LevensgangVanuit deze toren werd deze foto genomen. Nu wil het geval dat er op deze toren een prachtige windwijzer staat van Jan en Marie van Eijl-Eitink die het leven symboliseert. De windwijzer dateert van 1963, is van brons en kreeg de toepasselijke naam Levensgang.

Verklaring van de symbolen:


Oost: kind spelend met bal


Zuid: moeder met kind


West: grijsaard met stok


Noord: de dood


20 gedachten over “Levensgang

 1. Het is een prachtige windwijzer. Ik mis alleen de geboorte. Je start met de geboorte en eindigt met de dood. Zou de kunstenaar daar een bedoeling mee hebben gehad?

 2. Inderdaad een hele mooie windwijzer. Misschien dat het kind met de bal verwijst naar geboorte? Of misschien had de kunstenaar er geen speciale bedoeling mee.

 3. mooi hoe deze kunstenaars het levensritme verbeelden, de zon en maan bovenin hebben dan waarschijnlijk iets met het dagritme te maken, denk ik.Ik zie veel symboliek hierin, het levensrad waar de figuren op staan bv., erg mooi en weer goed gevonden van jou, Berthi!

 4. Eerst even mijn verontschuldigingen dat ik al zo lang geen reactie meer achtergelaten heb. Je krijgt het steeds voor elkaar om de mooiste dingen in de kleinste hoekjes te vinden, daarvoor alleen al verdien je een enorm compliment.

 5. Prachtig deze windwijzer. En, deze zal wel niet zo snel gestolen worden op zo’n hoogte. Als je kijkt op gestolenkunst.nl dan zie je o.a. al die gestolen bronzen beelden… Heel soms wordt er iets terug gevonden.

 6. @Marcel, ik denk dat de moeder met kind de geboorte symboliseert. Zou de moeder niet zwanger zijn?
  Ik moest ook even goed naar het geraamte kijken dat voor de dood staat.

 7. @Marloes, fijn om weer een reactie van je te lezen, maar eigenlijk moet ik me verontschuldigen want ik heb de laatste tijd bijzonder weinig tijd om mijn vaste blogs te lezen en daar hoort ook die van jou bij. Daar komt binnenkort verandering in!!

 8. Hele mooie windwijzer. Inderdaad als ze echt willen kunnen ze alles voor elkaar krijgen!! Jammer maar waar……zullen hun geen mijn en dijn hebben geleerd??!!

 9. @marian’ne m, als we goed om ons heen kijken is er veel moois te bespeuren en vaak met veel symboliek omgeven!

 10. Vandaag waait de wind uit de zelfde hoek als vorige week Zondag .
  Wat een hectic beleefden we samen ,
  Het is hier nu een stuk rustiger , om mooie symbolen te zien . Wanneer we om ons heen kijken kunnen we veel moois ontdekken .
  Denk aan prachtige gevelstenen .Maar Berthi ,als je ons niet op deze kunst gewezen had , zo ver omhoog , we hadden dit nooit gevonden .

 11. “Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy, want daar is de blauwe lucht!”…met een prachtige windwijzer erin :- ))

 12. Ha Berthi, ik ben weer bovenwater na een weekje “Margraten”Wat is het mooi in het zuiden van ons land. We hebben genoten! Ik heb met veel plezier jullie foto zoektocht na gelezen… wat zijn jullie daar druk mee geweest! Erg leuk zo. En jij maar gniffelen zeker Berthi! Vandaag weer zo’n mooi plaatje met betekenis! Knap dat jou man die toren op ging met hoogte vrees! Mij krijgen ze er niet op hoor! Voor morgen veel koninginnen plezier allemaal!!!

 13. @Juul, o jee, heb ik toch de verkeerde puzzelfoto gekozen?? (^_^)
  Deze had toch je toch ook zeker gevonden??!!
  @Marijna, ons landje is o zo mooi!!
  Je hoeft helemaal niet ver weg te gaan om schoonheid te zien. Het is dichterbij dan men vaak denkt! Alleen moet je het willen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *