Van lendendoek en toga tot kaproen

Tijdens de textieldagen op 9 en 10 juni a.s. staat het thema textiel centraal in Archeon. In het park worden diverse demonstraties van materiaalbewerking gegeven en het publiek kan genieten van meerdere modeshows. Centraal staat de kleding die gedragen wordt in de drie perioden die in Archeon zijn herbouwd: de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Materiaalbewerking
In de prehistorie bewerkten onze voorouders dierenhuiden voor diverse doeleinden. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers zien hoe van brandnetels en andere planten (vezels) ’textiel’ wordt vervaardigd. Hoe verwerk je deze materialen, moeten ze gesponnen, geweven of op een andere manier tot kleding worden getransformeerd? Het komt in een groot aantal demonstraties allemaal aan bod. De bezoekers worden langs de verschillende nederzettingen geleid en ervaren ter plekke welke kleding er in de steentijd, in de bronstijd en in de ijzertijd werd gedragen.

Kledingshow
Hoe deden de Romeinen dat? Hun vrolijk gekleurde kleding met aandacht voor versieringen vragen toch om een bepaalde textielkennis. In de Romeinse stad in Archeon wordt een wasplaats ingericht met vrolijk wapperende Romeinse kleding. In het Badhuis hangen de feestelijke kostuums voor een Romeinse adellijke bruiloft al klaar voor bruid en bruidegom. Verder zal een heer van stand ter demonstratie diverse keren op een dag in zijn toga worden geholpen.

Kleding ambachtslieden
De middeleeuwen zouden de middeleeuwen niet zijn, zonder de belangrijke rol van de ambachtslieden. Tijdens het textielweekend zien we hoe middeleeuwse kleermakers en een schoenmaker hun ambacht uitoefenden. Daarnaast kan men het borduurwerk uit die periode bewonderen en worden er kostuumversieringen gemaakt. Natuurlijk showen de middeleeuwers ook uitgebreid hun kledingstukken.

Activiteiten
Op veel plaatsen kunnen de bezoekers zelf creatief aan de gang. Zo kunnen er grastouwtjes gemaakt worden, kunnen de bezoekers zelf een spintol ter hand nemen of een Romeinse sierspeld maken.

Foto’s: Archeon

39 gedachten over “Van lendendoek en toga tot kaproen

 1. Wat een feestelijk onderwerp voor ons handwerksters, tenminste, dat vind ik. Helaas kan ik er niet naar toe, ben de hele zondag met vriendin Ineke op de kunstmarkt in Heemstede, ze staat daar met haar zijden shawls en ik ga gezellig een dagje mee. Wat zal daar in het Archeon veel te zien en te leren zijn, prachtige foto’s Berthi en ik moet tot mijn schande bekennen dat ik er nog nooit ben geweest. Jammer!

 2. Ik lees lenden-doek en zie de kriebelwol liggen, brrr :-))).
  Mooi thema, mooie lokatie, zal heel interessant zijn !!

 3. Ik hoop dat we een mooi weertje krijgen, want ik zit er te kaartweven. In de HzG zou een artikel over het Archeon komen, maar helaas, net als Berthi’s artikelen zullen we dat ook niet meer te lezen krijgen. :-((. In ieder geval fijn dat jij via je log er bekendheid aan geeft! Mooie foto’s ook, had je die nog in je archief?

 4. ook zo’n leuk park om een dag naar toe te gaan. Voor mij is ’t lang geleden dat ik er was en ik zou wel weer een keer terug willen. Er heeft in HzG ook eens een artikel gestaan over iemand die Romeinse kleding borduurt dacht ik? Spijtig van jouw artikel, Marnel.

 5. nee hoor Marcella, het is geen artikel van mij maar van een van de nu werkeloze medewerkers van HzG. Ik mocht alleen het proefartikel inzien en dat zag er heel mooi uit. Ik ben alleen voor het kaartweven gevraagd en heb geen journalistieke aspiraties, dat laat ik liever aan mensen met talent (Berthi) over 😉

 6. Kijk , in de nachtelijke uurtjes zag ik dit al even . Prachtig ! Mijn gedachten waren direct , dat zou nu een mooi artikel zijn voor handw.z.gr.
  Ben er nooit geweest en zal er wel niet komen .
  Maar toch hier ook weer een beetje meegenieten . Mooie foto,s !!!

 7. Leuk Marnel, dat jij het komende weekend er bent voor het kaartweven. Helaas kan ik dit weekend er niet naar toe. Het lijkt me een zeer interessant en boeiend textielweekend worden.
  De foto’s heb ik niet gemaakt. De bronvermelding heb ik erbij gezet, namelijk Archeon.

 8. @marcella, ik meen dat er in één van de eerste nummers van HzG een artikel heeft gestaan over Romeinse kleding.

 9. In nr. 1 van HzG, op blz. 28: ‘Prehistorische Textiel in Noord-Europa.’ Vervolgens op blz. 30: ‘De kleding van de brons-tijdmannen.’ Op blz. 32: ‘De kleding van de brons-tijdvrouwen.’

 10. In HzG nr. 2: ‘Weven bronstijd.’ Nr 3: ‘Sprang.’ Nr. 4: ‘Leren schoenen.’ Nr. 5: ‘IJzertijd.’ Nr. 6: ‘Weefsels uit de IJzertijd.’ Nr. 7: ‘De prachtmantel.’ Nr. 8: ‘Kaartweefsels.’

 11. @eva, voor iedereen die naar dit textielweekend gaat, is het interessant om vooraf deze nummers van HzG nog eens door te nemen… als je ze in bezit hebt natuurlijk!

 12. Mooi log Berthi !! Ik ga de oude nummers van HzGr nog maar eens doornemen.
  Marnel succes met je kaartweven, en we zullen duimen voor goed weer!!!

 13. Wat goed he, dat ze deze oude technieken nog laten zien. Archeon, nog nooit geweest. O help, mijn waai-lijstje wordt steeds langer. Marnel: wat speciaal dat jij daar aan mag deelnemen!
  Prachtige foto’s.

 14. Ook al woon ik in de buurt, naar het Archeon ben ik nog nooit geweest, ook niet met school.
  Misschien is dit een mooie gelegenheid om te gaan. Ik vind het heel boeiend om te zien hoe men begonnen is met textiel maakte. Ik heb ooit een deel van het Oude Testament uitgeplozen op textiele activiteiten en dat was voor mij een hele eye-opener.

 15. Voor degenen, die niet naar het Archeon gaan, maar toch iets “textiels” zoeken voor het weekend: Zaterdag 9 juni is in Houten (een paar km. zuid van Utrecht) een Naald en Draad dag in De Grote Geer, Snoeksloot 64. Open van 10-15 uur, lunchcafé ertegenover.
  Er worden presentaties gehouden om 11 en 14 u door Art-quiltgroep Texui. Ook worden er handwerkspulletjes 2e hands verkocht en er is een veiling t.b.v. zwarte vrouwen in Zd.Afrika, die d.m.v. klein borduurwerk proberen een bestaan op te bouwen.
  En Ien Rappoldt komt vertellen over de Miao bevolking en hun handwerken (Zuidwest China)

 16. @ineke, we hebben met z’n allen een druk weekend voor de boeg!! Konden we maar overal tegelijk zijn!!

 17. Het zit in de lucht, handwerken is weer in.
  Kwam vandaag op een prikbord mailtjes over spinnen tegen.
  Wiel van zolder gehaald en het is net als schaatsen, je verleert het niet.
  Ben helemaal happy en terug in de sixties.
  Groet Martine

 18. @martine van meeteren, blijf happy en vooral genieten! Overal zijn weer volop materialen te koop, op internet meer dan voldoende informatie te vinden, heel veel yahoo-goepen waar je bij kunt aansluiten en dan hopelijk nog een doorstart voor HzG. We komen tijd tekort om alle ideetjes, die we tegen komen, uit te werken!!
  Maar… beter té veel ideetjes, dan dat er niets te vinden is!
  @dijn/audrey, een weekend in Brussel, dat is ook gezellig… of niet? Misschien moet je wel hard werken?

 19. B-ness: heb me vergist. Zit pas volgend weekend in Brussel: leidersvergadering…, dat is werken, leren, en regelmatig gieren van de lach tegelijkertijd.
  As weekend groep in Groningen begeleiden. We vertrekken zaterdagvroeg, hebben dan de dag voor onszelf, halen ’s avonds ergens een frietje ofzo en dan ’s avonds naar de mensen daar, hen begeleiden. We mogen daar slapen, which is nice, de dag erna komt de hele groep Groningen ’s ochtends die we ook begeleiden en dan ’s middags naar huis.
  Ik denk dat Groningenstad enorm veranderd zal zijn, we zijn er al 16 jaar weg, en we hebben echt zin in ‘ontdekken’.
  Mijn schoonmoeder spint. Het is zo’n gezellig gezicht! Zo vlijtig. Ik vind vooral de donkere schapenwol heel mooi. Zij kaarde ook. Het is alweer wat jaartjes geleden dat ze het heeft gedaan, en dan rook het huis naar schaap, hahaha, maar haar spinnenwiel heeft ze nog. Zij zegt ook dat je het niet verleert.

 20. Even wilik reageren op de werkloze journalistes, Houden jullie er ook rekening mee dat er op het kantoor 3 mensen zonder werk zitten ?

 21. @ Annemieke, zeker heb je gelijk dat er nog meer gedupeerden zijn, ik vind het voor alle medewerkers en free-lance mensen, abonnee’s enorm jammer dat HzG zo onverwacht gestopt is door faillisement. Ook de kantoormensen wens ik het beste toe en ik hoop dat iedereen snel ander werk vindt!

 22. @Annemieke, zoals Marnel al zegt, weten we dat er meer mensen zijn die zonder werk zitten. Ik hoop voor iedereen dat zij snel ander passend werk kunnen vinden.

 23. Leuk dat museum. Ben er zelf een paar keer geweest. Als ik dit zo lees, dan moet ik er nodig weer eens heen. De eigenares van deze log, doen heel veel op het gebied van oude handwerken en ambachten. Het is wel in het Noors, maar ook stukjes engels erbij. http://heleneh.sprayblogg.no/
  Met haar hele gezin gaan ze naar weekenden en markten.

 24. haha! ik woon 500 meter naast archeon. ik ben er al 38 keer geweest, maar toch vind ik het niet saai worden. het is heel boeiend en nu ben ik toevallig bezig met een werkstuk erover. ik weet alles uit mijn hoofd!!! ik raad het jullie aan, het is heel leuk. :p

 25. Toevallig zeg!
  Ik zit even op het internet te zoeken naar heel iets anders, kom ik opeens mezelf tegen!
  Die Middeleeuwse vrouw die op het stoepje kleding zit te repareren ben ik.

 26. Blijkbaar is het elk jaar toch weer net even anders. Die van volgend jaar dan ook maar inplannen?!

 27. Peter van der Sluis@ leuk dat je Berthi gevonden hebt en blijf dagelijks kijken.
  Je filmpjes heb ik al gekeken en zal het zeker vaker doen ze zijn ter lering en vermaak.
  Elma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *