Blauw, blauwer, blauwst

Maaike en Francisca zijn naar het textielweekend op Borg Verhildersum geweest. Beiden schreven een verslagje en de foto’s zijn gemaakt door Maaike.

Het verhaal van Maaike:

‘Het leuk vinden om met je neus ergens bovenop te staan omdat ik het simpelweg interessant vind, kun je wel aan deze tentoonstelling overlaten. Naast het blauwdruk textiel zijn er namelijk diverse blauwdruk stempels te zien, waaronder één die de naam “koffieboontje” draagt, wel bekend van het breipatroontje: koffieboontje. Al starend naar zo’n stempel zie je hoe zoiets in elkaar zit en dat is eigenlijk bijzonder te noemen, elke stempel is anders en heeft heel veel tijd en handwerk gekost om te maken.

Hoe het opbouwen van een persoonlijke collectie textiel kan lonen merkte ik uit het kleine bordje waarop aangegeven werd dat medewerking aan de tentoonstelling door Aafke Buurs-Brand is verleend. Het gebeurt natuurlijk regelmatig dat voor een tentoonstelling gebruik wordt gemaakt van persoonlijke collecties maar over het algemeen blijft zoiets anoniem of beperkt tot een bordje “in bruikleen gegeven”. Merkwaardigleden kennen haar van de workshops “over één draadje borduren” die zij op de activiteitendagen geeft, ooit was ik daar deelneemster van. Van haar waren onder andere blauwdruk schortjes met geborduurde linten uit Marken te zien en zelfs een blauwdruk knikkerzak.

Van de tentoonstelling mochten begrijpelijkerwijs, geen foto’s gemaakt worden en bij de mevrouw die gekleed in blauwdruk klederdracht kostuum de borg bezocht, was ik net te laat om een foto te maken, zij verliet de borg net toen ik haar in de gaten kreeg.’

‘Zoals bekend worden op dit soort dagen demonstraties gegeven in diverse handwerktechnieken zoals: spinnen, weven, breien, maar ook van het kantklossen. Normaliter krijg je van zo’n techniek weinig mee, tenzij je er kennis mee maakt. Deze sympathieke kantklosster klost in twee tinten blauw en is sinds jaren een geduldig lerares in deze en diverse andere handwerktechnieken. Onder haar leiding vond ook het breien plaats. Op de foto met de breiende dames is aan de linkerkant nog net een breirol te zien, verder werden poncho’s gemaakt en de meiden breiden enveloptasjes.
Voor geïnteresseerden vindt in 2008 het 13e OIDFA Wereld Kant Congres plaats in Groningen waarbij onder andere excursies worden gemaakt naar Borg Verhildersum. Zie ook OIDFA 2008.’

‘Ook cursisten lieten hun werk zien, zoals deze mooie quilt van Ruby Boes. De stofjes gebruikt in deze quilt zijn verkrijgbaar bij De Naaidoos.’

‘Wat mij overigens vaak opvalt bij dit soort textielevenementen, is dat de bezoekster zich daar ook naar kleedt. Deze jongedame van vijftien lentes draagt een door haar zelfgemaakte rok van stropdassen. Het is haar eigen idee en ontwerp, over drie jaar wil ze graag naar de kunstacademie. Het deed mij denken aan de Brillojurk die Berthi vorig jaar liet zien op dit weblog. Uiteraard heb ik de maakster veel succes toegewenst, de creativiteit zit er bij haar al vroeg in. Van de andere, vele bezoekers van deze textieldagen ga ik er van uit dat zij geïnspireerd weer zijn vertrokken, ik was dat in elk geval wel.’

Het verhaal van Francisca:

‘Ik ben er vandaag (zaterdag) met drie quiltvriendinnen, onze dinsdagbee (we komen iedere dinsdag bij elkaar om te quilten), heen geweest.
In de stromende regen kwamen we aan. Bij binnenkomst in de hal van de borg-boerderij direkt een verrassing: een stand van De Naaidoos uit Nieuw Buinen. Je ziet ze weinig tot nooit buiten de winkel. Mooie stoffen, onder andere van Den Haan & Wagenmakers.

We “vielen” bijna in de demonstratie van Georg Stark van de blauwdrukkerij uit Jever, erg interessant (en aangezien mijn echtgenoot de komende veertien dagen vakantie heeft, hebben we vanavond afgesproken een dag naar Jever te gaan: hij naar de bierbrouwerij en ik naar de Blaudruckerei!). Georg Stark vertelt duidelijk en onderhoudend over zijn werk. Het is verbazingwekkend om te zien hoe de stof geel gekleurd uit het verfbad komt en langzaam de prachtige donkerblauwe kleur aanneemt! De kleden en stoffen zijn prijzig, maar schitterend!

Verder was er een keur aan stands te vinden: de internationale kantklosorganisatie met informatie materiaal over hun Congres in Groningen in 2008; diverse stands met viltwerk, onder andere Eljen Osse; Trijntje van der Horst uit Sebaldeburen (Groningen) met haar quiltmateriaal, een dame, waarvan ik helaas de naam kwijt ben, met kleding die versierd was met textiel, Grootmoeders Knoopendoos met knopen, gespen en bandjes, een stand van de Angorageitenstal uit Noordbroek (Groningen) met geitenwol, gesponnen, geverfd en gebreid en prachtige sarongs en stoffen uit Indonesië.

Na een kop koffie met koek snel terug naar de “boerderij” waar een modeshow begon met kleding, sjaals en tassen van de diverse standhouders met uitleg van de maaksters. Genoten!

Toen – tussen de buien door was het gelukkig stralend weer – naar het koetshuis van de borg gewandeld en daar de expositie “Blauwdrukken en blauwverven van textiel” bezocht. Zeer de moeite waard!
We zagen er oud blauwgeverfd textiel: prachtige bedstee-gordijntjes uit circa 1900, een jakje gedateerd 1860-1870, maar ook modern blauw textiel zoals onze jeans! Veel voorbeelden van stempels met de bijbehorende stoffen en een beschrijving van het ontstaan van het blauwdrukken.

Na nog een bezoekje aan de borgwinkel, een wandeling door de prachtige tuin van Borg Verhildersum gemaakt en we hebben als vier douairières heerlijk zitten uitrusten in het theehuis (helaas kwam de butler niet met onze thee… vast en zeker verdwaald in de grote tuin).
En… de borg moest nog bezocht worden… 30 à 35 jaar geleden zat mijn moeder er al kantklossen te demonstreren, maar het blijft even boeiend en ik zie iedere keer weer iets nieuws!

Terug in de auto ontdekte ik dat het al 16.30 uur was! Een hele dag doorgebracht in en om Borg Verhildersum! Terugrijdend kwamen we een sjees met paarden ervoor tegen en concludeerden we dat dát een passender vervoer was geweest voor deze dag!
Ik zal ongetwijfeld stands en namen zijn vergeten, excuses daarvoor!’

26 gedachten over “Blauw, blauwer, blauwst

 1. Leuk de verslagen! De onderwerpen zijn divers wat er te zien was. Lijkt mij ook heel interessant allemaal daar!
  Alleen eigen ontwerp met die stropdassen? In Stitch at Home heeft dit ook gestaan (een rok van stropdassen) en volgens mij ook in HzG? Ik heb ergens ook gezien dat ze van zijden stropdassen allemaal vierkantjes gemaakt hadden voor een quilt.

 2. Hoi Berthie! EINDELIJK (en het is notabene al 2 uur geweest..), eventjes tijd. De laatste dagen vreselijk druk geweest en ik heb jouw weblog en die van anderen echt gemist. Eigenlijk moest ik naar bed, van mezelf, maar ik kon het niet nalaten eventjes de gordijntjes van je weblog opzij te schuiven. Wat een prachtige verslagen op dit log! Morgen hoop ik de afgelopen dagen met bijlezen weer in te halen. Welterusten nu!

 3. Mooie verslagen. En inderdaad, ik heb de rok van stropdassen ook al eens eerder gezien. Marianne zegt in Stitch at home maar het zou ook Mode Jolie geweest kunnen zijn.
  Maar misschien heeft dit meisje dat helemaal niet gezien en heeft ze het echt zelfbedacht. Ze is in ieder geval creatief bezig en dat is hartstikke leuk toch!?

 4. Door deze twee verslagen kreeg ik een mooi beeld van deze dag. Maaike, jammer dat je geen foto’s mocht maken van al dat mooie blauwdrukwerk maar ik heb genoten van je beschrijving, ook die klederdracht dame die net aan je (foto)neus voorbij ging.Francisca, wat bizonder dat je moeder daar zo lang geleden al kantklossen demonstreerde.Het was een mooie virtuele reis door de borg. Veel plezier in Jever, je man met het bier en jij met het blauw! Heerlijk om te lezen en te zien dat er jonge creatieve meiden zijn!

 5. Maaike en Francisca, mooi verslag !!!
  Zo heeft een thuisblijver ook een mooie indruk van al het handwerk daar.
  Werkt zo ook inspirerend, krijg gelijk zin in handwerken NU !!!! >>>>>>>>>>>>>>>>

 6. Maaike en Francisca bedankt voor jullie mooie verslagen !!Heerlijk dat wij zo ook kunnen mee genieten.

 7. Nu vergat ik gisteravond laat Maaike en Francisca te bedanken voor hun verslag. Op deze manier krijgen we een goede indruk hoe de textieldagen op Borg Verhildersum zijn geweest: heel inspirerend dus!!
  Leuk om de jonge meiden zo creatief bezig te zien met naald en draad! De stropdassenrok heb ik eerder gezien, maar het belangrijkste is dat deze jonge dame op jonge leeftijd creatief bezig is en zij zal zich zeker verder gaan ontwikkelen. Prachtig doel om naar de kunstacademie te gaan. Met doorzettingsvermogen kom je heel ver!
  Maaike en Francisca nogmaals mijn dank voor het leuke verslag en de mooie foto’s!

 8. @dijn/audrey, gezellig dat je even binnen kwam wippen!
  Gelukkig hebben de logs geen pootjes en lopen ze niet weg! Alle tijd om ze later nog te lezen!!

 9. Berthi, Maaike en Francisca, daar zit ik zomaar drie kwartier alleen al jullie verslag en links daarin te lezen. Heel erg leuk. Ik vond het jammer dat het zo ver weg was voor mij en nu helemaal, nu ik weet hoeveel leuks er te zien was. Ik hoop dat er op internet nog meer mensen een verslagje hebben geschreven, ik hoop echt nog iets tegen te komen van de cartonnage die daar ook geshowd werd zoals ik heb vernomen. Jullie bij deze heel hartelijk bedankt voor deze leuke verslagen en jij Berthi voor de mogelijkheid om dit op jouw site te lezen.

 10. Wat leuk om de foto’s te zien en Maaike’s en mijn verslag te lezen…..hihihi…’t is even wennen hoor…..
  Mag ik nog ietsje corrigeren: het moet zijn “douairières” i.p. douanieres.
  Wij hebben ook met bewondering naar de jongedame met de stropdassenoutfit gekeken! Niet op de foto te zien, maar ze had ook een hele bijzondere tas bij zich. Het deed me deugd dat er nog meer meiden rondliepen, want op dit soort evenementen neigt de leeftijd toch wel meer naar de 60/70…..Gelukkig staan er in iedere generatie toch weer een aantal ‘opvolgsters’ klaar…..Ik kan me herinneren dat de dames waarmee mijn moeder kloste blij waren als ik als 18/20-jarige meekwam met ook een handwerkje……Ook in de jaren ’60/’70 maakte men zich al zorgen over de voortgang van het handwerken.
  Corrie, ik heb naar de dame met de cartonnage staan kijken….erg verleidelijk!

 11. Wat een blij gevoel geeft het mij, om zoveel belangstelling en reacties te zien op deze dagen. Maaike en Francisca bedankt voor het leuke verslag en Berthi om zo laat nog alles op internet te zetten.
  De belangstelling voor breien en haken was geweldig. Heel veel tips door kunnen geven.
  O.a hoe te breien op de rondbreinaald. De bezoekers kochten wol en breinaalden om op de terugweg in de auto al te gaan breien.
  Alles is weer opgeruimd en ga nu bezig met de voorbereidingen voor de Historische dagen 10, 11 en 12 augustus in de Borg Verhildersum.
  Mijn onderwerp voor deze dagen is de Souvenierlappen of in het Gronings pronkrollen. Nadat de doosjes met div. handwerktechnieken ( Souvenier de ma jeunesse ) vol waren werd besloten om de pronkrol te maken.
  Ook de kinderen hebben toegezegd deze dagen te komen borduren.
  Elma

 12. Prachtig verslag van het textielweekend. Hoop deze zomer een bezoek te brengen aan de borg.
  Dames, veel dank!

 13. Wat ik geweldig vind is ook die laatste foto: jonge meisjes die breien! De ernst op hun gezichten, en de geroutineerde houding al…

 14. OO Elma, ik hoop dat er dan een héééél groot verslag komt over de pronkrol.
  Wil ik ook graag maken :-).
  Ben jij dat op de foto met dat prachtige blauwe kantklos werk.
  Wat bijzonder om het kantklos in blauw te zien.

 15. Fijn dat jullie het verslag waarderen!
  Ik wil nog even opkomen voor het meisje met de stropdassenrok. Berthi heeft het al aangegeven over het meisje met de stropdassenrok, zij hoeft van dit bestaan niets af te weten. Dit meisje was er inderdaad niet van op de hoogte dat er stropdassenrokken bestonden/bestaan bezweerde ze mij. We zijn allemaal jong begonnen toch en zonder kennis, die kennis komt met de jaren en zo zal die ongetwijfeld ook bij haar komen. Ik vond het al heel leuk dat ze spontaan wilde poseren.

 16. Maaike en Franciska, wat gezellig dat we met jullie mee mochten lopen.
  Deze zomer staat er nog een bezoekje aan ’t Groningse gepland. Gaat een geweldige dag worden!

 17. Wat een leuk verslag, gezellig om te lezen. wat hebben jullie mooie dingen gezien.En die stropdassen rok, of ze het nou wel of niet gezien heeft. Ik vind hem prachtig, zij komt nog ver hoor.

 18. Prachtig prachtig , fijn genieten !
  Ik kom weer eens langs .

 19. Wat was ik graag naar Leens gegaan, dit weekend, maar het zat er simpelweg niet in. Gelukkig een lekker uitgebreid verslag van Maaike en Francisca. Heel hartelijk dank!!
  En deze zomer toch weer eens naar Jever (vorig jaar was ik er te laat, was hij dicht 🙁 ).
  En volgend jaar naar het kantklossen. Tussendoor nog werken aan eigen quilts, borduurwerk, breiwerkjes enz. enz. (en “en passant” ook nog “even” verhuizen, zucht).
  We blijven van de straat!!

 20. Klopt Hannah het was Mode Jolie!!
  Het komt vaker voor dat op hetzelfde tijdstip ook vaak dezelfde ideeën ontstaan op totaal andere plekken. Het grote voorbeeld hiervan is natuurlijk de boekdrukkunst.

 21. Maaike en Francisca, hartelijk dank voor jullie leuke verslag. Alsof ik er zelf bij geweest ben! Wat zullen jullie gnoten hebben!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *