Gekleurd ondergoed

In 1982 schreef Ruud Groen, De Lions Club De Keersop, in het Eindhovens Dagblad onderstaand verhaaltje in de rubriek Onder ons gezegd en geschreven.

Het verplegend personeel in het Catharinaziekenhuis mag op last van hogerhand geen gekleurd ondergoed meer dragen. Zo heb ik tenminste onlangs uit deze krant (Eindhovens Dagblad) mogen vernemen. Een maatregel die me diep heeft aangegrepen, mag ik wel zeggen. Want al kom ik weinig in het ziekenhuis, ik vond het toch altijd een adembenemende gedachte me daar omringd te weten door een kleurrijk scala aan de meest bonte slipjes. Zien deed je nooit wat, maar het vermoeden alleen al was er des te delicater om. Soms stond ik met een verpleegster in de lift en dan betrapte ik mezelf geheel onverhoeds op de veronderstelling ‘Het zou wel eens azuurblauw kunnen wezen met een zilveren ankertje onder de navel’. Een enkele maal waagde ik het de stoute schoenen aan te trekken en toen plaatste ik een passerend nachthoofd voor de vraag: ‘Baksteenrood?’ De struise vrouw glimlachte fijntjes en sprak: ‘Een tijgersteepje en zelf gebreid.’ Ach, dat waren nog eens dagen!

24 gedachten over “Gekleurd ondergoed

 1. HAHAHAHAHAHAHA. Gewéldig antwoord van dat nachthoofd.
  Ikke: string in turquoise met donker mauve. En daarboven WOEOEOEOEOEOEOEOEOE een heel kleine 18karaatsgouden navelpiercing. Nee, helemaal niet ordinair. Ik vind ‘m super en Peet niet en Anne wel en Daan ook. Daan ging mee 2,5 jaar geleden toen ik ‘m liet zetten. Leuk he, grote zoon die hand van zijn moeder vasthield. Deed niet pijn, trouwens, alhoewel Daan’s hand héééél veilig voelde.
  En nou ben ik benieuwd of die Ruud Groen dit leest.

 2. wat een fantasie van het nachthoofd !! Had waarschijnlijk wel eens meer reacties gehad ………

 3. Even lachen ………….
  Zat dit nog in je knipselmap Berthi ??

 4. Berthi , vanochtend stond ik al vroeg hier op je stoepje en ik hield hele verhalen tegen je , maar het deurtje bleef gesloten .
  Meerdere keren geprobeerd en toen ben ik maar weer terug naar huis gekeerd !
  Nu weer even proberen . . .

 5. Hoera gelukt !!!!!!!
  Ik zat me af te vragen of je misschien heel veel mappen vol hebt van al die mooie verhalen .
  Ik dacht als ze ook nog eens moet verhuizen , nou nou .
  Maar die plannen heb je zeker niet , toch ?
  Geniet je van je vrije zaterdag ?
  Alleen jammer dat het weer niet zo zonnig is . Hier tenminste nattig en somber .
  Goed weekend allemaal !!!!

 6. Hallo Gerrie, er was vanmorgen bij web-log een klein onderhoud en daar heb jij dus “last” van gehad ……

 7. Ben ooit in opleiding geweest voor verpleging in het Radboud zhs Nijmegen. Wij moesten aan: BH, ondergoed (kleur niet bepaald) wèl een hemd en onderbroek, witte blouse (100% katoen), donkerblauwe uniform overgooier,witte omslagschort, kousen of panty (OOK ALS DE MUSSEN VAN HET DAK VIELEN!!) witte schoenen, wit kapje, géén sieraden ook geen trouwring. En je werd gecontroleerd!! of je al die lagen wel aan had!! Daar kòn dus met geen mogelijkheid een kleurtje doorheen schijnen!
  Wij sjouwden dus in die oververhitte zalen rond in àl die lagen kleding, terwijl de patiënten boven op de dekens lagen want het was zo warm… Gekkenwerk.

 8. Waren de kousen /panty,s ook zwart die je moest dragen ?
  En heb je geen grijsblauwe jurken gedragen ?
  Keizerslinnen genaamd .
  Tijden veranderen .
  Pas geleden nog mijn oude werk foto,s bekeken .Zulke zustertjes lopen er niet meer rond , alleen misschien in een oude TV serie .
  Ik droeg het uniform niet , wel witte jassen . En toen ik een tijdje in een kliniek in Duitsland had gewerkt en ze droegen daar van die leuke kielen ,Ik ging ze hier ook dragen natuurlijk , wat ik allemaal niet moest aanhoren .
  Op warme dagen droeg ik later wel witte jurken ,was luchtiger dan een jas over je kleding .
  Nog even ter verduidelijking ik werkte als bezigheids therapeute in de Psychiatrie .Mooie jaren zijn het geweest , Kan ik ook een boek over schrijven .

 9. @Gerrie, even snel een reactie van mij. Er was vandaag onderhoud gepland door weblogbeheer. De blogs waren een poosje niet bereikbaar.
  Ik ben vandaag op pad geweest en ik ben net thuis en ga zometeen weer weg.
  De andere reacties zal ik later lezen!

 10. Berthi, ga jij eens gauw aan het werk in plaats van dit soort onzinnige verhaaltjes op je log te plaatsen! 🙂

 11. @Gerrie: nee, geen zwarte kousen, gewone panties of kousen. En die jurk werd speciaal voor je gemaakt, géén verpleegsterslinnen, maar een donkerblauwe stof, geen katoen, meer dunne wol met polyester of zo. WARM in ieder geval, zeker met al die lagen. Aan het eind van je dienst zwom je bijna weg. En er werd gecontroleerd: ik kwam een keer laat, had autopech gehad bij Zwolle, was al blij, dat ik mijn dienst nog haalde, had ik een donkerblauw katoenen twill rokje aan en géén panty (het was hoogzomer). Controle!! Of ik me maar even “fatsoenlijk” wilde gaan aankleden en de tijd, die ik weg was daarvoor dubbel inhalen!! Jawel, 1968 discipline!

 12. Ineke , ik had het weer te vlug gelezen , je droeg witte schoenen dus daar zeker geen zwarte kousen bij .
  Maar het hoofd van de huishouding droeg een heel wit uniform en zwarte kousen en schoenen . Hoofdzusters droegen gewoon huidkleurige kousen en een wit uniform .
  Bij een wit uniform werd altijd een verpleegstersschort gedragen .
  Hoofdzusters droegen bij bijzondere gelegenheden als ze in uniform ergens heen moesten een lange sluier , donkerblauw met een heel smal wit randje / koordje afgezet .
  Nou inmiddels is het hele zuster corps voorbij gekomen .

 13. @Gerrie: dit zal per ziekenhuis verschillend zijn geweest. Ik kan me niet herinneren, dat hoofdzusters ooit met sluiers liepen. Ook gewoon zo’n klein kapje op je kruin, vastgezet met schuifspeldjes. En de huishoudelijke dienst droeg witte jasschorten, hoofd of medewerkster, maakte geen verschil.

 14. @Mien B, dit verhaal zat inderdaad in de voorraadmap, maar die begint leeg te raken!!
  Het wordt tijd om op zoek te gaan naar nieuw materiaal!!
  @Gerrie, fijn dat je er weer bent. De verhuizing goed doorstaan!!?
  Er zijn nog geen verhuisplannen… maar zeg nooit… nooit!!!
  Keizerslinnen… weer wat geleerd!
  @Ineke, tsjee zeg, wat een lagen textiel!! En dat je gecontroleerd werd… dat kunnen wij ons toch helemaal niet meer voorstellen?
  Wat is er veel veranderd in een korte periode.
  @yvonnep, ik heb heel nuttig werk gedaan vandaag… o, dat was alweer gisteren! 🙂
  Maar we hebben toch veel geleerd van de verhalen die toegevoegd zijn aan mijn ‘onzinnig verhaaltje’!!!!

 15. Tja, die uniformen!!! Wat Ineke vertelde over een witte jurk met overschort heb ik ook nog gedragen. Je moest “Taupe”kleurige kousen dragen! Ja…Kousen.Ik spreek over 1965!!! In mijn opleiding hoefden we geen kapje op. Panty´s waren er nog niet.Later(bij een ander Ziekenhuis)heb ik ook nog zo´n uniform gedragen met blauwe jurken, losse witte kraagjes en manchetten,daar overheen een schort met schorteknopen.En op het hoofd zo´n papieren kapje. Weer veel later kregen we van die witte jurken waardoorheen je inderdaad soms kon zien welke kleur ondergoed gedragen werd. Werd dus verboden!!! Je moest ook een onderjurkje aan, want anders zag je precies waar je broekje zat. Ja, ja, waar blijft de tijd! Nu lopen ze bij ons met broekpakken. Niet doorschijnend trouwens!

 16. @Marijna, in het Catharinaziekenhuis dragen ze nu ook keurige broekpakken, die inderdaad niet doorschijnen. Het lijkt me ook veel prettiger om in een broekpak te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *