Ald Weishoes/Latijnse School

In de Grote Kerkstraat in Venlo, schuin tegenover de Sint-Martinuskerk, staat het Ald Weishoes. Oorspronkelijk Latijnse school, later stadsschool en weer later een tehuis voor wezen en bejaarden. Het gebouw werd in 1611 gebouwd en de gevel is uitgevoerd in de Gelderse renaissancestijl.

De Latijnse school bleef maar tot 1619 in het gebouw waarna het overging in handen van de Kruisheren, die de lessen vanaf dat jaar in hun klooster gaven. Wie er daarna in het gebouw kwam is onbekend, wel weet men dat er vanaf 1680 tot 1883 de stadsschool er was gevestigd. In 1885 werd het pand gekocht door de Burgelijke Godshuizen, een instantie die zich bezig hield met armen- en ziekenzorg. De Burgelijke Godshuizen waren al eigenaar van het ernaast gelegen weeshuis, gebouwd in 1577. Ook het daarnaast gelegen pand uit 1820 was eigendom van de Burgelijke Godshuizen. Dat pand diende als bejaardenhuis. De Burgelijke Godshuizen waren dus eigenaar van een groot complex. Op de achterliggende terreinen werd dit complex nog diverse malen uitgebreid. Toch voldeed het niet, want in 1907 had het bestuur van de Godshuizen plannen om het complex gedeeltelijk af te breken en er een nieuw gebouw neer te zetten. Die plannen gingen niet door. In 1926 kwam er een ingrijpende restauratie gecombineerd met nieuwbouw. De benaming Ald Weishoes wordt sinds die tijd gebruikt voor het hele hoekcomplex, maar is in wezen fout. In het hoekpand hebben, na de aankoop ervan door de Burgelijke Godshuizen, maar heel kort wezen gewoond. Het oude weeshuis is eigenlijk het pand ernaast.
In de oorlog werd het complex licht beschadigd. Het werd hersteld, zodat het nog tot 1961 dienst kon doen als bejaardenoord.
Het oude weeshuis en de voormalige stadsschool fungeren vanaf 1961 als onderkomen voor jeugd- en jongerenclubs. Ook de schaakclub voor de jeugd heeft hier zijn plekje. Vanmiddag is de afsluiting van het schaakseizoen 2006-2007 en tevens voor mij de laatste keer dat ik erbij zal zijn. Na vier jaar, bijna elke zaterdagmiddag aanwezig geweest te zijn, zet ik er een punt achter. Het is mooi geweest!

Handwerkles in het Ald Weishoes, begin twintigste eeuw. Foto: Gemeentearchief Venlo.

Informatie over het Ald Weishoes is afkomstig uit Monumenten in Venlo en Blerick.

Werpt vor den weisen wat hier in
So voel u gods gift in den sin

16 gedachten over “Ald Weishoes/Latijnse School

 1. Berthi allereerst even schrijven dat ik het fijn voor je vind dat je een extra vrije zaterdag hebt voortaan en dat ik je die van harte gun, misschien kun je meer gaan doen van wat is blijven liggen aan handwerken en is de combinatie tussen je log van gisteren en vandaag niet toevallig.
  Ik schreef al eerer over de stad Venlo waar ik zo heb genoten van de serviezenwinkel en waar ik verder weinig meer van heb onthouden behalve dan een pleintje met mooie oude gebouwen, het zou zomaar dit gebouwencomplex kunnen zijn dat ik toen zag. Ik heb nog nooit gehoord van Gelderse renaissancestijl, maar mooi is het zeker, heel vriendelijk aanzicht en mooi met die luikjes. Kon het maar weer een handwerkschool of -opleiding worden, zo’n schat van een foto, maar schakers hebben ook recht op een fijne plek, dus zo is het goed.

 2. Leuk dat je dat allemaal weet,van dit gebouw. En fijn dat je nu de zaterdag in het vervolg vrij kan besteden hoe je dat zelf wil. Geniet er maar fijn van. Leuke foto’s.

 3. Oooooo Berthi , nu de zaterdagen weer voor jezelf !!Zal dat gaan lukken ???

 4. Wat een mooi gebouw zeg! En wat heerlijk voor je Berthi een extra vrije dag!!!!
  Marlies

 5. Mooie gevel heeft dat gebouw. Gelukkig maar dat het afbreken niet door is gegaan. Wat een geschiedenis heeft zo’n gebouw ook!Na 4 jaar trouwe begeleiding is het nu de tijd voor een ander aangebroken om mee t egaan. Of gaat Mathijs nu zelfstandig er naar toe?
  Kom je misschien toch aan die quilt toe waar je het gisteren over had!

 6. interessant, zo’n mooi gebouw met zo’n geschiedenis !! of heb je nu iets anders gepland op de zaterdag…….

 7. Mooi die gebouwen en goed dat ze nog benut worden.
  Zal wel even wennen niet meer daar heen .
  Mooie foto van het klasje. Wat zitten ze op elkaar, zal dat alleen voor de foto zijn. Dat grappige kleine tafeltje met stoeltjes voor de kleintjes.

 8. @Marijna, Thijmen gaat vanaf het nieuwe seizoen niet meer naar de jeugdclub op zaterdagmiddag. Hij gaat meer toernooien spelen en Thijmen is er op donderdagavond, de avond van de senioren.
  Voorlopig geen quilt. Eerst mijn Harten- en Abc- project, de tuin heeft hoognodig een grondige beurt nodig (het onkruid groeit nog net niet binnen!) en daarna mijn nieuwe publicatie. En vergeet mijn blog niet en al die andere blogs om te lezen.
  Ik heb nog nooit met mijn armen over elkaar gezeten en ik verwacht dat dat nu ook niet zal gaan gebeuren. (^_^) (^_^)
  @marian’ne m, ik vermoed dat ze altijd zo krapjes zaten!!

 9. Berthi, ik had ook niet gedacht dat je nu niks meer te doen zou hebben! Het was maar een idee hé! Grinnik,grinnik….
  Mijn hartjes staan even stil en ben nu aan het quilten. Ga er zo weer even mee verder. Voor dat ik het weet is het september en dan moet hij klaar zijn. En vervelen….daar heb ik geen tijd voor.

 10. Mooi gebouw, mooie gevelsteen en mooie foto van die nonnen met “tunnelblik-kappen” en die kleine meisjes met die ratelende Singers in hun rug! Er gaan veel makke schapen in een hok!
  Fijn, dat je nu wat meer tijd aan jóuw hobbies kunt wijden. 4 jaar is een mooie diensttijd, bravo!

 11. Hoi liefie, kom even bijlezen en genieten van je weblog na druk weekend.
  Indrukwekkend he, zo’n geschiedenis van zo’n gebouw. Die 2e foto daar heb ik eens aandachtig naar gekeken. Die naaimachines!!! Die schortjes over de kleren… die driehoekslampjes, die lambrizering… En ook: de gehoorzaamheid. Degelijkheid.
  Alles ademt een tijd die voorbij is. Zelfs het leren handwerken op school.
  Ik vind het zo goed van je, je werk voor dat jeugdschaken. En zo ook het steunen van Thijmen. Dat bindt. Chapeau, B-ness! En nu wat tijd voor jezelf: geniet!

 12. Hallo, ik stuitte eigenlijk “per ongeluk” op deze site. was op zoek naar info geschiedenis “Alt Weishoes”. Mijn moeder is als klein weesmeisje van 5 jaar hier gekomen. Ze heeft hier heel wat jaren doorgebracht met veel verhalen over de nonnen. Jammer dat ik niet meer foto’s kan vinden over de geschiedenis binnenshuis. Kan jij me er misschien aan helpen?
  Lieve Groet, Marloes
  NB: Mijn moeder heet Johanna Antoinetta Peters, ben ook op zoek naar stamboomverwanten.

 13. @Marloes Oosterhuis, helaas heb ik niet meer foto’s. Het beste kun je naar het Gemeentearchief Venlo gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *