Niëllo

Het is 0.30 uur en ik ben net een half uurtje thuis. Gisteravond was in Eindhoven de laatste voorstelling van Niëllo, dansen van liefde en leven van het Internationaal Danstheater. Het was super, zoals elke voorstelling van dit danstheater is.

Niëllo is een bijzondere productie ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van het Internationaal Danstheater. In Niëllo, dansen van liefde en leven versmelten allerlei dansstijlen, culturen en choreografieën uit het heden en het verleden tot één bijzondere voorstelling. Op zichzelf staande dansen worden, samen met muziek, variété en beeldende theatervormen, aan elkaar gesmeed tot een nieuw geheel. Daarom draagt de productie de titel Niëllo. Deze Italiaanse term staat voor een techniek in de edelsmeedkunst waarbij twee verschillende metalen tot één, nog mooier, geheel worden geslagen, zonder dat ze hun eigenheid verliezen.

Foto’s: Robert Benschop.

Bovenste foto: Sierlijke linten: “Linten zijn zo’n vrouwelijk element. Die sierlijkheid en lichtheid wordt nog eens extra benadrukt door de aanwezigheid van een man.” Bron: Ritmische gymnastiek, Koreaanse lintendans, dans van de Lange Mouwen uit China.

Onderste foto: Duizend Goddelijke handen: “Met deze choreografie keren we terug naar de traditie. Het is een hallucinerende droom waarin een goddelijke kracht zich verspreidt over de wereld. Hiermee is deze choreografie een ode aan deze voorstelling, die begint met één gegeven (folklore), dan uitwaaiert naar een veelheid aan elementen en dan toch weer terugkeert bij de oorsprong.” Bron: Mudras (handhoudingen van Boeddha) en Chinese Yunge Dans.

23 gedachten over “Niëllo

 1. ziet er goed uit! fijn dat je een mooie avond had, had je misschien wel even nodig na het HzG gebeuren

 2. Ja, fantastische dansgroep, hè!? In gedachten noem ik ze nog steeds het folkloristisch. Ik heb in geen tijden een programma van ze gezien. Vroeger zag ik ze allemaal wel vier keer…tja. Komt wel weer. Hoop dat jij hebt genoten en even je geest hebt verzet.

 3. @yvonnep, als je deze dansgroep al jaren niet hebt gezien, dan moet je het volgende seizoen zeker naar hun nieuwe voorstelling gaan. Het is een avond lang genieten.

 4. Berthi! Fijn dat je zo genoten hebt! Heb veel aan je gedacht.
  Vrouwen en linten….
  Dansen met die heeeeeeel lange nagels, als je je vinger heel eventjes beweegt dan trilt dat daardoor heel lang na.
  In Indonesie zat ik op Balinese dans. Dat is net zoiets als hier in NL op ballet zitten.
  Iedere beweging stelt wat voor. Het bewegen van je ogen, het krullen van je tenen, een schokbeweginkje met je hoofd terwijl je nek stil blijft staan…
  Ieder land heeft zo zijn eigen stijl. In Bali knik je je lichaam opzij vanaf je middel. In Singapore blijven ze rechtop dansen. En mannen en vrouwen hebben zo ieder hun eigen bewegingen.
  Wat hartstikke leuk dat je hier naar bent gaan kijken.

 5. Wat een fijne avond…..heerlijk om er een avond tussenuit te zijn en als het dan ook nog eens naar deze voorstelling is…..Geweldig…

 6. Heerlijk voor je Berthi, een avond genieten van top tot teen !!!

 7. goed te lezen dat je zo hebt genoten, fijn voor je. na de schok van HzG. hoe beweeg je in shemeldnaam met zulke nagels ?? die zoudem bij mij direct sneuvelen,

 8. Ha dat is fijn voor je Berthi , even afleiding als je zo’n dreun gehad hebt.Lekker hoor dat je er zo van kon genieten , en hopelijk is de eerste schrik al wat afgenoemen.
  Marlies

 9. Oh, wat moet dat mooi zijn geweest… een hele avond feest voor de zintuigen. De foto’s zijn ook prachtig, daar zou ik er wel veel meer van willen zien. Ik ga eens zoeken naar een website, wie weet.
  Fijn Berthi dat je even los kon komen van alle moeite van gisteren. Houd dat mooie van deze avond maar zo lang mogelijk vast.

 10. Ach ja, het is voor mij nog vroeg en ben vandaag ook suf vanwege een keelontstekinkje, de link had je natuurlijk erbij gezet ;- ))

 11. Basje: Alleen heel rijke mensen in China hadden zulke nagels. Zoals aan het keizerlijk hof. Teken dat ze zó puissant rijk waren dat ze NOOIT wat hoefden te doen. Korte nagels is een teken voor arbeiders.
  In Japan geldt dat voor de teint van je gezicht. Wittig = adelijk. Bruingetint = teken dat je op het veld werkt…
  Ik heb heel korte nagels en ben ietwat getint. Ergo: laaaaaaag op de sociale ladder. Maar ik denk maar zo: als ik val dan geeft dat een zachte landing.

 12. wat een mooie voorstelling lijkt me dat. fijn dat je even je gedsachten hebt kunnen verzetten.
  als ik zo de reacties lees van iedereen, moet er toch wel een mogelijkheid gevonden worden om het blad HzG door te kunnen starten. Aan ons handwerksters zal het niet liggen, onze steun is er.

 13. Berthi, heerlijk om je even te ontspannen na gister. Een aantal weken geleden heb ik deze voorstelling ook gezien. Geweldig is hij.Ik ben een trouw3e bezoekster van het internationaal dans theater. Vroeger heette het Folkloristisch dans theater. Die naam kwam wat oubollig over en hebben ze de naam veranderd. Ook volksdansen vind men oubollig. Ik heb het jaren gedaan…heerlijk is dat om te doen.Ging jaarlijks naar een dans weekend in Vierhouten. Met mijn halve kunstknieen gaat dat niet meer, maar heb wel hele leuke herinneringen.

 14. Wat zal dat onzettend mooi geweest zijn ik geniet al van de foto’s. Ik hoop dat zoiets eens wat dichterbij komt dan ga ik er zeker heen.

 15. Mooie voorstelling inderdaad. Ik ben in maart ook naar ze gaan kijken. Vooraf kregen we een inleiding waar van alles werd verteld over de dansen, de muziek en de kleding. Dat is iedere keer weer heel interessant.
  Ik dans zelf bij een volksdansvereniging (helaas ben ik er nu even uit vanwege een blessure) en we gaan elk jaar met de hele vereniging naar de voorstelling. Doordat we zelf ook dansen (veel dansen uit de Balkan, Israël, Turkije maar ook Nederland en West Europa en Amerikaans) kijken we ook heel goed naar de dansen zelf en herkennen we bepaalde passen. Ik vind het iedere keer weer smullen.

 16. Ah, jij bent een huismuis en geen huismus!! LOL
  Het was een grandioze voorstelling, Juul!!
  Je moet beslist eens naar een voorstelling van ze gaan! Ik weet (bijna) zeker dat jij zult genieten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *