Gothic Lolita

Gothic Lolita is een uit Japan overgewaaide kledingstijl voor tieners en vrouwen. De kleding bestaat uit in Victoriaanse stijl uitgevoerde jurken of rokken op kniehoogte. Met een crinoline of petticoat krijgen de rokken meer volume. Daarbovenop komen blouses met kantwerk of linten. De kleuren zijn meestal een combinatie van zwart, wit en grijs, maar ook rood, roze of pastelblauw. Onder de rokken dragen Lolita’s meestal lange kousen of panty’s, met lage schoenen of laarzen. Als accessoires zijn er kanten parasolletjes en handschoenen. De kleding maakt een Lolita zelf, maar zij kan de kleding ook kopen bij Mfashion in Bilthoven. De eerste winkel in Europa die deze kleding verkoopt.

Een Lolita is lief, beschaafd en elegant. Agressief of sexy gedrag past absoluut niet bij een Gothic Lolita. Men schat dat er in Nederland zo’n 100 ‘echte’ Lolita’s zijn.
Afgelopen zaterdag was de boekpresentatie Gothic & Lolita bij de American Bookstore in Amsterdam.

99 gedachten over “Gothic Lolita

 1. B-ness, mag ik jou zachtjes herinneren aan mijn wens om samen met jou dan maar rimpeltjes te sparen, in plaats van BB-onderbroeken a 20 Euro en deze ruches en strookjes kleren met gestippelde schoentjes over kousen?
  Waarom versta ik onder lief, beschaafd en elegant nou iets HEEEEEEEEEL anders. Ik zou niet meer durven eten, bang voor vlekjes op al dat gefrutsel. En natuurlijk geen hondenharen. Of pluisjes van mijn handwerken.
  Ik ga aan de rimpel. ’t Is niet anders.

 2. @nesrun, je moet er wat geld voor neertellen. Enkele getallen: jurk, gemiddeld 250 euro, rok en blouse samen circa 300 euro, sokken 20 euro, ballerinaschoenen 60 euro, parasols 35-40 euro, haarband met kant of strikken 25 euro. Dit zijn bedragen van vorig jaar, wellicht kost het nu allemaal nog meer. Bijzondere artikelen kosten zo wie zo meer.

 3. @dijn/audrey, deze kleding draag je om mooi te zijn en verder doe je niets!!!(^_^)
  Gelukkig ben ik veel te klein om deze kleding te dragen! LOL
  Er zijn vele mensen die lief, beschaafd en elegant zijn, zonder dat zij deze kleding dragen!!

 4. …mag ik ’n emmertje…, bleh!
  :oP
  Doe mij maar een (gewoon) meisje in een spijkerbroek!
  (pssst, dit was een eeuw geleden ook op ’t jeugdjournaal met reportage vd winkel)
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  ;o)

 5. Die winkel weet de publiciteit te halen: jeugdjournaal, boekpresentatie in Amsterdam. En maar exclusief blijven!
  Ik ben er in ons best wel “kakkineuze” dorp nog geen tegengekomen. Misschien als nette verkleedkleren bij een bruiloft, dan willen de dames hier nog weleens “wild” uitpakken met grote hoeden en fraaie kledij.

 6. jaaaa, ik ken de winkel ook (alleen maar omdat ik toevallig in Bilthoven werk ….)!!!!! maar mijn smaak is het niet en van mijn dochter ook niet ….. geef ons maar een spijkerbroek !

 7. Ik vind de frill cap coat black nog wel leuk, maar dan in combinatie met zwarte spijkerbroek, kistjes en een t-shirt-met-een-statement erbij. Misschien een hanekammetje, of een zwart-geverfde new-wave coup.. leuk! Maar niet 480-euro-leuk hoor.. My Goddess wat een prijzen..

 8. Cora Kemperman heeft deze stijl al jaaaaaaaaren in de winkels van haar hangen en dan voor echt minder geld.
  Ik vind het wel erg mooi, geniet van de victoriaanse, vrouwelijke belijning en heb zelf ook petticoats, die ik ook in het dagelijks leven draag. Vooral die strakke taille en dan de wijdte op de heupen en billen vind ik mooi. Verkeerde eeuw geboren dus.
  O ja, Vivianne Westwood heeft deze stijl ook al jaren als handelmerk.
  Dus nieuw………nee, gewoon herhaling in een nieuw (en commercieel) jasje.

 9. Poppenmeisjes, ik zie dit liever door kleine frêle Japanse meisjes gedragen dan door grotere Nederlandse tiepjes. Het ziet er gewoon niet uit, past niet bij de lichaamsbouw. Maar ja, komt uit Japan, dus duur en hip.Ja, Tijm, Cora Kemperman heeft wel begrepen wat een Nederlandse vrouw mooi staat!

 10. Grappig,alhoewel ik dan liever de echte gothica zie,veel stoerder en rebelser(en daaronder denk ik eigenlijk stiekum heel lief)
  Dat hele lieve en lolita sowieso…..blghhh sorry allergisch …..

 11. Oei…ik vind het geweldig!! Natuurlijk kijk ik dan niet naar de prijs en niet naar de draagbaarheid, maar ik houd wel van een beetje meer fantasie in kleding! Laat er maar meer van dit komen, dat vrolijkt onze straatbeeld op!!!!
  Pssssst……en was ik 30 jaar jonger en 4 maten kleiner……nou dan stond de naaimachine al op de tafel……….

 12. Gisteren bij “Wat Heet” was er ook al een reportage over. Mijn smaak is het zeker niet. En het lijkt me met 2 jonge kinderen ook niet erg practisch.

 13. Vreselijk!!! Niet om aan te zien!! Iiieeeekk!!
  Nee niet mijn smaak……en gelukkig ook niet van mijn dochters……. Gothic vind ik helemaal vreselijk maar de lieve uitvoering vind ik niet veel beter….. Dat er toch nog zo meiden rondlopen in Nederland……

 14. Je schrijft dat de echte Lolita’s de kleding zelf maken. Hoe zouden ze aan de patronen komen? Zelf ontwerpen? Of Victoriaanse patronen bestellen en de kleding naar deze tijd vertalen?
  Ik vind het wel grappig, het is erg meisjesachtig. Vooral de kapjes en mutsjes vind ik leuk, als hoedenmaakster.

 15. Ik vind het wel leuk. Mooier om naar te kijken dan een lage spijkerbroek en een kort t-shirt waar een “blubber”buikje uitpiept of een onderbroek of een piercing. Vrolijke uitstraling, er zijn suikertaartkledingstukken bij in die winkel waarbij ik spontaan in de lach schiet.

 16. Prachtig , laat je fantasie maar los.
  Ik vind het leuk wanneer jonge mensen tegen de stroom in durven gaan. Dat ze dan allemmal Aals Gothic gekleed gaan is dan weer jammer. Maar die stijl vind ik wel heel leuk. Vaak zitten daar zachtmoedige bewuste jongeren onder. En dat kan ik van de ‘Paris Hiltons’ niet altijd zeggen.
  Mijn kinderen zijn NETJES, waarom ?, niet door mij :-).
  Ik zeg wel eens als ik nu jong was was ik Gothic, maar zonder dat zwart op mijn toet !!
  Vroeger was ik underground met een vleugje soul, droeg bouties met een gehaakt colotje. Draaide Boudewijn de groot, reed op een (dames) puch met hoog stuur. Dus alles door elkaar. Heerlijk !!!

 17. Dames ik ben het met MaRia eens, die blote buiken is ook niks.
  Laat iedereen nou maar zelf uitzoeken hoe ze er bij willen lopen.
  Nu lopen wij heerlijk zoals wij willen lopen.Zij zoals zij ik vind het niet lelijk hoor, het kapje hoefd dan niet voor mij.Maar ik heb met een Heleeeee grote petticoat gelopen voeger, en wat was ik trots.Met een rok met grote witte stippen en bloesje er bij Prachtig.
  Mijn moeder zelf gemaakt. Wat maakte zij mooie dingen. Ik hield wel van apart.Iets wat een ander niet had. Adamo Jas,iedereen in donkerblauw ik in beige omdat zij hem zelf gemaakt had,. Heeeeerlijkkkk!!!!!!!!

 18. Het heeft wel ‘iets’. Maar de ‘bedoeling’ van deze stijl is toch wel om van top tot teen zo gekleed te gaan. Sommige dingen afzonderlijk, zoals de schoentjes, vind ik wel leuk, maar het lijkt me nogal onpraktisch en duur om helemaal zo gekleed te zijn….

 19. Dit was voor mij een soort openbaring, ik had werkelijk geen enkel idee dat dit bestond of eraan zat te komen. Ik ben eerst eens op de link gaan klikken en heb toen zo goed als alles eens rustig bekeken. Er zitten werkelijk prachtige dingen bij en voor het eerst in 35 jaar denk ik hierbij, ja als ik nu 18 was en maatje 38 had zou ik absoluut een aantal van die kledingstukken willen dragen, er zitten prachtig gemaakte jurkjes en vestjes bij en ik bewonder vooral de artisticiteit die eraan te pas komt. Er worden prachtige stoffen bij gebruikt en al dat mooie kant, oh ja helemaal mooi. Maaaar……als ik dan die griezeligheid zie met een devils-bag en zo. word ik helemaal eng en dan vind ik het doodjammer dat dat erbij zit. Helemaal niets voor mij. Very mixed feelings dus! Maar één ding is duidelijk, je hebt weer een geweldig log vandaag Berthi. Hier ga je enorm veel reacties op krijgen denk ik.

 20. Woah.. Als ik wat meer lef (en centjes) had zou ik dat zeker dragen! Ik hou er echt wel van!! kan heel lang verlekkerd naar dat soort kleding kijken.. Zowiezo houd ik van een beete apart gekleed, maar ik durf heel vaak niet, verder dan wat ‘fladder’ rokken kom ik niet.. Maar ik vind het zeker prachtig!

 21. De kleding op zich is hardstikke mooi: als je niet ouder dan 12 bent. Japanse tieners die zich zo alternatief kleden:dat kan uiteraard ook. Maar helaas gaan hier de “oudere meisjes” (alles boven 16) deze kleding deze kleding dragen: niet doen: hardstikke fout!
  @marijke: er zijn japanse zelfmaaktijdschriften die patronen hiervan hebben.

 22. De kleding op zich is hardstikke mooi: Japanse tieners die zich zo alternatief kleden:dat kan uiteraard ook. Maar helaas gaan hier de “oudere meisjes” (alles boven 16) deze kleding deze kleding dragen: niet doen: hardstikke fout!
  @marijke: er zijn japanse zelfmaaktijdschriften die patronen hiervan hebben.

 23. Vanmorgen had ik niet zo veel tijd, dus had ik maar kort gereageerd. Berthi, ik wil graag nog even kwijt, wat al vaker gezegd is, dat ik de variatie aan onderwerpen die jij telkens weer hebt, geweldig vind. Ik heb hier op een leuke manier al erg veel geleerd. Bedankt!

 24. bultjes krijg ik ervan bleh.Niks aan.Ik was zelf altijd wat alternatief: binnenjas van een legerjas roze, en dan mijn haren alle lanten op grote zelfgemaakte oorbellen erg strakke broeken.Tot mijn moeders grote ramp, komt het wel goed met dat kind??En ja hoor gewoon een “normale’ vrouw geworden, haar dochter houdt van gothic music en heeft even in het zwart gelopen, gaat haar eigen mode weg[wat ik erg leuk vindt]nu is er weer kleur.Heerlijk hoe dit veranderd.Ik vindt de cora kemperman stijl ook leuk.

 25. Lachen… ik zat afgelopen zaterdag in V&D te lunchen (lekkerste soep) en daar zat een hele club op deze manier uitgedost. Dat was voor die boekpresentatie. ’t Zag niet uit. Maar van mij mogen ze hoor. Ieder zijn eigen gekte.
  En de patronen vind je hier: http://www.naaipatronen.nl/
  (zoeken bij patronen in categorie, truly victorian)

 26. Yvonne, wat een leuke link gaf je!
  Ik was weer helemaal aan ’t puzzelen hoe al die drapperieën in elkaar steken!
  Het lijkt me een hele leuke uitdaging om zo’n garderobe te naaien – niet voor mezelf, ben ik het type niet voor, maar ik vind het altijd prachtig als mensen kleding dragen waar ze zicht ECHT in thuis voelen!!

 27. Wat een leuke reacties allemaal. Heel divers! De één vindt het niets en de ander geniet van deze kleding.
  Wat leven wij toch in een fantastisch land. Iedereen kan zijn/haar eigen keuze bepalen. Wat een luxe!!! Je loopt alleen het risico dat je nagekeken/gevolgd wordt door de (gewone) mensen als je bijzondere aparte kleding draagt.
  Ik vind het geweldig als je niet naar de massa kijkt, maar zelf kleding draagt waar je jezelf prettig bij voelt.
  Dat doen we toch allemaal!?
  Cora Kemperman heeft mooie kleding, maar als je klein bent, net als ik, is er wel het één en ander dat niet bij je past.
  Maar ja, zo hebben we allemaal wel iets.
  Yvonnep, dank je voor de link. Ik had deze nog niet gevonden. Wie wil kan zo aan de slag!!
  Annemarieke, ook een leuke link!!
  MaRia, ik vind het zelf leuk om van verschillende onderwerpen een log te maken. De ene keer lukt het beter dan de andere keer.
  Fijn om te horen dat je op een leuke manier al veel hebt geleerd.

 28. Nee, dan het kamerlid van de PvdA, Spekman of zoiets, die ook in eigen stijl gekleed gaat. Ik las vanavond bij planet dat zijn moeder zijn truien breit en hij weigert deze te verruilen voor een overhemd met stropdas en colbert. Ook vandaag stonden hier (Hoge Noord’n) ingezonden brieven over in de krant. “Het is ja wat…!” Maar wel (gelukkig) in de trant van: laat hem zelf dragen wat hij wil als hij zijn werk maar goed doet!

 29. @Mienke, laat de mensen zich meer bezig houden met zijn werkzaamheden dan met zijn gebreide truien!

 30. Ik vind Gothic lolita, sweet lolita en zowiezo de hele Harajuku stroom geweldig. & Juli ga ik naar de chibi conventie, waar je veel van Anime en manga vind. ik ga daar ook gecosplayed naartoe als Gothloli.
  Als je die kleding aan wil moet je natuurlijk niet té dik zijn. Soms zit ik wel eens op amerikaanse site’s en dan die ik vreselijk dikke tieners met zulke dingen aan. Het ziet er echt niet uit.
  Voor sommige mensen is het een hobby om ze te maken, of ze te kopen. Voor sommige mensen is het een leefstijl.

 31. Je moet gewoon jezelf blijven en dragen wat je wilt. Ik vind de stijl prachtig, ik draag het zelf namelijk, helaas kon er niet bij zijn op de 23ste.. Maar als lolita draag je niet altijd jurkjes van 250 euro, als ik in de regen naar school moet fietsen doe ik dat echt niet hoor, dan heb ik liever mijn wat goedkopere en oudere skatebroek aan (en er zijn bovendien ook minder dure replica’s van jurkjes). Ik vind zelf dat juist die superstrakke spijkerbroeken voor geen meter zitten, mijn benen gaan ervan slapen als ik ze draag, zo strak, en truitjes met van die super grote decolleté, daar walg ik van, en ook van stings die boven broeken uitkomen. Maar toch probeer ik zoveel mogelijk lolita te dragen, ookal kijken mensen raar naar me om, nou en, ik voel me fijn in de kleding en ik vind het mooi, daar gaat het om 🙂 En wat noem je ‘normaal’? niemand is normaal omdat iedereen anders is.

 32. ik draag ook zelf deze kleding wanneer ik er zin in heb. Mensen hebben eigen smaak en dat vindt ik juist goed op deze wereld. of anders wordt het zo saai.
  en dat het bij een bepaalde leeftijdsgroep hoort is bullshit. Als het zo was dan zouden we leeftijdsgroepen winkels hebben waar we onze id-kaart moeten laten zien om te shoppen.
  Natuurlijk zijn de prijzen ontiegelijk duur, maar wat verwacht je dan van import uit japan? Geef dat maar de schuld aan de douane die zonodig alle buitenlandse producten flinke belasting geeft.
  Voor deze kleding heb je flink lef nodig om zo naar buiten te lopen. en zo geldt ook voor alle andere alternatieve kledingstukken die niet in de mode past op dat moment.

 33. Beste Lolita’s,
  Ik weet niet of jullie mijn bovenstaande reactie hebben gelezen?
  Ik zal hem hieronder nogmaals plaatsen:
  Wat leven wij toch in een fantastisch land. Iedereen kan zijn/haar eigen keuze bepalen. Wat een luxe!!! Je loopt alleen het risico dat je nagekeken/gevolgd wordt door de (gewone) mensen als je bijzondere aparte kleding draagt.
  Ik vind het geweldig als je niet naar de massa kijkt, maar zelf kleding draagt waar je jezelf prettig bij voelt.
  Dat doen we toch allemaal!?
  Jullie voelen je gelukkig bij deze kledingstijl en dan moeten jullie het ook dragen. Ik laat altijd iedereen in zijn waarde en waardeer het in het bijzonder als iemand zijn eigen keuze ook daadwerkelijk volgt, ook als deze afwijkend is van de meeste mensen.
  Goed dat jullie hier een reactie plaatsten!

 34. Beste Berthi
  Jammer genoeg denkt niet iedereen er zo over. We krijgen ook heel veel slechte reacties van mensen en soms gaat het zelfs zo ver dat er spullen naar ons worden gegooid of zelfs ergere reacties.
  Ik ben 26, sta voor de klas heb maat 48 en ja ik draag deze kleding ook, zelfs naar mijn werk! Uiteindelijk weet je zelf wel je het beste staat en ik pas mijn kleding dan ook aan aan mijn figuur.
  De vergelijking met Cora Kemperman is een zeer slechte. Ik heb kleding van dit merk maar het is absoluut niet te vergelijken met gothic lolita kleding.
  Veel mensen begrijpen de kleding stijl niet en vergelijken het daarom met dingen die er in feite niets mee te maken hebben. Dat is erg jammer!

 35. @Laluna, dat gaat toch echt te ver als er spullen naar jullie gegooid worden.
  Iedereen mag dragen wat zij/hij wil.
  Waarom laten we iedereen niet in zijn eigen waarde??
  Over deze kledingstijl is nog veel te weinig geschreven. Gisteren was ik bij de Bijenkorf en keek daar het boek Gothic & Lolita in. Er staan prachtige foto’s in, maar informatie ontbrak. Een gemis!

 36. Het was echt genieten, de 23e in Amsterdam! Al die positieve reacties enzo! Ik wou dat ik elke dag aan het plattelandsleventje van Brabant kon ontsnappen, hier zijn de reacties zodanig dat je ontmoedigd wordt om de kleding te dragen, ookal ben je nog zo eigenzinnig als ik. Sommige reacties doen echt pijn, of mensen dit door hebben weet ik niet.. En uiteraard komen die nare reacties van mijn leeftijdgenoten, volwassenen bewonderen mijn durf. Hoezo, ‘durf’? Is er tegenwoordig ‘durf’ nodig om te laten zien wie je bent? In dat geval hebben we ernstige problemen in de lage landen… Hopelijk komt onze geliefde stijl in een beter daglicht te staan met het Gothic&Lolita fotoboek! In elk geval, ik ben 16 en pas een jaartje bezig. Wat er ook tegen me gezegd wordt, ik ben voorlopig nog niet van plan om ermee te stoppen! ^^

 37. @Aurora, geweldig dat je een fantastische dag hebt gehad in Amsterdam en erg jammer dat ze in Brabant niet open staan voor deze kleding.
  Ik zag het boek in Eindhoven bij de Bijenkorf liggen. Ik kan me voorstellen dat de mensen uit de stad Eindhoven toch geen nare opmerkingen maken?
  Is het toeval dat er vandaag al verschillende Lolita’s hebben gereageerd? Of heeft er ergens een berichtje gestaan over deze log?? Ik begin nu toch wel een beetje nieuwsgierig te worden. (^_^)

 38. je weblog is vermeld op het nederlandse lolita forum vandaar alle reacties denk ik..:)

 39. @leyla, ik heb het artikel net op internet gelezen. Dat is een mooi groot artikel geworden. Ook stond er afgelopen maandag in Dagblad De Limburger een pagina groot artikel.

 40. hey ik vind zelf lolita hartstikke leuk ik loop er zelf niet in maar me moeder is een jurkje voor me aan t maken want ik ga in oktober naar de abunaicon cosplayen in roze lolita jurkje ik vind het echt leuk dat mensen hierin rond lopen!!
  ik zelf zou het denk ik niet durven om ermee over straat te lopen maar als meerdere mensen in mijn buurt deze jurkjes zoude dragen dan zou k t mischien ook wel durven
  het is alleen wel jammer dat het winkeltje in bilthoven zoveel geld vraagt want het zijn niet alleen de import kosten want als je via ebay lolita jurkjes zou bestellen ben je zo 100 euro goedkoper uit

 41. Ik vind het echt een superleuke stijl.
  Ik zie niet veel mensen erin lopen bij mij op school éen meisje ik heb echt bewondering voor haar omdat ze dat durft!
  Ik zou het zelf denk ik wel doen als ik tenminste vrienden om me heen had die het ook doen maar dat is helaas niet zo..

 42. @mii, je hoeft toch niet naar je vrienden te kijken? Als jij je happy voelt in deze kleren dan straal je dat uit en iedereen in je omgeving zal het accepteren.

 43. hooi
  al die mensen die geen verstand hebben van gothic lolita moeten hun mond houden. het is kei vet en super mooi, en ja het is duur maar dan heb je ook wat en de gene die het dragen verdienen respect. dus please nie af zeiken, in japan zijn er super veel mensen die het dragen en natuurlijk is het anders. maar de meeste mensen die zeiken al als ze een gothic zien of zow. want iedereen vind het eng, maar dat is gewoon omdat het anders is. dus lolitamensen rules. :P:P:P kei mooie foto btw…. k loop zelf ook wel eens in lolita rond maar het is te duur dus probeer ik het zelf te maken.

 44. @sharon schiedon, als je de reacties hierboven leest worden jullie positief benaderd. Alleen zijn er mensen die het niet mooi vinden en dat mag toch?
  Iedereen moet gerespecteerd worden hoe zij/hij wil zijn, in wat voor kleding dan ook en iedereen mag zijn/haar mening geven.
  Ik wens je veel succes en plezier met het maken van de kleding.

 45. Aan iedereen die gezegd heeft deze kleding te dragen als meerdere mensen dat zouden doen: Gewoon dragen wat JIJ wilt, niet wat je vrienden willen dragen.
  Ikzelf ben geen lolita, ik ben ‘gewoon’ gothic. Ik draag (bijna) alleen maar zwarte kleding ja. Ik draag veel rokken/rokjes (Oke, ik heb geen broeken) ik heb verscheidene korsetten, en jurkjes.. (Toch weet ik me voor sommige gelegenheden ook te kleden naar het ‘algemeen maatschappelijk geaccepteerde’..)
  Enja, ik heb meegemaakt dat er mensen vervelende opmerkingen maken. Ik woon zelf in Roosendaal, Noord-brabant, ben nu bijna 17 jaar en ga geheel in stijl elke dag.. Inclusief de ‘zwarte troep’ op mijn gezicht. En op school wordt ik nu door mijn leeftijdsgenoten en een ieder die ouder is wel geaccepteerd.. (Sommige nieuwe/jonge leerlingen hebben nog niet in de gaten dat ik niet bijt ofzo)En ik heb meegemaakt dat er een groep leerlingen was die het stelselmatig op mij gemunt hadden.. heel vervelend, maar hoe je het ook went of keert; niets aan te doen.. Als je doorzettingsvermogen hebt en je ook werkelijk gelukkig voelt in wat je draagt zul je merken dat het op den duur geaccepteerd wordt.. Ik heb enkele vrienden die ook gothic zijn, waaronder m’n vriend, maar ook heel veel die het niet zijn.. En zij accepteren me ook zoals ik ben.
  En je maakt je kleding zo duur en goedkoop als je zelf wilt.. Ik heb rokken die me 70 euro gekost hebben, maar ik heb ook een rokje dat ik voor 7 euro vond.. Het is maar waar je zoekt en wat je wilt.
  Dus voor eenieder die zegt niet het lef te hebben iets ‘aparts’ te dragen zonder dat een groep meedoet: Probeer het eens, als je je er echt goed in voelt dan merk je dat vanzelf.. En uiteindelijk zul je dan geaccepteerd worden door de mensen om je heen, toch zeker door de mensen waar jij om geeft..

 46. @Kiki, ik ben het helemaal met je eens. Als jij uitstraalt dat jij je prettig voelt, dan zal je omgeving je zeker accepteren zoals je bent. Gedraag jij je normaal naar andere mensen, dan doen zij dat uiteindelijk ook tegen jou ondanks dat jij volgens hen geen ’traditionele’ kleding draagt.

 47. i love lolita echt geweldig, ik heb nog niks ervan maar ik wil erg graag van dit soort kleding. mijn moeder kan goed overweg met de naaimachine maar dan heeft ze wel patronen nodig, en ook op die site met patronen kon ik niet echt vinden wat ik zocht. en het geld om zulke jurken te kopen heb ik jammer genoeg ook niet. heeft iemand toevallig nog een site waar echte patronen opstaan (zelf hou ik meer van het sweet lolita)..

 48. @Marije, het is een bijzondere jas! Is er niemand bij je in de buurt die zonder patroon deze kleding voor je kan maken? Er zijn best goede naaisters die dat kunnen.

 49. Ik las net alle reacties en het verbaasd me dat er zelfs 1 in staat van niet doen! Is belachelijk. Sorry hoor we leven notabene in 2007. Hoe bekrompen ben je als je mensen die deze kledingstijl dragen zo moet verafschuwen. Laten we eerlijk zijn als je de kleding vergelijkt met hoe de dames er nu bij lopen. Trui/broek, of elegante jurken met leuke sieraden en strikjes. Dan is het toch zeker zo dat het laatste echt vrouwelijk is.
  Als je de stijl niet mooi vindt prima maar oordeel niet. Iedereen is gelukkig vrij in nederland om te dragen wat men wil. Helaas door een aantal bekrompen geesten durven veel mensen het niet.
  Ik vind het geweldig en zeg doe!

 50. @Olivia, dragen wat je leuk vindt en niet naar anderen kijken. Als je deze kleding prettig vindt om te dragen dan straal je dat ook uit en niemand die je raar aankijkt.
  Veel plezier met het dragen van deze stijl. Ik hoop je eens tegen te komen!

 51. Ik draag zelf ook deze stijl , Hoewel veel mensen het niet opvalt omdat ik mijn haar meestal gewoon recht naar achteren heb enzo. En het is echt belachelijk om die dure japanse jurken te bestellen want je kunt in veel tweedehands winkeltjes mooie blouses vinden en rokken. En ik draag de kleding zelf gewoon met zwarte converse all-stars of pumps. Ik heb ook een paraplu/parasol gewoon van de hema maar toch zeer loli. Sieraden kun je btw ook overal vinden, Tiss gewoon goed zoeken..

 52. Even over het Gedoe van maar 100 echte lolita’s.
  Een lolita zijn beteknd niet meteen dat je verlegen lief en zo moet zijn. Er zijn veel volwasse vrouwen die deze kleding dragen en dat zijn zeker geen lief en verlegen meisjes. ik vind als je een lolita bent je wel veel lef moet hebben om ook maar zo iets te dragen.

 53. ik ben 17 en draag lolita.
  ook naar school..
  ik snap niet hoe het ‘fout’ kan zijn om zo iets te dragen.. kleding is een smaak.. het is heel erg jammer dat heel veel mensen niet open staan voor nieuwe stijlen. ik zie het als kunst. het zou saai zijn als we allemaal in hetzelfde zoude lopen niet waar?

 54. @Gina, heel saai zou het zijn als iedereen hetzelfde zou dragen. Jij staat heel duidelijk voor deze stijl, en dat zal je ook zeker uitstralen. Heel goed, en blijf dat vooral doen. Jij moet je er happy mee voelen en niet een ander.

 55. ghe ik draag zelf lolita zo veel mogelijk behalve als ik weet dat er een grote kans is dat het stuk kan gaan en zo .
  ik heb zelf ook een paar dure “brand” jurken maar voornamelijk zelf gemaakt .. een beetje creatiefitijd en een overdosis lint en kant kom je een heel eind als je een patroon voor
  een 50 er jaren jurk hebt ..
  ik vind het jammer dat mensen akelige opmerkingen maken vooral als ze er zelf als een paris bij lopen .. maar als ze laggen heb ik zo iets van lachen is gezond dus draag ik bij en dan lig ik zelf ook dubbel door omzinnige dingen die door mijn hooft gaan ..
  het is een stukje respeckt dat soms gemist word door het naar schreeuwen .
  als ik lolita draag moet ik steviger in mijn schoenen staan dan normaal maar ik heb wel geleert als je doet alsof je helemaal geen aparte kleding aan hebt mensen het makkelijker acsepteeren .en op een gegeven moment als je steeds oost indies doof speelt houden ze vanzelf wel op met naar schreeuwen. en soms zijn ze gewoon best geintreseert en bedoelen ze het niet eens kwaad ofzo . heb ook wel eens dagen dat ik alleen maar positiefe reacties krijg.. geluykkig zijn die er:D

 56. Ik ben zelf Gothic. Bij mij op school heb ik genoeg mensen die stomme vragen hebben voor mij. Het wordt mij ook wel is gevraagt of ik alleen maar gothic draag omdat ik aandacht tekort kom ofzo. Dat is niet zo. Ik draag het omdat ik het leuk vind en daar moeten mensen maar genoegen mee nemen. Wat ik ook heb gemerkt is dat ik in mijn (enige) spijkerbroek naar een solicitatie gesprek moet, omdat ik anders niet aangenomen wordt.
  Ik vind dat mensen die geen gothic of lolita (of allebei) persoon kennen, niet moeten zeuren. Ik ben bijvoorbeeld wel gothic, maar ik ben alles behalve depressief. En ik heb ook GEEN zelfmoordnijgingen ofzo:P
  Ik hou niet van vooroordelen…
  Dat mensen niet dezelfde kleding dragen is goed, maar dan hoef je elkaar nog niet af te kraken.:P:D Als niemand nou een beetje aardiger tegen elkaar zou doen,zou het leven er een stuk beter zijn.
  Maar helaas, dat is mischien een droom die nooit uikomt.
  Wat Lolita betreft; ik moet echt is een keertje zo’n outfit maken. Het is altijd leuk om weer is wat anders aan te doen:D
  Ik ben het trouwens helemaal eens met Gina.
  tata

 57. Nou doe mij het normale gothic maar , ik denk ook niet dat lolita me zal staan aangezien ik lang ben en een nogal westers gezicht heb . Maar ik vind het wel leuk als mensen dit gaan dragen , wordt ik eens een x minder raar aangekeken op straat 😀

 58. Ik heb even jullie reacties allemaal zitten door te lezen de eens is positief de ander negatief. Ik ben nu net 28 jaar geworden (ja jullie lezen het goed) maar zie er uit als een jaartje of 20…(komt misschien door m’n lange haar). Ik heb nu net twee sweet lolita jurkjes aangeschaft omdat ik ze ontzettend mooi, vind…daarnaast ga ik ze zeker dragen, omdat ik het leuk vind…en dat ik toch een beetje uniek ben. Ik hoef niet zo nodig een trui of spijkerbroek van een bepaald merkt te hebben omdat de hele wereld er in loopt. Ik vind het leuk om uniek er bij te lopen, want elk persoon is toch ook uniek?? Een mens zit toch ook niet in een dozijn…daarom vindt ik laat iedereen in z’n waarde en draag wat jezelf leuk vind en lekker vind zitten…

 59. wat is er trouwens waar dat lolita-gothicmeiden ook wel eens een luier dragen?

 60. Een luier? nee, we dragen wel bloomers.. dat zijn van die broekjes die onder rokjes en jurkjes moeten zodat de ‘bescheidenheid’ bewaard blijft ;o dus als je bukt of als je rok omhoog gaat is er niets aan de hand haha XD
  Overall vindt ik dat iedereen gewoon moet doen wat hij/zij leuk vind, maar ga niet mensen af zitten kraken als ze iets doen wat ZIJ leuk vinden want dan ben je gewoon zielig bezig.
  Zelf draag ik zo’n beetje elke dag lolita kleding behalve als ik moet werken of als er gevaar is dat het stuk gaat of vies word ^^ ik krijg er dagelijks veel complimenten op en natuurlijk rare blikken, maar dat went ^^ Ik vindt het iig erg leuk en wat anderen zeggen of vinden moeten ze zelf weten, zolang ik er maar geen last van heb.

 61. ik hou ervan, het is fantastisch
  ik hoop dat er in belgie ook gauw komen
  wat is er zo verschrikkelijk aan lolita of gothic??? (kan erover meespreken, zonder zwart ,haarband,knieknousen,handschoenen en paparaplu ga ik niet buiten:)

 62. hoi iedereen 🙂
  Ik droeg een aantal jaren geleden lolita kleding, maar ik ben door medicijnen 38 kilo aangekomen. Nu pas ik er niet meer in, helaas, ook al heb ik meer dan 15 “brand” jurken in mijn kast hangen. Maar ik ga ze veel van de jurken niet verkopen, de jurken zijn zo prachtig gemaakt en van zulke mooie kwaliteit dat ik ze nooit weg zou kunnen doen!
  Ik maak nu mijn lolita kleding zelf in maat 44, maar word vaak afgekraakt door andere Gothic Lolita’s, die vinden dat ik “nep” ben.
  Tja zelfs in sommige delen van “het lieve gothic lolita” heerst een naar sfeertje.
  sorry wou de sfeer niet verpesten maar veel gothic lolita’s zijn gewoon tegendraatse pubers in mijn ogen. En ik moet zeggen dat dit vroeger anders was, ik denk dat het té commercieel is geworden.

 63. bloempje, jammer dat de medicijnen zo’n invloed op je gewicht hebben gehad. Trek je van de wereld en de mode niks aan. Blijf dragen waar jij je gelukkig in voelt.
  elma

 64. Ik ben zelf geen Lolita, maar heb zo onderhand wel een obsessie ontwikkeld voor alles wat ermee te maken heeft en vind het ook fantastisch om mensen te zien die het dragen. Ik geef ze ook vaak een complimentje over hun kleding, want het mag best gezegd worden als iemand er mooi uitziet. Zelf mix ik Lolita-stijl met mijn eigen stijl.

 65. juist bloempje, trek je er niets van aan. Mijn stijl is eigen maar gaat wel lolita uit.
  Je kunt je voorstellen dat mensen me raar bekijken, no erger ze zeggen dat ik emo ben. Het maakt niet uit wat voor maat je hebt, gothic lolita is voor iedereen!!!

 66. Japan vind al al jaren interessant,ik vind het dan ook helemaal geweldig (vooral de sweet lolita’s). Ik ben ook van plan om een jurkje zelf te maken (stof is al binnen) maar door mn examens ligt dat nu ff op een laag pitje.
  Iedereen heeft er zijn eigen mening over en dat is ook wel erg leuk om zo te lezen, wie het dragen wil doet dat gewoon lekker en wie het niets vind doet er gewoon lekker niets mee, zo simpel is het in mijn ogen..
  Zo gouw mijn jurkje klaar is doe ik hem zeker geregeld aan, maar niet altijd (ik ben nogal een wilde bras en een zoiets gaat me iets te snel stuk :p)
  Ik ga volgend jaar naar de kunstakademie, daar kijken ze denk ik wel iets anders tegen aparte kledingstijlen aan als de gemiddelde nederlander ik ben benieuwt of ik dan zelfs andere tegen kom. het costplayen va lolita vind ik een beetje apart, anime en manga costplay je, geen kleding stijlen ;), die draag je of die draag je niet.

 67. @lizzy, zodra je examens achter de rug zijn, krijg je voldoende tijd om kleding te maken. Stuur je me een foto als de jurk klaar is?
  Nog heel veel succes met je examen en fijn voor je dat je al aangenomen bent op de kunstacademie.

 68. Gothic lolita hoort niet bij de Gothic stijl =). Gothic lolita is gewoon een substijl van de lolita fashion. Ik vind het ontzettend mooie kleding en ben zelf op zoek naar Classic/Elegant lolita kleding, maar het meeste is echt duur. Gelukkig zijn er veel mensen die toch hun kleding doorverkopen. Over ongeveer 2 jaar op stage naar Japan! Ik ga zeker wat winkeltjes bezoeken, hoewel ik het niet kan betalen lol.

 69. Hoi Evy,
  als je naar japan gaat (in de harajukuwijk) zijn er ook winkels die tweede hands jurken btssb/ moi mete etc verkopen…ik heb daar zelf twee btssb jurken vandaan die praktisch nieuw zijn voor een kwart van de originele prijs…ennuh dan is het voor ons europianen ook nog eens goedkoop aangezien de yen laag staat….:)

 70. Egt geweldig! Ik ben helemaal weg van Lolita, Ik ken het al langer en het is zo schattig.
  Het is wat anders dan de meeste mensen dragen en daarom hou ik er zo van.
  Ik ga van de zomer naar Parijs waar ook een Lolita winkel van btssb is en daar ga ik natuurlijk ook een kijkje nemen.
  Maar veel zal ik er niet kopen vanwege de prijzen.
  Alleen snap ik niet waarom ze het Gothic Lolita noemen want het heeft helemaal niets met Gothic te maken.
  Bij Lolita gaat het er juist om om er schattig en of elegant uit te zien.

 71. gothic is benaming van style van vroegere periode.
  (victoraans,roccoco,baroque)
  lolita bedoelen ze mee meisje.
  daarom de benaming gothic lolita
  🙂

 72. Misschien dat lezers van deze site interesse hebben in een link naar onze site.
  Wij zijn een klein atelier en maken gothic lolita kleding voor ons label “Gojira”.
  Van ieder kledingstuk maken we maar 1 exemplaar, waarbij we zoveel mogelijk natuurlijke stoffen en materialen gebruiken.
  Ook hebben we stoffen uit Japan en Japanse prints.
  Neem eens een kijkje op onze site:
  http://home.casema.nl/smashbrother/index.html

 73. @Atelier World citizen, leuke ontwerpen zie ik. Ik denk dat het voor belangstellenden voor deze stijl zeker de moeite loont om eens bij jullie een kijkje te nemen.

 74. ik ben gothic lolita wat ze zeggen is helemaal waar een mega goede tip 😉 maar waarom zijn mensen bang voor gotichs?? ze zijn mega aardig onthou dat en heb respect

 75. Die winkel is best wel duur…
  Daaro koop ik ook liever mijn lolita kleren online

 76. ik ben een gothic lolita uit belgie, en hier zie je er echt niet veel rondlopen. Mijn zus is een punk loli dus we hebben veel bekijks. mensen bekijken ons raar en doen precies alsof we het achtste wereldwonder zijn. Ik heb 2 lolitas tot nu toe gezien in heel het land..2! alhoewel, een loli en visual kei behoren ook tot mijn vriendenkring, en anders heb ik nog altijd mijn zus ( die haar kleding soms door mij laat uitkiezen, ze weet dat ik dat geweldig vindt, haha) ik hoop meer lolitas in de toekomst te zien. long live lolita!

 77. hee ik vind de kleding ook erg mooi.. zelf ben ik wat meer gothic. ik vind sommige dingetjes wel mooi maar die zuurstokroze kleding vind ik ook niks… Het is idd wel erg duur maar je moet er wat voorover hebben! 😛 mijn ouders zouden het ook allemaal niet kunnen betalen dus het meeste koop ik zelf.
  greetz

 78. Hey allemaal
  Ik ben Iris en ik woon in noord-braband
  geloof me dat hier niet echt lolita;s zijn, wel de “standaard” mensen, zoals gothics,skaters en zo
  En het is zo jammer dat lolita kleren heel duur zijn en er maar 1 winkel van is die voor mij niet dichtbij is en ik ben geen fan van bestellen.
  dus wat zou een oplossing kunnen zijn.
  Maak zelf je kleding
  sommige dingen zijn echt niet duur om te maken, en ook niet moeilijk zoek patronen op, op internet of doe het uit je hoofd,
  er zijn vast wel mensen die je eventueel kunnen helpen met de basis dingen uitleggen
  ik ben zelf bezig met een roze-bunny winterjas, en ik maak hem met de hand.
  ik persoonlijk vind het ook erg leuk om te doen, het is wel wat werk natuurlijk maar als het dan af is heb jij een kledingstuk die letterlijk niemand anders heeft want JIJ hebt hem zelf gemaakt
  En het is toch ook leuk om te zeggen als mensen er naar vragen, hoe kom je daar aan meisje?
  Owh ik heb hem zelf gemaakt,mevrouw ^^
  dat klinkt toch leuk
  Misschien heb je wat aan deze tip, misschien ook niet
  wat ik zeker wil meegeven is wees trots op wie je bent en wilt zijn
  laat je niet gek maken door anderen.
  Heel veel Liefs Iris

 79. Wat goed gezegd Iris.
  Een foto in je zelfgemaakte outfit zou ik ook leuk vinden.
  *wees trots op jezelf meisje* ;-))

 80. Hallo iedereentjes,
  Mijn naam is Nana en ik ben zelf een Lolita. Mijn garderobe is helaas nog niet groot genoeg om dagelijks Lolita te dragen, maar ik werk eraan.
  Soms, als ik in een bui ervoor ben (na een hele ochtend bijpassende muziek zoals Kanon Wakeshima geluisterd te hebben) trek ik het wel eens aan. Maar meestal niet naar school of als ik van plan ben om binnen te blijven de hele dag, want ik ben dol op pronken met mijn jurken. En op school is de kans dat het kapot gaat of dat er een vlek op komt te groot.
  Natuurlijk word ik nagestaard, nagefloten of nageschreeuwd. Maar zeg nu eens eerlijk: zelfs maar één complimentje laat dat alles vervagen als sneeuw voor de zon. Ik voel me ook wel eens ongemakkelijk als ik ermee door het winkelcentrum loop en achter me hoor ik mensen keihard lachen, maar als er dan iemand naar je toekomt en zegt: “Jeetje, wat zie je er bijzonder uit! Leuk zeg!” dan is dat wel een boost in mijn humeur.
  Ik ben in mijn buurt de enige Lolita. Mijn vriendinnen vinden de stijl wel onwijs leuk (misschien omdat ik het er zo vaak over heb…) maar zouden het zelf nooit dragen. Dan maar niet.
  Ik draag het wèl en ik ben er trots op!
  Tenslotte kleedt ik me voor MEZELF, en niet voor al die anderen. Ik trek aan wat IK leuk vind en wat ik aan WIL. En wat anderen daarvan denken is niet mijn zorg. Daar hebben ZIJ last van, daar hoef ik me niet mee bezig te houden.
  GEWOON DOEN!

 81. deze kleding vind ik geweldig(L)
  ik heb een vraagje..
  ik heb een jurkje gekocht (geen kostum)
  en kan je die gewoon aan?
  groetjes

 82. ik vind de style geweldig
  mar kan je ze ook gewoon overdag aan?
  zou geweldig zijn

 83. Op Ebay.com (let op .com) kun je echt de leukste (gothic) lolita spullentjes vinden, het wordt veelal in china gemaakt. Ik heb geen idee of de kwaliteit een beetje goed is.
  Wat natuurlijk het leukste is om zelf je kleding te maken. Ik zit zelf op les en het is erg fijn om hulp te krijgen bij het (ver)maken van kleding, patronen zijn soms zo ingewikkeld. Het mooie is dat alles echt op mijn eigen maat gemaakt wordt ipv dat het (net) niet past vanwege geen standaard maten hebben. Ook fijn, als ik iets anders wil hebben dan het orginele patroon krijg ik hulp bij het aanpassen ervan. Tot nu toe heb ik een compleet Larp-kostuum voor mezelf gemaakt, ik wil volgend seizoen (september) dan eindelijk aan mijn eerste eigen lolita jurk gaan beginnen.

 84. Hoi mensen!
  Ik draag soms wel eens lolita in het openbaar.
  Gewoon doen hoor! Tot nu toe heb ik alleen maar leuke reacties ontvangen 🙂 (vooral meiden en vrouwen x) )
  En al krijg je rare reacties, gewoon blijven lachen dan raken die mensen vanzelf in de war.
  Ik vind bijvoorbeeld mensen met een lage broek hartstikke lelijk, maar dat weerhoud hun er toch ook niet van om het niet te gaan dragen?
  xxx

 85. Oh en trouwens …dat een lolita nou altijd lief beschaafd en elegant moet zijn daar ben ik nou weer niet mee eens. Als dat niet bij je karakter past kan je toch nog wel lolita zijn? Ging een keer longboarden in mijn lolita.(erg lekker ging dat niet maarja xD) Dat betekent dan toch ook weer niet dat ik geen lolita kan zijn?
  xxxxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *