Textielweekend in Archeon

Marnel was het afgelopen weekend in Archeon. Zij heeft foto’s gemaakt en vertelt onder andere over het kaartweven:

‘Ondanks dat de weergoden ons niet helemaal gunstig gezind waren, kunnen we toch van een zeer geslaagd textielweekend in Archeon spreken. We waren met onze kaartweefgroep te gast in een middeleeuws huisje dat we gezellig ingericht hadden met banden van enkele leden van onze groep. Kaartweven is een zeer oude techniek, er zijn kaarten en resten gevonden van ongeveer 3000 v.Chr.! Deze vorm van weven is over de hele wereld bekend; Indonesische Archipel, Zuid-Amerika, Verre Oosten, heel Europa. De verscheidenheid in technieken is ook enorm. Zelf ben ik pas een beginner maar enkele leden die ook aanwezig waren zoals Marijke van Epen (veel publicaties in HzG en boeken) en Juul Matthijs konden de bezoekers veel vertellen over historische banden en de daarin toegepaste technieken. Annette en Hanneke gaven kinderen buiten kaartweefles, toegepast op een eenvoudig bandje met vier kaarten waarop kinderen zelf mochten weven.
Er was dit weekend nog meer te bewonderen op textielgebied. Een echte modeshow met kleding van prehistorie tot empire style, allerlei andere weeftechnieken en er waren historisch verantwoorde knippatronen en stoffen te koop.
Zelf had ik een aardige ontmoeting met een jochie van ongeveer 7 jaar die me ’s morgens de oren van het hoofd vroeg over het hoe en waarom en ’s middags nog eens voorbij waaide met de woorden: “Is dat bandje nu nog niet klaar? Nou zeg, dat schiet ook niet op!” En weg was hij weer, op weg naar de ridders. Natuurlijk ook veel interessanter voor zo’n joch!’23 gedachten over “Textielweekend in Archeon

 1. Enig om je verslag te lezen over het textielweekend, Marnel. Leuk dat je de nadruk legt op het kaartweven, en de reactie van dat jochie… prachtig!!

 2. Marnel leuk dat je ons zo laat meegenieten van je kaartweven !!!

 3. Marnel: o, wat knap dit! De bandjes zien er geweldig mooi uit. Ik heb een haarband uit Colombia, heel smalletjes, geweven van plantenstengeltjes in naturel en geverfd (?)zwart. De ingewikkeldste motieven. Ongelooflijk. Dank je wel voor dit leuke verslag!

 4. mooie bandjes en gelukkig hadden jullie een hopenlijk droog huisje kinder reacties zij zo leuk

 5. Wat mooi de bandjes.
  Snap niets van de techniek, heb mij er nog niet in verdiept ;-)).
  Vroeger bij de complete Handwerken wel kaartjes gehad. Weer eens terug lezen !!

 6. Marnel, Bedankt voor je verslag. Het komt zeer goed over en je bent wel die schrijfster in de dop.
  Berthi, Leuk dat je zo je medeschrijfsters hebt op je blog.

 7. Weer een prachtig verslag .
  Dat kaartweven is heel mooi .Ik heb de kaarten uit het pakket van handw.z.gr. ook nog . Ik heb een mooie geweven band die vlak na de oorlog gemaakt is in een vluchtelingen kamp in Duitsland .

 8. Leuk verslag Marnel! Mooi die bandjes! Heerlijk kleurig! Welke materialen kun je erbij gebruiken?
  Lijkt me leuk om zo een tas te maken.
  Marlies

 9. Berthi, wat leuk dat Marnel nu de kans heeft gekregen om meer te vertellen over het Archeon-weekend. Ik vind die bandjes prachtig en ga straks gauw eens verder zoeken op internet om iets over kaartweven te vinden. Zoals ik zo vaak verzucht zeg ik ook nu: “Marnel had je maar een web-log!” dan konden we nog vaker genieten van je nieuwtjes en vooral van het moois dat je maakt, echt heel leuk dat je ons dit hebt laten lezen en zien. Mooi!

 10. @ Marlies, de bandjes zijn van uiteenlopende materialen gemaakt, wol, katoen, zijde zijn wel de meest gebruikelijke.
  @ Corrie, een eigen web-log? Daar gaat enorm veel tijd in zitten en die heb ik niet :-(. Maar gelukkig geeft Berthi graag een podium voor andermans verhalen :-))
  @ Marian’ne, in HzG 1 t/m 5 1999 schreef Marijke v. Epen een korte cursus kaartweven met uitgebreide uitleg over de techniek.
  De bandjes die jullie zien zijn van ervarenere leden van onze groep, ik zou de mijne er niet tussen durven hangen hoor !

 11. Marnel, jij bent té bescheiden!!!! Jij maakt prachtige handwerken en wat wil je ook als handwerkjuf zijnde!!
  Ik heb je al vaker gezegd, je bent van harte welkom om af en toe hier een log te schrijven over een handwerktechniek/onderwerp!

 12. Marnel, dank je wel voor de info. Ik wist idd dat het in HZG had gestaan, moest het nog opzoeken :-)).
  Mooi je verslag hier en leuk dat je daar kon zijn !!!

 13. Wat een leuk verslag! Mooie bandjes. Zou ik best eens willen leren.
  Lang geleden dat ik in Archeon ben geweest. Ik vond het toen erg leuk. Minder was dat het sluitingstijd was en ik en mijn dochter werden opgesloten in het Romeinse badhuis en het wel even duurde voor we daaruit waren!
  Zou nu weer meteen terug willen om er nog eens heen te gaan! Hier in Eindhoven heb je het Prehistosch dorp (heeft nu andere naam die ik altijd vergeet…) Moet ik ook maar weer eens heengaan!

 14. @ Marnel,
  wat leuk om nu het vervolg op Berthi’s Archeon, en weekend-dagjes-uit logjes weer verder te lezen, via jouw verslag.
  Zo loopt de lijn door.
  Ik heb ook de kaarten van de dikke 3 nog liggen…nja, ik ben niet de enige.
  *Ü*
  Het is fascinerend dat deze techniek zo oud is, en op zoveel verschillende plekken op aarde is beoefend.
  :o)

 15. *proest*
  dit is de derde keer dat ik vanavond op een web-log vlak achter Marianne reageer!
  LOL, ik huppel weer verder…
  :o)

 16. @Juul, gezellig!!! 🙂 Ik doe nooit mee met een polonaise… daar heb ik een bloedhekel aan! LOL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *