Boekhoudboekje

Leen jij regelmatig boeken uit en weet je na verloop van tijd niet meer bij wie het boek is? Dan is het boekhoudboekje een uitkomst voor je. Het boekhoudboekje werkt heel simpel. Boven het geperforeerde gedeelte schrijf je de titel van het boek, aan wie je het uitleent en de datum. De boekenlegger is bestemd voor de ontvanger van het boek. Hier komt de datum op te staan en je eigen naam. Bovendien is er op elke boekenlegger een citaat te lezen die met het uitlenen van boeken heeft te maken.

Op de boekenlegger van de foto is een citaat van Gerard Reve te lezen:

‘Zoodra een mensch honderd boeken bezit, heeft hij tien vrienden die er een komen lenen: en tien tegen een, dat hij er maar één terugziet… Men kan daar kort of lang over praten, maar het is de bittere waarheid, en de leege plaatsen op onze planken bewijzen het; geen erger plaag voor den boekenvriend dan de vriend die een boek komt lenen.’

Boekhoudboekjes zijn onder andere hier en hier te bestellen.

Op dit moment heb ik het boek Stien Eelsingh, de schilderes van Staphorst geschreven door Jan Willem Stolk te leen van Mienke. Bovenstaande boekenlegger zal ik in het boek doen zodat ik niet vergeet om het boek terug te sturen naar Mienke.

33 gedachten over “Boekhoudboekje

 1. Heel leuk idee ook om cadeau te doen , maar zeker niet zo goedkoop .
  Om iedereen buiten je boeken te houden , dan een boekenkast niet in het zicht zetten , maar ergens op een andere plek in je huis , dan komt het niet tot uitlenen .Moet je natuurlijk ook niet vertellen welke boeken je allemaal in je bezit hebt . Dus alles geheim houden .
  Maar ja boekenliefhebbers willen dat immers niet .Nooit met anderen over je heerlijke bezittingen praten . En helaas met boeken uitlenen gaat er nog wel eens wat mis . En is iedereen ook zuinig op de geleende boeken ? Jammer , jammer dat het zo vaak mis gaat ook met alle andere uitgeleende spullen .Dus laten we bij deze afspreken voortaan alles netjes terug brengen , misschien met een leuke attentie erbij voor het mogen lenen , waarom niet ?
  Nog een tip kunnen we niet zelf aardige boekenleggers maken voor het uitlenen ?
  Misschien iets voor een project na de Harten !

 2. Wat een goede uitvinding! Ik ben benieuwd hoeveel blaadjes zo’n uitleen-boekenlegger-boekje heeft. Misschien dat de prijs dan toch wel meevalt?

 3. Ik heb een leuk notitieboekje gekocht en daarin schrijf ik welke boeken ik geleend heb en welke ik uitgeleend heb en ik zet een kruisje achter terugbezorgde titels. Werkt ook, alhoewel ik dit boekhoudboekje erg leuk vind.Ik weet van mezelf dat het meestal geen onwil is maar pure vrgeetachtigheid. En vooral van uitgeleende boeken weet ik later nooit meer aan wie ik ze meegegeven heb. En mijn quiltboeken leen ik gewoon nooit uit, kopieren vind ik prima maar ik vind het heel vervelend om mis te grijpen als ik zelf iets zoek. Gelukkig begrijpen de meeste mensen dat. Verder wil ik weer even zeggen dat ik geniet van je dagelijkse artikeltjes, altijd iets anders en zo leuk! Ik had na vier weken vakantie heel wat te lezen.

 4. @Marianne P,helemaal mee eens.Helaas heb ik zelf ook 2 boeken van mensen staan ,die ik nooit meer zie….Zelf ook al veel kwijt doo r t uitlenen. Leuk he Berthi ,ik heb ook zo’n boekje ,zal binnenkort eens laten zien op mijn log ,wat ik ermee gedaan heb…
  Heb je mijn schoolmerklap nog bekeken?Groeten ,Hilly

 5. Tja , boeken lenen en uitlenen………….
  problemen ……………..
  Boekhoudboekje de oplossing??????????

 6. Bij ons staan planken, wanden vol met boeken. De laatste tijd zijn wij aan het ruimen, hoewel het bijna tegennatuurlijk voelt om boeken naar de kringloop winkel te brengen, ontstaat er wel ruimte op de planken. En het is echt zo dat sommige boeken echt weg kunnen. Nog regelmatig komen er weer nieuwe bij en na lezen geef ik die door aan anderen en zeg er nadrukkelijk bij dat ik ze niet terug wil. Dit geldt natuurlijk vooral voor romans e.d. Mooie handwerkboeken vallen daar niet onder!!!! Verder ben ik een fanatiek bieb lezer, heerlijk om daar te struinen naar nieuwe boeken en na en paar weken gewoon weer andere halen!

 7. Het boekje telt 20 boekenleggers en kost €4,95 per stuk, dat is €0,25 per boekenlegger.
  Leuk dat je er weer bent, Marianne P. Fijne vakantie gehad? En ja, na vier weken heb je wel wat bij te lezen!
  Fijn om te horen dat de onderwerpen op dit blog je aanspreken.
  @Betty, knap van je dat je boeken weg kunt doen. Ik heb er altijd een beetje moeite mee.
  @Hilly, ik heb je schoolmerklap nog niet gezien. Ik kom hem bekijken.

 8. @Juul, goed dat je deze link vermeld… was ik helemaal vergeten! 🙂
  Yvonnep, kan hier heel veel over vertellen!

 9. Nou was ik al héél lang één van mijn favoriete boeken kwijt, Dagboek van een geisha,… Niemand had het gehad, dochters wisten ook van niets,…Ik baalde flink, dacht dat het tijdens een verhuizing kwijt geraakt was,…
  Totdat oudste dochter bij een vriendin van haar een exemplaar uit de kast diepte,… Héé!, die heeft mijn moeder ook!
  Inderdaad,….mijn naam stond er voor in geschreven. Ik ben blij dat het weer terug is :o)

 10. Boeken uitlenen doe ik alleen aan heel vertrouwde mensen , 1 boek per keer en ik breek de tent af als ik het niet terugkrijg!! [klinkt wel erg agressief he]Borduur- en quiltboeken leen ik niet uit en ik leen ze ook niet van een ander.
  En boeken wegdoen , nee nee , alleen als ik kleiner moet gaan wonen.
  Marlies

 11. @ingrid h.g., een verhaal met een goede afloop van een uitgeleend boek!! Zijn deze verhalen zeldzaam??
  Ik mag tot nu toe niet klagen, mijn uitgeleende boeken zijn altijd mooi teruggebracht. Misschien omdat de mensen weten dat ik zorgvuldig met spullen omga??

 12. Goof: heb je de film ook gezien? Adembenemend. Ben gaan kijken omdat ik dat boek ook al jaren heb.
  Peet heeft een zeldzaam boek dat hij uitgeleend had na vele omzwervingen weer teruggekregen. De lener was het kwijt, maar is na aandringen van ons, op zoek gegaan en heeft een ander exemplaar uiteindelijk bij een antiquariaat in NoordDuitsland kunnen kopen… Wij blij. Maar we lenen niets meer uit. Als iemand een van onze vele boeken mooi vind, verwijs ik ze naar de winkel met titel en ISBNnr en anders gaan ze maar naar de bib. Per slot van rekening zijn boeken NIET goedkoop, en wij zijn er in de loop der jaren door lenen al te vaak te veel kwijtgeraakt. Ik denk overigens dat het bij de meeste leners vergeetachigheid is hoor.
  Heb nu een goed boekje over Bayeux naast mijn hoofdkussen liggen, dat iemand mij geleend heeft. Als het uit is, gaat dat terug met een bloemetje uit mijn tuin.

 13. He Berthi, leuke log! Soms is zo’n “vergeten” boek een leuke aanleiding elkaar weer te ontmoeten. Na 25 jaar heb ik een vriendin uit mijn HBO-tijd, van wie ik een boek in de kast had/heb staan,teruggevonden in Zuid-Afrika. We hebben nu veel mailcontact! En wat het boek over Stien Eelsingh betreft, die zie ik wel eens weer terug, daar ben ik helemaal niet bang voor!

 14. @Dijn, de film is ook prachtig, maar het boek is nog mooier!
  @Berthi, ik ben zelf wel voorzichtig met mijn en andermans spullen, dus daar ligt het niet aan,… ;o)
  Alleen, als ik iets mooi vind, dan vertel ik daar zo enthousiast over, dat anderen ’t ook graag willen lezen of zien,…en dan leen ik het weer uit,…

 15. De oplossing je naam in het boek. En in een boekje schrijven, dat je dat boek aan die persoon en de datum dat je het uitleend. Kan je er alijd weer om vragen. Ik zeg dat nu wel.Maar doe het zelf ook niet met CD en DvD uit lenen.

 16. @ingrid h.g., tsja, waar ligt het dan aan??
  Misschien hebben we het allemaal té druk waardoor we het geleende boek vergeten?
  Of willen we té veel? Slordigheid van de mensen? Zomaar wat ideetjes!
  Het is toch vreemd dat er zo vaak geleende boeken vergeten worden om terug te geven aan de eigenaar? Lees het citaat van Gerard Reve dat zo te zien al lang geleden geschreven is… dus toen was het ook al zo!
  Heeft iemand andere suggesties?

 17. Berthi, heb jij de film toen ook nog gezien van Stien: zo goed dat die gemaakt is. Die beelden uit staphorst van vroeger, erg leuk. Dagboek van een geisha, erg goed trouwens, in een adem uitgelezen. Ik durf dan bijna niet naar de film te gaan, ben bang dat het het beeld dat ik gevormd heb, vertroebelt. Gister een stapel boeken gehaald in de bieb, waaronder een super leuk haakboek: Haakpatronen van Jan Eaton, 200 patronen om blokken te maken van 15×15 Je weet echt niet wat je ziet, zo veel en kleurrijk, je wil gelijk beginnen!

 18. Het is een goed idee!!! Ik heb een prikbord waar ik het opschrijf!! Niet omdat ze het bewust doen maar ik vergeet aan wie ik wat uitleen. Met het gevolg dat ik het inderdaad niet terug krijg en ik niet meer weet aan wie ik wat uitleen. Dit geld voor boeken, cd’s, dvd’s, patronen……noem maar op. Heel handig om bij te houden!!!

 19. Ik laat ook bewust boeken achter in het openbaar vervoer,alleen is het de latste tijd te druk en loop je kans “gesnapt” te worden.terwijl het juist leuker is,als niemand het ziet.Het is een idee opgedaan door dat “bookcrossing”,maar dat vond ik teveel “gedoe”.
  Ik schrijf voorin: …”dit is een zwerfboek,als je t gelezen hebt,leg je t weer ergens neer voor de volgende lezer…veel plezier!”
  Haha leuk he ,geen idee of mensen dat doen ,maar ik heb er zelf altijd voorpret van om een boek achter te laten…

 20. Nadat ik eens een stapel van zeker 10 boeken terugvroeg aan een nichtje en die me doodleuk vertelde, dat die bij haar verhuizing in de container waren terechtgekomen (!!!!”Ja, sorry hoor”) leen ik geen boek meer uit. Witheet was ik en verdrietig, omdat er onvervangbare boeken bij waren, waar ik echt gek op was.
  Ik heb ook een hekel aan het moeten vragen om dingen terug te krijgen. Dat doe ik mezelf dus ook niet meer aan. Ik geef het, als ik er niet erg aan gehecht ben, maar ik leen niets meer uit.
  En zelf lenen we nooit iets, we kopen het of vragen het voor verjaardag of Sinterklaas.

 21. Ik heb in mijn latere tienerjaren ooit een lievelingsboek van me uitgeleend. Na een paar weken vroeg ik het terug en werd me doodleuk verteld dat dat hun eigen boek was en niet van mij!!! Ik wist zeker dat ze het voor het uitlenen echt niet hadden! Ook ik was woest. Sinsdien zet ik er mijn naam in, maar ook dat heeft niet altijd goed geholpen en ben er zo nog veel kwijtgeraakt. Nu leen ik de laatste jaren ook niets meer uit. Ik leen zelf ook nooit boeken. Als ik het wil, koop ik het wel. En precies als in bovenstaand berichtje, alleen als ik er geen waarde aan hecht en het niet eens meer terug wil dan mag het geleend worden.
  Mijn een à laatste vriend wilde per se dat ik een bepaald boek las en nam het voor me mee. Ik had een paar losse verhalen gelezen en wilde het teruggeven, maar nee ik moest en zou het uitlezen en dan pas teruggeven hoe lang het ook duurde. Hij wilde ieder verhaal uitgbereid met me doornemen, schrijfstijl, inhoud e.d. Pfffttt… zoiets als je MOET het lezen. Dat boek bleef dus wel eventjes liggen en regelmatig vroeg ik of hij het al terugwilde (dan was ik het tenminste kwijt). Nee hoor, lees het maar op je gemak… zucht… De relatie raakte echter uit doordat hij een ander had. Het boek leek een middel te zijn om nog ooit contact op te nemen want ik moest het eerst lezen. Na een half jaar pleegde hij zelfmoord… Daar zat ik dus nog steeds met zijn boek… Ik had het inmiddels wel gelezen, maar zo bijzonder vond ik het niet eens. De familie vertelde dat ik het MOEST houden als aandenken aan hem en zelf kochten ze hetzelfde om te weten wat zijn lievelingsboek was. Ik wilde het best opsturen! Nee, ik MOEST het beslist zelf houden! Ik heb het dus nog… geen idee wat ik ermee moet verder. Aandenken? Ik heb het boek maar heel ver achter de andere boeken gelegd, zodat ik er niet meer naar hoef te kijken.

 22. @Hilly, bijzonder dat je dat zo doet. Ik zou altijd heel nieuwgierig blijven wie mijn boek zou lezen.
  Als ik een boek cadeau krijg vind ik het wel
  iets extra’s hebben als de gever er een persoonlijk woordje in heeft geschreven.
  En… ik bewaar allerlei knipsels in boeken. Leuk als je later nog eens het boek uit de kast neemt.
  Ineke en Marianne, ik ben stil van jullie verhaal.

 23. @ Marianne: er zijn papier containers, gooi het boek onmiddelijk weg. Slechte herinneringen moet je dumpen, er zijn te veel goeie dingen om te onthouden, stop je energie daar in.

 24. Dat zijn leuke boekenuitleen leggers! Mijn echtgenoot heeft een computer systeem voor zijn boeken. Op de ouderwetse maniet had hij vroeger een kaartenbak. Alle titels die hij en ik hebben staan in een programma. We hebben heel veel boeken hier. Ik dacht van over de 5000. HB leest en spaart al vanaf kind af aan boeken. Iedereen die bij ons binnen komt staat altijd vol verbazing naar de boekenkasten te kijken.

 25. Oja, toevallig pas een bookcrossing boek gevonden. In een nisje in een vestingmuur.
  Wie kijkt dáár nou !!?
  Ja, mijn man dus !!:-))).

 26. Ga de klokken luiden. Moderne Griekse verhalen. Samengesteld door Hero Hokwerda, Meulenhoff Amsterdam, 1997
  Toegegeven, een kort verhaal daarvan is heel knap geschreven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *