Appeltaart

Wat was het lang geleden dat ik mijn appeltaart had gemaakt. Ineens had er zo’n trek in en wilde ik de geur van een heerlijk gebakken appeltaart weer eens in huis hebben. Aan de slag!

Voor een springvorm van 24cm (ik gebruik 26cm) middellijn.

Voorverwarmen en bakken op 200-225 graden. Plaats van het ovenrooster is op de onderste richel van de oven. De baktijd is 50-60 minuten, daarna 20 minuten alleen onderwarmte.

Voor het deeg: 300gr bloem – 200gr boter – 175gr basterdsuiker – 1 zakje vanillesuiker – 1 klein ei losgeklopt.

Voor de vulling: 750gr tot 1 kg goudreinetten (ik neem 1 kg) – schil 1/2 citroen geraspt – 1 eetlepel citroensap – 40gr suiker – 1/2 eetlepel kaneel – 25gr krenten, gewassen, gedroogd, uit elkaar gehaald – 25gr rozijnen, gewassen, gedroogd, uit elkaar gehaald – 50gr geschaafde amandelen – 50gr maizena – 2 eetlepels paneermeel of verkruimelde beschuit.

Verwarm de oven tijdig voor. Bestrijk de springvorm met boter. Doe bloem, basterdsuiker, boter en vanillesuiker in een kom. Snijd met twee messen de boter tot kleine stukjes door de bloem. Voeg 3/4 van het ei toe. Kneed de ingrediënten met een koele hand tot een samenhangend deeg dat als een bal van de kom loslaat. Houd 1/4 van het deeg achter. Druk de helft van het overgebleven deeg in gelijkmatige dikte uit op de bodem van de springvorm. Maak van het overige deeg twee even dikke rollen, samen in lengte gelijk aan de omvang van de springvormrand. Leg deze langs de rand van de springvorm. Druk ze aan op de deegbodem en vorm daarna met de vingers een opstaande rand van circa 4cm hoog. Maak van het achter gehouden deeg, op een met bloem bestoven aanrecht circa 14 rolletjes (1/2cm dik) van aflopende lengte, om over de vulling te leggen. Het deeg kan ook tot 3mm dikte worden uitgerold om de springvorm mee te voeren en bandjes van te maken, in plaats van rolletjes. Laat het deeg in de springvorm op een koele plaats staan. Doe het citroensap in een kom. Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in schijfjes, doe deze meteen in de kom en schep het citroensap er door. Meng er suiker, kaneel, krenten, rozijnen, amandelen en maizena door. Bestrooi de deegbodem met paneermeel of beschuitkruim. Vul het deeg in de springvorm met dit appelmengsel. Zorg dat het in het midden wat verhoogd is. Druk de bovenkant van de deegrand met een vork wat plat en leg de klaargemaakte deegrolletjes ruitvormig over de vulling. Druk de uiteinden met een vork op de deegrand vast. Leg hierover weer rolletjes deeg, die aan elkaar worden gedrukt, zodat de hele omtrek van de rand met rolletjes deeg is bedekt. Bestrijk de deegrolletjes met de rest van het ei. Zet de springvorm op de aangegeven plaats in de voorverwarmde oven. Bak de appeltaart in de aangegeven tijd gaar en bruin. Laat de taart in de springvorm op een taartrooster afkoelen tot de rand van het gebak stevig aanvoelt. Maak de rand van de springvorm met een mesje los van de taart, open de rand en verwijder deze. Laat de appeltaart geheel afkoelen. Verwijder de bodem van de vorm. Laat de onderkant van de taart op het taartrooster verder stevig worden. Smakelijk eten!!

Voor de liefhebbers van servies wil ik nog zeggen dat de appeltaart op een bord staat van P. Regout & Co, Maastricht.

34 gedachten over “Appeltaart

 1. OOOOO KREUN MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM, ben in staat het scherm af te likken !!!:-)))))))))))))))))).
  Hij is prachtig geworden. Ik zal de kok hier eens lief aankijken !!

 2. @marian’ne m, en hij is zo lekker!! Als ik met een verjaardag één appeltaart bak en de rest van het gebak koop ik, dan is mijn appeltaart als eerste op. Volgens de kenners mag hij er wezen! (^_^)

 3. Kijk en hij staart te geuren en te walmen op een bordje van …. MAASTRICHT!
  Verdorie B-ness, die ziet er echt super uit. Kan zo in een kook-tijdschrift.
  Mijn mond wordt van binnen ineens nat.
  En mijn buik zeurt.
  Awel, madammeke, uw recept komt ook in mijn agendaatje, na de drizzle van Goof en de lemon square van Corke.
  Ik moet toch es uitvogelen hoe die oven hier werkt.

 4. Eerlijk gezegd ben ik niet zo,n erge appeltaart snoepster .
  Ben er altijd op bedacht dat je zo,n half klokhuis in je mond krijgt .
  Meestal dat de thuisgebakken appeltaarten dat niet zo gauw hebben . Vrouwen of de thuisbakkende mannen zorgen wel dat het klokhuis goed verwijderd wordt .
  Ik denk in grote bakkerijen dat appeltjes schillen vaak gedaan wordt door een aankomend bakkers jochie .
  Ze zijn reuze handig en alles gaat zo snel in die bakkerijen , net als het werken in grote keukens van restaurants .
  Ik kijk graag naar kook en bak programma,s
  maar in die grote keukens daar wordt je toch nerveus van . Iedereen loopt te rennen en hier en daar staat iemand te flamberen en een ander roert weer in een pannetje .
  Wat mij opvalt dat koks ook altijd schudden met hun pannen zodat alles gelijk bruint .
  Wij vrouwtjes zijn meer van even omscheppen , wel voorzichtig natuurlijk met bijvoorbeeld aardappeltjes .
  Maar Berthi ik ruik je taart en lekker met vanille suiker en kaneel , niet voor Dijn geloof ik .
  Kaneel verspreid zo,n heerlijke geur .
  Ik moet er ook wel voorzichtig mee zijn is zwaar op de maag .
  En waarom ik ook niet zo vaak appeltaart maakte het is wat zwaar allemaal .
  Maar ik wil natuurlijk graag een stukje proeven .
  En je hebt er een erg mooi plaatje van gebakken met je digitaaltje .

 5. Dit is ook mij favoriete taart, bak hem gewoon precies zo als jij doet! Heerlijk, heerlijk, soms experimenteer ik met toevoegingen, zoals stukjes abricoos. Maar dit is al heel lang een succes met verjaardagen.

 6. O de geur van appeltaart, en dan proeven !!
  VERRUKKELUK !!!!!!!!!!!

 7. Mmm, lekkere appeltaart. Wat ook erg fijn is, is dat dit weekend de modebiennale in Arnhem begint, met morgen om 14.00 uur de langste catwalk door de binnen stad. De hele maand juni staat de Arnhemse binnenstad in het teken van mode, en wat voor mode…De belangrijkste ontwerpers zijn aanwezig dmv hun creaties. Als textiel en handwerkfanaat een must voor jou, Berthi. Dus op naar Arnhem!
  Groeten, Marijke.

 8. De eerste foto is: :Jammie, ja graag, doe mij maar een groot stuk!” De tweede een klein beetje gemeen. Je zou zo het bord naar je toe willen trekken en dan: Klets! knal je tegen het scherm.
  Taart ziet er zalig uit!

 9. Oooohhh Berthi! Die van jou ziet er echt “mouthwatering” uit en dat zit ik hier dan ook volop te doen achter het toetsenbord.
  Bakken is niet mijn fort, ik zal het maar bekennen: ik ben er te eigenwijs voor. Net als breien, ik moet altijd iets veranderen, en dan lukt het niet zoals de bedoeling was.
  Het bakken is in onze familie gelukkig van mijn moeder overgegaan op onze dochter. Die kan echt verrukkelijke taarten maken! En het gekke is, dat zij ook heel vaak wat toevoegt aan een recept en dan lukt het wèl. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld, maar dat wisten we toch al?! 🙂

 10. Ik krijg ook spontaan zin in een stukkie , met een likje slagroom erop HMMMM smullen maar! Ik zal het in de koelkast zetten en bewaren tot vanavond als ik alleen thuis ben!
  Marlies

 11. @marijke overkamp, leuk dat je de Mode Biënnale noemt, het is een groot evenement. Ik had op tv al het één en ander over gehoord, de kranten gaven hier aandacht aan en de website heb ik uitvoerig bekeken. Ik zit erover te denken om een dagje Arnhem te doen.
  Morgen is natuurlijk een mooi moment en het weer schijnt fantastisch mee te werken.
  http://www.arnhemmodebiennale.com/07/

 12. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!
  Pssst….een verkruimeld speculaasje erdoorheen is ook heel lekker!
  Ik kan, al zeg ik het zelf, heel redelijk appeltaart bakken, maar het is zo veel werk! (Daarom maak ik er 2 per keer….)

 13. @ingrid h.g, beschuit met muisjes zijn ook altijd lekker, maar… jij krijgt ze wellicht al zó vaak?? (^_^)
  Werk ze vandaag!!
  @gerrie, als je een stukje van mijn appeltaart neemt, dan kan je daarna gerust een maaltijd overslaan!! (^_^)
  @dijn/audrey, jij krijgt het steeds drukker… je prachtige liefdeslap afmaken, vertalen, BLOGGEN, koken, poetsen 🙂 en nu komt er ook nog eens het bakken bij!! (^_^)
  Mooi eenvoudig bordje van Maastricht, hé?? Ik heb ‘slechts’ twee van deze grote borden, ooit van mijn schoonmoeder gekregen!
  @betty en ineke, ik hou me altijd aan het recept. Gehijt dat het niet goed gaat zodra ik creatief aan de slag ga! (^_^)
  Geniet allemaal van deze zonnige dag met een heerlijk stuk appeltaart bij de koffie/thee!

 14. @Annemarieke, het is inderdaad veel werk daarom wil ik af en toe net als jij, bij hoge uitzondering, ook twee stuks maken.
  De appeltaart maak ik meestal alleen in de wintermaanden omdat ik vind dat er goudreinetten in moeten en geen andere appelsoort. Toevallig kwam ik de goudreinetten tegen.

 15. Berthi wat zalig!!! Ik vind het toch wel heel erg leuk dat onze web-logs verrijkt worden met nog meer leuke dingen, weet je, ik ontdek dat we erg veelzijdige vrouwen zijn. Jij die altijd beweert niet graag te koken, wat ikvan je aanneem, bakt ineens een plaatje van een appeltaart waarvan de geur provincies verderop te ruiken is. Jee wat zijn wij leuk met z’n allen 🙂 Het recept is natuurlijk meteen gekopiëerd en opgeslagen tussen die van Dijn, Juul, Ingrid en Betty en het speculaasje van Annemarieke zet ik er ook bij.

 16. Hmm, ik heb gisteren appels gehaald (geen goudreinetten, maar ach) en nog veel te veel bloem in huis. De andere ingrediënten heb ik ook, en ik krijg NU trek in taart, dus ik ga zo ook bakken!

 17. Het water loopt me in de mond en ik heb geen tijd meer om er eentje te bakken! Volgens mij ruik ik hem!!!!

 18. Iedereen hier heeft opeens bakplannen .
  Je hebt een leuk begin gemaakt , Berthi
  Ik zie ze allemaal al voor het aanrecht gebogen staan er wordt druk appeltjes geschild . En natuurlijk goudreinetten ook zo lekker voor de appelmoes , daar poot ik altijd onder het zachtjes koken enkele kaneelstokjes in verdeeld . Zomaar recht op zetten .
  Ik lees over recepten doorgeven van moeder op dochter . Dat doet mij weer denken aan mijn moeder die had een zg. wonderpan .
  Dat was een tijdje enorm populair .
  Je gebruikte die pan gewoon op het gas en echt er werden heerlijke cakes in gebakken .
  Ik zit te piekeren hoe dat precies was .
  Ik geloof een ronde dubbele pan .
  Misschien dat iemand dit nog weet .
  Nu zie ik alle bezoekers hier lekker smullen .
  Berthi heeft ook overal voor gezorgd . Waar heb je toch die leuke servetjes vandaan ?
  En heb je wel genoeg of moet er nog een tweede gebakken worden .
  Nog meer lekkere ideeen . . .?
  Ik neem eerst een lekker stukje niet te groot en ik zeg tot later .
  O bijna vergeten ik was even in alle vroegte bij Lous , er is wat meer bedrijvigheid bij haar , gelukkig maar .
  En dat deed me weer denken om even een groet naar Paulie te zenden . Berthi dat mag wel even he via jouw brievenbus .
  PAULIE IK ZWAAI BIJ HET STOEPJE VAN DE VOORDEUR BIJ BERTHI !
  Groetjes Gerrie

 19. @Corrie, ik kook niet graag, maar lekkere dingen bakken is een heel ander verhaal! (^_^)(^_^)
  @José, dat wordt smullen!!!
  @Gerrie, een wonderpan… die kan ik wel gebruiken voor het koken! 🙂
  @Marianne P, neem de geur mee op vakantie en wie weet wat voor een verrukkelijk recept jij meebrengt van je vakantie-adres.
  @yvonnep, neem een stukje van deze gezonde appeltaart!

 20. Mmmmmm Berthi, dat ziet er lekker uit! Ik ruik hem ook nu!!!Na mijn vakantie ga ik er ook weer eens een bakken. Maandag vertrekken we naar zuid Duitsland. Deutsche kuchen essen!!! Tot over 2 weken allemaal.
  Ik zal iedereen best een beetje missen!

 21. Marijna: Geniet van mooie dagen bij de Duitse buurtjes!
  B-ness: Goed bewaren hoor die bordjes! Daar worden nu hele koninkrijken voor gegeven, heb ik me laten vertellen.

 22. @ Berthi, ja natuurlijk laat ik weten hoe het geweest is! Zal alert zijn op handwerk en klederdrachten!

 23. dankje wel voor je heerlijke respect ,ik ga deze bakken morgen.Fijne kerstdagen en een gezond,gelukkig 2011
  Maria D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *