Waschbleekstraat

In deze log schreef ik dat je net als Sammy omhoog moet kijken om de mooiste gevels niet mis te lopen. Maaike kijkt regelmatig omhoog, waardoor de straatnaam Waschbleekstraat niet aan haar voorbijging. De Waschbleekstraat is in Harlingen. Er staan geen huizen in deze straat, het is meer een soort steeg. Vermoedelijk is er vroeger een bleekveld geweest voor de was.

14 gedachten over “Waschbleekstraat

 1. Straatnamen, daar kun je een heel boek aan wijden! In Amersfoort is b.v. de Krankeledenstraat (waar ooit een oud ziekengasthuis was) en een straat Teut in de buurt, waar ooit 3 brouwerijen waren!
  Dat bleekveld is vast volgebouwd toen de dames massaal aan de zakjes met Reckitt’s blauw gingen om hun was er stralend te laten uitzien.

 2. Goeiemorgen Berthi,
  IK BEN BLIJ,gisternavond/vannacht ,is het eindelijk gelukt!!!!
  Bedankt voor je lieve ondersteunende mailtje!!
  groeten ,Hilly

 3. Berthi, dit doet me onmiddelijk denken aan de stamboom die mijn nicht oor onze familie uitzocht toen ze naar Nieuw_zeeland emigreerde. Een van onze gezamelijk voorvaders had als beroep lakenbleker en hij leefde rond 1750. Ik heb er indertijd nog naar gezocht of er meer over dat beroep bekend was, maar heb niets bijzonders kunnen vinden. Maar toen hadden we nog geen internet, dus ik ben nu weg en op zoek……..

 4. @Corrie, interessant verhaal!! Wie weet wat je voor verrassende informatie via internet komt te weten! Laat je het ons weten?
  @Hilly, ik kom eraan >>>>>>>>>>>>

 5. Ja, leuk om overal naar boven te kijken. Alhoewel naar beneden kijken is ook niet altijd verkeerd. Mooie gevelstenen IN de grachten, sierlijke putdeksels, mooie grafstenen (bv in de DOM)!!
  Hilly, ik ook >>>>

 6. Bij ons in de buurt, aan de overkant van de hoofdweg in het dorp, staat een grote villa en daar stond jaren ‘Galgenveld’ op. In vroegere tijden heeft hier het e.e.a. plaatsgevonden… Daar is niets dan pech geweest zo ver ik weet. Huwelijken die stuk liepen, huis een paar keer in brand gestaan. Daarna is het verkocht. Huis weer opnieuw opgebouwd, geen bordje ‘Galgenveld’ er meer op. Wat ik wel merk is dat mensen er niet langer meer dan 5 jaar tegenwoordig wonen… Het is een pracht van een villa met eigen zwembad en… staat nu weer te koop…

 7. Ik ben een paar dagen in Duitsland geweest en heb heel wat bij te lezen op je weblog. Wat een leuke logjes zijn het toch weer allemaal, echt genieten. Je kiest altijd zulke leuke onderwerpen!

 8. ik kampeerde een paar jaar geleden in Neede en in de buurt, tijdens een jaarfeest, werden de lakens te bleken gelegd in een dorpje, prachtig om te zien, het laat de historie weer even herleven.

 9. Ik heb niets kunnen vinden over de “lakenblekers” maar dacht opeens wel aan het bleekveld van mijn oma. Ze woonde in Heemskerk (waar ik ook geboren ben in het huisje naast oma) en achter die twee huisjes lag een bleekveld omzoomd door hoge hegggen en in de achterste heg zat een doorgang met een klein bruggetje over een greppel waardoor je op een speelveldje kon komen dat eer grensde aan een enorm grote moestuin. We mochten vrijwel overal komen, maar het bleekveldje was streng verboden voor ons, het mocht niet vuil worden van onze schoenen omdat daar de was te bleken gelegd werd, dus stonden we vanaf het bruggetje toe te kijken hoe oma haar lakens daar neervlijde. Een prachtige tijd…wat een straatnaam al niet losmaakt ;- )

 10. In het dorpje waar ik 41 jaar geleden kwam wonen was het gewoon een strijd wie had de witste was. Twee vrouwen spanden de kroon. De lange witte onderbroeken wapperden zo kraakhelder aan de lijn. Toen hun gezondheid minder werd en ze ook een wasmachine kregen is hun was nooit meer zo helder geweest als toen ze het nog uitkookten en op de bleek legden.
  elma

 11. @Marianne, ik ken hier in de buurt ook zo’n huis! In zo’n huis wil je toch niet wonen!?
  @Hannah, fijn om te horen dat je de onderwerpen leuk vindt!!
  @noor, bleken werkt heel goed, mooi dat het hier en daar nog gedaan wordt! Het lijkt me prachtig om te zien.
  @Corrie, nu heb je niets kunnen vinden, maar wie weet kom je toch nog eens op een onverwacht moment boeiende informatie tegen.
  Wat heb jij een mooie herinnering aan het bleekveldje van oma!
  @elma, een strijd wie de witste was heeft… hoe bedenk je het!! Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen. Op de mangeldoeken staan teksten te lezen die allemaal hetzelfde vertellen, namelijk: de was moet witter dan wit zijn, zuiver en helder zijn, het is de trots en sieraad van de huisvrouw. Dit zegt genoeg!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *