DOG: Door ons gedaen


DOG, de langste merklap ter wereld wordt weer in Zeeland
geëxposeerd

Het is Stichting Dorpshuis Biervliet gelukt om de DOG, de langste merklap ter wereld naar Biervliet te halen. In het jaar van textiel 2000 is door 243 Zeeuwen uit alle regio’s, gewerkt aan een merklap die in lengte in elk geval het bekende Tapis de Bayeux (70 meter) zou moeten overtreffen. Dat is niet alleen gelukt maar die lengte is ver overtroffen.

Door ons gedaen (DOG), de 125.62 meter lange merklap bestaat uit 234 persoonlijke borduursels en 17 merklappen waarop de gemeentewapens van Zeeland en het provinciewapen staan. De lap is voorzien van motieven en symbolen die typerend zijn voor Zeeland. De inspiratie hiervoor hebben de borduursters en borduurders geput uit de historie van de eigen plaats of streek, met een open oog naar het heden en de toekomst. Oude en nieuwe motieven, uit alle regio’s van Zeeland, wisselen elkaar af.

Lopen langs verleden en heden
De bezoeker loopt langs de aan elkaar gezette merklappen, alfabetisch per gemeente gerangschikt en kan genieten van de veelheid aan afbeeldingen. De karakteristieke steden en dorpen, de uitingen van verbondenheid van de Zeeuwen met land en zee, de overgeleverde gebruiken en verhalen, de symbolen van de toekomst, allen dragen zij bij aan het beeld van Zeeland anno 2000.
De borduurders laten op hun lap zien wat voor hen het dierbaarste is in Zeeland, hoe ze leven, wat hen bezig houdt, wat behouden moet blijven.
Het zijn vaak zeer persoonlijke beelden.

Oorlogsmonument
Eén van de indrukwekkendste bijdrage is te zien op de foto. Het is het werk van mevrouw van Hoeve-Cijsouw uit Biervliet. Zij miste in haar woonplaats een monument voor de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en zij besloot dit monument op te richten op DOG. Op haar gedeelte borduurde ze in kruissteek o.a. de namen van alle gevallenen van Biervliet met hun leeftijd.

Duizenden bezoekers zelfs in België
De lap is eerder geëxposeerd geweest in het Zeeuws Museum te Middelburg, de Grote Kerk in Tholen, de Basiliek in Hulst, de Grote Kerk in Zierikzee, in het Openluchtmuseum in Arnhem en in Overpelt in België. Op iedere locatie kwamen duizenden bezoekers.

Nog steeds is er vraag naar om de lap te mogen exposeren. In Bayeux in Frankrijk wil men het doek graag exposeren in het museum van het Tapis de Bayeux. Ook zijn er aanvragen gekomen uit Canada en Australië. Helaas zijn de benodigde financiën vaak een breekpunt.

De organisatoren en de makers van de lap zijn dan ook enorm blij dat het gelukt is om de lap dit jaar naar Biervliet te halen.

Vanaf vandaag tot en met 25 mei zal ‘Door Ons Gedaen’ dagelijks te zien zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur in de voormalige Garage Vervaet b.v. te Biervliet, gelegen aan de N61.

53 gedachten over “DOG: Door ons gedaen

 1. Fantastisch project. Indrukwekkend over Biervliet !!!
  Heb het op de voet gevolgd en had zó graag meegedaan. Maar ik ben geen Zeeuw. Ik heb het grote boek waarin ik het uitgebreid kan bekijken.
  Mooi dat het blijft reizen !!

 2. Ik heb hem in Middelburg en Overpelt mogen bewonderen en heb ook het boek ‘Door ons gedaen’. Iedere keer zie je weer nieuwe dingen. Fantastisch dat zoveel mensen van jong (de jongste was 11 jaar) tot oud hieraan mee hebben gedaan.
  Een aanrader om te bekijken.

 3. FANTASTISCH! Wat een eer om aan zoiets meegewerkt te hebben. Zou ik heel graag willen zien, is toch nog wel ver voor me.

 4. Prachtig werkstuk , en zo mooi als je je dierbaarste herinneringen aan een borduurlap kunt toevertrouwen .
  Het gedeelte hierboven te zien , als een herdenkings monument voor de gevallenen in de tweede wereld oorlog ,is indrukwekkend .
  Wat zullen de borduursters hier een mooie tijd aan beleefd hebben om samen zoiets groots tot stand te brengen .
  Ik denk , dat je , hoe vaak je alles ook gaat bekijken , je eigenlijk niet uitgekeken raakt

 5. Ik heb deze merklap helaas nog steeds niet gezien en of het er deze keer van komt…..?
  Het boek heb ik wel zodat ik wel een beeld kan krijgen.

 6. Staat alles eigenlijk in het boek afgebeeld ?
  Ik meen dat het niet meer te koop is .

 7. Gerrie, hij staat helemaal in het boek, met bij elk stuk een persoonlijke uitleg van de maker/ster. Ik weet niet of het nog verkocht wordt.

 8. Fijn dat je het boek zo snel hebt gevonden, Marian’ne! Misschien ook interessant voor andere lezers!

 9. Zeker interessant Berthi , ik heb tenminste het boek meteen besteld!!!! Na een rare drukke maar fijne dag gisteren moet ik vandaag even gas terugnemen , maar vanavond gaan we bij onze jongste eten en lekker knuffelen met Bo , ook haar nieuwe “huis” bekijken , ze heeft een geweldig hok gekregen van de baas van haar baas!!!!
  Om nog even op dat geweldige werkstuk terug te komen , weet jij waar het blijft als het niet geexposeerd is , of is dat info die ik in het boek terug kan vinden??
  Wat een organisatie moet dat geweest zijn om mensen zover te krijgen dat ze mee willen werken , dat ze ook nog leuk/mooi/belangrijk werk afleveren!!!!
  Marlies [loopt nu al te puffen van de warmte! ]

 10. Fijn dat de gegevens om het boek te bestellen al zo snel hier staan .
  Marian’ne je bent zo vlug !
  Berthi , dat is wel de moeite waard het boek met de gehele afbeelding .
  Ik had er altijd al belangstelling voor .
  Soms moet je zoiets direkt bestellen , later komt er vaak niets meer van .
  En de vraag van Marlies die had ik eigenlijk ook .
  Ik zag het al voor me dat het hele doek zo van tijd tot tijd opgerold zou worden . . .?
  Het lijkt me een prachtig bezit dit mooie boek en dan heb je je eigen expositie in de hand . Wel even anders natuurlijk als in het echt , maar toch je kunt zo vaak als je wilt alles weer opnieuw bewonderen .
  Als ik in vroeger dagen naar een expositie ging kwam ik meestal wel met catalogus of boek thuis .
  Soms vinden mensen dat te duur of niet de moeite waard . Maar later geeft het je nog zoveel meer om er anderen over te vertellen en er zelf nog weer eens over te lezen .
  Allemaal bedankt voor jullie meedenken !

 11. Indrukwekkend hoor! Jammer dat Zeeland zo ver weg is en de tentoonstelling maar zo kort.
  Vorige jaar waren we voor een korte vakantie in Zeeland en toen hebben we veel verschillende musea e.d. bezocht. Zo’n giga merklap is natuurlijk een prachtige weergave van allerlei Zeeuwse gebeurtenissen en geschiedenis. Op de site waar je het boek kunt bestellen stonden overigens meer aansprekende titels, ik word er altijd heel nieuwgierig èn hebberig van!

 12. Marian’ne bedankt voor de tip,ik heb het boek besteld en kijk er naar uit.
  Het zou heel fijn zijn voor de maaksters als deze merklap op veel plaatsen geexposeerd zou kunnen worden,dat verdienen ze !!!

 13. Er zijn twee boeken…
  Daarvoor moet ik even de kast in…
  De dunne “Door mijn gedaen” – Eef de Jonge-Everaert (1999) over de geschiedenis vd Zeeuwse merk- en stoplap, gaat eraan vooraf. ISBN 90-9012966-9 (met los patroonblad)
  De dikke “Door ons gedaen” (2000) ISBN 90-74576265 zag ik ook bij:
  http://www.moosdijk.com/nieuw/index01.aspx?id=home
  Tenminste in Rijswijk hadden ze ‘m nog bij zich…
  Ik kan iedereen aanraden, hoewel ze prijzig zijn, ze zo snel mogelijk te kopen, nu het nog kan.
  Het is echt genieten!
  @Berthi, je MOET ‘m in ’t echt gaan bekijken! OOIT! (maar dat had ik al eerder gezegt) :o)

 14. Oh… en in de “Dikke” staan heel veel kleine en grote patroontjes!
  @Berthi… zit ik weer met de boeken op schoot! LOL
  :o)

 15. @Juul, dank, dank, voor alle links en informatie. Ik ben zo druk met het schaakgebeuren dat er nauwelijks tijd over blijft voor iets anders. En dan heb ik nog een enorme achterstand met het lezen van de weblogs. Binnenkort hoop ik deze achterstand in te halen!!
  Ik heb beide boeken waar jij het over hebt. Ze zijn zeer de moeite waard. Graag wil ik ‘ooit’ deze zeer bijzondere merklap zien.
  Heerlijk om met al je mooie boeken lekker ontspannen te kunnen genieten!!
  Ik vermoed dat deze merklap, als hij niet tentoongesteld wordt, in het depot van het Zeeuws Museum in Middelburg ligt. Ga dit navragen.

 16. Juul ik zie je zitten met al die boeken en die ene zo zwaar !
  Bedankt , bedankt voor al je informatie !!!

 17. o wat een leuk uitstapje voor een van de komende weken om samen met mijn moeder te gaan doen. Dank voor de tip en de vele links.

 18. @Berthi, pas maar op straks raak je niet meer “bijgelezen”… ;o)
  @Noor en yvonnep, weet waaraan je begint, vertrek op tijd… voor deze lap moet je echt de tijd nemen.
  Biervliet ligt ook niet “zomaar” in Zeeland… maar diep down under in… Zeeuws-Vlaanderen…, maar dat wist je misschien al.
  Dus voor alle Belgische lezers hier… GAAN… kijken! :o)

 19. @Juul, ik moet vast dagen of zelfs weken de tijd nemen voor al het leeswerk!! We gaan ons best doen!!
  Weet je hoeveel boeken ik nog moet lezen??? (^_^) (^_^) Dat wil je vast niet weten!!

 20. Dag Berthi,Wat een mooie site!
  Wat heerlijk om te zien dat zoveel mensen geinteresseerd zijn.
  Het was een feest om dit project mee te ontwikkelen en te begeleiden.
  Overal waar hij geexposeerd wordt krijgen we weer hulp van mensen die niet bij het eigenlijke project betrokken waren.
  Ze helpen ruimtes geschikt te maken en komen helpen suppoosten. Het is alsof we een steen in een vijver gegooid hebben….de kringen worden steeds groter.De opening was feestelijk, de lap hangt ruimer dan ooit.Er wordt momenteel een groep gevormd die bekijkt of hij permanent geexposeerd kan worden.Ik hou je op de hoogte en kom alsjeblieft een keer naar Biervliet!
  Z.-Vlaanderen is de moeite waard ( Ik ben er geboren).
  Eef de Jonge-Everaert

 21. @Eef de Jonge-Everaert,
  Het zou geweldig zijn als de lap permanent geëxposeerd kan worden!
  Dank voor al het werk!
  :o)

 22. net met mijn moeder afgesproken dat we volgende week woensdag naar Biervliet gaan, heerlijk!

 23. @noor, geweldig om te horen dat je naar Biervliet gaat. Een dezer dagen komt er nog een log over, met foto’s.
  Ik weet nog niet wanneer.

 24. Leuk dat je hier aandacht aan schenkt Berthi!Wat een goed bedacht onderwerp voor een merklap trouwens, de merklap die je laat zien, echt historisch verantwoord en daardoor voor een grotere groep mensen interessant om te bewonderen.

 25. Oh jongens , eh meisjes bedoel ik…ik heb vandaag het boek gekregen , nou dat is genieten zeg , MOOOOOOOIIIIII!!!!!! Snel besteld , snel gekregen en dus ook maar snel betaald , ik heb het boek nog niet helemaal uit natuurlijk [ heb nog geen antwoord gevonden op mijn vraag waar het werkstuk blijft als het niet geexposeerd wordt ], maar het is de prijs meer dan waard wat mij betreft , als ik opgelet had had ik me 6,20 kunnen besparen door het gewoon bij mijn eigen boekhandel te bestellen , nou ja een leermoment voor een volgende keer zullen we maar zeggen!!!!!!!!
  Marlies [zit helemaal zielig alleen thuis en gaat lekker wat tv kijken en borduren!]

 26. @Marlies, je hebt inderdaad nog geen antwoord gekregen. Maar daar komt nog een log over. Het is deze week zo druk dat ik blij ben, dat ik nog een beetje tijd over heb om een log te maken.
  Er zijn nog verschillende logs meer die dringend wachten op plaatsing. Een klein beetje geduld!! (^_^)
  Maar… hartstikke leuk dat jij het boek al zo snel binnen hebt gekregen. Jammer van die 6,20 euro.
  Een fijne avond Marlies!!

 27. Al die vragen over waar de ‘Door Ons Gedaen’ blijft als de expositie in Biervliet voorbij is kan ik wel beantwoorden.
  Allereerst verdwijnt ie weer in de speciaal voor de lap gemaakte kist.
  Dan wordt hij opgeslagen bij het SCEZ, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
  Die bewaart de lap voorlopig voor de provincie Zeeland.
  Woensdag 9 mei hebbben we een eerste bijeenkomst met een eventueel te vormen werkgroep. We willen uitzoeken of we nog in Bayeux terecht kunnen.
  Vijf jaar geleden wilden ze hem graag exposeren in de kapel van het museum waar het Tapis de Bayeux hangt.
  Verder willen we bekijken of er nu eindelijk een vaste plek in Zeeland te realiseren valt.
  Uiteraard kan de lap geleend worden voor expositie waar dan ook.
  Alleen hangt daar een prijskaartje aan.
  Niet voor het lenen of huren maar voor het aanpassen en ophangen van de constructie waar we hem met klittenband opklikken.
  Dus als er belangstelling voor is?
  Welkom!
  Eef de Jonge-Everaert

 28. Heb ik nog een vraag wat zit er aan de achterkant???
  Wat een heerlijk werkstuk toch , gisteren zo genoten , kijken , lezen , weer kijken kijken kijken!!!!!!!
  Marlies

 29. Wat er op de achterkant zit?
  De lap is met 125.62 m. ongebleekte katoen gevoerd. Er is een zoom ingestikt.
  Op die achterkant zit het zachte gedeelte van klittenband.
  Op de rode Trespa-platen zit het harde gedeelte van het klittenband.
  De platen hangen met staalkabeltjes aan een alluminium constructie.
  Stel je deze constructie voor in de Basiliek van Hulst.
  Smalle zijbeuk, vier gangen met Trespaplaten, staalkabeltjes die door kleine openingetjes in het kruis-rib-booggewelf gehaald moesten worden, over dat gewelf naar een volgend openingetje en weer naar beneden.
  In die openingetjes van het gewelf zaten koperen sterren. Die werden er dus uitgehaald!
  Spannend hoor, hoog in de lucht lopen over de bovenkant van een gewelf!
  Kun je je voorstellen dat het bedrijf dat dit systheem moet aanpssen daar een tijdje mee bezig is?
  Eef de Jonge

 30. Wat er op de achterkant zit?
  De lap is met 125.62 m. ongebleekte katoen gevoerd. Er is een zoom ingestikt.
  Op die achterkant zit het zachte gedeelte van klittenband.
  Op de rode Trespa-platen zit het harde gedeelte van het klittenband.
  De platen hangen met staalkabeltjes aan een alluminium constructie.
  Stel je deze constructie voor in de Basiliek van Hulst.
  Smalle zijbeuk, vier gangen met Trespaplaten, staalkabeltjes die door kleine openingetjes in het kruis-rib-booggewelf gehaald moesten worden, over dat gewelf naar een volgend openingetje en weer naar beneden.
  In die openingetjes van het gewelf zaten koperen sterren. Die werden er dus uitgehaald!
  Spannend hoor, hoog in de lucht lopen over de bovenkant van een gewelf!
  Kun je je voorstellen dat het bedrijf dat dit systheem moet aanpssen daar een tijdje mee bezig is?
  Eef de Jonge

 31. Eef de Jonge, bedankt voor de informatie, en oe wat komt er nog veel bij kijken eer dat zo’n doek hangt.
  Prachtig project, en hopen dat het nog veel bekeken kan worden en kan inspireren.
  Ik heb het grote boek en jouw prachtige boekje en kan zo al veel genieten. Heb zelfs getracht zelf een Zeeuwse lap te maken, met alleen patronen die ik op oude lappen/boeken gezien heb.
  Dus het heeft mij al enorm geinspireerd en geleerd over de Zeeuwse Provincie en de merklap.
  Leuk dat ik je/jullie hier alsnog voor het vele mooie werk kan bedanken. !!

 32. Nieuws over Door Ons Gedaen
  In juni weer het museum van het Tapis de Bayeux bezocht. Afspraken gemaakt met directrice van het museum.
  Als we het financieel en organisatorisch rond kunnen krijgen dan zou de langste merklap ter wereld in de maand juni van 2008 in de kapel van het museum van het Tapis de Bayeux geexposeerd kunnen worden.
  Jullie begrijpen dat we druk bezig zijn om dit te realiseren. De Zeeuwse lap vlak bij het wereldbroemde Tapis is wel bijzonder veel eer!
  Het huidige ophangsystheem kan niet gebruikt worden in de kapel. We moeten iets nieuws ontwikkelen wat past bij het exposystheem wat ze daar voor fototentoonstellingen gebruiken. Brrrr. Erg kostbaar! Als jullie nog stichtingen weten die hier een financiele bijdrage aan willen geven zodat het door kan gaan laat even horen, via email jjdj@zeelandnet.nl
  Hopelijk kan alles doorgaan.
  Groet, Eef de Jonge

 33. @Eef de Jonge-Everaert, wat een prachtig nieuws. Een mooiere lokatie voor de langste merklap is niet te bedenken. Dit moet lukken! Gelukkig hebben jullie nog even de tijd om te zoeken naar een geschikte stichting die voor een bijdrage aan een nieuw ophangsysteem kan zorgen.

 34. Hoera,
  Eind april hangen we ‘Door Ons Gedaen’ op in de kapel van het museum van het Tapis de Bayeux in Bayeux.
  Vanaf 3 mei tot 6 juli te bezichtigen.
  Groeten, Eef de Jonge

 35. Hallo, zag deze site bij de zoektocht naar beide boeken.
  Het dikke boek is hier nog te krijgen bij het museum in Goes waar momenteel een merklappententoonstelling is.
  Het dunne boek is nergens meer te krijgen.
  Wie o wie kan mijn helpen.
  Groetjes, Elly S.

 36. hallo ik heb het boek nog nieuw
  door mijn gedaan
  wil het wel verkopen
  gr alie

 37. Ik wil graag in contact komen met mevrouw Eef de Jonge-Everaert i.v.m 3 Thoolse merklappen:
  – Maatje Oudesluijs 1797
  -Cornelia de Wilde 1822 [ dochter Maatje Oudesluijs]
  -Belia Bolier 1883 [kleindochter van Cornelia de Wilde]
  De bedoeling is de merklappen te schenken aan een museum, maar graag zou ik advies hebben van mevrouw de Jonge-Everaert.

 38. Waar is de langste Meeklap op het ogenblik ?
  Waar hoort hij eigenlijk te hangen ?
  Ik heb het mooie boek in die tijd gekocht , gelezen en bekeken !
  Geweldig ! Ik ben nu 89 en wil dat boek weggeven aan iemand die het
  ook zo mooi vindt . Het mag niet in de container belanden !
  Hartelijke groeten , Rini van Nimwegen -Rijksen te Leersum

 39. @R.van Nimwegen, ik vermoed dat de langste merklap ter wereld op dit moment opgeborgen ligt en nergens te zien is. De afgelopen jaren is de lap al op diverse plaatsen tentoongesteld.

 40. Komt de DOG Millenium merklap ooit weer tot leven?? Wie wil mij helpen met het voortborduren??
  Deze geschiedenis mag NOOIT verloren gaan!! Zoveel vrouwen, en mannen, hebben eraan meegewerkt om dit prachtige resultaat te verkrijgen. Het grote boek DOG opent voor mij altijd op blz. 59. Ik heb in mijn strikt persoonlijke dossier alles bewaard. Er staat veel info in het boek, maar 1 ding weet ik absoluut zeker, in het grote boek , met de titel Door ons gedaen, staat 1 drukfout, namelijk op blz…….. Met vriendelijke groet, JKS.

 41. @Jolanda Schippers, ik heb geen idee of en wanneer er weer aandacht komt voor de DOG. Jammer dat er een fout staat in het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *