Borg VerhildersumZijn we nog maar amper bekomen van het afgelopen textielweekend in Archeon, of het volgende textielweekend staat alweer voor de deur en wel in Leens, Borg Verhildersum. Technieken als weven, breien, haken, kantklossen, quilten en vilten, maar ook kartonnage worden gedemonstreerd. Prachtige sitsen stoffen en quiltmateriaal zijn te koop, daarnaast borduurpakketten van een letterlap en twee merklappen, speciaal voor Verhildersum gemaakt. Blauwdrukker Georg Stark uit Jever zal demonstraties geven.

Van 9 juni t/m 23 september 2007 is Blauw Blau, expositie over blauwverven en blauwdrukken te zien in Leens, Borg Verhildersum. Allerlei benodigdheden voor het blauwdrukken en –verven die te zien zijn, als stoffen, stempels, verfstoffen en verfbaden, komen voor een groot deel uit de werkplaats van blauwdrukker Georg Stark uit Jever.

Bij blauwdrukken bedrukt men eerst een lap textiel met behulp van houten blokstempels en een speciale pasta, waarna de stof (diverse keren) wordt geverfd in een indigo verfbad. Waar de pasta zit, hecht zich geen verfstof. Het resultaat is witte figuren op een blauwe achtergrond.
Ruwweg vier eeuwen geleden kreeg het blauwdrukken in West-Europa bekendheid, als gevolg van handelsbetrekkingen met het Verre Oosten. Belangrijk, ook als handelsartikel van de VOC en WIC, was de gebruikte verfstof indigo. Die werd eerst uit India betrokken, naderhand ook uit Nederlands-Indië en het Caraïbisch gebied. Indigo was veel krachtiger, dan de tot dan in onze streken gebruikte blauwe verfstof uit wede. Aan het eind van de 19e eeuw vervingen synthetische verfstoffen de indigo-pigmenten.

Tot het begin van de 20ste eeuw was blauwdrukken een veel voorkomende techniek voor het dessineren van stoffen. Overal in Europa waren tot die tijd blauwdrukkerijen gevestigd. De stoffen waren bestemd voor werkkleding en huishoudtextiel. Ook voor klederdrachten werden ze veel toegepast. Nu heeft het blauwdrukken plaatsgemaakt voor moderne, geavanceerde druk- en printtechnieken. De laatste actieve blauwdrukker in Nederland was de heer Vloedgraven in Staphorst. De heer Stark uit Jever heeft het aloude ambacht weer opgepakt, van het blauwdrukken zijn beroep gemaakt en is nu de enige actieve blauwdrukker in Noord-Duitsland.

Foto’s: Borg Verhildersum

38 gedachten over “Borg Verhildersum

 1. Hallo Berthi, De log van Verhildersum al bekeken, prachtig. Fijn dat je ook komt. Elma is daar twee dagen aanwezig, drukt niet blauw / blau. Kantklost in het blauw groeten Elma

 2. Alweer zo,n mooi onderwerp !
  Prachtig het blokstempel , een juweel .
  Deze techniek heeft verwantschap met het batikken met de tjanting (schepje met heel fijn tuitje voor de was ).
  Over deze onderwerpen kunnen we ook lezen in Handw.z.gr.
  Heel vlug even opgezocht :
  De “Blaudruck” in Duitsland 3/83-19
  De blauwdruk in Slowakije 3/83-26
  Ontwikkelingen i.d.Batik v.Java
  deel 1 4/83-26
  deel 2 5/83-26
  deel 3 1/84-52
  (Ned.invloed) deel 4 2/84-26

 3. Heel mooi het blauwdrukken. Leuk effect met de vaak fijne witte motieven.
  Indigo blauw is echt 1 van de mooiste blauwen.
  Mooie stempel met mooie sierlijke rand. Arbeids intensief hoor !!
  Heb het idd eens gelezen in HzG, dank je Gerrie, kan ik ze zo pakken zonder zoeken :-))).

 4. Zaterdag ga ik naar Verhildersum (voor mij gelukkig niet zo ver 😉 )! De Borg op zich is al de moeite waard, dus voor diegene die nog twijfelen……Ik ben ook benieuwd naar het kantklossen!
  Een paar weken geleden was ik in Bad Bentheim (Dtsl. vlak over de grens bij Almelo etc.) en daar stond in het park bij het slot Bentheim (naast de ijscovrouw) een dame met twee tafels met Blaudruck-doeken. Ze heeft een aantal oude stempels en verzamelt oud linnengoed om te bedrukken: prachtig!

 5. Leuk je log over over Borg Verhildersum. Ik had gisteren net de tentoonstelling in mijn agenda gezet.
  Vooral het (nog steeds giftige???) blauwdrukken zou ik wel graag live willen zien!
  Het textielweekend gaat niet lukken, wel wil ik de expositie bezoeken. Dat kan nog tot en met 23 september.

 6. Een paar weken geleden op de “Flachsmarkt” in Krefelt Duitsland stonden ook verscheidene kramen met mooie houtstempels en blauwdrukken, maar volgens mij waren die niet met indigo geverfd. Wat prachtig te lezen dat iemand deze techniek weer toepast.Berthi ik ben benieuwd naar je verslag over deze tentoonstelling.

 7. Wat een mooie manier van stofverven.Ik heb nog leuke tips Berthi:
  nieuw boek:jurk&zo-P.Steuvel,met als ondertitel:”originele zelfmaakmode voor de luie naaister”.Het zag er leuk en makkelijk uit….
  En…de nieuwe seasons geeft er een schaapje op linnen bij ,met tips voor oa een mini quilt….
  En er staat een leuke korte reportage in over vilten tassen en laarzen uit Mongolie
  http://www.annasfelt.eu, de produkten worden gemaakt door de plaatselijke bevolking mbv de ontwikkelingsorganisatie VSO, zo je bent weer bij,groeten ,ik ga nu lekker alle logs van 2 dagen lezen..

 8. Berthi, iéééééks, ik lees dat er zelfs cartonnage wordt geshowd, oh dat zou leuk zijn om te zien, dat is inmiddels mijn grote hobby geworden naast het borduren en vooral ook in combinatie met borduren . Wat heerlijk dat er zoveel wordt aangeboden qua bezichtigingen van textiele vormen, maar voor mij meestal zo ellendig ver weg. Ik hoop maar heel erg dat er dan weer iemand foto’s maakt die weer geplaatst gaan worden en dan hoop ik vooral iets te zien van dat cartonnagewerk. Na het weekend ga ik heel veel googgelen om te zien of er iets op internet gezet is. Dankjewel weer Berthi voor deze tip

 9. Dames, ik zou heel graag naar dit textielweekend willen gaan, maar ik kan helaas niet. Daar komt bij dat het bijna niet te doen is om vanuit het zuiden naar het hoge noorden te reizen op één dag.
  Wij zijn er één keer met de auto naar toe gegaan voor de expositie ‘merklappen’. Een mijl op zeven. Vanuit het ‘diepe’ zuiden naar het ‘hoge’ noorden. Bijna niet te doen voor één dag. Overigens was het een prachtige expositie. Borg Verhildersum is een schitterende borg en ligt op een magnifieke plaats.
  Twee jaar geleden ben ik met het openbaar vervoer vanuit Hengelo naar Leens gegaan. Ook bijna niet te doen, maar weer een schitterende expositie gezien. Toen over lappendekens, bedeldekens!!
  Ik moet zeggen dat zij telkens een schitterende expositie hebben. Maar die afstand…
  Ook deze expositie ‘Blauw Blau’ zou ik graag zien. Wie weet…
  Elma, ik had heel graag het kantklossen van je gezien. Misschien een andere keer op een andere plaats.
  Hilly, dank je voor alle informatie. Ik ga één dezer dagen op pad voor Seasons en het andere boekje ga ik ook bekijken.
  O ja, misschien heb ik een leuke log voor je morgen! (^_^)(^_^)
  Gerrie, in het Tropenmuseum hebben ze een prachtige film over het batikken waar jij het over hebt. Beslist de moeite waard om dat te zien. En het heeft inderdaad verwantschap met dit blauwdrukken/blauwverven. Dank je voor het snelle zoekwerk van je. Nu kan ik direct de juiste nummers van HzG uit de stapel halen.

 10. interressant die borg verhilderzum ,. misschien in september ik gar het wel op de kalender zetten

 11. Berthi, wat is er toch veel interessants en moois over “textiele dingen” te doen, te zien en te lezen. Ik heb het zelfde probleempje als jij: alles is zo ver uit de buurt.
  Hilly, bedankt voor de link, ik heb zelf ook al eens viltpogingen gedaan, het is errrrrug leuk om te doen, maar echt niet gemakkelijk om een mooi resultaat te krijgen en ik heb vol bewondering gekeken naar de spullen die er bij Anna te zien zijn.

 12. Van die Georg Stark kreeg ik vorig jaar een mooi boekje van Basje. Ik heb er zelfs een logje over geschreven mèt mijn kleine verzamelingetje Hongaarse – en andere blauwdrukken
  Wat zijn er toch veel en leuke textieluitstapjes. Voor mij is Leens ook niet te doen op 1 dag, jammer, want het is een mooi programma! Voor wie er wel heen kan: veel plezier gewenst en laat nog wat horen aan de thuisblijvers
  http://nuttigenfraai.web-log.nl/nuttigenfraai/2006/11/van_droogdoek_t.html#comments

 13. http://www.kunstgeschiedenis.nl/VA/artikel?id=54600
  Misschien een leuke link voor kostuumliefhebbers ,die er nu eens meer over willen weten.
  Zelf heb ik een introductiecursus kunstgeschiedenis gevolgd en die is goed bevallen en gan nu naar 2 lezingen : 1 over Perzie in de hermitage en de ander in Utrecht over het kloosterleven…

 14. anoniempje, wat een ontzettende leuke tip !!!!!!
  en ja, de filmpjes in het Tropenmuseum zijn heel leuk en informatief !
  En Leens staat ook op mijn lijstje (en nog vele andere, dat krijg je als een “textielkalender” bijhoudt), maar ik heb het eigenlijk een beetje te druk … eind augustus verhuizen …..

 15. O wat jammer dat het zo ver weg is .
  Voor de noorderlingen is het boffen ,zeker als daar geregeld mooie tentoonstellingen zijn !!

 16. help dat anoniempje was ik ,onbedoeld hoor en zeker niet gewild!!wat gek?!oh ik zie t al,even die gegevens opnieuw invullen..
  afijn ,wat leuk om alle reacties en bijbehorende links/logs te lezen.Ik kan daar onder mijn lunch zo van genieten ,dat iedereen die iets weet/gezien heeft dat doorgeeft

 17. @Hilly, ik heb de prachtige link ook bekeken. Het lijkt me een zeer interessante cursus, die helaas bij mij uit de buurt ligt, maar wellicht zijn er andere lezers die er zeker iets aan hebben.
  @Mary, er is de laatste tijd gelukkig heel veel te doen op textiel/handwerkgebied en ook mooi verspreidt over het land.
  Geweldig dat je eind augustus gaat verhuizen. Voor jou dan even geen tijd om al die leuke tentoonstellingen te bezoeken.

 18. @Marcella, leuk om de log nog eens te lezen. Ik heb nog geen goed boek over Blauwdruk. Daar wil ik toch eens naar op zoek gaan. Het boekje van dit museum, als het nog te krijgen is, is zeker de moeite waard.

 19. In een ver verleden was er eens een lezing en dia’s op een regiodag van het quiltersgilde, iemand was dacht ik in hongarije geweest, ook veel van die mooie stempels waren er toen, maar wel een vies werkje volgens mij???

 20. Wat een leuke reacties op de textieldagen in Verhildersum. Voor degenen die niet kunnen er is een herkansing. Noteer deze dagen in je agenda. 10, 11 en 12 augustus zijn de Historische dagen in Verhildersum, ook voor de heren een kijkje waard. Er is dan ook weer van alles op textielgebied met veel demonstraties te zien. In details kom ik hier nog op terug.
  groeten Elma

 21. @elma, super als je ons op de hoogte wilt houden. Ik hoop dat het een fantastisch textielweekend gaat worden. Om eerlijk te zeggen twijfel ik daar niet aan!
  Ik heb zeer goede herinneringen aan die keren dat ik op Borg Verhildersum was voor een expositie en om mijn mangelboekje te brengen dat zij te koop te hebben in hun museumwinkel!!

 22. haha ik kan niet wachten tot morgen….alhoewel: jij hebt altijd een leuke log !!De ene keer roept het wat meer reacties op dan anders,maar t is altijd de moeite waard!tot morgenvroeg dan ,ik ben niet zo’n nachtbraker dat ik opblijf,die luikjes vallen vanzelf dicht,of ik wil of niet..

 23. Even een nitwit uit het westen, maar waar in Groningen ligt Leens. Zou daar in augustus graag heen willen maar moet mijn DH wel kunnen vertellen waar hij naar toe moet rijden. Groetjes Martine.

 24. Eerst googelen,dan vragen stellen.Heb het gevonden. Martine

 25. Verkoopt De Haan dat soort blauwdingen niet? Als ik hier beneden ben, ben ik al vergeten wat ik boven las. Zo moe ben ik…:-) Alleen die foto van die mijnheer met dat wit boven die ton blijft maar voor mijn oog…

 26. @ Martine,
  LOL, dat had ik bijna tegen je gezegd.
  :o)
  @ Berthi,
  wat veel “zijwegen” levert het blauwdrukken op, ik ben nog aan ’t bekijken…
  Verhildersum is mooi he, maar wat dacht je van…
  http://www.menkemaborg.nl/framepag.html?http%3A//www.menkemaborg.nl/
  ’t is een stukkie verder, dat wel natuurlijk…
  Ach en anders ga je naar een mooi kasteel iets dichterbij?
  klik hier op “links”
  http://www.kastelen.nl/
  Ik ben dol op kastelen, borgen enz.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  :o)

 27. @Juul, nee, niet daar gefeest.
  Het was een mooie blauwe dag gisteren. We kunnen niet genoeg van deze prachtige kleur krijgen. Gelukkig blijft mijn weblog blauw!!! (^_^)

 28. O, wat zou ik dit weekend graag naar het hoge noorden afreizen. Maar het zit er helaas niet in. Misschien in de herkansing in augustus. Want wat er geboden wordt, spreekt me zeer aan.
  Was vorig jaar in Jever, maar helaas te laat voor de blauwdrukkerij. Die was al dicht.
  Jammer. Augustus staat genoteerd.
  Dank je voor de leuke log, Berthi.

 29. Hallo!
  Per toeval kwam ik dit weblog tegen, erg leuk allemaal waar je over schrijft. Im zie nu dit artikel over Verhildersum, ik woon vlak bij Leens en ben benieuwd wanneer dit evenement plaats vindt. Het weekend van 16 en 17 juni? Laat het me dan a.u.b even weten en alvast bedankt!
  Je had het in een logje van januari 07 ook over het Oililyboek van Marieke Olsthoorn, dit heb ik ooit eens geleend uit de bieb. Heb je enig idee waar ik het nog kan kopen?
  Ik ben al uit de kleine kinderen maar ben zelf vrij creatief met mijn webwinkel bezig en maak momenteel tassen. Ideetjes krijg ik vaak door Oililykleding, zonder dit te kopieren uiteraard!Het beok zou ik graag weer eens inzien.
  Ik kom zeker vaker bij je langs om e.e.a te lezen, groetjes,
  Johanna

 30. zaterdag 16 juni en zondag 17 juni
  van 11.00 tot 17.00 in de museum boerderij
  Welgelegen bij de borg Verhildersum.
  Het is zeker voor handwerksters een bezoek waard.
  elma

 31. Wat leuk zo’n weekend met zulke creatieve activiteiten! Krijgt een mens de kriebel van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *