Metropole

Wil je de mooiste gevels niet mislopen, doe dan net als Sammy en kijk omhoog!

Het markante woon/winkelcomplex in art nouveau, gelegen in Venlo, is een ontwerp van architect Pierre Rassaerts uit 1903. De ontwerpen van Rassaerts voor de panden zijn heel divers. Voor het ene pand is royaal gebruik gemaakt van raamversieringen, het andere pand heeft buitenissig vormgegeven raampartijen en het hoekpand heeft een torentje. Dit woon/winkelcomplex in art nouveau krijgt later in de volksmond de naam ‘Metropole’, genoemd naar het café dat er in gevestigd was.

15 gedachten over “Metropole

 1. Mooi oud pand, het is vaak heel verrassend als je door je eigen stad loopt! en je kijkt goed! hier hebben we een stadsgilde waar je mee kan wandelen, dat is erg leuk, ze wijzen je op dingen die je anders nooit gezien zou hebben.

 2. Het is niet mijn eigen stad, maar heb er wel bijzondere herinneringen aan. Jáááááren geleden waren we daar in de buurt op vakantie en “deden” we een dagje Venlo. We kwamen voor een pand te staan van en winkel die enorm veel serviezen verkocht, de naam heb ik jaren onthouden maar nu weet ik het niet meer, het was iets met een “P” en een “A” volgens mij. Daar wilde ik naar binnen en vervolgens was de dag verloren voor degenen die nog andere dingen hadden willen zien want ik was niet meer weg te slaan. Daar zag ik voor het eerst het servies “”Brambley Hedge” van Royal Doulton en weer jaren later won ik daarvan met een slagzin een compleet theeserviesje. Ik heb geen idee meer van de rest van de stad, maar als er zulke prachtige panden staan is het de moeite waard.

 3. Hoi Lous,
  fijn om weer van je te horen!!!!
  In de meivakantie heb ik aan een stadswandeling in Venlo meegedaan onder leiding van Riet Fleuren (bekend in Venlo)en kwam toen dit ‘kunstwerkje’ tegen, dat inmiddels weer verdwenen is:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/05/het_mysterieuze.html
  Verder zag ik voor mij ‘onbekende’ dingen, waar je normaal gesproken niet oplet en ik zeker niet omdat ik eigenlijk alleen maar door mijn eigen stad fiets en zelden een wandelingetje maak. Om die reden is het alleen al leuk om deel te nemen aan een stadswandeling.

 4. Berthi, wat een mooi pand in Venlo, ik ben er verscheidene malen geweest met de harmonie in de Oranjerie, maar dan kom je vaak niet verder dan die zaal. Dat is jammer want het is er toch heel mooi.
  Bij ons in Maastricht zijn er zoveel mooie gevels, die je niet ziet omdat men alleen etalages kijkt, en niet eens omhoog kijkt.
  Het is de moeite waard om de eigen stad eens te ontdekken met een gids,dat is een hele ervaring.
  Groetjes Ella.

 5. Heel mooi!! Ik ben het wel gewend om omhoog te kijken!! Bij ons in Arnhem zie je zoveel moois als je inderdaad omhoog kijkt…..Mooie oude gebouwen…… De binnenstad is erg mooi!!! Alleen hebben ze weer het plan om er reuze gebouwen tussen te zetten….BAH!!! Van de week moesten wij stemmen voor welk plan je bent. IK BEN ER HELEMAAL NIET VOOR!!!! Er staan bij ons in de binnenstad al twee van die joekels van gebouwen, een groene en een blauwe….. Vreselijk…….. Geef mij de oude gebouwen maar!!!

 6. Ben laatst met vriendin en mijn DH wezen fotograveren in Rottetdam. Bij de parklaan en het water daarom heen en dan kijk je om hoog, en zie je mooie gebouwen die je normaal niet ziet.
  Dan kijk je uitgebreider om je heen.PRACHTIG!!!!! Moeten wij eigenlijk veel meer van genieten van al dat moois, doen wij veel te weinig.

 7. Ik weet nooit of ik het echt mooi moet vinden deze stijl, terwijl ik er aan de ander kant weer zo door gefascineerd ben !!
  In mijn dorp is 1 antiek straatje, heel mooi. Maar de jaren 1900 huisjes zijn ook zo leuk met de geknikte daken, net als mijn poppenhuis. Wanneer ik in bv Amersfoort of Utrecht loop, loop ik altijd omhoog te kijken. Tot ergernis (valt wel mee) van mijn kinderen.
  Zij zullen dit vast weer doorgeven aan hun kinderen :-))).

 8. Het is zo jammer dat veel gemeenten het toelaten dat met het onderste gedeelte van de gebouwen allerlei schreeuwerigs wordt uitgehaald: kunstmarmer, lelijke reclame op de gevels en borden op de stoep. De bovenkant ontsnapt aan die schreeuw-drift. Bij ons in Sittard is een van de mooiste gevels jaren geleden ijskoud weggehaald en toen geprotesteerd werd moest men het “in oude staat terugbrengen”. Nog steeds niet gebeurd. De boete is kennelijk niet hoog genoeg. Ik vind dat ze er in Brielle goed in slagen om het mooie te behouden en de winkeliers toch de ruimte te geven zonder dat dat ten koste gaat van de schoonheid van de stad. Overigens: wat vinden jullie van het stadhuis in Zutphen?

 9. Net als met zoveel dingen: je moet er oog voor willen hebben. Er is genoeg moois te zien, als je er maar op let.

 10. @Mieke, ik ben even gaan zoeken naar foto’s van het stadhuis van Zutphen, maar ik vind dat ze hier niet geslaagd zijn in hun uitvoering. Het is niet meer in balans met de omgeving. Wellicht zullen hier ook de nodige discussies over geweest zijn.
  http://zutphen.digicity.nl/Stad-Streek/Stadhuis_Zutphen-1828501320id.html
  Dood- en doodzonde dat ze één van de mooiste gevels in Sittard weggehaald hebben en dat het nu na jaren, na protest, nog niet in ere is hersteld.
  Van Brielle weet ik te weinig. Het is een prachtige plaats, misschien maar weer eens een keertje naar toe gaan. Het is alweer jaren geleden dat ik er was.

 11. Berthi, mooi pand zeg! Ik ben gek op Art nouveau, maar ook op Jugendstil. Ben ooit eens in Wenen geweest… prachtige dingen hebben ze daar ook in die stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *