De beha bestaat 100 jaar

In 1907 ontwierp Mary Phelps Jacob (Caresse Crosby) haar beha met behulp van haar Franse dienstmeisje. Het ontwerp was in die zin revolutionair dat het de borsten scheidde en het middenrif vrij liet. Het was eigenlijk een verzet tegen de beperking van de onderkleding en haar vriendinnen volgden al snel haar voorbeeld. De beha bestond uit twee zakdoeken en smalle linten. In 1913 vroeg zij patent aan en haar zaak kreeg de naam Caresse Crosby. Het runnen van zaken vond zij niet plezierig of zij slaagde er niet in om het product behoorlijk op de markt te brengen, want vrij snel verkocht zij het patent aan Warner Brothers Corset Company in Bridgeport, Connecticut, voor $1500. Eind jaren twintig werden de beha cups uitgevonden door Rosalind Klein, die onder de naam Kestos beha’s grote bekendheid kregen.
In de loop der jaren zagen we de beha veel veranderen van model en van materiaal.

BiblioNova organiseerde de verhalenwedstrijd de eerste keer. Er waren meer dan dertig verhalen ingestuurd. De eerste prijs, een ballonvaart, werd gewonnen door Elly Huskens.
De titel van haar verhaal is: Mijn eerste BH.

‘Op het speelplein van de lagere school stonden Truus, Jeanny en Gertie bij elkaar. Ze vormden een kringetje met z’n drietjes, hoofden en schouders tegen elkaar gedrukt. Toen ik dichterbij kwam werd het kringetje nog hechter, het was duidelijk, ik was niet welkom. Ik wist wel hoe dat kwam, ze vonden mij te klein, te kinderlijk nog. We zaten in de zesde klas van de lagere school en ik was inderdaad nogal klein van stuk, maar wat belangrijker was ik had “ze” nog niet. Geen enkel bobbeltje onder m’n bloesje terwijl zij ze al fier vooruit staken. Die van Jeanny wiebelden zelfs af en toe.’ …
Lees hier verder voor het vervolg.

31 gedachten over “De beha bestaat 100 jaar

 1. Mooi verhaal uit een mooie map en dit is ook geschiedenis !!!!!

 2. en na 100 jaar blijven het nog steeds ondingen, ik HAAT bh’s, al vanaf m’n 12e jaar. M’n moeder kocht voor mij de leukste bh-tjes met schattige BB-ruitjes of bloemetjes, maar ik wilde ze gewoon niet dragen. Gezegend met niet al te veel (gelukkig) kan ik het me veroorloven om van die lekkere elastische topjes te dragen als ik niet ergens naar toe moet. Ik heb diep medelijden met vrouwen die dat ding altijd aan moeten en lijden onder diepe striemen in hun schouders en ander ongemak. Daarentegen dragen mijn drie dochters altijd een bh en hebben er de kast vol mee liggen, van pikant tot sport. Hun hoor ik nooit klagen, dus het zal wel aan mij liggen denk ik dan 😉

 3. ik wilde nog zeggen Berthi, wat een leuk verhaal op je blog. Dat roept gelijk weer jeugdherinneringen op. Je weet ons elke dag weer opnieuw te verassen!

 4. verrassen natuurlijk, duh, was nog niet wakker genoeg, te weinig koffie gehad denk ik. Ga vlug nog een kopje nemen!!

 5. Leuk verhaal, verhaal 2 daar kan ik niks mee, en verhaal 3 is ook een juweeltje!
  Ik vond ook deze:
  http://www.biblionova.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=95&Itemid=213
  past ook op een textielweb-log.
  :o)
  OT
  BTW, je BH afb. zag ik hier en daar al op de nieuwe bloggel, langskomen… nou dat kan nog “vreemd(?)” volk aantrekken.
  Ik had “de reclame” bij jou eigelijk niet verwacht, ik dacht dat jij een abonnement had?
  Zo krijg je ook een “twee-deling” zij die betaald en zij die onbetaald mee loggen…
  Net het ouderwetse belastingplaatje op de fiets!
  :o(
  Ik weet ook niet wat ze er mee willen…
  Is dit om uit te proberen, en krijgen we over een tijdje de *echte* reclame?
  Ik wil best betalen, maar het is onmogelijk zonder creditcard, sms of internet bankieren.
  :o(

 6. psst, Berthi, even een test…
  Ik moest opeens 3x een code intypen, moet anders nooit bij jou…???
  test>>>>>>>>>>>
  :o)

 7. … geen code, maar wel ontzettend (!!!) traaaaaaag!
  Zouden ze “kinderziektes” hebben door die stomme reclameDingen?
  (gniffel)
  :o)

 8. Even over de traagheid van de web-logs, alles duurt langer, het laden van de site, het plaatsen van de reacties, het heen en weer reizen tussen de pagina’s (is eigenlijk hetzelfde als het laden). Ik vind het jammer. Op picturetrail had in voorheen ook altijd reclame’s bovenaan, maar heel ordinaire knipperende dingen met de vreselijkste waarschuwingen erop. Ben ik ook maar gaan betalen. Dan is dit balkje nog heilig, maar mooi is anders.
  En dan de BH, ik had er beslist wel een nodig, maar bij ons besliste ook vader mee over de inkopen en nee, een BH was beslist nog niet nodig, niet omdat hij kon inschatten hoe groot mijn knopjes al waren, maar het was de leeftijd, ik as gewoon nog te jong. Ach die lieve paps had zo’n moeite om zijn dochters tot vrouwen te zien uitgroeien. Dus durfde ik bijna niet meer e tennissen, dat heen en weer geren en gespring zag er steeds minder elegant uit. Toen dankte een nichtje haar bh af en was ik gered van de grote schaamte. Pa mopperde nog wat, maar tegen zijn drie vrouwen kon hij toch niet op. Ook niet toen de mooie lange gebreide kousen met jarretels in de mode kwamen, heel degelijk grijs van kleur maar wel met een mooi ingebreid motiefje. Dat vroegen mijn zus en ik voor Sinterklaas. Nee, we moesten iets anders verzinnen, het mocht niet. Ik weet nog hoe ik me voelde toen de dag daar was en wij twee mooie lange smalle dozen met vloeipapier zagen staan en daarin de begeerde kousen. Arme paps, zelfs zijn ene vrouw had hij niet kunnen weerstaan ;- )

 9. 100 jaar alweer? Sjonge. Wel een handige uitvindig….en ook grappig dat er verhalen verzameld zijn van ieders eerste. Nostalgisch en herkenbaar.

 10. Ik weet het ook nog, ik probeerde er een in elkaar te naaien.Zat er al jong in.Maar lang niks gehad, moest het opvullen.Wat vond ik dat erg, al mijn klasgenootjes hadden een nodig ik niet. Toen ik ging werken,vulde ik hem op met zo’n puntje er in. Ben er ooit een verloren op het werk. Toen was ik genezen,kon het mij niet meer schelen. Nu zou ik wel minder willen, zo zie je maar dat heb je niet in de hand.

 11. Vandaag veel verhalen over : MIJN EERSTE
  Mijn eerste maakte ik zelf, vol trots .
  Er was toen nog geen mooi elastisch materiaal te koop .Dus jullie begrijpen dunne katoen en iets in elastiek .
  Ik had al enkele modellen moeten tekenen in de opleiding Costumiere , daar was ook lingerie bij inbegrepen .Zelfs vlinderbroekjes maken met prachtig borduurwerk en dan de onderjurken .Ik koos voor modelletjes uit de onvolprezen MARION .
  Wat een gezellig blaadje was dat .
  Bij de Haagse Bee ontmoette ik nog eens een oud medewerkster van de administratie van Marion . En dan komen de verhalen ook weer los .
  Maar om terug te komen op mijn eerste . Ik zat in mijn kleine naaikamertje , mijn vroegere kinderkamer , en in de oorlog onze opslagruimte van gehamsterde spullen .
  Komt mijn moeder eens kijken wat ik zit te naaien .
  Ze zei er niet veel over , was geloof ik wel verbaasd over haar dochter , moet zij zo nodig al zoiets dragen . . .
  En. . . dit naaiwerkje was een onderdeel van de opleiding , dus veel had ze er niet over in te brengen .
  Jammer eigenlijk dat ik zo,n eerste exemplaar niet bewaard hebt .

 12. Wat een bijzondere verhalen van jullie!!!
  @Juul, de naam István Vidák heb ik eerder gelezen, maar kan het op dit moment niet thuisbrengen waar? Misschien in HzG?
  Nu even iets over de reclame. Ik heb geen abonnement en krijg dus nu deze, tot nu toe, bescheiden reclame. Reken maar dat daar binnenkort verandering in gaat komen.
  Ik wil de reclame niet boven mijn balk hebben staan en de bedoeling is dat ik per maand 1,50 euro ga sms’en. Ik had al graag voordat de reclame zou komen 1,50 euro betaald, maar dat kon niet. Met Matthijs wil ik uitzoeken hoe dit moet. Alleen moet ik tot morgenavond wachten, eerder komt hij niet thuis.
  Matthijs heeft bijna vakantie en wij gaan ons beraden hoe we verder gaan.
  Voor de ruimte van mijn website betaal ik al en ook voor de domeinnaam: textile-collection.
  Voorlopig is het de bedoeling om 1,50 euro te gaan betalen per maand. Ik heb echt een hekel aan reclame.
  Het was te verwachten dat dit eraan zat te komen. Eerst gratis en dan…
  Ik kan me ook voorstellen dat er geld in het laadje moet komen, maar reken eens uit: 399.485 weblogs zijn er. Als bijvoorbeeld de helft 1,50 euro gaat betalen per maand…

 13. Altijd een hekel gehad aan die dingen, draag ze liever niet net als Marnel.
  Wilde graag borstloos blijven net als jongens.
  Zomers hup in een korte broek en klaar, tenten bouwen in de weilanden struinen.
  Ben krom gaan lopen uit ongemak toen ik ze kreeg, helaas, hielp geen heilgymnastiek aan !!!
  Maar er zit eigenlijk te veel “beweging” in mij om zonder te lopen !:-)).

 14. Ik realiseer me ineens wat een tijd dat geweest moet zijn die aanloop tot de huidige generatie bh’s , vorige week is een kennis van ons overleden , zij werd 99 jaar en heeft dat dus alllemaal meegemaakt.
  Marlies

 15. @Marlies, waarschijnlijk had zij hier nog interessante verhalen over te vertellen.
  Maar wie denkt er nu aan om dit aan een 99-jarige mevrouw te vragen?

 16. Berthi, heel raar, ik heb nog geen reclame; zou dat later komen? Heb ook geen abonnement of zo! Vreemd..

 17. @Betty, terwijl ik net een bezoek bracht aan je weblog, werd de reclame geplaatst.
  Ze zijn je niet vergeten!! 🙂
  Ik heb vandaag, samen met Thijmen, twee keer een sms gestuurd voor een sms-abonnement. Twee keer ging het niet goed, twee keer hetzelfde antwoord: Weblog onbekend!

 18. Haaa, die is goed, weblog onbekend!!
  Hoe vaak heb je tot de top 100 best-bekeken logs behoord? Om te gieren.
  Ik weet nog, dat ik op de Singer trapnaaimachine van mijn moeder wilde leren naaien. Ik was een jaar of 11 en had een bikini op het oog, als eerste werkstuk!!
  En dan gemaakt van een oud overhemd van mijn vader, een ruitjeshemd, omdat mijn moeder aan zo’n idiote gril geen stof ging verspillen.
  Wat een deceptie! De stof was glad en dun, en al die smalle bandjes overal. Het gleed en schoof aan alle kanten onder de naald uit. Die bikini is het dus niet geworden, het bh-stukje is nooit passend geweest. Ben toen maar aan een poppenrok met elastiek-taille begonnen, voor de pop van mijn kleinere zusje. Dat lukte iets beter. Lekkere rechte lapjes. Betere start!

 19. @ineke, vanavond is het gelukt om een sms- abonnement af te sluiten. De reclame is weg!
  Jij bofte, je mocht direct op de echte naaimachine leren naaien! Ik moest het doen met een kindernaaimachine en om de haverklap kwamen er enorme lussen aan het naaiwerk. Het is nooit meer wat geworden tussen mij en de naaimachine! 🙂
  Bij jou is het allemaal beter verlopen!

 20. Berthi Berthi toch , de huidige generatie naaimachines is toch een heel stuk verbeterd , maar je schrikt je nog een hoedje als je een nieuwe wilt kopen , maar als jij goed kunt leven zonder machien ook geen punt! Ik had de 99-jaar geworden dame echt never nooit niet durven vragen naar haar bh belevenissen , ze zou me vierkant de deur uit gezet hebben , het was een pittige tante!
  Marlies [borduurt lekker de avond vol , en droomt vannacht over de spulletjes de ze besteld heeft om een nieuw werk op te starten zzzzzzzzzzzzzz]

 21. @Marlies, pittige tantes gaan toch met de tijd mee?? 🙂
  Ga je een nieuwe kleurrijke Droomdeken maken?

 22. Erg leuk om jou log te lezen en zeker niet minder leuk om de reacties te lezen van deze dingen!! Ik ben er gek op!!! Een heerlijke uitvinding!! Ik behoor tot de groep die het heerlijk vind om mooi ondergoed aan te hebben! Een rijk gevoel. En ik wil het niet alleen maar schoon en heel hebben voor als je naar het ziekenhuis moet maar ook mooi!!! Heerlijk!!

 23. @ Marlies en Wilma,
  ROTFLOL!
  ;o)
  @ Berthi,
  heerlijk zonder die balk!
  Maar wel pure chantage, zeker door het hoge gehalte van “foute” plaatjes en teksten!
  :o(
  Ik krijg ‘m d’r niet af…
  Ik ga me eens inlezen hoe een eigen website werkt, één die ik “gewoon” kan betalen via m’n giro!
  :oP
  ahrg, dáár zit ik op te wachten… NOT!
  snuf, snik…
  :oP
  ‘kweetnieteenshoem’ndigicamera of eenbreiwerkwerkt!
  :oP
  Ik ben zoooooo kwaad, waarom kunnen we niet “gewoon” betalen via een overschrijving of accept???
  bleh, grom, grom…
  :oP

 24. @Juul, ik heb al verschillende klachten gelezen over de betalingswijze.
  Ik ben blij dat de reclamebalk is verdwenen want ik vind het een hoog storend gehalte hebben.

 25. Wie weet niet haar eerste BH te herinneren! Ik tenminste wel. In de lingerie winkel de paskamer in. M’n moeder ging mee. Moest je leren hoe je dat ding aan moest trekken. Winkel juffrouw pakte je borst en liet hem in de cup glijden! woeps… Wat was dat wennen zeg…knelde ook nog!!! Maar ja, je went er toch ook wel weer snel aan. I kan echt niet zonder. Veel te zwaar gebouwd.
  Wat een gedoe met jullie log met die reclame. Ze maken het wel moeilijk op deze manier. Dus nu moet je een sms abb. nemen om geen reclame op je bovenbalk te krijgen?
  Waarom kunnen ze je gewoon niet laten betalen! Vreemde constructie bedenken sommige mensen.

 26. @ Berthi,
  ik houd al dagen de discussie hierover bij.
  Vrijwel allemaal boze mensen.
  :o(
  En *ze* leggen niet uit wat de bedoeling is van die reclame voor… andere logs(!)…
  ??????????????????????????????????????
  Snapt iemand dit?
  Matthijs, misschien?
  (hellup)
  Als je een log voor een schoolklas, of andere kindvriendelijke log hebt, nou, dan staat opeens “troep” boven die log!
  Lekker handig!
  enz, enz, enz…
  :o(

 27. Wat is het heerlijk om deze reacties te lezen. De bh heeft voor elke vrouw toch weer iets aparts, de een vindt het een zege de ander een onding, erg leuk om te lezen, bedankt voor het plaatsen van de link naar mijn verhaal, groet Elly

 28. pffft, ik ben “blij” dat die stomme foto-bloggels inmiddels overal weer weg zijn.
  :o)
  Maar snap nog steeds niet waarom die laatste reacties “leuk” zouden zijn…
  :oP
  Zwaai!
  :o)

 29. Een BH is niet alleen voor vrouwen

  Als man heb ik een flinke cup B en draag tegenwoordig dagelijks
  een BH. Eerst die van mijn vrouw, maar omdat zijn een cup D hebt
  ben ik bij een speciaalzaak geweest om een BH aan te laten meten

  Zonder BH merk ik dat ze pijn doen

  Vaak zijn de BHs goed zichtbaar onder / door mijn kleding
  I don’t care

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *