Het Vrolijk Naaimeisje

Het Vrolijk Naaimeisje, uit begin negentiende eeuw, kwam ik tegen in de Nederlandse Liederenbank, waar meer dan 125.000 Nederlandse liederen zijn te vinden, van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het gaat om liefdesliederen, spotliederen, geuzenliederen, psalmen en andere religieuze liederen, volksliederen, kinderliederen, sinterklaas- en kerstliedjes en nog veel meer.

32 gedachten over “Het Vrolijk Naaimeisje

 1. B-ness, ik ben steeds weer positief verbaasd over de verscheidenheid aan onderwerpen die op de een of andere manier met textiel te maken hebben, in je logs. Het tekent jouw breeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeede
  belangstelling, ook wat textiel op maatschappelijk vlak doet. Heerlijk ook al die reacties die het losmaakt.
  Over die Gothic Lolita’s: ik reageerde a la minute vanuit mijn persoonlijke smaak. Maar ik bleef er naderhand over nadenken, en misschien heb ik te snel gereageerd op een oordelende manier. Dat is verkeerd van mij. Het is GOED dat iemand zich kan kleden zoals hij/zij wenst. Het combineren van diverse stijlen (in dit geval Victoriaans kort met de blokschoenen eronder) is van alle tijden. Ja, er komt een vleugje (of orkaan) exhibitionism bij kijken. Er zal wellicht ook een bepaalde (full of part time) levensstijl bijhoren. Als het die persoon gelukkig maakt: mijn zegen.
  Dus. Na nadenken en mezelf corrigeren: Dit moet kunnen. En ja, ik weet dat als ik zo’n Lolita op straat tegen zal komen, ik zal kijken en in mijn hart zal ik haar bewonderen: want DURF maar eens anders dan anderen te zijn.
  Goed dat je er een log overmaakte. Ik kende deze stroming niet en ik heb er van geleerd. Ook over mezelf.
  Leuk, trouwens, dat vrolyk naaimeisje, en dat er zoiets als een liedjesbank bestaat!

 2. Heb je die laatste zinnen goed gelezen?
  hmmm, kwee nie…
  *proest*
  huppeldehuppel…
  (ik ben hier niet zo laat hoor, da’s m’n dubbelgangster)
  ;o)

 3. @ dijn, die gedachte die hier opschrijft, had ik ook (ea misschien ook wel?, na het lezen vd diverse reacties…), maar ik blijf toch bij een meisje in een spijkerbroek.
  Dat vind *ik* gewoon “frisser” (en dan zonder dat naveltruitje)…
  :o)

 4. Juul, ga naaien! HAHAHAHAHAHAHA. Of borduren. Nah, vrolijk ben je al. Hihihihi.
  Ik moet lachen om jou, zit ik daar zo serieus te reageren, kom jij met die laatste zinnen. Ik kijken. Tjaaaaaa.

 5. Dan heb je nog niet bij mm om ’t hoekje gekeken zeker?
  Oei, oei… daar was ’t een dolle boel.
  Huppeldehup…
  :o)

 6. Mwah. Naveltruitje kan best, bij een platte buik. Spijkerbroek is altijd goed. Past zelfs mij nog. Ik vind de strakke jeans leuk. Met gympen. Of met hoge hakjes. Of met laarzen. Of blootsvoets. Altijd goed.
  Met knoopjesgulp is helemaal het einde. Misschien als mijn buik plat word dat ik zo’n gulp kan. En anders wordt het gewoon weer een rits.

 7. pssst we zijn hier met z’n 3-en…
  Wil de echte derde ook mee k-WEB-belen?
  *giechel*
  ???????????????????????????????

 8. hahahahaha nu zijn we met z’n 2-en…
  Joehoe?
  :o)
  Ik ga ook even verder >>>>>>>>>
  zwaai, zwaai!
  :o)

 9. Nou, nou, Berthi je hebt wel wat gemist gisteravond bij MM. Ze gaan hier dus nog vrolijk verder die meisjes. Een enig versje waarbij ik meteen aan mijn vriendin Ineke moet denken die in het koor “Malle Babbe” zingt dat vorige week haar 25-jarig jubileum vierde en een prachtig concert gaf in een oude schuilerk te Haarlem. Ik schrijf daar binnenkort nog over. Maar Ineke heeft zelfs ook een enorm archief van dit soort liedjes en als we een dagje met elkaar op stap zijn en we zien iets of praten over iets, dan kan ze ineens een toepasselijk lied beginnen te zingen, maakt niet uit waar we zijn en dan is het lachen, want het is bijna altijd vrolijk en soms heel ondeugend. Want de laatste twee zinnen van “jouw” liedje hier boven zijn volgens mij ook echt wel onduegend bedoeld, in dat opzicht hadden zij dat wiel ook al lang uitgevonden. Laten we niet denken dat wij alleen zo vooruitstrevend zijn. Ik vind het enig dit liedje en door Ineke ben ik ze steeds meer gaan waarderen en je krijgt ook nog een veel beter beeld van de geschiedenis. Leuk Berthi! Heerlijk al die vrolijkheid, we gaan er vandaag maar gewoon mee door :- ))))))))))))))

 10. Ja leuk die oude liedjes. En ja daar zit veel verborgen ondeugd in. Dat schijnt ook bij de kinderliedjes zo te zijn !!!
  Als we maar schik hebben, toch !!!

 11. Ik sluit me aan bij dijn:goed dat iedereen doet waar ie zin in heeft/aantrekt ,hier kan het….maar t blijft toch dat je t mooi of lelijk mag vinden ,da’s niet erg toch?
  het versje vond ik bijzonder…”uw man die pikt en steekt maar toe?????”

 12. Nog even wat anders: heeft iem nog een tip voor een goed abc borduurboek?Dan kan ik daar zondag naar kijken..of een ander niet te missen boek op dat gebied…

 13. Ja Hilly MOOI die lapjes van Pascale, zoveel kleine borduursteekjes in een vierkantje. Je moet ze in het echt zien en voelen en GENIETEN .

 14. @dijn/audrey, wij wonen in een fantastisch land. Je hebt vrije keuze om te dragen wat je zelf wilt. Geweldig toch!?
  Kijk, het één is je smaak en het andere niet. De wereld zou maar saai zijn als iedereen er hetzelfde bij zou lopen.
  De Gothic Lolita’s dragen zeer aparte kleding. Niet dat het mijn stijl is, maar geweldig dat het in Nederland allemaal kan.
  Ik heb je al verschillende keren willen vragen of B-ness een bepaalde betekenis heeft, maar vergat het telkens. Ik vind het erg leuk dat je mij vanaf het begin zo noemt, maar hoe ben je hierop gekomen?
  @Juul, ik was de derde persoon niet, ik lag deze keer al lang op één oor!! (^_^)
  Maar jij hebt samen met Dijn je prima vermaakt en ja, het liedje met de laatste twee (ondeugende?) zinnen…
  Overigens… een spijkerbroek staat jou goed en het past helemaal bij je!! Ik kan me jou niet voorstellen in een rok of jurk!!! 🙂
  @Corrie, wat heerlijk als je zoveel liedjes kunt onthouden. Dat is niets voor mij. Ik ben a-muzikaal!!! (^_^)
  @Hilly, prachtig zijn de lapjes van Pascale en ook nog eens voor een goed doel.
  Er zijn ontzettend veel boeken met alfabetten uitgegeven. Ik heb verschillende boeken, maar het komt erop neer dat ik altijd hetzelfde boek gebruik en wel:
  101 Alphabets van Dale Burdett. Ik vermoed dat dit alleen antiquarisch is te krijgen. Dus wie weet… in Dordrecht. Het is altijd een gezellige boekenmarkt.
  Over dit boekje heb ik al eens een logje geschreven:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/06/101_alphabets.html

 15. @marian’ne m, daar dacht ik ook wel een beetje aan, maar dat is… tsja, hoe zal ik dat zeggen… boven mijn stand!!! (^_^) (^_^)(^_^)

 16. Leuk Berthi, deze log over liedjes. Nou reken maar dat ze er vroeger ook wat van konden: dubbelzinnigheden bij de vleet. Laatst wilden we met een aantal buurtjes een lied maken voor een 25 jarig gehuwd paar en toen had iemand een boek meegenomen met allemaal oude liedjes voor feesten en partijen, nou nou nou…. En het meeste was van bekende en alom gerespecteerde lieden zoals daar zijn: Wim Sonneveld, Annie MG, Toon Hermans, Dorus, enz.

 17. Ik was even een paar dagen weg gedoken. Had het druk met een collega die trouwde en deze week was m’n eerste werk week weer. Maar Berthi, wat een leuk liedje! De titel de vrolijke naaimeisjes klinkt ook al zo leuk. Ik las van Dijn over de Gothic Lolita. Ik zie me er zelf echt niet in lopen, maar ik heb(net als Dijn ) wel respoect voor diegenen die er in durven lopen! Want zij die het dragen zullen veel bekijks krijgen.

 18. @ Berthi,
  ik zie ’t ook zo als mm, je log is als een bijenkorf waar het zoemt van alle verhalen, en jij bent de queen bee.
  Dus: B’ness.
  :o)
  @ dijn,
  als je ’t anders bedoeld hebt zul je nog wel langs komen vliegen, en het ons in geuren en kleuren vertellen.
  ;o)
  @ Hilly,
  Berthi’s boek-tip is een hele goede.
  Ik heb ook diverse abc boeken, maar ook met Google vind je on-line ontelbaar veel borduur abc’s, gewoon kiezen welke jou aanspreekt.
  Ook heel veel abc-freebie’s, geheel legaal en gratis aangeboden.
  Lees onze abc kwebbels nog maar eens na.
  Klik, in de linkerbalk bovenaan, voor abc-freebie-linkjes. (in de reactie’s)
  :o)

 19. @Juul, 🙂
  @Annemarieke, dat verklaart alles!!
  Het lukt me nu niet om geluid te krijgen, morgen nog eens proberen.

 20. @ Annemarieke, Berthi,
  ik hoor ’t liedje wel, en ’t is eigenlijk helemáál dubbelzinnig!
  *Ü*
  Heul errug…
  …foei, foei, daar zullen heel wat jonge meisjes (bruiden) rode konen van hebben gekregen!
  :o)

 21. Hallo hallo, Dijntje is weer terug thuis en maakt haar rondje. Hee, ik was per ongeluk bij VdMoosdijk… (vliegen van Peet ging bij aankomst Budel niet door ivm weersomstandigheden, Eindhoven was te vroeg, en Someren lag dichtbij Budel => breischriftje met EEEEENIG ajourbreipatroon voor een kruippakje voor babies, lees: beer. Ohhh, ik had er het dikke boek over Bayeuxlap in handen: als ik na onze vakantie centjes over houd… tomtidom.
  By the way, over Bayeux: Dijntje heeft een zeeeeeeer prachtig boek te leen gekregen: Het Wandtapijt, geschreven door Kylie Fitzpatrick. ISBN 90-461-6361-X. Een originele roman waarin verleden en heden elkaar ontmoeten wanneer historica Madeleine een middeleeuws mysterie op het spoor komt waarvan de ontrafeling verregaande gevolgen zalhebben, zowel voor haar vak als voor haar privé-leven.
  Inhoud: na het overlijden van haar moeder krijgt M een familie erfstuk in handen: een zeer oud boekwerkje met in minitieus handschrift volgeschreven pagina’s. Om het verdriet op afstand te houden stort ze zich volledig op de ontcijfering ervan. Het blijkt het dagboek te zijn van Leofgyth, een talentvolle borduurster aan het Engelse hof. Leofgyth beschrijft niet alleen haar eigen leven maar ook het hofleven met de verborgen liefdes en dramatische gebeurtenisen, intriges en verraad die uiteindelijk leidden tot de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar in 1066. En ze vertelt over het enorme wandkleed waar ze aan werkt, een beeldverhaal vol verborgen boodschappen.
  De schrijfster heeft de poetische taal van het oude dagboek en het moderne verhaal prachtig vervlochten tot een true pageturner! Maar misschien kent het hele universum behalve Dijn dit boekje al omdat het allang en breed en hoog en diep in B-ness logs besproken werd…
  B-ness. Het begin… Oerknal. En toen was er een breirol van je moeder die ik tegen kwam op het net, terwijl ik er zelf ook al een aan het maken was en dacht origineel te zijn, dus niet (karma), en toen ging ik naar Sanny in Delft en toen kwam jij ter sprake (positief) en toen kwam ik weer op je log en mocht ik meedoen en jij verdiende een stempeltje vond ik en toen noemde ik jou Oh Your Royal B-ness en het leuke is dat anderen op hun log jou nou ook al zo noemen en Marian’ne heeft dus helemaal gelijk en Juul ook (even ademhalen. Zo).
  Al.
  B-ness, jij wilt geluid bij het naaien? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. (blosjes staan je leuk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *