Het wordt druk in Venlo!

Was het gisteren nog druk in Venlo omdat iedereen in Duitsland een vrije dag had, en dan is het leuk om een dagje te gaan winkelen in Venlo. Vandaag wordt het druk omdat er ’s middags op de Markt een levend schaakspel plaats vindt en de koningin de Wachters van Tajiri komt onthullen.
O ja, na het levend schaakspel kan je meedoen aan een straatsimultaan. Zowel het levend schaakspel als de onthulling van de Wachters begint om 14.00 uur. Koningin Beatrix heeft niet zo’n handig tijdstip gekozen!!

Vandaag om 14.00 uur worden de vier Wachters van ruim zes meter hoog (met sokkel ruim negen meter) op de stadsbrug in Venlo onthult door koningin Beatrix. Deze wachters zijn gemaakt door de 83-jarige kunstenaar Shinkichi Tajiri die op Kasteel Scheres in Baarlo woont. De Wachters zijn symbolische hoeders van de stad, die in de Tweede wereldoorlog aan beide zijden van de Maas zwaar werd verwoest. De brug werd twee keer verwoest. De gemeente Venlo hoopt dat de gedachte achter Tajiri’s beelden – gemeenschappen vrijwaren van geweld en oorlog – op de vijftig jaar oude stadsbrug beklijft en dat de bevolking lang en in vrede kan genieten van de beelden.
Er komen twee mannelijke en twee vrouwelijke Wachters op de stadsbrug te staan. Het zijn Wachters met een verhaal. De vrouwelijke en mannelijke Wachters hebben knie- en beenbeschermers. de mannelijke een heel opvallende ronde schijf op de linkerknie. Die verwijst rechtstreeks naar Tajiri’s eigen ervaringen als Amerikaans-Japans soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Een regiment van ‘Yankee Samoerai’ zoals ze wel werden genoemd, vocht in Italië een zeer zware strijd. Het legeronderdeel leed de meeste verliezen en had de meeste gedecoreerde soldaten. Shinkichi Tajiri werd op 9 juli 1944 bij het oversteken van een droge rivierbedding door sluipschutters onder vuur genomen. Een kogel raakte de steen waarop hij lag en ketste omhoog. Een grote hoeveelheid steenscherven drong in zijn dijbeen, sommige tot op het bot, en de kogel ging er dwars doorheen. In het ziekenhuis haalden ze dertig scherven weg en kortgeleden, bij het röntgen van een versleten knie, was op de foto’s te zien dat er nog steeds zeventig in zaten. De ervaringen in de oorlog hebben van Tajiri een pacifist gemaakt. De beelden van de krijgers die hij na de oorlog maakte, zijn een protest tegen geweld. Ook de beelden op stadsbrug in Venlo. De vlindervorm bij de mannelijke Wachter, op borsthoogte, is een schild. De plant-achtige motieven verwijzen onder meer naar Japanse harnassen, die vaak heel mooi versierd waren. We komen er niet omheen: de vooruitgestoken penis van de krijger. Tajiri: “Soldaten lopen vaak gebogen met het geweer vooruitgestoken op heuphoogte. Maar ook op een andere manier heeft een penis met wapens te maken. Generaals van een overwinnende partij geven hun mannen nogal eens toestemming om te plunderen en te verkrachten.” Tajiri vindt het een barbaarse gewoonte. Ooit vergeleek hij een zaaduitstorting met een invasie.
Bij krijgers denk je aan mannen. Waarom heeft Tajiri ook vrouwelijke Wachters gemaakt? “Denk aan Jeanne d’Arc. Het is van alle tijden en culturen dat vrouwen zich bemoeiden met het krijgsgewoel.” De vrouwelijke Wachters zijn iets groter. Dat komt voornamelijk door de hoorns op hun hoofd. Tajiri: “Japanse krijgers zetten vaak hoorns van dieren op om er afschrikwekkender uit te zien. En ook om groter te lijken.”

Bron: Dagblad De Limburger
Foto’s beelden: Shinkichi Tajiri

“Deze beelden zijn een mooie afsluiting van mijn carriere”, vertelde Tajiri tijdens een radio-interview. Onlangs kreeg hij slecht nieuws te horen. Hij heeft een tumor in de alvleesklier. Een operatie is hem afgeraden, omdat die op zijn leeftijd de kwaliteit van het leven te zeer zou aantasten.

25 gedachten over “Het wordt druk in Venlo!

 1. Allebei met Japanners “in de weer” jij en ik, prachtig log Berthi en ik vind het prachtige beelden. Zijn filosofie zeer interessant. Vond een mooie link http://www.shinkichi-tajiri.com/
  Wat heeft die man veel gemaakt, maar ja, hij heeft dan ook lang geleefd en nog steeds, ook al is het nu ternauwernood.

 2. @Corrie, mooie foto heb je gevonden. Die is pas gemaakt. De beelden zijn namelijk op 27 april geplaatst.
  Ik kom morgen je log lezen!
  Een Wachter van Tajiri staat al ruim tien jaar voor het Ministerie van Defensie in Den Haag.

 3. Een aanwinst voor Venlo deze “wachters”.
  Prachtige beelden.
  Corrie bedankt voor de link,meteen de achtergrondinformatie bij de hand!!!!

 4. Dank voor het linkje naar zijn site, daar ben ik voorlopig niet uitgekeken. Wat een indrukwekkende man met een zeer gevuld leven.

 5. Mooi verhaal, diepzinnige man, mooi de symboliek in de beelden. En mooi de gedachte van de “wachters” op de brug.
  Maar ik houd niet van Japanse kunst en grote beelden en helemaal niet in het open landschap. Maar dat in mijn smaak .

 6. Na de “knopen” van hem in Baarlo en voor museum v. Bommel-v.Dam nu ook 4 wachters op onze brug. En het is niet alleen een groot kunstenaar maar bovendien een hele aardige man. Ik had het geluk hem een paar maal te ontmoeten, bescheiden en heel toegankelijk. We mogen trots zijn dat iemand van dit formaat op een kasteeltje dicht bij Venlo woont!

 7. Hadden jullie nog een verlate koninginnedag en dan zonder alle zoons, neefjes en aanhang!
  Toeval, dat dit samenvalt met het schaaktoernooi, of was dit gepland?
  Venlo heeft er weer een bezienswaardigheid bij! Ik hoop, dat de vandalen het met rust laten. Tegenwoordig wordt er zoveel vernield of beklad. Vreselijk.

 8. @Juul, ik zie het ook, de overeenkomst met de brug in Parijs, bijzonder zeg.
  @Marnel, wat een voorrecht om zo iemand te ontmoeten en een nog specialer indruk te krijgen van zo’n groot kunstenaar.

 9. @Marnel, heel bijzonder dat jij Tajiri verschillende malen hebt ontmoet!! Ik kan me voorstellen dat deze man een indruk bij je achter laat die je niet meer vergeet!!
  @Juul, dank voor je links.
  Inderdaad, anders maar toch….!
  @ineke, het is toeval dat dit samenvalt met het levend schaakspel/NK jeugdschaak. Het is pas in maart 2007 (meen ik) bekend gemaakt dat de koningin de Wachters zou komen onthullen. Wij hadden toen alles al geregeld voor het levend schaakspel. Jammer dat het tijdstip ook nog eens hetzelfde was.

 10. Oh jee….ik durf bijna niets te schrijven…. Maar ja EERLIJKHEID staat bij mij bovenaan. En ik zal maar zeggen dat het goed is dat wij niet van het zelfde houden….
  SSSSTTTTT…..niet verder vertellen maar ik vind het vreselijk……..
  >>>>>>>>>rent snel weg voordat iedereen boos wordt>>>>>>>>>>>>>

 11. Indrukwekkend verhaal achter deze kunstenaar, net als de beelden die hij gemaakt heeft. Hoe is het gegasan met het levend schaakspel? Onze konongin heeft het maar druk. Is ze niet even bij jullie langs geweest?

 12. Moderne kunst hoeft gelukkig niet mooi te zijn. Het gaat vaak om de betekenis erachter en het begrijpen daarvan. Ik moet ook eerlijkheidshalve bekennen dat de meeste moderne kunst niet voor mij is weggelegd. Dus Wilma… ik ren je maar snel achterna 😉

 13. @Wilma en Marianne, gelukkig dat niet iedereen dezelfde smaak heeft! (^_^)
  @Marijna, het is allemaal heel goed verlopen met het levend schaakspel. Morgen komen er enkele foto’s.
  Tja…. koningin even langs komen? Klinkt erg leuk!! (^_^)

 14. pssst… ik heb ook niet gezegd dat ik ’t mooi vind…
  ;o)
  *Huppelt vrolijk achter de andere meiden aan*

 15. Wat je nu niet mooi vindt, kan over een hele tijd weer heel anders zijn!
  Niets is zo veranderlijk als de mens…. zeggen ze! (^_^)

 16. O dat wil ik ook nog even zien !!
  Heb wat eigennaardigheden gehoord over onderwerpen die hier wel eens behandeld zijn.
  Zo heeft Gordon zijn 2 hondjes Victor en Rolf genoemd !! (of dat nu een eer is :-))).
  Er wordt in Almere een muurschildering geopend, die ontworpen is door een kunstenaar die zich laat inspireren door afbeeldingen op stoffen. Zo heeft hij een lap van een ontwerper van Vlisco onder ogen gekregen en heeft daar de motieven van gebruikt voor zijn muurschildering. Nu vind deze ontwerper dat zijn naam dus ook bij het kunstwerk vermeld moet worden (vind ik logisch). Er blijkt wel toestemming van Vlisco te zijn, maar dat gaat buiten de oorspronkelijke kunstenaar om.
  Door hier over Vlisco te hebben gelezen kon ik het nu een beetje plaatsen en vond het een opvallend bericht.
  Let wel, het kan zijn dat ik een detail over het hoofd heb gezien maar ik vond het grappig om te vermelden.

 17. er zou EEN iemand heel erg blij zijn met deze “stukken” en dat is ……..
  WIEL KNAPEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *