Moderne tijden op de historische Afsluitdijk


Inwoonsters van de Wieringermeer, uitgedost in West-Friese klederdracht uitgedost in de Wieringer dracht, trachten met digitale camera’s een glimp van prins Willem-Alexander op te vangen. Gisteren woonde de prins de viering van 75 jaar Afsluitdijk bij. Speciaal voor de prins zongen kinderen van basisschool De Haven uit Den Oever de Zuiderzeeballade. De moderne versie van het oude lied en de bijbehorende danspasjes boeiden de troonopvolger van begin tot einde. Hij zegde de scholieren dan ook toe de bijbehorende cd thuis te draaien voor zijn eigen kinderen.

Bron: Spits
Foto: ANP

Vanaf morgen tot en met maandag zijn er allerlei activiteiten in het Zuiderzeemuseum in het kader van het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk.

23 gedachten over “Moderne tijden op de historische Afsluitdijk

 1. leuk die oude klederdrachten en de moderne cameras, Ik ben beneiuwd naarde uitzendingen met pinkster, Zag een stukje over het maken van de zinkstukken en de basaltblokkenplaatsen op de dijk , wij kunnen ons bijna niet meer voorstellen dat dat met de hand moest gedaan worden en eigenlijk nog maar zo kort geleden, Fiijne pinksterdagen

 2. Net als Basje hierboven heb ik me verbaasd over het vele werk dat met de hand gedaan moest worden. Voor die tijd was het toch maar een goed staaltje werk van de Nederlanden!!! Ik ben er best wel trots op dat dit in ons eiogenlandje gebeurd. en ….al zolang geleden!!!

 3. @Annemarieke, was het misschien de Spits, de gratis krant? Uit die krant komt deze foto, maar hij kan natuurlijk ook in dagblad Trouw hebben gestaan!
  Ik vind de combinatie van de West-Friese dracht met die enorme digitale camera machtig mooi!!

 4. Ja leuk het contrast, wat een lens zeg !!
  Had als kind een speldje met de afsluitdijk erop, altijd heel fascinerend. Ben er nooit op/over geweest !!
  In mijn geboorte dorp Huizen is er veel veranderd door de Afsluitdijk. Hoorde pas dat er zelfs af en toe orka’s en kleine walvissen zwommen in de (toen) Zuiderzee !!

 5. @marian’ne m, als je de kans krijgt, moet je beslist eens naar/over de Afsluitdijk gaan!
  Jaren geleden maakten wij met de kinderen, in de meivakantie, een klein rondje Noord-Nederland. Via de kop van Noord-Holland, de Afsluitdijk en Friesland weer terug naar het zuiden van het land!

 6. IK ben écht niet reislustig !! :-))).
  Vanmiddag zó wagenziek geworden in de bus dat ik ook voorlopig alleen maar fiets :-)))). Dan is een rondje Afsluitdijk net iets te groot !!!!

 7. @marian’ne m, dat is balen voor je!!
  Een alternatief is om naar de tv te kijken. Ik neem aan dat er wel één of meerdere programma’s aan de Afsluitdijk gewijd worden op korte termijn.

 8. Ik adviseer allen de afsluitdijk NIET in een fiat 500 met 8 man te doen! HAHAHAHAHA!
  Geweldig, die oorijzers! Prachtige foto.
  Zijn dat gitten kettingen?

 9. Marian’ne: voel je je al wat beter? Anders gewoon lekker spugen, dan is’t over. Of hap frisse lucht. Of warme douche.

 10. Eergisteren zag ik op tv Prins Willem Alexander. Ik was aan de pc, dus volgde het niet echt. Ik lette pas op toen ik “Afsluitdijk” hoorde. Prins W.A. was in een gesprekje met Edwin Rutten (Ome Willem) die donderdag dagvoorzitter was van het Jubileumfeest van Rijkswaterstaat: 75-jarig bestaan Afsluitdijk. De prins had verteld dat hij als kind, ik geloof van 8 jaar, voor het eerst de Afsluitdijk zag. Op de vraag van Edwin of hij nog wist wat hij toen dacht, antwoordde de prins heel adrem: “Laat ik later maar watermanagement gaan doen!”

 11. Wat leuk, zo’n ‘ouderwets’ geklede vrouw met zo’n supermodern apparaat! Voorbeeld voor velen die niet met zoiets overweg kunnen!

 12. Ik heb mijn jeugd in Den Oever doorgebracht, een heerlijk ‘eiland’ waar mijn roots liggen.
  me nooit gerealiseerd en geweten dat ook daar klederdracht gedragen werd :-((

 13. Als rasechte Wieringse moet ik toch het een en ander rechtzetten: deze dames komen toch echt van Wieringen, een voormalig eiland dat door de Afsluitdijk geen eiland meer is. De Wieringermeer ligt ten zuiden hiervan en is een polder. Toen de Afsluitdijk in 1982 50 jaar bestond is er een groep opgericht om de geheel verdwenen klederdracht te onderzoeken en terug te halen. Tegenwoordig is het een hele grote groep die ook zingen en dansen.
  De Wieringer klederdracht verschilt ook wezenlijk van de West-friese klederdracht. De Wieringer dracht is veel soberder, er worden alleen donkere stoffen voor gebruikt, terwijl in West-Friesland ook bloemenstoffen mogen.Ook de oorijzers zijn soberder.
  Tot zover juf Simone.

 14. Overigens zullen de beelden van de sluiting van de Afsluitdijk weer getoond worden de komende dagen. De eerste vrouw die de dijk op blote voeten met opgetrokken rok overliep was mijn oud-tante Griet.
  Over haar werd met schande gesproken, maar zij was een sterke vrouw die zich daar niets van aantrok en zodoende na al die jaren nog steeds op televisie is: dat heb ik toch maar mooi gedaan, zei ze dan. Ze is bijna honderd geworden………..Groet, Simone.

 15. @simone, fijn dat je een reactie plaatst.
  In deze log staan foto’s van dames die de kleurrijke West-Friese dracht dragen.
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2007/01/winterdag_2007.html
  Deze dracht is inderdaad heel sober, kleur is er weinig te bekennen! Dit berichtje is overgenomen uit de Spits. Ik zal die zin tussen haakjes zetten.
  Wat zal jij trots zijn op je oud-tante Griet. Ik zal de tv de komende dagen in de gaten houden en wie weet zie ik haar voorbij komen. In ieder geval, als ik nu de Afsluitdijk zie, denk ik aan je oud-tante.

 16. @Jeroen,
  Mijn digi camera is veel kleiner dan die op de foto, en ik ben er (nog) steeds “bang” voor… (misschien bijt hij wel?)
  LOL
  Tja, een camera met ingebouwde luidspreker en microfoon…, dat geloof je toch niet! …ik vind ’t nog steeds niet gewoon, LOL
  Ik ben nog van de vorige eeuw hoor!
  *proest*
  :o)
  @Simone,
  leuk verhaal!
  Maar waarom ging ze er over?
  Wachte er een geliefde aan de andere oever, ik zie gelijk een romance…
  Heerlijk die klei tussen je tenen, en het worden van die “kleef-klompen”…
  Zwaar werk, zo’n oversteek!
  :o)

 17. Nee, ze had geen geliefde, ze is haar hele leven alleen gebleven. Mijn grootvader was een van de aannemers die bij de bouw betrokken was en zij heeft heel lang daar op kantoor gewerkt.
  Ze stond op het juiste moment op de juiste plaats, denk ik.
  Groet, Simone.

 18. @Juul, rennen om zo snel mogelijk in de 21e eeuw te belanden!!! Je moet er toch niet aan denken dat je steeds verder verwijderd raakt van deze moderne wereld!!!??(^_^)

 19. leuk, simone wat extra informatie te krijgen, ik heb op Wieringen gewoond vanaf mijn 5e tot mijn 13e jaar, ik heb al die jaren op de kindercantorij van Kees gezeten en bewaar warme herinneringen aan Oosterland en Den Oever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *