DOG: Door ons gedaen IIIn deze log staat te lezen dat je tot en met 25 mei de langste merklap ter wereld kunt gaan bekijken in Zeeuws-Vlaanderen.
Er kwam onder andere de volgende vraag: ‘hoe wordt deze merklap bewaard’?

Eef de Jonge-Everaert geeft antwoord:’De merklap bewaren we in een speciaal hiervoor gemaakte kist. Als de tentoonstelling voorbij is leggen we hem daar weer voorzichtig in. Zuurvrij vloeipapier op de bodem en rollen vloeipapier tussen iedere vouw. Hij komt altijd geweldig uit die kist. Meestal hoeven we maar heel weinig te strijken. Met een paar mensen, handschoentjes aan, klikken we hem voorzichtig op het klittenband dat op de platen van het ophangsysteem geplakt is.’

‘Wij hopen dat deze expositie de opmaat wordt naar een vaste plek in Zeeland. Maar allereerst willen we uitzoeken of de toezegging van enkele jaren geleden, van de directrice van het Museum van het Tapis de Bayeux en de wethouder van cultuur van die stad, nog geldt.’

Foto’s: Eef de Jonge-Everaert

51 gedachten over “DOG: Door ons gedaen II

 1. Voor ik mijn bedje omarm en iedereen welterusten wens: geweldig, dat iedereen zijn/haar borduurwerk afstond om dit kunstwerk te maken. Samenwerken en moet je zien wat dat teweegbrengt! Eens manlief ( laatste woord met en zonder spatie, hahaha) aankijken of er deze maand een vrij moment is om met onze bezemsteel (ik noem ons wagentje My Broom)naar Zeeuws Vlaanderen te gaan. Zoiets moet je toch ZIEN, vind ik. Dank je Berthi, voor het op het spoor brengen!
  Welterusten!

 2. OOEEE, wat een werk en eng hoor om het goed schoon te houden zo’n zware grote lap !!
  Mooi dat de kist ‘werkt’.
  En dan leuke beeld moet er maar niet té dichtbij gaan staan :-)).
  Leuk om zo te zien hoe het in z’n werk gaat !!

 3. Wat een onderneming zeg, maar ook een heel bijzonder project. Ik hoop dat ik een keer de kans krijg deze merklap te bekijken.

 4. Wie oh wie heeft/hebben al die merklappen tot zo’n schitterend geheel gemaakt?????
  Poe wat een weer ineens he , we waren zo verwend met al die zon , maar voor de natuur was het heel hard nodig dat er eens flink wat regen komt.
  Marlies

 5. Mooi te zien hoe met dit prachtige werkstuk wordt omgegaan .
  En ik zie die kist waarin alles wordt opgeborgen . Het deksel zo mooi helemaal in stijl vind ik .
  Het ophangsysteem daar zou ik nog wel even over door willen praten .
  Dan kom ik weer met een lang verhaal .Later maar . Vraagt nu even te veel tijd .
  Ik zal niet zover kunnen gaan naar de tentoonstelling .
  Daarom fijn Berthi , dat ik zo fijn geinformeerd ben .

 6. Deze merklap heb ik in Overpelt gezien.Dit werkstuk heeft op mij een geweldige indruk gemaakt.
  Ik was heel blij met de deskundige uitleg die er bij gegeven werd.
  Heel,heel mooi!

 7. Wat een enorm karwei, alleen het strijken al!
  Ik zou dat ook niet graag doen, er zal maar iets fout gaan en de lap wordt beschadigd of je maakt een schroeiplek, zul je altijd zien, nachtmerrie!!
  Jammer, dat het zo ver weg tentoongesteld wordt; mei is al zo’n drukke maand.

 8. aanstaande woensdag ga ik samen met mijn moeder de merklap bekijken, dank je voor de informatie vooraf Berthi!

 9. Deze informatie even uitgeprint , kan ik mooi bewaren in het boek !!!

 10. leuk idee , kwan als ik me goed herinner van de zeeuwse bevoling Is er ook niet een boek van jammer dat het net te ver weg is, Dan dat ophanf systeem met klittenband dat moet dan toch wel een heel+ gewicht dragen

 11. Ik woon nog wel vlakbij Overpelt! Wist dat jammer genoeg niet.

 12. Er ligt voor mij zoveel achterstallig werk te wachten, dat het waarschijnlijk niet gaat lukken om deze bijzondere merklap te gaan bekijken. Misschien een andere keer.
  Gelukkig heb ik het boek en via deze foto’s kan ik toch een mooie indruk krijgen, maar er gaat natuurlijk niets boven de merklap in het echt te bewonderen.
  Ik wacht tot er een vaste plek is gevonden!
  @audrey, wat heb jij allemaal leuke benamingen!! (^_^) Ik heb de grootste schik!! (^_^) (^_^)
  Laat je ons weten als je in Zeeuws-Vlaanderen bent geweest?
  @noor, heel veel plezier a.s. woensdag. Het verslag krijgen we te lezen op je weblog?!
  @Marlies, na zes weken regen…. verrukkelijk!! Alleen is het wel wennen aan de temperatuur! (^_^)
  @ineke, het strijken vind ik ook eng. Toch zal iemand dat moeten te doen.
  @Mien B, goed idee!
  @els, fijn om je reactie te lezen.
  @Corrie, Noord-Holland…. dat is een eind!! (^_^) (^_^) (^_^)
  @…., wat ontzettend jammer!! Mij overkomt dat ook wel eens, en dat is dan balen!!
  @basje, ik vermoed dat het zeer speciale klittenband is. Je wilt toch geen risico lopen dat er iets met de merklap gebeurt?
  @marcella, voor ons is het zo leuk om een blik achter te schermen te mogen nemen. Ik kan daar zo van genieten.
  @Gerrie, als je tijd hebt lezen we het graag van je.

 13. Noor: ohhhhh, jij gaat woensdag al de merklap bekijken! Bofferd.

 14. Wat een grote merklap zeg! Noor, vertel je wel hoe het is geweest? Wat goed hoe ze hem na afloop weer opbergen en vervoeren! Maarre…waarom ziet die manspersoon er zo vies uit??? Die blijft toch wel met z’n tengeltjes van die lap af hé!

 15. @Noor, neem je fototoestel en vergrootglas mee! (wel eerst even vragen of je mag fotograferen…)
  Fijne dag!
  :o)

 16. ik breng natuurlijk verslag uit van dit bijzondere merklapbezoek. Ik ben heel nieuwsgierig naar de achterliggende gedachten van sommige delen, ik ben benieuwd of er iemand is die uitleg geeft en vragen kan beantwoorden.
  een ander vraagje: weet iemand of de patronen van ‘The great american aran afghan’ in Nederland verkrijgbaar zijn?

 17. @noor,….???? Om eerlijk te zijn ben ik helemaal niet zo goed thuis in al die patronen! Misschien weet iemand anders het!?

 18. ik kwam een aantal blokken tegen van deze afghan en ik ben er helemaal weg van, vandaar, ik zoek zelf ook nog gewoon verder hoor, en wie weet kom ik ze op een dag plotseling ergens tegen…

 19. @noor: als je “the great american aran afghan” intikt bij google, vind je een boek voor iets meer dan $12,==. Daar staan waarschijnlijk je patronen in.
  Succes!

 20. ik heb bij google gekeken, maar heb dat boek neit gezien, even verder neuzen dus, dank je voor de tip Ineke!

 21. ik heb bij google gekeken, maar heb dat boek niet gezien, even verder neuzen dus, dank je voor de tip Ineke!

 22. Berthi, doordat ik wienig tijd heb gehad de afgelopen week, heb ik toch iedere dag van je logs genoten, en de merklap in Zeeland zou ik ook graag gaan zien, maar helaas de tijd ontbreekt.
  Groetjes Ella.

 23. @Ella, misschien komt er nog eens een andere gelegenheid. Het zal mij waarschijnlijk ook niet lukken om naar Zeeuws-Vlaanderen te gaan…. ik wacht op een permanente plaats voor deze merklap.
  Ik heb geduld….! (^_^)

 24. @Noor,
  MOOI is ‘ie!
  :o)
  (ik zou er haast door gaan breien…)
  ;o)
  sssssttttt…
  ;o)
  VEEL PLEZIER MORGEN!
  :o)
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 25. @marian’ne m,….. en een grote mand vol met breiwol heeft ze, fluisterde ze in mijn oor!!! (^_^)(^_^)
  Hoor je de naalden al tikken?? (^_^)

 26. Oh wow, dat Aran boek! hebbehebbehebbe…
  Hoe bestel je zoiets? Meestal moet dat met een creditkaart en die heb ik niet.
  Heb vorig jaar een gebreide plaid gemaakt. Je breit een 5-tal ‘dassen’, om en om ingewikkelde kabels en ajour, en dan aan elkaar vastmaken. Ben nog met een rand van blaadjes bezig. Het is het minste, na al dat werk van de dassen, en dat blijft natuurlijk liggen. Gebreid met heerlijke zachte katoen, in mooie kleur parelachtigwit. Zie je me zitten aan mijn vijvertje, plaid om mijn benen, mijmerend kijken naar mijn visjes. Thee. Hortensia’s om me heen. Ik nog niet. Eerst die rand nog.

 27. @audrey, ik zie het al voor me…. Audrey met haar gebreide plaid in de tuin, heerlijk genietend van al het moois om haar heen met een grote pot thee naast zich en de koekjes binnen handbereik!!

 28. Laten we de koekjes NIET vergeten! Met pindaatjes erop. Of met van die harde chocoladekeutels erin. Of spritsen. Chocolade- of gemarmerde cake. Die dunne kletskoppen zijn ook lekker. Van iemand kreeg ik zolang het Sonja Bakker-boek te leen, wat er al weken ongelezen ligt, want ik krijg van die fladderonderarmen, een meerij-kont en heupbroeken zijn niet aan mij besteed. Zucht. Gisteren heb ik mij voorgenomen, na die aardbeien met slagroom en de Bossche bollen: ik ga 80% eten en met dankbaarheid. That should do it.

 29. psst Berthi (en mm en Audrey)…
  als je dan toch uit de school klapt, ik heb zelfs al 2(!) bakken vól met breispullen… *Ü* maar een hoofd vol borduurDingen.
  Ik ben dus wel voorbereid op een breivirus-aanval, mocht ‘ie komen… ;o)
  Gaat lekker in de virtuele Jugendstil serre zitten borduren…
  Tussen de binnenplanten… ;o)
  LOL
  BTW DH kwam gisteravond thuis van iets… en zei dat hij nu een leuke locatie voor een handwerk-verjaardag wist… ;o\ … :ox , hij had de klok horen luiden… ofzoiets… wel… onze smaken verschillen nogal… maar ik vind ’t aardig dat hij meedacht…, ofzoiets… oh, eh… nou ja… grrr misschien ga ik er weleens kijken… ooit? Als ik met een quilt over m’n benen zit naast de binnenvijver? ;o)
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 30. Het patronenboek ’the great american aran afghan’ kun je bij van Moosdijk boekhandel online bestellen voor ongeveer 15,00 euro, ze hebben hem niet op voorraad. De levertijd is enkele weken, dus goed te doen.

 31. @ :-)) ik wilde hem ook graag hebben, dus ben verder op zoek gegaan!
  dit boek staat niet in de lijst, maar per email kun je vragen of ze hem willen bestellen, doen ze graag!

 32. Dag Berthi,
  Hiermee wil ik je op de hoogte brengen van het feit dat ‘Door Ons Gedaen’, de langste merklap ter wereld vanaf 3 mei 2008 tot
  6 juli 2008 te zien is in de kapel van het wereldberoemde BAYEUX TAPESTRY MUSEUM!
  Je begrijpt dat alle medewerkers aan dit project ontzettend trots zijn!
  Wie meer wil weten moet op Scez (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) kijken.
  Als je meer wilt weten laat je het maar horen.
  Groeten, Eef

 33. Alle reacties teruglezend zie ik dat er nog al wat vragen instaan wat betreft ‘Door Ons Gedaen’, de langste merklap ter wereld.
  Na Bayeux in Frankrijk is de lap weer in te huren. Dus Noord-Holland… laat maar van jullie horen! De andere provincies zijn ook welkom! Als je een ruimte hebt van ongeveer 8m bij 20 meter moet het te doen zijn. Ook in kerken kan hij mooi geexposeerd worden zoals in de Basiliek in Hulst ooit gebeurden en zoals hij nu in de Kapel in Bayeux opgehangen wordt.
  Het klittenband is met de zachte kant op de voering gestikt en voor de harde kant hebben we plakbaar band genomen en dat op de Trespa platen gekleefd.
  Dat houdt heel goed omdat het gewicht verdeeld wordt over 125,62m, ja… zo lang is DOG!
  Groet, Eef de Jonge

 34. Nu vergeet ik nog te vermelden dat het boek ‘Door Ons Gedaen’ herdrukt wordt!
  Voor Bayeux komt er een iets ingekorte (tekst) Franse en Engelse bijlage in.
  Dus: ‘Allen op naar Bayeux’.
  Groet,
  Eef de Jonge

 35. Aan allen die Door Ons Gedaen in Bayeux willen bewonderen. Er is voor de borduurders en belangsteellenden een 4-daagse busreis georganiseerd. Er zijn nog enkele plaatsen vrij!
  Wie wil er mee?
  Op 20-5-2008 is de vertrekdatum en op 23-5-2008 is de terugreis.
  Twee dagen in Bayeux om de beide tapijten te bekijken en 1 dag om de Normandische (invasie) kust te zien.
  De reissom is € 429,00 per persoon op basis van een tweepersoonskamer
  Toeslag 1-persoonskamer € 129,00
  Je kunt je aanmelden bij:
  Van Oeveren Reizen BV
  Postbus 18
  4300 AA Zierikzee
  Tel 0111-412319
  e-mail: busbedrijf@vanoeveren.nl
  Hoop jullie daar te zien!
  Eef de Jonge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *