Het mysterieuze matje in Venlo

Dinsdag 1 mei had ik het genoegen om met ‘schakers’ deel te nemen aan de stadswandeling; onder deskundige leiding van de stadsgids Riet Fleuren. Al wandelend kwam ik tot de conclusie dat ik tot nu toe vele schone zaken over het hoofd had gezien. Dat krijg je als je altijd fietsend door de stad gaat.

Vóór de Dominicanenkerk wees Riet Fleuren ons op een mysterieuze mat. Ik was zeer geïntrigeerd en besloot een foto te maken van het matje. Het verhaal ontbrak. Wie o wie zou mij hier meer over kunnen vertellen? Na een aantal telefoontjes met verschillende mensen was ik niet veel wijzer geworden. Een klein lichtpuntje: enkele weken geleden, in de nacht van vrijdag op zaterdag, had een spookje deze mat vóór ’t Paeterke neergelegd.
Op de mat lezen we de volgende tekst:

wat niet bestemd

voor de oren van de stad


pst… veeg het

onder deze mat

Rechtsonder zien we HAHA. Moeten we dit lezen als ‘haha’ of zijn dit de initialen van de maker/maakster? Wie zit achter dit ludieke idee? Tot op heden weet niemand het. Misschien moeten we het maar zo laten. Tenslotte is het veel leuker om je eigen verhaal te hebben, dan de werkelijkheid te weten!

51 gedachten over “Het mysterieuze matje in Venlo

 1. Intrigerend, dat matje.
  Laten we zélf dat verhaal maken! Iedereen ‘breit’ een zin of zinnetje aan die van de voorgang(st)er.
  Er was eens een monnik…

 2. De monnik was krom en liep met een stokje .
  En elke dag dronk hij zijn slokje . . .

 3. Heel origineel. Heb pas op TV ook zoiets ludieks gezien, weet niet meer wat.
  Haha heb je veel aan !!
  Patertje heeft een lief/zorgzaam gezicht !!! Waarschuwt hij ons met zijn vingertje voor zijn mond. Of zegt hij:
  ” Stil maar, wacht maar ” !!!

 4. ze hadden het over de dagelijkse gebeurtenissen van het dorp,maar ook spraken ze over….

 5. DE LIEFDE !!!!!
  Die de monnik ook zo graag bliefde….
  (wat LEUK dat jullie inspringen en we samen ons verhaal breien!)

 6. zou het van haar van Terschelling zijn geweest,of wijst hij een andere kant op?

 7. Onderin de brieven lagen prachtig gebreide mouwtjes uit Marken…, ze pasten net in het kistje…

 8. om mooie teksten te kalligraferen met geheime boodschappen voor haar(pamuk-ik heet karmozijn),totdat dat matje voor de deur lag…

 9. was er iemand achtergekomen?
  achter het geheime passievol kloppen van haar hart?
  het beeld van hem achter haar geloken blik?
  de herinnering aan zijn stem?
  was er iemand achtergekomen?
  achter het geheim in zijn mooie kaligrafie?
  was er iemand achtergekomen?
  Freek de herdershond keek de monnik aan,
  trouw als altijd…

 10. Berthi, even tussen ons geweefd verhaal door:
  Ik moet me verontschuldigen! Ik was net op de weblog van Corrie en begrijp dat een weblog met ruimte voor reactie geld kost, omdat je dat huurt op internet. Ben een volslagen nieuweling op internet, dus ik wist dat écht niet. En ik slok dus die ruimte op met mijn lange verhalen. O help. Sorrie! Ik schaam me echt DOOOOOOOOOD.

 11. @audrey, voel je niet belemmerd en ga lekker je gang op mijn weblog. Dat geldt overigens voor iedereen. Alle lezers en ik genieten van alle reacties. Hoe meer verhalen, hoe boeiender, interessanter, leuker, gezelliger etc. het is!!
  Dus….. blijf allemaal reageren met een lang of kort verhaal. Allemaal heel fijn als jullie dat blijven doen. Het wordt enorm gewaardeerd.
  Zoals ik een dezer dagen al schreef: jullie zijn ONMISBAAR!!!
  Een beetje duidelijk?? (^_^)

 12. wat ze niet mochten weten in het stadje,veegden ze onder het matje

 13. …en zei in hondentaal: “hoeveel ik ook zie en weet, ik zwijg als een beeld.
  Om tot in eeuwigheid te kunnen aanschouwen een liefde die bezielt!”

 14. Berthi, je kunt een kopie van het patertje winnen, moet je wel effe meedoen met de “Prix Dominique”. Een concour voor muzikaal talent.;-). Je mag gewoon zingen hoor, je hebt nog tot november tijd om te oefenen!!!

 15. Lieverds, even tussen de bedrijven door, want we gaan dadelijk Daan toezingen en zijn besteld avondeten soldaatmaken:
  Corrie jouw finale van ons verhaal is geweldig en dit komt vast later op de literatuurlijst van middelbare scholen te staan!
  Kom op Berthi, wij eisen het patertje in je schriftje. Heb je een douche om te oefenen?

 16. ROND MIDDERNACHT BEGAF IEDEREEN ZICH NAAR INGRID OM HAAR VERJAARDAG UIT TE LUIDEN>>>
  :o)
  Oh gut… zit ik “overal” een supriseparty aan te kondigen…
  schaam, schaam… *Ü*
  >>>>>>> naar Ingrid…
  *Ü*

 17. Er is wat af gedicht vandaag!!! Leuk hoor dames! Ik vind het matje toch ook wel erg intrigerend. Zou zo een “Loesje”kunnen zijn!Maar leuk Berthi dat je een rondleiding in je eigen stad hebt gehad. Onze stad heeft nog niet zoveel geschiedenis. Bestaat nu zo’n 60 jaar. Maar eens….

 18. Ik val net binnen (we waren naar een dansvoorstelling in Veldhoven) en heb het een en ander gemist, zie ik! Ik ga gauw bijlezen!!
  @Huub, tsja… wat doen we met jouw as??
  @Marnel, laat me niet lachen!!! ROTFLOL
  Met pijn en moeite kreeg ik een zes op mijn rapport voor het vak zingen!!
  Ik ben echt a-muzikaal.
  Maar….. Marnel, jij hebt zeer muzikale kinderen!!!
  Misschien kunnen zij het copie van ’t Paeterke winnen voor je??? Wat denk je daarvan???
  @audrey, zalig een douche…. maar niet om mijn zangtalenten te oefenen!! (^_^)
  Ja Corrie, een prachtig einde heb jij aan het verhaal gemaakt!!!
  @Juul, gelukkig heb ik Ingrid op de valreep kunnen feliciteren.
  Stomverbaasd ben ik over het feit dat ’t Venloos te vinden is in de Wikipedia!!

 19. Zeg. Ik vraag me al een tijdje af.
  Wat is LOL en ROTFLOL?
  Ik heb jullie ook verteld wat een UBO is…

 20. Audrey, allemaal Engelse afkortingen, web -taal.
  Eigenlijk ‘Juul’ taal want die heeft dat hier heen meegenomen.
  (psst ik kan ze allemaal niet onthouden, maar zie wel dat ze schik hebben :-))
  Er moet hier ergens een lijst van staan.
  LOL: Laughs Out Loud (Vrije) vertaling: Schatert het uit van het lachen.
  ROTFLOL; weet ik al niet meer.
  En als ik het bij Google intyp kom ik bij Berthi terecht, dus hier wort het hééél veel gebruikt ;-)).

 21. oh. Sjemig. Het web heeft een eigen TAAL?
  Ik heb net beetje sms-taal van Daan en Anne (my kids) geleerd: ff = even, l8 = lacht, u2= you too, enz.
  Ik word oud.
  Hoop ik.

 22. Juul: jij moet een kei zijn met de computer! En een speurneus ook al. Wat knap.
  En dan al die links. Ik verdwaaaaaaal. Mijn strijkwerk hoopt zich op, evenals stof op de kast, mijn hondjes worden lang niet meer zo lang en vaak geknuffeld. Ik word web-junk als ik niet oppas. En mijn vertaalwerk. Ik loop hopeloos achter. En mijn breirol schiet ineens lang niet meer zo snel op.
  Jullie schuld! Jullie zijn veel te leuk, aardig, informatief. En ik word door jullie alleen maar gulziger naar dit en dat ook willen maken. En ik ben al zo’n stapeltjes-mens.
  Hoe DOEN jullie dat? Je beheersen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *