33 gedachten over “Merklap 1660 I

 1. Hallo Berthi,mijn tijd hier is natuurlijk erg vroeg,zo laat mij de eerste zijn,voor een reactie.Ik heb geen verhaal,wel een wens.Mijn wens,dat ik van die geweldige merklappen kon vinden,met zo’n jaartal.Ik weet niet waar je snuffelt maar dat je een goede neus hebt voor dat,is wel zeker.De merklap ziet er geweldig uit voor 347 jaar,weet je er iets van,waar het al die tijd verborgen was?Ik kan niet wachten om jouw verhaal te horen.Geluksvogel! Groetjes van hier,Williamsburg,Virginia U.S.A. Neeltje.

 2. Ik heb ook geen verhaal, kan alleen vol bewondering kijken. Nijmegen zie ik. En dingen die met het geloof te maken hebben. ANWAK en ook JMJ. Zou het iets met het Ald Weishoes te maken hebben, ook al staat dat huis in Venlo? Oeoeoeoe, ik ben benieuwd naar je verhaal Berthi! Is het van jou?

 3. Mooi lapje, is het idd zó oud. Dan is het één van de oudste gevonden lappen lijkt mij. De stijl van de grote letters van de initialen vind ik vreemd voor zo’n oude lap. Ik zie ook nymwegen. Rechts bovenin ook wat letters(initialen(?). De 7 ontbreekt, 8 en 9 staan verkeerd om. Ik zie ook christelijke symbolen, de montrans en het IHS symbool, kelk, kandelaars. Ik zie ook een zandloper.
  Het kruis voor het alfabet is meestal het gebruik bij de zuidelijke provincies en in België. Stof en kleuren zijn mooi. Niet te brede stof uit die tijd met 2 zelfkanten (?). Geen bloemenrand, in die tijd had je vaak helemaal geen rand alleen een zoompje (open) boven en onder.
  Ja meer kan ik er niet over zeggen, ben nu wel héél benieuwd geworden !!????
  Ik hoop dat hij zo oud is en dat hij nu van jou is :-)))).

 4. Prachtig, zo’n oude lap. Zoals Marian’ne al zegt, veel kerkelijke symbolen. Ik zie ook “levensgroot” JMJ. Dat zal wel niet slaan op de orde van Jezus, Maria en Jozef, de nonnen bij wie ik op kostschool zat in…Nymwegen (= de middeleeuwse en nog steeds dialect naam voor Nijmegen). Ik zie ook een paar kroontjes: voor een hooggeplaatste, b.v. abdis of bisschop gemaakt?
  In het alfabet ontbreken de J en de U, dat kwam vaker voor, maar achter de B zie ik een “extra” letter. Welke?

 5. Een mooie heel oude lap. Bijna allemaal christelijke symbolen. Ook de zandloper die vroeger op de preekstoel stond. En de druiventrossen van de verspieders, uit Numeri 13,26. Ben benieuwd naar je verhaal morgen, Berthi.

 6. Qua indeling vind ik ‘m erg strak voor 1660. Niet volgeborduurd terwijl ik dat wel verwacht. Nymwegen = Nijmegen? Er is iets waardoor je gevallen bent voor deze merklap, dat kan niet missen, ik ben erg benieuwd wat je ons morgen gaat vertellen!

 7. Graag sluit ik me aan bij de voorafgaande reacties, iets kerkelijks zal het inderdaad zijn , misschien iets wat vroeger op het altaar aanwezig was??

 8. Zie ook vooral kerkelijke symbolen . En anno 1660 : echt zo oud ????? Uit een klooster in Nymwegen ??
  Benieuwd naar je verhaal Berthi!!

 9. Berthi, ik geef het op, ben een hele tijd aan het zoeken geweest op internet naar een combinatie van 1660 en de letters JMJ en vond allerlei zaken die ik niet kan toepassen op die mooie merklap. Nijmegen ontzet, de Spanjaarden, Prins Maurits, Prinses Maria, de vuurdood van Aran enz. Ik zie wel veel christelijke symbolen, denk aan een lied “Kroont Hem met gouden kroon”, de druiventrossen en vooral dat hart doorboord met 4 pijlen, daar kwam ook iets voorbij tijdens het zoeken. Tjonge ik ga koffie halen want word een beetje zweverig van al die informatie. Ik kom morgen lekker lezen Berthi.

 10. IK ben ook benieuwd naar je verhaal, is hij echt oud of na gemaakt.
  De stof ziet er nog zo goed uit,de kleur van het borduurgaren is nog zo mooi.En de kruisjes de zelfde richting uit voor zover ik dat kan zien.IK ben benieuwd wat er uit komt Berthi. Als hij echt oud is dan is hij nog prachtig Schitterd!!!!!!!!!!!

 11. IK ben ook benieuwd naar je verhaal, is hij echt oud of na gemaakt.
  De stof ziet er nog zo goed uit,de kleur van het borduurgaren is nog zo mooi.En de kruisjes de zelfde richting uit voor zover ik dat kan zien.IK ben benieuwd wat er uit komt Berthi. Als hij echt oud is dan is hij nog prachtig Schitterd!!!!!!!!!!!

 12. ik vind de symbolierk erg mooi, maar weet er zelf te weinig van. Ik benm benieuwd naar het verhaal achter deze merklap.
  Ik heb van het weekend foto’s gemaakt van een aantal merklappen van mijn moeder, daar zit een merk/stop/oefen?lap bij uit 1897.

 13. Puzzeltje! Omdat je het verhaal morgen gaat vertellen, is er vast ‘iets’ mee! De symboliek is vooral christelijk en dan rooms-katholiek, gezien de altaar’benodigdheden’. IHS is de afkorting voor Iesus Hominum Salvator, oftewel Jezus, redder der mensen/mensheid. Ik ben ook benieuwd naar de betekenis van de kroon, want in 1660 zaten we hier in den lande midden in het Eerste stadhouderloze tijdperk (1650-1672). Er missen een paar cijfertjes, de lettertjes doen wel heel oud aan, maar ik twijfel een beetje of het echt uit 1660 komt? Het is of extreem goed bewaard geweest, of er is iets ‘anders’ mee, wat je morgen ongetwijfeld gaat uitleggen! Ik ben benieuwd.

 14. De ‘JMJ’-letters wijken geheel af van de ‘oude’ letters in het bovenstaande alfabet. Misschien hier het bewijs dat de lap later is afgemaakt???

 15. Ik kan jullie vast vertellen dat deze merklap uit mijn verzameling komt!
  Verder wil ik er nog niets over vertellen. Met veel belangstelling lees ik jullie interessante reacties.
  Mijn verhaal staat al papier en komt morgen.

 16. JMJ – Jezus Maria Jozef? De congregatie bestaat nu 185 jaar… En toch denk ik dat deze lap óf later is afgemaakt óf later in zijn geheel is nageborduurd.

 17. In 1660 bepaalt Nijmegen dat iedereen ‘die Vastenavontsdagen eenige insolentie [onbeschaamdheid] ende brootdronkenschap, tzij met mascaraden ofte andere ongeregeldheden komt te plegen, sal verbeuren 10 goudguldens.’
  Misschien heeft het hiermee iets te maken???
  Er was wel een hoop gaande in 1660 in NIjmegen met carnaval, de christenen en de katolieken???
  Ik gok ook maar wat!! Ik wordt wel erg benieuwd naar je verhaal!!!
  En ja hier in Arnhem noemen wij het nog steeds Nymwegen!!
  🙂

 18. ik ga niet raden, ik ga er naar kijken, ik ga er van genieten en ik ga wachten op het verhaal morgen 😉

 19. Ik vind het een schitterende merklap, voor mij is dit de eerste lap die ik zie, gemaakt in het zuiden van ons land, want ik denk dat Nymwegen inderdaad Nijmegen is.
  Ben beneuwd naar je verhaal morgen.
  Groetjes Ella.

 20. B-ness, ik ga fantaseren.
  Je hebt net een logje gemaakt over dat Alte Weishoes in Venlo, waar de jeugd schaakt en waar jij ook veel tijd voor vrijmaakte. Dat huis, schrijf je, is sinds 1611 van de kruisheren geweest: kerkelijk.
  Misschien is er een lapje, gemaakt in Nijmegen, bewaard gebleven uit die tijd en heeft iemand het jááááren later bij die nonnen in de handwerkles nagemaakt?
  En nou ging jij weg na 4 jaar jeugdschaakinzet en kreeg jij een cadeautje: dit nagemaakte lapje? En toen ging jij meteen schrijven en ons laten puzzelen?
  LEUK puzzels! Heee, waar blijft Juul, onze 1e klas Sherlock?

 21. Ik heb vanmorgenvroeg ff-tjes gekeken en moet direct wéér weg. Ik heb dus niet echt de tijd genomen. Wat me direct opviel (maar daar ben ik juf voor) is de afwijkende 5 en de ontbrekende 9 en 0 in het cijferrijtje. Verder (maar dat hebben anderen ook al genoemd) de christelijke symbolen. En, omdat er twee kronen afgebeeld staan heb ik gezocht naar de “Oranjes”. 1660 is het sterfjaar van Maria Stuart, dat verklaart misschien wel de M, maar niet de beide J’s. De tijd dringt, ik ga spoorslags naar mijn vergadering en morgen lees ik jouw relaas. Toch wel leuk, zo’n raadblogje.

 22. @dijn/audrey, mooi verhaal!! We weten dat jij heel goed kunt vertellen en schrijven!!
  Het leek me erg leuk om jullie nu eerst aan het woord te laten voordat ik mijn verhaal zou schrijven.
  Ja, waar is Juul… die is o zo goed in puzzelen.
  @Neeltje, goed om te weten dat 1660 het jaar van Maria Stuart is. Dat wist ik namelijk nog niet!!
  Ik leer van jullie verhalen!

 23. Wat ik nog vergat: ik vind de kleurencombinatie prachtig, zo mooi “bestorven”. In de loop der jaren ontstaan. De tijd heeft zo zijn eigen palet…

 24. Ik sluit me bij iedereen aan, ben erg benieuwd naar het verhaal.Nymwegen is nijmegen dat weet ik wel.Ik ben er geboren en getogen.

 25. ik ga gewoon geduldig een nachtje slapen (haha oefening baart kunst)

 26. Nou Berthi,wat ik er over te vertellen heb, is dat ik het super vind dat je zo’n oud lapje laat zien en het er nog mooi uit ziet ook. Ik vind het erg mooi geborduurd. Jou kennende zal er een verrassend verhaal uit komen. Daar wacht ik dan even met spanning op. Ik zag dar Corrie al op internet aan het spitten geweest is, maar ook niet zo ver kwam.

 27. Hallo Berthi,
  Dat was leuk,wel spannend,maar erg jammer dat het niet echt zo oud is natuurlijk.Maar het blijft een leuke lap en de kleuren vind ik persoonlijk erg aardig en oud overkomen.Het is natuurlijk ook een gave om een merklap zo te maken,dat er heel wat van ons hoopten……Wens je weer een goede speurtocht,naar meer treasures!
  Bedankt voor de spanning,ik kon niet wachten om je verhaal te horen! Groetjes van hier,Neeltje Wilson.

 28. berthi,ik zie dat ik net op een merklap van 2006 reageerde,want die stond in “mijn scherm”,desalniettemin gemeend,maar een beetje “late” reactie op een bericht van Mienke.In 2006 wist ik nog niet eens wat een weblog was…
  Ik heb zitten smullen van je toelichting op de merklap van je blog van vandaag.Wat leuk om te zien dat jij en je lezers er zoveel verstand van hebben en aan randafwerking en symboolkeuze zoiets kunnen determineren.

 29. Juul, ik ook niet, maar het fantaseren is zo leuk. Je kunt
  a) alleen maar goeds over een gelovig maakster denken
  b) een snode borduurster verzinnen, die handenwringend en zo’n besmuikt heheheheh-lachje op haar gezicht heeft want ze heeft op haar tafeltje ook een glazen bol staan, met zo’n doek erover. Ze kan natuurlijk in de toekomst kijken en zien dat iedereen gaat speuren en dat als de oplossing komt, men tóch met vragen blijft zitten. En trekt zíj toch nog aan het langste eind, want het lapje blijft raadselachtig. Zo’n Mona Lisa-lapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *