Feest in Venlo

Wat was er gisteren zoal aan feestgedruis in Venlo? Koningin Beatrix was om 14.00 uur in Venlo om de beelden van Tajiri te onthullen. Tegelijkertijd begon het levend schaakspel op de Markt. ’s Avonds was er een groot feest op de stadsbrug. Voor de eerste keer werden de beelden van Tajiri verlicht en de verlichting die in de nieuwe brugleuning, ontworpen door studenten van de Fontys Hogeschool Venlo, is verwerkt ging ook voor de eerste keer aan.

Ik begin met een artikel uit Dagblad De Limburger (2-5-2007):

Terwijl heel Venlo vandaag in het teken lijkt te staan van de komst van koningin Beatrix staat er nog een ander groots evenement op het programma: het levend schaakspel op de Markt voor het stadhuis. De stad staat namelijk ook in het teken van het NK jeugdschaak. Veel etalages in de binnenstad zijn versierd met schaakstukken.

Dat het levend spel rond de twee koninginnen nou nét begint op het moment dat de échte koningin in Blerick uit de helikopter stapt – 14.00 uur – had de organisatie van het schaakevenement ook niet kunnen voorzien. “We zijn al lang geleden begonnen met het organiseren van deze dag”, vertelt Berthi Smith, één van de organisatoren. “Je moet bijvoorbeeld ruim van tevoren een vergunnig aanvragen. Toen we hoorden dat de koningin kwam, was alles al geregeld en konden we niets meer veranderen. En de koningin zelf op het schaakbord zetten, dat zal wel niet in het protocol passen”, zegt Smith schertsend. De versierde etalages en het levend schaakspel zijn niet alleen bedoeld om het NK jeugdschaak onder de aandacht te brengen dat momenteel in College Den Hulster plaats vindt. Ook de schaaksport in het algemeen en vooral bij de jeugd moet meer aandacht krijgen. Smith: “Ik denk dat je als kind bij het schaken op een goede manier leert om met verlies om te gaan, maar ook om inzicht te ontwikkelen. Qua aandacht blijft schaken toch onderbelicht bij andere, grotere sporten. Het levend schaakspel moet dat veranderen.”

De bekende Venlonaren Sef Derkx en Frans Pollux spelen vanaf het bordes van het stadhuis twee partijen waarbij ze de levende schaakstukken dirigeren. Leerlingen van basisscholen en van College Den Hulster in Venlo fungeren, gekleed in speciaal daarvoor gemaakte kleding, als levende schaakstukken. Elke partij duurt een half uur. Tussendoor is er een half uurtje pauze. Aan de etalagewedstrijd in de binnenstad is een prijsvraag verbonden. Deelnemers kunnen aangeven welke etalage zij het mooiste vinden. De etalage met de meeste stemmen wint en uit degenen die daarop gestemd hebben worden de winnaars getrokken. “Voor hen zijn verschillende geldprijzen beschikbaar, maar uiteindelijk is het allemaal bedoeld om schaken bekender te maken. “Smith verwacht niet dat heel Venlo bij de stadsbrug een glimp van koningin Beatrix probeert op te vangen. “Als ik de geluiden om me heen hoor, dan hoor ik verschillende mensen al twijfelen of ze moeten gaan omdat ze zich afvragen of ze wel iets kunnen zien. Dus ik hoop dat veel mensen en vooral ook gezinnen met kinderen ervoor kiezen om op de Markt naar het levend schaakspel te komen kijken.”

Foto’s van de schaaketalages zijn op deze site te bekijken.21 gedachten over “Feest in Venlo

 1. Geweldige promotie voor je woonplaats, Berthi! Misschien moeten wij hier uit het westen eens een bezoekje aan Venlo wagen!

 2. Wat een aktiviteiten bij jullie! En een enorme organisatie ook? zo’n levend schaakspel. Is alles goed verlopen. Het ziet er goed uit, leuk die kostuums (moet een uitdaging zijn om die te maken, wie heeft ze gemaakt?)Wij zijn een jaar geleden in venlo geweest, dus ik herken wel het een en ander. De beelden zijn fascinerend!

 3. ik kan me voorstellen dat je het er druk mee hebt gehad, Berthi. Net als Betty vind ik de beelden ook erg fascinerend maar ook mysterieus, er steekt een mooi verhaal achter, prachtig vind ik dat.

 4. Leuk en knap dat je dit gedaan hebt.
  Jammer dat het tegelijk viel.
  Mooie etelage foto’s, leuk dat de stad dat zo oppikt.
  En waar was Thijmen in het geheel, niet als schaakstuk verkleed !?
  Had de strukken wel dichterbij willen zien.
  Als ik was gekomen had ik voor het levend schaken gekozen hoor !! :-)).
  En NU, weer druk met de volgende wedstrijd (en)!??

 5. concurreren met HMdK is altijd lastig maar gelukkig was er ook bij jou genoeg “volk” op de been. Ze zien er gezellig uit, die versierde etalages. Missen de spelers het overzicht niet met zulke grote schaakstukken ?
  In ieder geval zul je vast een erg tevreden gevoel hebben nu het evenement geslaagd is, ’t weer zat ook nog eens erg mee.

 6. Gisteren zag ik Majesteit weer over vliegen .
  Om kwart over één vertrok ze van huis .
  Ik riep nog doet U de groeten aan Berthi !
  Maar je hebt haar niet gezien . Wat een drukte daar bij jullie . En wat heb je een werk gehad met heel die organisatie .
  Leuk als iedereen zo mee werkt met die etalages .
  De beelden waar Majesteit zich mee bezig hield zijn ook heel bijzonder .
  Zij was om kwart over vier alweer thuis .
  Wel gemakkelijk zo,n heli veldje in je tuin .

 7. Wat een drukte in Venlo!!! Een hoop te doen. Ik houd mij toch liever met de etalages en levend schaakspel bezig!! Veel mooier dan het andere……
  Ik weet niet wat ik heb gedaan maar ik geloof dat de twee Mariannes achter mij aanzitten!!!
  😉

 8. @Neeltje, iedereen is van harte welkom in Venlo.
  @ingrid h.g., tot nu toe heb ik alleen positieve reacties gehoord over het levend schaakspel.
  @betty, het was een heel georganiseer. In eerste instantie lukte het maar niet om de 32 kinderen bij elkaar te krijgen. Het leek wel of iedereen op vakantie ging of iets anders te doen had of geen zin had. Uiteindelijk lukte het om via de basisscholen de kinderen (uiteindelijk ruim 50 kinderen) bij elkaar te krijgen.
  De aankleding kon beter. Leerlingen van College Den Hulster hadden kartonnen stukken gemaakt. Helaas ging er regelmatig een lint, waarmee de onderdelen vastgemaakt werden, los. Ter plekke heb ik nog plakband gekocht om ze opnieuw vast te plakken. Het leukste is natuurlijk om de schaakstukken aan te kleden in kleding van stof, maar dan moet je van tevoren weten welke kinderen zeker gaan spelen.
  Dat zou trouwens een leuke opdracht voor jou zijn!?
  Deze foto is genomen vlak voordat de eerste partij begon. Bij de tweede schaakpartij waren er meer toeschouwers.
  @marian’ne m, Thijmen zat op Den Hulster om zijn tweede partij van die dag te spelen.
  Foto’s van het levend schaakspel zijn hier te zien:
  http://www.lisb.nl/fotoboek/2007/2007%20NK%20jeugd%20levend%20schaakspel/
  Nog meer foto’s:
  http://www.lisb.nl/fotoboek/2007/2007%20NK%20jeugd%20Deelnemers%20B/
  http://www.lisb.nl/fotoboek/2007/2007%20NK%20jeugd%20Medewerkers/
  http://www.lisb.nl/Bjeugd.jpg
  http://www.lisb.nl/fotoboek/2007/2007%20NK%20jeugd%20opening%2030%20april/
  http://www.lisb.nl/fotoboek/2007/2007%20NK%20jeugd%20Tentoonstelling/
  Hier kan je wel even mee vooruit!! (^_^) (^_^)
  Kan je er niet genoeg van krijgen dan zijn er nog meer foto’s!(^_^)
  @marcella, ik had er niet aan moeten denken dat het regende!! Nu was het misschien iets te warm, maar beter te warm dan regen.
  De meeste kinderen die op het bord staan, kunnen niet schaken. Er stonden schakers klaar om de kinderen te verplaatsen en hen naar de goede plaats te brengen.
  @Gerrie, geweldig om dit van je te horen. Dat ga ik straks vertellen tijdens de barbecue, die van 17.00 tot 19.00 uur is!!
  @Wilma, (^_^)

 9. O ja, vergeet ik nog wat te vertellen.
  Matthijs had ik naar de koningin gestuurd (anders had ik geen foto van de koningin), manlief moest een foto van het levend schaakspel maken voor een gratis weekkrant, Thijmen moest zijn tweede schaakpartij spelen, Eline en haar vriend hebben het schminken van de kinderen op zich genomen
  en…. ik zelf was uiteraard ook bij het schaakspel! (^_^)
  De hele familie in aktie! (^_^) (^_^)

 10. Zo, de hele familie Smith had het er maar druk mee!! Maar wat leuk allemaal. Jammer dat Majesteit niet even een zet heeft gedaan bij het levend schaakbord, was een mooie link naar de beelden op de brug geweest. Maar ze had het druk, druk, druk deze week en dan nog de zorg om de zieke babyprinses.
  Goed, dat je het jeugdschaak zo promoot, Berthi. Nu nog een schare meisjes naar de clubs, die zijn altijd zo in de minderheid!

 11. Ik zit te genieten, ben nog nooit (zover ik weet) IRL in Venlo geweest, *Ü* ’t ziet er prachtig uit allemaal! :o)

 12. @ineke, op dit moment hebben we maar één meisje op de schaakclub.
  Het is moeilijk om meisjes bij de schaakclub te krijgen en nog moeilijker om ze te houden.
  @Juul, dan wordt het tijd om eens stappen te ondernemen! (^_^)

 13. Ja, Berthi, zou inderdaad een leuke opdracht zijn!! Mijn zusje (nou ja, 4 jr jonger) woont in Weert, daar heb ik ook wel eens een stuk gekostumeerd (want zij had het geregisseerd), dus je kan mij altijd vragen…

 14. @betty, ik zal je naam doorgeven, maar ik weet niet of ze volgend jaar weer een levend schaakspel willen doen.

 15. @Berthi,
  pssst…, geef je dan een rondleiding?
  LOL
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  :o)

 16. @Juul, ik heb ook niets te doen….???!!!
  (^_^) (^_^)
  Eerst het Abc-project, dan het harten- project en dan zien we wel…! (^_^)
  @Ingrid h.g., hartenmeeting in Venlo???? Dat is veel té ver reizen voor de deelnemers!! (^_^) (^_^)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *