Vaardigheden voor meisjes

Vanaf vandaag ligt ‘Vaardigheden voor meisjes’ in de boekhandel, de debuutroman van Ruth Thomas. Een roman over vrouwelijke vriendschap, familie, schokkende gebeurtenissen, vervreemding én over borduren.

Sally Tuttle en Rowena Cresswell zijn hartsvriendinnen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw gaan ze naar St. Hilary’s, hun middelbare school. Zij hebben een fijne tijd. Vooral tijdens de handwerklessen, waar zij een hekel aan hebben, smoezen ze heel wat af. Op vijftienjarige leeftijd raakt Rowena zwanger van het vriendje van Sally. Ontstaat hierdoor de verwijdering tussen Sally en Rowena?

Als Rowena hoogzwanger is, verlaat zij St. Hilary’s. Enkele maanden na het vertrek van Rowena verlaat Sally ook deze school. Het onvermijdelijke is gebeurd, de vriendinnen zien elkaar jaren niet meer.

Rowena reist als tolk de wereld rond. Sally werkt als naaister bij de kledingreparatiezaak ‘Steekje Los’ en in haar vrije tijd borduurt ze. Had zij eerst een hekel aan handwerken, nu kan zij zichzelf troosten met de woorden: voile, georgette, organza, linnen en wol. Als Sally een borduurwedstrijd wint verandert haar leven. Ze krijgt media-aandacht en wordt uitgenodigd voor een conferentie in Edinburgh om te komen praten over haar borduurwerken: ‘De geheime kunst van het borduren’. Op dat moment is Rowena ook in Edinburgh om afscheid te nemen van haar zoon Joe, die naar Amerika vertrekt. In Edinburgh ontmoeten Sally en Rowena elkaar weer na dertig jaar. Een mooie gelegenheid om de draad van hun vriendschap weer op te pakken?

‘Vaardigheden voor meisjes’ is een prachtig verhaal, dat veel vrouwen zullen herkennen. Ze herkennen de hechte vriendschap van vriendinnen en de familieband én de rust dat borduren geeft. Maar ook dat een intense vriendschap snel verloren kan gaan. Bijna elke gebeurtenis in hun leven brengt Sally en Rowena in gedachten terug naar die goede tijd met al zijn leuke momenten.
Ruth Thomas speelt op een sublieme manier met woorden waardoor ze de lezer telkens verrast!

Een fragment uit het boek:

‘Sally Tuttle is dol op fourniturenafdelingen. Soms loopt ze zo’n afdeling op om zich te vergapen aan de schoonheid ervan: aan de linten en veren, de broderie anglaise, de opgestapelde regenbogen van zijde en katoen. Het is vergelijkbaar met het bewonderen van een berg of een roerloos meer. Sally blijft er staan en bekijkt de rijen garens, de babywol, de kralen, de lovertjes, de drukknoopjes en de stoffen knopen. De stijve, rieten paspoppen die hun vesten showen, de brede stroken satijn en de tijdschriften met hun pittige titels (Creatief met stof! Modern naaien! Zeg het met kruissteken!) hebben een kalmerend effect op haar. Ze bewondert zelfs het woord fournituren, dat op het wiegende bord boven haar hoofd gedrukt staat. Fournituren, een woord dat iets exotisch en gezelligs heeft.
Wat ook meespeelt, is dat je hier zelden een man aantreft. Fourniturenafdelingen zijn toevluchtsoorden; kloosters, gewijd aan de beschermheilige van de Stille vrouwen. Ze loopt ze binnen om neer te knielen bij het altaar van borduurgarens.’

Vaardigheden voor meisjes, Ruth Thomas. Uitgegeven door De Bezige Bij. Website: De Bezige Bij Prijs: € 18,90

34 gedachten over “Vaardigheden voor meisjes

 1. Dat zet ik vast op het lijstje van : Daar heb ik interesse in !
  Bedankt weer voor de goede tip !
  En wat een mooi omslag heeft het boek , ook borduurwerk zie ik .

 2. haha ,dat was het dus :een boekbespreking…nou ik ben benieuwd of het er inderdaad ligt ,vandaag…….haha zal ik het toch zelf uit de kratten moeten vissen en neerleggen ,denk ik….fijne dag!

 3. Hihi, ik verwachhtte kantkloswerk !!
  Grappig dit onderwerp in het boek. En dat het in de ‘modernere’ tijd afspeelt. Voor ons, 50-ers, veel te herkennen lijkt mij.

 4. Ohh,Berty wat ben ik blij dat ik het boek van Hirshi Ali bijna uit heb en aan dit leuke boek, dat je zo mooi beschreven hebt kan gaan beginnen.Heerlijk,dankjewel voor de tip, groeten Elly

 5. Wat een leuk boek lijkt mij dit,ik zet hem op de boekenlijst.
  Berthi wat heb je dit weer heerlijk verteld.

 6. Berthi, bij jouw bespreking van dit boek kreeg ik kippenvel, soms raakt iets me ineens en wie houdt me dan nog tegen om het te bemachtigen. Dit boekzou ik dolgraag nu al beginnen te lezen, maar ik heb net als jij nog even een paar boeken op een stapeltje liggen die ik ook graag wil doorlezen, dus koop ik het niet vandaag maar mischien morgen, da’s nog eens een besluit hè! Bij Bertie (Bert Ajour) werd ook al een boek besproken dat ik graag zou lezen, de boekhandel wordt weer heel blij met me. Dank voor deze boekentip!

 7. @Gerrie, het is een stijlvolle omslag met mooi borduurwerk!
  @Marian’ne m, grappig dat jij aan kantklossen dacht. Verrassing des te leuker!? (^_^) (^_^)
  @Hilly, ik ben benieuwd of jij vandaag dit boek op een aardige plaats neerlegt in de boekenzaak!
  @Corrie, fantastisch dat er zoveel goede boeken uitkomen! Dit is ook zeker een boek voor jou en natuurlijk ook voor alle andere lezers die van handwerken houden, maar dat niet alleen want de hechte vriendschap tussen twee vriendinnen zal toch (bijna) iedereen aanspreken.

 8. Leuk dat borduren het hoofdonderwerp is rondom een verhaal!
  Het zal zeker herkenbaar zijn voor velen hoe een vriendschap kan eindigen, het vertrouwen van mensen dat wordt geschaad en zeker door beste vriendinnen onder elkaar. Dat wordt ook nooit meer zoals het is geweest. Iets in het achterhoofd zal altijd een stemmetje laten horen, kijk voor haar uit.
  Ik koop het boek echter niet. Ik koop eigenlijk nooit meer romans. Ze namen teveel plaats in beslag en heb de meeste ook weggedaan. Ik heb liever naslagwerken zoals handwerkboeken e.d.
  Ze staan maar te staan en meestal lees je ze toch maar 1x. Ik kijk er wel naar in de bieb 😉
  Fournituren… ja bij dat woord komt er ook wat naar mij naar boven! Ik werkte als weekendhulp bij V&D in Eindhoven toen ik op school zat en … ja bij de fournituren dus! Prachtig al dat kleine spul en al die vragen die je erover kreeg, het meezoeken naar het juiste garen, naalden e.d. Was een fijne tijd!

 9. Ik vind de Nederlandse omslag véél mooier!
  :o)
  En verder weet ik ’t nog niet.
  @Hilly,
  laat ons eens horen wat je er van vond, als je ‘m vond natuurlijk…
  ;o)

 10. dit lijkt me een prachtig boek. Ik zal de titel opschrijven.
  Zelf koop ik nog maar zelden nieuwe romans(net als marianne). Soms koop ik tweede/derdehands boeken bij kringloopwinkels en de bibliotheek heeft ook wel een goede klant aan mij, daar ben ik zeer regelmatig te vinden.

 11. Dit lijkt me de ideale lectuur voor mijn zomervakantie. Lezen en niet meer wegleggen voor het uit is. Manlief maar een dagje de catering laten verzorgen 😉

 12. @berthi; snik…we hadden um niet binnengekregen..Wel een heel mooi ander boek voor tuin-en kookliefhebbers over allerlei soorten groenten,lekkere recepten,het heet : “wilde venkel en rabarber van Caroline Zeevat en A. Withagen.”
  Prachtige foto’s vond ik en hele bijzondere recepren,ook wat voor Marijgje,daar zag ik eens heerlijke rabarber klaarliggen voor een recept.Op Bol:
  http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/nl/-/EUR/BOL_ParametricSearch-Start?Ntk=nl_books&Nty=1&Section=BOOK&Ntt=wilde+venkel&submit.x=0&submit.y=0&submit=search
  @Juul:ik vond het goed klinken bij Berthi,maar in ’t echt niet gezien dus.
  Ik zag wel in het nieuwe junitijdschrift “Happinez” dat Kader Abdolah een fictiebewerking van de Koran en de verhalen van Mohammed gaat maken,heeel bijzonder dus,hier kijk ik naar uit.Van iemand die nederlands heeft geleerd van Annie MG Schmidt haar werk en met zo’n achtergrond ,is het niet gek dat hij zo mooi kan schrijven ,vind je niet?
  Heerlijk tijdschrift ook trouwens,telkens een stukje lezen, kriskras door het blad mmmm,ik duik er weer mee onder,tot morgen.

 13. Oh ja ,ik vond t wel een duur boek: 24.95(wilde venkel)…t is wel mooi gebonden….tsja

 14. @ Hilly,
  ik heb wéét dat werken in een (boeken/tijdschriften)winkel héél gevaarlijk kan zijn.
  (voor je portemonee)
  ;o)

 15. @Marianne, ik kan me voorstellen dat je leuke verhalen hebt over gehouden aan je tijd bij V&D.
  Ik verwacht zeker dat dit boek bij de bibliotheek komt!
  @Juul, ik vind de Nederlandse omslag ook veel mooier, vooral stijlvoller!
  @Hilly, mooi gebonden boeken hebben zijn prijs. Het boek ziet er goed uit, maar ja… koken is niet aan mij besteed, maar evengoed leuk om te horen! (^_^) (^_^)
  Heerlijk om bij een boekhanel te werken. Je krijgt bijna altijd als eerste te zien en te horen over de nieuwste uitgaven. (^_^)

 16. dank voor je bespreking! ik ga eens in de boekhandel/bibliotheek kijken of het boek iets voor mij is. Mooi omslag inderdaad.

 17. Hoi Berthi,
  ik ga even weer bijlezen… *Ü*
  Ik was zaterdag in de boekenwinkel…
  grrr bleek dat het boek vandaag(!) pas zou uitkomen.
  Ik naar de volgende boekenwinkel… precies hetzelfde verhaal…
  Ik ga in ’t komend weekend weer eens kijken, heeft iemand ’t inmiddels al?
  *grijns*

 18. Hoi B!
  In beide winkels zeiden ze na een blik in de computer: 19 juni.
  Ik was er niet apart voor “jouw” boek op uit getrokken, dus maak je niet druk hoor.
  *grijns*
  LOL
  ;o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *