ben benieuwd om een foto te zien met zelfgemaakte kleertjes,alhoewel ze een mooi kleedje draagt,heb je er ondertussen nog bijgekocht?of is ze enig kind gebleven
  franneke

 65. Ik heb tijdens de oorlog mijn eerste schildpad pop gekregen,het was Inge. Ben die door dejaren heen kwijt geraakt. Heb intussen op marktplaats al 3 Inges gekocht. Heb laatst nog een zwarte celluloide van schildpad gekocht. Ze hebben meestal slappe elastiekjes ,maar die laat ik vervangen. Ik ben nu nog op zoek naar een Barbel ,niet zo evident,en Barbel is meestal voor mij te duur !

 66. Waarom kijken jullie niet op de website
  http://www.schildkroet.de
  Daar kunnen jullie uit 256 schildpadpoppen kiezen en dan bestellen
  En dan krijg je ze thuis geleverd!!!
  Rennie Willings

 67. Ik ben 76 jaar en ik bezit nog altijd de schildpadpop uit mijn jeugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *