De vrouw in de broek

Marian Conrads schrijft in Textiel Plus, nummer 199, een aardige column. Zij begint haar verhaal met een portret van koningin Beatrix, het Japanse kroonprinselijk paar en hun dochter, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima met hun dochters, allemaal gekleed in een broek behalve de kleine meisjes. Zo’n foto zou vijftig jaar geleden onmogelijk zijn geweest. Er is veel veranderd. Hoe was dat in het verleden?

Marian Conrads:”In de westerse wereld wordt meestal gekeken naar omstreeks 1350, wanneer na de pestepidemie de mannen werden afgebeeld in lange maillots (hozen) gecombineerd met zeer korte wambuizen en de vrouwen in lange rokken. Er is ooit door kostuumhistorici wel beweerd, dat de vrouwen hun zeggenschap in de maatschappij gaan verliezen als we een duidelijk verschil in kleding zien tussen de man en de vrouw. Vanaf de 15e eeuw verschijnen dan ook karikaturen van vrouwen die de hozen ofwel broek aan willen trekken als symbool van mannelijke macht (zie foto). Toch zou het lang duren voordat deze dracht voor vrouwen algemeen geaccepteerd werd. De gebroekte Amerikaanse feministen werden in de 19e eeuw nog nagejouwd. Tijdens het fietsen werd een fietsbroek voor vrouwen getolereerd, echter niet door iedereen. De studerende en werkende vrouwen in de 20e eeuw zullen tijdens het sporten en in de vakanties broeken dragen.”

Wat zag Marian Conrads in Costa Rica in het museum van San José tot haar verbazing? Vele afbeeldingen van vrouwen en mannen in broek uit de pre-Columbiaanse periode van 500 v.C. – 1500 n.C. Veel vrouwen waren in die tijd niet alleen moeders, maar ook krijgers, handelaars, politieke of ceremoniële, religieuze leiders. Na de Spaanse overheersing in de 16e eeuw veranderde dat. Als je nu rondkijkt in Zuid- en Midden-Amerika is de invloed van de westerse samenleving op de kledingwijze van vrouwen overal zichtbaar. Maar… heeft degene die de broek aanheeft het ook voor het zeggen?

69 gedachten over “De vrouw in de broek

 1. Er veranderd veel tegenwoordig . Sommige dingen wel erg jammer . Denk aan de klederdrachten die verdwijnen .
  Al de spijkerbroeken , ik vind er niks aan .
  Lijkt net of je op het land moet gaan werken , hooien misschien ?
  Maar ja gemakkelijk is het wel natuurlijk .
  Gelukkig dat de mensen niet meer de hele dag in jogging pak rond lopen . Dat was me toch ook geen gezicht .
  De broek heeft natuurlijk ook een hele geschiedenis .Een grote verscheidenheid aan modellen van kuitbroek tot aan het minimale hotpantje toe .
  Ik voorzie dat dit onderwerp weer tot een heftige discussie zal leiden .

 2. Gisteren vond ik een site over batik , dit was naar aanleiding van de Pasar Malam die momenteel weer gehouden wordt op het Malieveld in den Haag t/m 28 Mei .
  Batik ontwerper SUROSO die werkt met milieuvriendelijke verfstoffen .
  Op de Site lees je dat in Indonesie , vooral in de steden het batik verdrongen wordt door de spijkerbroeken en Tshirts .
  http://www.pasarmalambesar.nl/fest-Suroso.html
  Wie er meer wil weten over de Pasar Malam kan op deze site daarvoor verder doorklikken .

 3. Nu ik over batik ben begonnen kan ik het niet laten nog eens de site aan te halen van Marina uit zeist ( Quiltwinkel )met haar reportage over de batiks van Prinses Mirah van Bali .
  http://www.quiltcorner.nl/princessmirah.php?PHPSESSID=f0c958bf43e86078be108e7d29b4eb4b
  In deze reportage zie ik duidelijk dat Bali zich aanpast aan de wensen van de Quilters over heel de wereld .
  Ook in Bali moet er verdiend worden .
  Maar wel erg jammer dat de prachtige motieven die de oude batiks hadden zo langzaam aan veranderen .

 4. JEANS! YES! Ik draag vrijwel niet anders!
  Joggingpak… BRRRRRR!!!
  :o)
  …sorry Gerrie, en… bedankt voor je linkjes!
  :o)
  Huppelt verder in haar spijkerbroek het hooiland in. (of zoiets)
  Hooiland is vlakbij hoor…
  ;o)

 5. Berthi, wat is het toch iedere keer fijn om weer nieuwe dingen te lezen en te leren op jouw web-log. Onmisbaar ben je inmiddels, zeker nu we jou niet meer kunnen lezen in HzG, waar ik beslist een abonnement op neem als het toch nog door zou kunnen gaan.
  Dan is er ook nog eens die prachtige reportage van Gerrie. Ik ga een kop koffie halen en lekker uitgebreid alles lezen.

 6. het lijkt allemaal zo doodgewoon, het dragen van een lange broek voor vrouwen, dat er zo’n geschiedenis aan vooraf gegaan is wist ik wel, maar door jouw artikel drijft het weer even boven. Hier in het dorp zijn een aantal vrouwen bezig met de vrouw weer in de jurk te krijgen, wel alternatief en in wicca stijl, maar toch, ik zou ook wel wat vaker een jurk willen dragen, maar ik vind het niet altijd even praktisch, wel mooi!

 7. Ja ik denk ook dat per werelddeel dat anders is. De chineze dametjes dragen toch ook veel broekpakken, ook vroeger . Maar meestal toch wel met iets langs erover heen !?/
  Broeken zijn natuurlijk heerlijk praktisch !!
  Kan mij nog wel herinneren de eerste broek (joggingstof achtig) onder een rokje. Toen kreeg je de dames broeken met bandjes onder de voeten. OOk meer een sport stofje. Mijn eerste echte broek heb ik zelf gemaakt met behulp van mijn mijn moeder (1958/60), dat was een hele revolutie in mijn kleine dorp.
  Spijkerbroeken vind ik vaak veel te stug, mits ze van heel dun stof zijn, zomers draag ik wel rokken.

 8. Een leuk onderwerp, eeuwenlang werd de broekdragende vrouw niet geaccepteerd. Op spotprenten en in kluchten, zoals deze http://www.let.leidenuniv.nl/Dutch/Ceneton/ElzevierBroekdragende1666.html werden ze belachelijk gemaakt. Het zou een beetje makkelijk zijn om dat af te doen als ‘kortzichtigheid’ van mannen: lang leefde het idee, dat alles en iedereen een heel eigen plaats had in de samenleving, het zogenaamde ‘harmoniemodel’. Wanneer vrouwen mannenkleding zouden dragen, zou het maatschappelijk evenwicht verstoord kunnen worden, want wat zou er dan met de mannen gebeuren? Zouden zij dan ook ‘vrouwelijker’ worden en wat zouden de consequenties zijn voor de verhoudingen in de maatschappij? Dergelijke kwesties speelden met name in de zeventiende en achttiende eeuw. Het ging verder dan kleding: ook in bijvoorbeeld de wetenschap was het voor vrouwen haast onmogelijk om een rol van betekenis te spelen omdat dit een ‘mannelijk’ terrein was. Er is een hoop veranderd….

 9. Was het ook niet dat het ongezond zou zijn voor vrouwen om een broek te dragen?
  Ik draag wel graag broeken, gewoon lekker makkelijk. Zomers draag ik wel graag en vaak een rok. In de winter ook wel met een panty of maillot, maar zo in het frisse voorjaar vind ik blote benen veels te koud.
  Vind de spijkerbroek toch echt wel de uitvinding van de eeuw, draag er graag een.

 10. Was het ook niet dat het ongezond zou zijn voor vrouwen om een broek te dragen?
  Ik draag wel graag broeken, gewoon lekker makkelijk. Zomers draag ik wel graag en vaak een rok. In de winter ook wel met een panty of maillot, maar zo in het frisse voorjaar vind ik blote benen veels te koud.
  Vind de spijkerbroek toch echt wel de uitvinding van de eeuw, draag er graag een.

 11. Was het ook niet dat het ongezond zou zijn voor vrouwen om een broek te dragen?
  Ik draag wel graag broeken, gewoon lekker makkelijk. Zomers draag ik wel graag en vaak een rok. In de winter ook wel met een panty of maillot, maar zo in het frisse voorjaar vind ik blote benen veels te koud.
  Vind de spijkerbroek toch echt wel de uitvinding van de eeuw, draag er graag een.

 12. Gerrie: Ohhhhh, heimwee ikke.
  Heerlijk: jeans (stretch). En leggings. Ik ben van het uitrekbare. Makkelijk in bewegen en het pást tenminste, ook na een heeeeeeeeeerlijke maaltijd!
  En het past onder alles. Colbertje erover en je schouders recht en het staat toch casual chique. Met naaldhakken zelfs sexy. Met lekkere laarzen stoer. Met blote voeten zomers. Mwah. Kan best. Een mooie Marlboro-man in jeans: YES!

 13. Voor wie er oude spijkerbroeken heeft en wat moet je daar nou mee , hier een mogelijkheid .
  Maak er een denim rag quilt van .
  Van het bovendeel van een spijkerbroek kun je nog een tas maken , helemaal hot momenteel .
  http://www.patchwork-and-quilting.com/rag-quilt.html
  Denim Diamonds !
  http://www.files.quiltknit.com/mages/patterns/pt1429big.jpg
  Hugs n Kisses xoxoxo,s !
  http://www.files.quiltknit.com/mages/patterns/pt1691jpg
  We gooien immers niet onnodig spullen weg !

 14. O , sorry lui de laatste twee werken niet goed . Ga later wel weer op zoek .

 15. Zou Juul nog steeds in het hooiland zijn in haar spijkertje ?
  Moeten we wel even met wat stevige sneeien roggebrood en een kannetje drinken naar haar toe !

 16. Draag wel veel broeken ,maar of ik het voor het zeggen heb ?????????

 17. En dan zingen: JUUL KOM NAAR HUUS WANT DE KOEI’N STAAN OP SPRINGEN, DE VARKEN MOTT’N VRETEN EN DE HOOI MOT VAAN T LAAND. JUUL KOM NAAR HUUS WANT WAT ZIJN DAT VOOR RARE DINGEN, DAT KAN TOCH ZO NIET DOORGAAN, JUUL WAT IS ER AAN DE HAND?

 18. Mien B: bij ONS heb je het voor het zeggen, lieverd. Gooi het er maar uit. Ledigt uw bezwaard gemoed.

 19. Mijn moeder was de eerste hier in het dorp die een broek droeg en ze werd vreselijk nagestaard vertelde ze me altijd. Maar zij deed het puur uit praktisch oogpunt omdat ze zo vaak last had van blaasontstekingen.
  Zij had overigens wel thuis ‘de broek aan’. Maar volgens mij heeft mijn vader zich daar nooit iets van aangetrokken, deed alsof, maar ondertussen deed ie toch waar hij zin in had.
  Je had hier twee lagere scholen, eigenlijk drie. Een katholieke school voor jongens en eentje voor meisjes en nog een Nutsschool waar iedereen op mocht. Op de laatste zat ik en wij mochten al gewoon lange broeken dragen terwijl mijn vriendin die op de katholieke school zat dat niet mocht. Ze moest ook lange mouwen dragen anders kreeg ze ‘extra’ stukken om haar ellebogen te bedekken.

 20. Aanvulling: in die tijd hadden ze nylons met sjarretels en in de winter was dat behoorlijk koud. Geen wonder dat veel vrouwen toen last hadden van hun blaas. Ik heb zelf ook zo nog een lange tijd naar de middelbare school gereden. Wat een kou! Een panty was toen 2,50 en als je maar 2,50 per maand aan zakgeld krijgt, zijn pantys behoorlijk duur. Voor 1,25 kon ik mijn solex voltanken met benzine voor een maand 😉

 21. Prachtig al die broekverhalen. Ik lees ze nu pas. Zoals jullie weten ben ik op zaterdagmiddag bij de jeugdschaak; nog tot en met 23 juni en dan zet ik er na 4 jaar een punt achter. Het is tijd voor een nieuweling!
  Gerrie, ik zou best graag “De ‘coole’ batik van Suroso” willen zien. Heel goed om het verhaal van prinses Mirah van Bali nog eens te lezen.
  Oude jeans zijn heel bruikbaar voor allerlei doeleinden. Knip de pijpen er vanaf en je hebt een aardige broek voor de tropendagen! Tassen van jeans zie ik regelmatig voorbij komen, maar quilts had ik nog niet ontdekt. Dank je voor de link, Gerrie.
  Juul, ben je al klaar in het hooiland? Je bent in ieder geval niet omgekomen van de honger. De dames hebben voor een stevige voedzame maaltijd gezorgd!
  Iedereen mag hier zeggen wat zij wil!
  @Marianne, wat een geldbedragen. Bijna niet meer voor te stellen. Het lijkt allemaal zo lang geleden, terwijl het in feite amper een halve eeuw geleden is.
  @annemarieke, wat een klucht zeg!!
  Het is maar goed dat er veel veranderd is.
  Ik draag eigenlijk alleen maar broeken. Ik meen dat ik te klein ben voor een mooie rok of jurk. En ik vind een broek ook wel lekker praktisch!

 22. Leuk, dat jij denkt, dat je te klein bent voor een rok of jurk. Mijn moeder was 1.58m en droeg alléén rokken of jurken. Vervelend was, dat ze mij (1.69m) altijd zei, dat broeken me niet stonden. Pas 8 jaar geleden, na haar dood, ben ik aan de broeken-inhaalslag begonnen. Iedereen verbaasd. Niks religieuze redenen, gewoon omdat mijn moeder altijd vervelend deed, als ik al een broek aanhad.
  Bij schaatsen had ik wel een broek aan, maar buiten dat, eigenlijk nooit.
  Op de lagere (r.k.) school mochten we alléén een lange broek dragen, als er een rok overheen gedragen werd!! Dat was in 1955-1961. Ook op kostschool (MMS Nijmegen) was het rokken of jurken, zelden een broek (1961-1966).
  En nog “onlangs” in 1994 kreeg mijn dochter commentaar, toen ze met een paardrijbroek langs een huis van gereformeerden reed, op weg naar de manege. Gistermorgen hoorde ik op Radio 1 een uitzending van de EO en de denkbeelden over broeken-rokken, tv of niet etc. Ik wist niet wat ik hoorde, anno 2007!! Dat mensen een tv-toestel in hun kast verborgen hielden en alleen voetbal keken!!
  Ja, ja, omwille van “het geloof”.

 23. Op de Mulo (1957-1961) mochten wij wel een lange broek dragen, maar er moest een rok overheen. Meisjes die van verder weg met de fiets kwamen, hoefden die rok niet zolang ze fietsten, maar zodra de fiets in het rek stond, moesten zij meteen naar de wc om een rok over de broek aan te trekken. Zie je het voor je, een broek van een soort tricot, elastiek in de pijpen en daarover een rok tot over de knieen. Elegant!

 24. Berthi: even zomaar een vraagje. Ben jij een mens die de voorkeur geeft aan zilverkleur of goudkleur? Tralalalalala, ik zeg niks.

 25. @MaRia, de elegantie ten top!! (^_^)
  Donderdagavond was ik naar de voorstelling van het Internationaal Danstheater. Naast mij zat een meisje van pakweg 10 jaar en zij droeg een spijkerbroek en daaroverheen een klein rokje. Dat stond haar ontzettend leuk!
  Zo zie je maar… alles gaat met golfbewegingen. Alleen mag je nu zelf een keuze maken wat je wilt dragen en dat is altijd leuker dan wanneer bepaalde kleding verplicht wordt.

 26. @ineke, jouw moeder denkt het tegenovergestelde van mij!!
  Ik vind wel dat jij erg lang een broek met een rok hebt moeten dragen.
  En om anno 2007 het verhaal te lezen over een verborgen televisietoestel…..?? Dat is toch niet voor te stellen???
  Dat moet ik mijn kinderen eens vertellen!

 27. Berthi, weer wat bijgeleerd via je log van vandaag. Ik herken veel verhalen over langebroeken. Als meisje kreeg ik in de herfst mijn lange broek aan. Die was van wolle stof. Dat prikte als een gek en dan ging er een pyama broek onder!!! Ik mocht hem pas uit als het weer lente werd. In de jaren zestig zat ik op de Huishoudschool en daar mocht je geen langebroek aan. Was ook geen gezicht hoor want je was verplicht een schort te dragen! Zo’n witte met een voorstukje en aan de achterkant een strik. En de panty’s waren er nog niet. Dat kwam pas later. De herinnering aan de jarretelgordeltjes staan me nog grif in het geheugen gegrift. Wat een ellende was dat. Net wat jij ook schreef, nu dragen ze korte rokjes over hun jeans!! Maar mooi vind ik het niet. Ben ik toch een beetje antiek??

 28. @Marijna, de vrouw heeft het toch niet gemakkelijk gehad!
  Jij antiek??? Natuurlijk niet! Het is gewoon een kwestie van smaak. En ik vind het sommige jonge meisjes er leuk staan, maar velen ook niet!

 29. Toevallig heb ik die radio-uitzending ook gehoord. DH en ik waren op weg naar Vaassen.
  Het was een uitzending over het streng-reformatorische geloof. Ik was zeer geïnteresseerd, omdat ik dat hier (rondom Zwolle) heel veel tegen kom. Ik kom regelmatig in huishoudens (kraamverzorgende)waarbij ik het gevoel heb in de jaren ’50 beland te zijn. Ik vind het prima, laat iedereen leven zoals hem goeddunkt, ik had er alleen nog nooit van gehoord. Ik kom zelf uit het katholieke Brabant en dat is dan weer heel anders.
  Grappig is weer dat ik zelf altijd graag wijde, lange, rokken draag, en m’n warme krulhaar opsteek,….dus,….denken mensen hier, dat ik christelijk ben,…

 30. Ik heb ook op de (r.k.) MMS Valkenswaard gezeten en daar mochten we gelukkig wel gewoon lange broeken aan. Dat was vanaf 1964.
  Verder draag ik ook meestal broeken, en het liefst (stretch) spijkerbroeken als dat kan, omdat het gewoon praktisch is met fietsen.
  Toen ik nog superslank was maar ook ik nu ik wat voller slank ben nu vind ik het vervelend om rokken te dragen omdat mijn bovenbenen dan tegen elkaar aan komen en dan altijd panty’s aan moet.

 31. Hé, Marianne, ik ben opgegroeid in Heeze, en we gingen altijd zwemmen in Valkenswaard. Ik geloof dat dat toen het Eurostrand heette,…
  Ik zat op een katholieke lagere school, en daar mochten we dragen wat we wilden.

 32. Best wel veel Brabandertjes onder elkaar! Ikke óók! Mijn hart jubelt ook altijd als ik de Limburgse grens over ben en Oisterwijk weer in zicht komt. Prachtig, de meierij.
  Maar eerlijk is eerlijk: Maastricht is ook heerlijk.
  Ik heb vroeger jaaaaaaaaaaaren lang aan blaasontsteking moeten lijden. Draag daarom altijd maillot onder een legging of broek. Alleen als de mussen van het dak vallen wil ik zoals anderen: blote beentjes.
  En dan ’s avonds de electrische onderdeken aan in bed.
  Mijn schoonzusje woont in Calgary, Canada. Daar kan het wel eens -40 graden vriezen. Het tuinseizoen begint pas in mei en eindigtin oktober. Dan gaat alles dood. Ze kleedt zich in laagjes. ’s Ochtends een boel, en dan pelt ze zich als een ui, naarmate de dag vordert, en dan ’s avonds gaat de boel met laagjes weer aan. In huis moeten ze een ontvochtiger hebben. In de auto is standaard een overlevingspakket: dikke mutsen, wanten, oorwarmers, water etc. Zelfs als je maar 10 minuutjes moet rijden naar de winkel, zegt ze. Want als je maar 1 minuutje buiten bent bij -35 graden, dan bevriest je neus bijvoorbeeld. Op parkeerplaatsen schijn je je auto in te kunnen pluggen, dan wordt de motor verwarmd.
  Pffff. Wat een lol.

 33. Klopt dat heette het Eurostrand. Daar heb ik ook nog enkele jaren een zwemabonnement gehad 🙂 Je had daar ook nog een zwembad op de Leenderweg richting Leende.

 34. Hier nog een Brabantse! Maar dat was inmiddels al bekend! Als enige van de familie ben ik geëmigreerd naar het Limburgse land!
  Maastricht is voor de sjieke mensen!? (^_^) (^_^) (^_^) Klopt toch, Audrey???
  Canada zal een prachtig land zijn, maar ietsje te koud voor mij ondanks dat ik beter tegen de kou dan de hitte kan! En jij houdt juist erg van de warmte!!
  Eurostrand…. als kind kwam ik niet verder dan de Sonse Bergen!! (^_^)

 35. @Marianne, in de vijfde klas van de lagere school gingen wij één keer per week met de bus naar het Sportfondsenbad in Eindhoven voor de zwemles! Ik vond er niets aan! Ik had een heel jaar nodig om mijn A-diploma te halen!

 36. Het Sportfondsenbad in Eindhoven is nu Centrum voor de Kunsten geworden en ze hebben in de ruimte waar het bad zat de tegels erin gelaten en zie je nog goed dat het een bad is geweest.
  Op de nutschool hadden ze in de 6e klas zwemles en ging ik naar een andere lagere school en daar was het net in de 5e. Ik heb dus nooit zwemles op school gehad.
  Ik ging op mijn 15e naar de zwemclub Njord uit Veldhoven en die oefenden ’s winters in het sportfondsenbad. Nu lijkt het erop wat een zwemrat, maar ik had geen diploma en kon niet goed zwemmen! Ik heb mijn zwemdiploma pas op mijn 42e gehaald toen mijn dochter ook zwemles had. Toen ben ik bij Eikenburg Eindhoven ’s avonds ook lessen gaan halen en op een dag verschil hebben we samen diploma A gehaald 🙂 Puur uit noodzaak.

 37. @Marianne, leuk om te weten wat het Sportfondsenbad nu is!
  Knap van je om alsnog samen met je dochter het zwemdiploma te halen!

 38. Berthi: hier in de regio RONDOM Maastricht zeggen ze: Je hebt Hóllenders, Limburgers en Mestreechteneere…. (Hóllenders zijn ‘die van boven de rivieren’, Limburgers zijn de rest van de Limbo’s in Limbabwe en Mestreechteneere staan niet zo goed bekend…).
  Peet heeft ook zwemmen moeten leren in het Sportfondsenbad toen hij jong was, maar dan in Mtr. De leraar had meer oog voor het vróuwelijk schoon en daardoor verdronk hij bijna. Op het laatste nippertje gered met de haak. Sindsdien is het net als met de zuurkool: een grote NONO. Wij hebben dus een douche…
  Toen wij vanuit DenHaag verhuisden naar Indonesie, leerde mijn vader ons zwemmen en duiken. Toen ik na een tijdje op de Joint Embassy School (Amerikaanse school) te hebben gezeten, naar de Hollandse School ging, kregen we er ook échte zwemles. In 3 maanden tijd haalde ik A, B en C, dankzij de lessen van mijn vader vooraf. Maar dat is lang geleden. Sjeeee, ik heb al lang niet meer gezwommen.

 39. @Audrey, maar goed dat jullie geen ‘echte’ Mestreechteneere zijn! (^_^)
  Die arme Peet en voor Dijn wordt het weer eens tijd om een duik te nemen!

 40. Dat was ook heel vreemd omdat je aan de kleur van de tegels op de muren zag waar het diepe zat en grappig dat je via een gewone deur in het zwembad stapt.

 41. @Marianne, als ik in de buurt ben moet ik toch maar eens een kijkje gaan nemen. Ik ben benieuwd in hoeverre ik het nog herken.

 42. Knap in 3 maanden Audrey! Ik heb een half jaar over A gedaan en het daar ook bij gelaten. Hou het liefste grond onder mijn voeten. Ben ook totaal geen waterrat in tegenstelling met mijn dochter die alles heeft gehaald wat er aan diploma’s en certificaten te halen viel met zwemmen in de Tongelreep Eindhoven.

 43. Er is ieder jaar een Open Dag waar alle cursussen geïntroduceerd worden en het gebouw toegankelijk is voor iedereen.

 44. In mijn bed, liefie. Morgen weer vroeg op. Moet rond 9u in Eindhoven zijn.
  Aldus:
  met broek aan is blijkbaar niet meer hip
  de nieuwe mode is als een blote kip
  door de winkelstraten te flaneren
  tot ook de starende heren
  hier weer aan gewend zijn geraakt
  en er weer decente kleding wordt gemaakt
  zoals in Japan boven al dat zijde
  enkel een bloot halsje, (niet te vermijde’),
  voor een schok en poezie kon zorgen
  want de rest bleef goed verborgen
  GAAP. Mijn bedje. Mijn kussen. Mijn warm laken. Niet denken aan die wekker. Nog niet.
  Bye babe.

 45. O, de Tongelreep… in de zomer val je daar over de benen!! De rust kan je dan beter ergens anders zoeken!

 46. Foutje. Peet is écht Mestrichteneer. Maar: hij houdt niet van café’s. Niet van carnaval. Niet van sjutterieje (schutterij). Niet van chique. Wel van vlaai (geef mij maar een kroket), van bier, van wijn. En van het Limburgse land. En van zijn dialect.
  Rare lui, Mestreechteneere.

 47. Ik zat in je verkeerde logje zie ik. Moest bij die etalage. Dat krijg je met oogjes als krentjes.
  Aju paraplu. Zij die neerstorten, groeten U.

 48. *krakend piepte de deur open, er stak een hoofd om de hoek…, ja daar huppelde Juul weer binnen in haar spijkerbroek…*
  Wasdatnou…, flauw hoor!
  Iedereen ligt al op één oor?
  Hmmm, ’t is wel lekker rustig lezen zo…
  ;o)
  Even een ander stukje bijlezen…
  ;o)

 49. na al dat nachtelijke gedoe over broeken en zwembaden, doe ik het op mijn gemak op zondagochtemd, na het strijken, ( doe alles in partijen) en geniet. Ik heb het meegemakkat als 13 jarige om door evacuatie van een “moderm” westalnds dorp te worden geevacueerd naar Renswoude, daar was de broek, (reformatisch als ze zijn en waren) geen probleem, Kwam in Veenendal de eerste dag naar school in lange broek en werd naar huis gestuurd om een rok of jurk aan te trekken, kun je je voorstellen wat dat voor een begin gaf op school ? brbrbrbrbrb Ben er overheen gegroeid , dus ga niet piekeren

 50. @basje, een drama om dit als tiener mee te moeten maken!! In feite is het nog niet zo lang dat vrouwen zonder enig probleem een broek kunnen dragen.
  @Juul, ja, nu zijn wij er weer allemaal en lig jij op een (de streepjes krijg ik er niet op, het toetsenbord is van slag) oor? (^_^)(^_^)

 51. Ineke: “Dat was in 1955-1961. Ook op kostschool (MMS Nijmegen) was het rokken of jurken, zelden een broek (1961-1966).”
  Zat jij op de kostschool naast de Rosaschool? Daar zat ik namelijk vanaf ik denk 1964/1965. Weet niet meer. En nee, we mochten geen broeken, hoogstens onder een rok. Zou het daardoor komen dat ik nog steeds het liefst een rok aan heb?

 52. @Juul, ja,ja, jij hebt inmiddels je achterstand met het lezen van de blogs ingehaald…. ik heb juist een achterstand opgebouwd door alle drukte van de afgelopen weken. Ik denk elke keer, nu ben ik een beetje bij…. maar nee dus!!!
  @yvonnep, als kind heb ik heel veel een rok gedragen, geen jurk en geen broek… misschien wil ik daarom nu zo graag een broek dragen???

 53. Ik haal ’t nog lang niet in hoor!
  :o)
  Het is gewoon niet te doen!
  HELP! :o|
  pssst…
  Ik wil echt meer borduren!
  In m’n winterslaap periode heb ik zo lekker veel geborduurd…
  :o|

 54. @Juul, ik zeg hier ook wel eens: dit wil ik meer doen en dat niet meer….. kwestie van plannen zeggen ze dan!!! Gemakkelijker gezegd, dan gedaan!!!

 55. Ik ken ’n paar mensen die kunnen *het* blijkbaar…
  ‘kwoudatikhunrecepthad.
  :o)
  Ik zie *ze* elke dag op “honderd” web-logs reageren, óók nog dagelijks hun eigen blogs bijhouden, EN (bijna) iedere dag een nieuw handwerkje plaatsen…
  (en soms hebben ze óók nog kinderen, een baan EN een druk sociaal leven, ahrg!)
  …errug hè… zulke WONDER mensen…
  LOL :o)

 56. @Juul, daar wil ik niets over horen!! (^_^)
  Gelukkig zijn het er maar een paar!! Toch nog een kleine geruststelling!! (^_*)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *