Merklapjes van Annie Schaap

Twee merklapjes van Annie Schaap (AS) uit Delft. Zij maakte deze merklapjes in het derde leerjaar van de Openbare Lagere School in de Hugo de Grootstraat in Delft. Op de eerste foto zie je een merklapje zoals alle meisjes die als eerste moesten borduren. In deze log is hier meer over te lezen. Op de tweede foto zie je dat Annie Schaap al een gevorderd borduurster is voor haar leeftijd.

Annie: ‘Ik vond borduren wel leuk, hoewel het later nooit mijn hobby is geworden. Ik had er geen geduld voor doordat ik nog zoveel andere hobbies had… maar ik weet nog wel dat ik die gele ganzen mocht doen omdat ik het zo goed kon.’

Op de klassefoto zit Annie vooraan, ze heeft een grote strik in het haar.

In Historisch Museum De Bevelanden is er van 30 juni 2007 tot en met 8 september 2007 een Overzichtstentoonstelling van merk- en stoplappen (in de Grote of Maria Magdalenakerk).

23 gedachten over “Merklapjes van Annie Schaap

 1. ziet er leuk uit. misschien ga ik deze zomer naar goes en heb ik even wat tijd om ook daar heen te gaan. bedankt voor de tip!

 2. Dat is ECHT knap voor die leeftijd: 8 jaar!
  Knap he, al die kinderen met hun armpjes over elkaar. Heb ik hier thuis met 2 kids nooit voor elkaar gekregen.

 3. @marian’ne m, wat mooi om je Abc-lapje weer terug te zien. Weet jij in welk boekje het patroon van de ganzen staat?
  Ik heb nog geen foto van jouw Abc in de fotogalerie staan. Omdat jij verschillende Abc’s hebt gemaakt weet ik niet welke wel en welke niet meedoen? Of doen ze allemaal mee?

 4. Ach Dijn, heb je vast iets verkeerds gedaan… ? ROTFLOL
  Grapje hoor!! Je moet er toch niet aandenken dat je kinderen verplicht met de armen over elkaar en kaarsrecht moeten zitten!?

 5. Eerlijk gezegd lukte het de juffrouw bij mij ook niet. Meestentijds stond ik in de hoek, want ik klepte te veel…
  Nu nog, eigenlijk. Als ik dat zo bedenk.
  Goh.
  Marian’ne: wat een leuke link! Heeeeeeel bruikbaar voor mensen als ik die in de hoek staan en van taal houden: gesproken, geschreven en bordurend.

 6. Beelden uit mijn kinderjaren . . .
  Ook zoveel steekjes in roodgaren .
  En net zo zitten in de klas
  O ik zou willen dat het even , nog net zo was . .

 7. Gerrie: Heb jij die lapjes die je toen maakte nog?
  Jammer he, dat er geen handwerkles meer wordt gegeven op school.
  Er is niet eens een behoorlijke goed gesorteerde handwerkzaak met dito leesvoer hier in Maastricht. Notabene een provinciale hoofdstad, een Euregiostad…
  Alleen maar flitsende laarzen, schoenen, kleren, tassen die 2 weken nadat je ze aanschaft (als je dat zou doen) weer uit de mode zijn. Het is een ‘snelle’ wereld tegenwoordig. Of het geluk brengt, iets wat iedereen zoekt, is nog maar zeer de vraag.
  Kom. De zon schijnt en Dijntje moet niet zeuren over wat niet is.

 8. Ach, Dijntje zeurt helemaal niet zo vaak. Zij is vrolijk, lacht veel, altijd goedgehumeurd en zij geniet van het leven! Idealer kan een mens niet zijn!

 9. B-ness! Jij brengt blosjes op mijn indowangen… ik lijk wel zo’n blessing fish, hihihi. Ik was zonet verdwaald in de fotoweblog van mijn vriendje in Zwitserland, Eckhard. Die ik gelinkt heb aan mijn vriendinnetje Eva in Zweden. Die.
  Eckhard is iemand die KIJKT en vastlegt met his photomachine, zoals hij dat zegt. Misschien is deze link iets voor Matthijs?
  http://www.flickr.com/photos/proud-elk/collections/
  Ik moet zijn collecties echt in etappes bekijken, anders neem je niets meer op. Zoveel. Zo goed. Die man moet een fotoboek gaan uitgeven.
  Hij is een collega vertaler van mij en werd close friend. Hij is spiritueel en tegelijkertijd heel erg down to earth. Zijn humor is knettergek, er is nog veel kind in hem, onbevangenheid, ondanks heel zware momenten in zijn leven. Gelukkig.
  Bij het zien van deze foto’s denk ik onwillekeurig: jij ademt de wereld in.
  En ik denk: wat knap, hij geeft weer, zonder een mening op te dringen.
  Ik ben blij dat ik hem mag kennen.

 10. Mijn gansje staat op de kaft van een boekje van een schriftelijke handwerkcurses.
  Van het instituut Miep Olff-van Boven.
  Op Google verschillende te vinden, gedateert 1943, dus jonger.
  Mijn abc-tjes moeten eerst overnieuw gefotografeerd worden voor ik ze plaats !

 11. @dijn/audrey, wat een schitterende foto’s!! Ik heb er een aantal bekeken en een volgende keer ga ik verder, het zijn er zoveeeeeeeeeeeel!!
  @marian’ne m, dank je voor de uitleg. Ik had niet eerder gehoord van dit instituut. Zo zie je maar, ik leer elke dag!!
  Ik hoor/lees wel wanneer de Abc’s klaar zijn voor de fotogalerie!! Haast je niet, tijd genoeg!!

 12. Wat leuk en vrij uniek, dat je twee lapjes van haar hebt en ook nog een klassefoto!
  Je ziet weleens van dergelijke school-alfabetjes te koop en ik vraag me dan altijd af, wie dat gemaakt zou hebben en of er niet nog familie bestaat. Maar die hebben er waarschijnlijk geen belangstelling voor en doen het juist van de hand.
  Jammer, dat van mijn moeder’s vele handwerk maar zo weinig bewaard is. Het meeste is uitgedeeld of ze vond het zelf niet mooi meer en deed het weg. Doodzonde. Ik ken voornamelijk de verhalen en een enkel kerstlopertje.

 13. >>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Weer terug van Marian’ne M. Wat leuk om weer eens terug te zien!!!
  Hele mooie ABC’s…..en zo knap voor een jong meisje………
  Mooi zo’n oude schoolfoto!!!

 14. @ineke, zonde!! Juist het verhaal met het handwerk en als het kan een foto is zo leuk en belangrijk voor de volgende generatie.
  Er gaat al veel verloren. Je kunt natuurlijk niet alles bewaren, maar het is juist de kunst om het goede eruit te halen voor het nageslacht!

 15. Dijn, dat is ook het enige weinige wat ik zelf kan op de PC, dus uitbuiten :-)))
  Nee, ik bedoel benutten, ik dus hé !!

 16. Marian’ne: En aanklikken is een van de veeeeele dingen die ik niet kan op de pc, hahahahaha. Dus ik ben blij dat jij in mijn leven bent! Please watch over me, my guardian angel!

 17. Berthi, wat een leuke letterlappen zijn dat. en dan die foto… zo ging dat in die tijd. Jammer dat deze Annie niet verder is gegaan met borduren. Ze deed het prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *