Moslimamode

Afgelopen zaterdag nam ik een kijkje op de MSLM expositie in WEI, in Eindhoven. Een kleine tentoonstelling waar het modebewustzijn van jonge moslima’s centraal staat. Behalve de twee traditionele trouwjurken was er veel vlotte mode te zien, overwegend in de kleuren zwart – bruin en grijs. Videobeelden lieten verschillende manieren zien hoe je de hoofddoek kunt knopen. Voor deze gelegenheid is een moslimmodeglossy gemaakt. Enkele vooruitstrevende vakmensen uit de Nederlandse modewereld worden aan het woord gelaten, zoals Sherif El Safoury:

‘Ik vind de manier waarop jonge moslima’s zich kleden zeker een bijdrage leveren aan het modebeeld. Met de verschillende manieren waarop ze hun hoofddoek knopen maken ze toch een bepaald statement. Het heeft voor hen ook zeker een esthetische waarde; natuurlijk dragen ze een hoofddoek voornamelijk uit religieuze overweging, maar je ziet dan wel dat ze de print en kleur van hun doek afstemmen op hun make-up en de kleding die ze verder aan hebben. Ik denk dat als je Islamitische invloeden terug ziet op een Westerse catwalk, of in een collectie, het een bewuste keuze is van de ontwerper en met name bedoeld om een discussie aan te wakkeren. Ik kan me zo voorstellen dat binnen de Islamitische modewereld ontwerpers wel de traditionele invloeden terug laten komen in hun collecties. Veel stoffen zijn trouwens misschien helemaal niet geschikt om als hoofddoek te gebruiken. Het is tenslotte niet zomaar een sjaaltje.’

Al eerder schreef ik een log over de hoofddoek, en wel hier.

14 gedachten over “Moslimamode

 1. Hoofddoek of niet, ik vind deze kleding mooi! Het maakt mij niet uit of een vrouw wel of niet een hoofddoek draagt. Ik hoop alleen dat het uit vrije wil en overtuiging is, onderdrukking zou in onze maatschappij echt niet meer mogen kunnen.

 2. Leuk dat je toch nog naar de tentoonstelling bent geweest.
  Wij hadden zaterdag Anke’s kinderfeestje.
  Het ziet er op de foto’s mooi en goed verzorgd uit.

 3. Even iets heel anders… Zag gisteren op marktplaats.nl dat er allerlei oude nummers van Handwerken zonder Grenzen worden aangeboden. O.a. heeft iemand de tien allereerste nummers in de aanbieding. Ga eens kijken als je nog iets zoekt!!!

 4. De geshowde mode op de foto’s vind ik mooi en ook de kleurstellingen kan ik erg waarderen, maar ik mis toch altijd heel erg de vrouwelijke hals en een decent deel van het decollete. Kleding afgezet tegen de huid doet mij meer dan alleen maar stof. Wel heel goed dat deze mode ook aandacht krijgt en vernieuwing ondergaat. Toen ik in Beiroet was drie jaar geleden zag ik daar totaal bedekte vrouwen in kleine stoet achter hun man aan lopen,maar als je goed keek piepten er de mooiste sieraden en schoenen van de duurste ontwerpers onderuit. De zelfbewuste houding an die vrouwen vond ik heel mooi, daaraan dacht ik te kunnen afleiden dat ze er zelf geen enkel probleem mee hadden om zich te bedekken op straat.

 5. Ik heb niets tegen hoofddoeken(deksels). Maar zie wel graag de gezichten er doorheen/onderuit !! Want dat vind ik heel onprettig, net als dat wij een zonnebril ophouden in een gesprek of met handschoenen aan een hand geven.
  Leuk dat de dames dan ook variatie daarin kunnen aanbrengen.
  (alhoewel ik dan twijfel of dat dan niet afdoet aan de soberheid die geacht wordt)
  Heb pas ook gehoord over het moslima badpak op de radio !? Leek mij toch nog onpraktisch, ondanks dat het van badpakstof werd gemaakt. Ik zou wel van een moslim meisje willen horen wat zij daar van vinden, of dringen de westerse ontwerpers zich/dit op !!

 6. Het tijdschrift MSLM ziet er ook goed uit,ik kreeg het van mijn dochter, (een vriendin had er foto’s voor gemaakt) Ik kreeg het omdat er ook patronen bij zitten. Het is leuk om te zien dat er zo veel jonge vrouwen modebewust bezig zijn, ook moslima’s dus! Het hoofd bedekken is een ding, je helemaal verstoppen in een zwarte jurk/jas waar alleen je ogen nog zichtbaar zijn is een ander ding. Als je wil dat niemand je ziet, blijf dan binnen!

 7. @marian’ne m, mij is verteld dat deze ontwerpen binnen hun ‘grenzen’ vallen.
  Een moslima badpak… weer een nieuwe ontwikkeling. Ik kan me voorstellen dat dit zijn tijd nodig zal hebben voordat het ingeburgerd is.
  Ik ben een paar jaar geleden bij een debat geweest waar moslim meisjes/vrouwen vertelden waarom ze wel of juist waarom ze geen hoofddoek droegen. Deze dames hadden allemaal hun eigen goede reden. Het werd hen niet verplicht om een hoofddoek te dragen.
  @Betty, leuk dat een vriendin van je dochter foto’s heeft gemaakt voor het magazine. Het ziet er prachtig verzorgd uit en de patronen zijn echt iets voor jou.

 8. @marian’ne m, ergens in de maand juli komt HzG nummer 141. Maar wanneer…
  Ik neem aan dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan de nieuwe website, deze is namelijk uit de lucht.

 9. Het valt mij vaak op dat deze dames soms heel elegant hun hoofddoek om knopen .

 10. @knijn, staat je geweldig en… je had gelukkig de clapotis heel lang gebreid!!
  Prachtig idee om hem zo te dragen!!

 11. Nou Berthi, dit vind ik erg leuk er uit zien. Echt een moderne stijl. Ziet er vlot uit. Ben benieuwd hoe dit verder zal gaan. Volgens mij wordt het steeds losser in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *