Tapisserie de Bayeux

Nu denk je misschien dat ik een lang verhaal ga vertellen over Het Tapijt van Bayeux, dat 70 meter lang is en 50 centimeter hoog. Vergeet het maar. Er is al heel veel geschreven over dit beroemde borduurwerk, dat met verschillende kleuren wol geborduurd is op linnen.

Wat ik vandaag wil laten zien is een schitterend filmpje over dit unieke meesterwerk dat gemaakt is in de elfde eeuw. Het verhaal begint in 1064.
Anneke maakte me attent op dit filmpje. Vergeet vooral niet om het geluid aan te zetten. Ga er even voor zitten en geniet van dit schouwspel!42 gedachten over “Tapisserie de Bayeux

 1. @Marianne, dat is mij helemaal ontgaan. Ik heb het toen niet gezien. Misschien zijn er meerdere mensen die het gemist hebben of het anders mischien leuk vinden om het filmpje een tweede keer te zien!

 2. Ja ik had het bij Marianne gezien ,maar de moeite waard om nog eens te bekijken Berthi.

 3. zit even bij te komen van d°het gebruikelijke zwemuurtje en dan zoiets , dat is werkelijk heel leuk gedaan, dankje wel,

 4. ben net terug van het ontbijt en dan gelijk een stukgeschiedenis op je scherm, enig ik heb ervabn genoten en bekijk het zeker nog wel eenkeer

 5. Waanzinnig, zo echt. Leuk zijn die animatie’s of filmpjes toch. Toen wij het echte tapijt bekeken in Bayeux, was ik al erg onder de indruk. Zo gaat het verhaal ook leven voor ons.

 6. Ohhhhhh, wat PRACHTIG dit filmpje. En Marianne, dankzij jouw links erbij: helemaal compleet. Dank je wel! Ik ben nog niet op bezoek geweest bij dit tapijt, maar ga het zeker doen. Toevallig paar weken terug een heel artikel over gelezen in de krant hier en toen kriebelde het al van: o ja, dat lange kleed. Daar wil ik een keertje naar toe…
  Dus B-ness, Marianne: dit moest zo zijn, Dijntje moet een keertje op pad…
  Echt geweldig dit log.

 7. Een hele tijd geleden waren we in de vakantie met de kinderen in Bayeux. Het tapis was verplichte kost. Het leuke was, dat dochter nèt op het gymnasium zat en ijverig het latijn probeerde te ontcijferen en zoon (nog basisschool) het een prachtig stripverhaal vond. Het is een schitterend borduurwerk en je begrijpt niet, dat het door koningin Mathilde en wat andere dames geborduurd is in zo korte tijd. Ik zou hier toch minstens 3 levens voor nodig hebben!!

 8. Sorry, de laatste reactie (14.20u) was van mij, Ineke.
  Weet niet, waarom ik ineens “anoniem” werd.

 9. Tijdens het laden vroeg ik me af bij wie ik het filmpje eerder had gezien want dat ik het had gezein was bijten kijf, gelukkig heb je zelf gereageerd Marianne, dat spaart mij een hoop gepuzzel 😉 Het is inderdaad een prachtig filmpje ( en een prachtig wandtapijt!) ik vind met name de muziek die erbij gekozen is erg mooi bij het verhaal passen.
  Niet erg dus dat het nogmaals langskomt, sommige herhaling is bijzonder aangenaam 🙂
  @Ineke, bij mij verscheen je ook al als anoniempje, heb je iets te verbergen ? 😉

 10. Leuk filmpje. Het deed me denken aan dat geschiedenisprogramma dat gepresenteerd werd door Terry Jones (van Monty Python). Daarbij hadden ze ook steeds van die tussendoorfilmpjes waarbij oude Middeleeuwse afbeeldingen in beweging werden gebracht. Mannetjes die elkaar de kop afhakten enzo, was erg grappig.

 11. Ik dacht al: we hebben een nieuw anoniempje erbij, maar gelukkig is het opgelost.
  Ha fijn, niet iedereen heeft het filmpje al gezien!
  Er zijn zoveel mooie knap gemaakte animatiefilmpjes, vaak een genot om naar te kijken.

 12. Annemarieke: en die film dan van Monty Python waarbij anderen aan het eind van de film zomaar tussen die film door kwamen wandelen en kokosnoten tegen elkaar aan sloegen voor het klikklak geluid van paarden? Ik vond het práchtig toen, dat vervreemdend effect: zo van: al wat van te voren getoond is, is maar film en wij zijn er zelf ook eentje aan het maken en o god, tsja, lopen wij nou door júllie film. Volgens mij lopen jullie door de ónze! enz.
  Knettergek, die lui, hahahaha!
  Ik moet ook lachen om jouw laatste zin: mannetjes die de elkaar de kop afhakten enzo. (En dan na de komma in diezelfde zin): was erg grappig.
  Ha! We hebben barbaren tussen ons. Ik voel me thuis! Hahahahaha.
  B-ness: ik vind het een geweldig filmpje en ik ga hem vanavond als Peet thuis komt laten zien!

 13. @dijn/audrey, moet je beslist doen. Ik kan naar dit filmpje blijven kijken. Hij is zó knap gemaakt!!
  En… gaat dit jaar de vakantiereis naar Het Tapijt??

 14. Tip: vanavond om 19.50 uur op Ned.2: Werken bij Chanel, aflevering 2. Helaas heb ik de eerste aflevering, vorige week maandag, gemist.

 15. Ja David Newton heeft dit knap gemaakt. Hoe en hoelang heeft hij hier aangewerkt ? En dan die muziek en geluiden erbij…..
  Hoe kom je op het idee om een statisch tapijt om te zetten in een filmpje ?
  Alle bewondering!!!!!!!!!!!

 16. Ja David Newton heeft dit knap gemaakt. Hoe en hoelang heeft hij hier aangewerkt ? En dan die muziek en geluiden erbij…..
  Hoe kom je op het idee om een statisch tapijt om te zetten in een filmpje ?
  Alle bewondering!!!!!!!!!!!

 17. @Audrey: Ja ik ben echt dol op dit soort humor. Dat kunnen ze alleen in Engeland maken. Geweldig. Niet dat ik hou van mannen die elkaar de kop afhakken, stond er misschien een beetje lomp, maar het waren echt geestige filmpjes.
  @Berthi: Werken bij Chanel moet je echt bekijken. Vorig jaar was het ook al, toen had ik het gezien, en nu volg ik het weer. Het is zo knap wat die dames op het atelier allemaal kunnen! En zeker als de show nadert en alles af moet…

 18. @Audrey: Ja ik ben echt dol op dit soort humor. Dat kunnen ze alleen in Engeland maken. Geweldig. Niet dat ik hou van mannen die elkaar de kop afhakken, stond er misschien een beetje lomp, maar het waren echt geestige filmpjes.
  @Berthi: Werken bij Chanel moet je echt bekijken. Vorig jaar was het ook al, toen had ik het gezien, en nu volg ik het weer. Het is zo knap wat die dames op het atelier allemaal kunnen! En zeker als de show nadert en alles af moet…

 19. Wat leuk dat fimpje , alleen problemen , het stokt steeds .
  Ga ik later wel weer proberen .
  Ik bedenk dat wij in ons zieken huis enkele geborduurde delen hadden . Ik zal mijn boek er weer eens bij halen of ik het nog terug kan vinden .
  Een van de creatieve therapeuten , zij schilderde ook had het getekend en zo werd het op haar afdeling geborduurd .
  En o later zijn al haar tekeningen zomaar weggedaan . O vreselijk als ik er nu aan denk .
  Had ik ze maar gered , had gekund .
  ja toen was ik bescheiden en wilde er mij niet mee bemoeien .
  Een mannetje op kantoor besliste weg met de boel .
  Ik weet eigenlijk niet of ik er nog foto,s van heb .Ik ga op onderzoek uit , nou ja na de verhuizing !
  Terwijl ik dit zit te tikken stond het filmpje nog open en het ging dus niet goed .
  Hoor ik opeens een lawaai al dat paarde volk kwam in beweging .Ik schrok me naar .
  Ik had het nog niet gezien en volg toch alles hier op de voet .
  Maar een enkele keer sla ik iets over als het niet gelegen komt en je ziet dan gaat het toch m,n neus voorbij .
  Maar erg leuk gemaakt ik ga nog wel een paar keer kijken en nu op naar Chanel .O dan beleef ik ook weer de spanning samen aan iets werken wat in korte tijd af moet .

 20. Wat leuk dat fimpje , alleen problemen , het stokt steeds .
  Ga ik later wel weer proberen .
  Ik bedenk dat wij in ons zieken huis enkele geborduurde delen hadden . Ik zal mijn boek er weer eens bij halen of ik het nog terug kan vinden .
  Een van de creatieve therapeuten , zij schilderde ook had het getekend en zo werd het op haar afdeling geborduurd .
  En o later zijn al haar tekeningen zomaar weggedaan . O vreselijk als ik er nu aan denk .
  Had ik ze maar gered , had gekund .
  ja toen was ik bescheiden en wilde er mij niet mee bemoeien .
  Een mannetje op kantoor besliste weg met de boel .
  Ik weet eigenlijk niet of ik er nog foto,s van heb .Ik ga op onderzoek uit , nou ja na de verhuizing !
  Terwijl ik dit zit te tikken stond het filmpje nog open en het ging dus niet goed .
  Hoor ik opeens een lawaai al dat paarde volk kwam in beweging .Ik schrok me naar .
  Ik had het nog niet gezien en volg toch alles hier op de voet .
  Maar een enkele keer sla ik iets over als het niet gelegen komt en je ziet dan gaat het toch m,n neus voorbij .
  Maar erg leuk gemaakt ik ga nog wel een paar keer kijken en nu op naar Chanel .O dan beleef ik ook weer de spanning samen aan iets werken wat in korte tijd af moet .

 21. Zo Berthi je hebt ook een stevige deurmat aangeschaft hier bij je voordeur .
  Nou je hebt groot gelijk eerst goed voeten vegen !!!!

 22. B-ness: Peet komt zo thuis en dan laat ik hem het filmpje zien. Daan heeft ‘m ook vanmiddag bekeken en het was leuk om te zien: zo’n knul van 23 jaar gebiologeerd naar het schermpje te zien kijken, naar iets geborduurds bedoel ik. Hij vond het heeeel knap gemaakt.
  Over 6 weekjes gaan Peet en ik een 4 daagjes naar the Cotswolds in Engeland en daar verheugen we ons geweldig op. Wie weet Bayeux-en we deze zomer, ja! Waar de wind ons maar naar toe mag waaien. Maar het Tapijt staat hoog op mijn waai-lijstje, hihihi. Hoe ver zou het rijden zijn?
  Kijk, nou is het jammer dat wij geen TV meer hebben. Ik had tijdje terug dat boek in Aken over het leven van Coco in mijn handen en vond het een zeer markante persoonlijkheid, zeer vernieuwend.
  MienB: wij delen dezelfde bewondering!
  Annemarieke: wij delen dezelfde humor! Ik zag ooit een filmpje van een jonge vrouw in zo’n landhuis met een lel van een tuin eromheen. Zij had een verboden minnaar en die kwam dan ook niet door de voordeur, maar via de regenpijp en dan via het dak hup haar raampje naar binnen. Zo ook op een avond. Hij, in pak, mét bolhoed en wandelstok en glimmend gepoetste zwarte schoenen wil op de gebruikelijke manier naar haar toe. Net als hij staat te wiebelen in de regengoot op dat hoge dak, kijkt hij naar beneden en ziet hij de vader van dat meisje die het gazon aan het maaien is, in zo’n geruite spencer en driekwart broek. Hond erbij. De vader stopt met maaien, kijkt met de handen in zijn zij naar die kerel op zijn dak. De minnaar staart naar hem, recht zijn rug en schikt zijn wandelstok netjes over zijn gekromde arm en tilt dan vervolgens heel hoffelijk zijn bolhoed een beetje van zijn hoofd om te groeten.
  Wat een idiote situatie! Ik heb me de tranen in mijn ogen gelachen.

 23. @dijn/audrey, Matthijs en Thijmen vonden het ook zeer knap gemaakt. We waren aan het gissen over de hoeveelheid tijd die in het maken van dit filmpje gestoken moet zijn. Ook al zijn hier computerprogramma’s voor, dan nog zal het de nodige tijd gekost hebben.
  Al over zes weekjes vakantie, dat schiet lekker op!! De weg naar Het Tapijt is nooit ver als je er heel graag naar toe wilt! (^_^) (^_^)
  Wat zeg je me nu… hebben jullie geen tv??? Ik zal maar niet zeggen hoeveel toestellen er hier in huis staan!! 🙂
  Lang geleden heb ik een programma over Coco Chanel gezien. Wat een excentrieke vrouw en lastig om mee samen te werken, volens mij!
  Geweldig verhaal. Ik zie het voor me. De laatste zin… SUPER! Gewoon doen of er niets aan de hand is. (^_^)

 24. B-ness, Peet is helemaal wég van het filmpje en is meteen gaan uitzoeken of het
  op onze route naar Engeland zou kunnen liggen… Hij zei: Dijn, wij zijn voorbij Battle gekomen, dat is een plaatsje vlakbij Hastings (dat hebben we wel bezocht) waar die slag heeft plaatsgevonden. Het heet nu nóg Battle, leuk he. Maar ja, jij sliep natuurlijk weer toen we langs Battle kwamen…
  Natuurlijk is Peet Peet niet als hij niet iets anders tegenkwam. Hij plakte dit geeltje op mijn laptop:
  http://www.adgame-wonderland.de/type/bayeux.php
  Sorry, ik weet niet hoe je het aanklikbaar moet maken in een reactie.
  Hij vindt deze site schitterend: je kunt nl met de figuurtjes op dat wandkleed je eigen wandkleed gaan maken door te hutselen. Je kunt figuurtjes slepen en gewoon ergens neerplakken. En dan de volgende ervoor, ernaast, schuin of weet ik wat. Er zijn hele items bij met Beasts, Houses, Figures enz. Je kunt het ook met een eigen tekst naar vrienden sturen enz. Een heel inspirerende site dus! Peet zei heel enthousiast: Oh Dijn, kan je je eigen borduurtje maken!
  Hm. Tijd zat. (Kreun).

 25. Nee, we hebben geen TV meer sinds we hier wonen. We zijn te druk met andere dingen en als we niet druk zijn dan studeren we, ik kWEB nu tegenwoordig, of we klessebessen. Ik moet zeggen, nog geen dag gemist, nieuws komt via andere kanalen naar ons toe. Alhoewel, ik moet bekennen: als Corrie dan schrijft over Engelse films, en dan jij met Coco Chanel, dan denk ik: hm, toch wel beetje jammer.
  We hadden dus de provider opgezegd, bevestiging van opzegging ook van hen ontvangen, maar die is nooit komen afsluiten. Ik vind dat prima hoor, dan zijn we gewoon legaal illegaal. De kids varen er wel bij, die hebben ieder tv op hun eigen kamer. Alhoewel, die kijken ook zelden. We hebben allemaal gewoon te veel hobby’s.

 26. Audrey: hihi, ik zie het voor me. Ik ben ook wel eens in Hastings geweest trouwens. Onze reisleiding versprak zich, ze wilde iets vertellen over de kustplaats Hastings, maar vergat de s…
  Hier wordt trouwens ook erg weinig tv gekeken. Wij hadden eerst alleen de publieke omroepen, en toen dat een paar maanden geleden allemaal digitaal ging kregen we ook wel zo’n kastje, maar daardoor kijk ik niet echt meer dan eerst. Leuk linkje van Peet.
  @Berthi: leuk was het he, Werken bij Chanel. Je moet ook volgende week echt kijken want dan gaan ze naar dat vrouwtje die de passementen maakt (ik heb het al eens gezien). Zij is een knorrig boerinnetje en eens in de zoveel tijd komt er dan een dure Chanel bolide op het erf om op te halen wat ze gemaakt heeft. Ze hebben geen idee hoe ze het precies doet (en wie dat dan moet doen als zij overlijdt).

 27. Wat een schitterende site!! Dijn, je maakt toch snel je eigen virtuele Bayeux lap!!??
  Zo gedaan!!:-)
  Ik kijk zelf ook niet zoveel tv, maar de kinderen willen graag naar films kijken… en die komen voldoende op het beeldscherm.
  Trouwens, sommige programma’s kan je via
  http://www.uitzendinggemist.nl/ terug zien. Ik heb gisteren gezocht naar het programma Werken bij Chanel… helaas kon ik dit niet vinden.

 28. B-ness: o, o, o, wat een tip weer met dat uitzendinggemist!
  Nee, een virtuele Bayeux vind ik niks aan. Ik wil zoiets dan BORDUREN. Maar het is leuk om te stoeien, uit te printen en dan steekje voor steekje bijv. OOIT.
  Annemarieke: hahahaha, die verspreking.
  Ik herinner me dat Peet en ik een keertje in Engeland waren en terug naar NL gingen. Ik meen met de boot, maar dat weet ik niet zeker. Er was toen net die ramp met de veerboot gebeurd (pfff, jaren 80?), de schuifdeuren gingen niet dicht en de boel liep onder. Enfin, wij staan daar net voor het boarden en wat zien wij op een groot bord hangen:
  Beware of the ramp.
  Ik moest erg lachen. Natuurlijk betekent the ramp in het Engels iets heel anders: drempel of hoogteverschil, maar het kwam op dat moment in het NL even met dat ECHTE Engelse understatement, ontzettend grappig uit.

 29. @Dijn, als je naar Battle bij Hastings gaat, móet je echt even naar de pub bij het landingsstrand. De pub heeft een parkeerterrein, dat met vloed onder water loopt. Sommige gasten weten dat niet en de pub eigenaar heeft een groot bord met foto’s van allemaal auto’s, die tot hun voorruit in het zeewater staan!! Hij serveert ook verrukkelijke publunches trouwens.

 30. Ik kreeg vandaag pas de kans om het filmpje te bekijken, het is schitterend, en de Carmina Burana was ook nog te horen.
  Wij hebben dit stuk althans dit gedeelte verleden jaar met een gemengd koor en een kinderkoor samen met onze harmonie in het theater aan het Vrijthof in Maastricht gespeeld.

 31. Ineke: Dat gaan we DOEN, beloofd. Alweer een tip, hahahaha. Ik zal er een foto van maken, van dat bord, en dat stuur ik dan wel naar B-ness. En smikkelen, want ik ben van het smikkelige.
  Ella: Ohhhhh, en toen kende ik jou nog niet… wat jammer! Ik ga alsnog voor jou applaudiseren: klapklapklapklapklapklap…

 32. Ik was standhouder op de Handwerkbeurs in Kortrijk afgelopen november 2006 en daar was een mevrouw die delen van de tapisserie de Bayeux uitbrengt als borduurwerk met uitleg van de te gebruiken (oude) steken. Vindt u dat leuk om te weten? Hier zijn adresgegevens:
  Bajeux-Broderie
  SUBLES (F)
  (0033)(0)689843236
  borduren

 33. ik vind het best wel stom we doen mee aan een quiz maar we vinden alleen nie de info die we nodig hebben echt dooi!!

 34. ik vind het best wel stom we doen mee aan een quiz maar we vinden alleen nie de info die we nodig hebben echt dooi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *