NK Jeugdschaak 2007

Nog drie nachtjes slapen en het is zover. Het NK Jeugdschaak 2007 in Venlo is dan een feit. De A-groep bijt vrijdag de spits af en maandag 30 april volgt de B- en C-groep. Thijmen mag meedoen in de B-groep en Dagblad De limburger wijdde gisteren er een artikel aan.

Peter Heesen schreef het artikel en Lé Giesen maakte de foto.Zelfs tijdens het interview spelen de jonge meesters

Aan tafel zitten Marina van Vliembergen en Thijmen Smith, klaar voor het interview met ‘de krant’. Tussen hen in staat een schaakbord met stukken. Een idee van de moeder van Thijmen. “Misschien is het leuk om het bord te gebruiken bij de foto.” De fotograaf stemt in.

Voor de vorm doen de schakers een paar zetten. Niet willekeurig, maar weloverwogen. Als de foto klaar is en het interview begint, blijven Marina (16) en Thijmen (14) doorspelen. Het tweetal doet mee aan het Nederlands kampioenschap schaken voor de jeugd, dat dit jaar in Venlo is. Marina speelt in de A-groep. Ze neemt het op tegen negen meisjes, van wie er zes hoger op de ranglijst van de schaakbond staan. De Blerickse heeft 1701 ELO-punten. Thijmen heeft meer concurrentie: 23 tegenstrevers. Van het gezelschap bezitten er twintig een hogere plek op de KNSB-ranking. “Maar Thijmen is eerstejaars B”, verklaart zijn moeder. In deze groep spelen meisjes en jongens samen. Het gaat dan wel om meisjes met een hoge ranking, zoals Donna Schut, met 2035 punten. “Van haar heb ik wel eens gewonnen,” zegt Thijmen. Hij noch Marina heeft de illusie dat de nationale titel dit keer gepakt kan worden. Daarvoor is het verschil met de top te groot. De naam Christov Kleijn, nummer 1 bij de B-junioren, wordt met respect (en ook een beetje angst) uitgesproken. Het gaat de Venlose schakers ook niet om het winnen van het kampioenschap. Natuurlijk, als het zou lukken, zou dat mooi zijn. Maar ze weten wat haalbaar is, en de titel is dat nog niet. Het devies luidt daarom: beter worden.

Marina kwam in aanraking met schaken via haar broer Roland, die het leerde in groep vijf van basisschool ’t Ritjen in Blerick. Schaken was de hobby van de leerkracht, Ronald Traa. Marina keek toe als haar broer en vader thuis tegen elkaar speelden. Toen ze zelf in groep vijf zat, werd ze ook ingewijd in de beginselen van de denksport. Hun vader helpt bij het instuderen van openingen, maar is niet in staat serieuze tegenstand te bieden, vertelt marina lachend. Ze werd lid van de Blerickse schaakvereniging en bleek talent te hebben. Dit is de zevende keer dat ze deelneemt aan het NK. De beste klassering haalde ze vorig jaar in Schagen, toen ze als vijfde eindigde. Thijmen maakt voor de derde keer zijn opwachting op een NK. Hij wist vorig jaar een plekje in de middenmoot te bemachtigen. Hij kwam in aanraking met schaken via een vriendje op de basisschool. Het vriendje was lid van de Venlose schaakvereniging. Thijmen ging kijken en meldde zich ook aan. Waar het vriendje er al gauw de brui aan gaf, is Thijmen gebleven. Hij gaf er zelfs het voetballen bij Venlosche Boys voor op. “Voetballen is ook leuk, maar het ging niet samen,” zegt de gymnasiumleerling aan het Valuas. Thijmen is gedreven en leergierig. Om zo goed mogelijk te worden in de sport krijgt hij sinds twee jaar (moet zijn ‘een half jaar’) privétraining van Boris Friesen uit Maarheeze. Bij de Venlosche club krijgt hij extra begeleiding van Stephan Thijssen. Hij is elke dag minstens een half uur bezig met schaken en in het weekeinde speelt hij vaak toernooien, in Limburg en Noord-Brabant. “In Limburg is weinig tegenstand, omdat weinig mensen schaken.” Marina, die tweetalig vwo volgt bij Den Hulster, is minder ambitieus. “Ik vind het een leuke hobby, en dat moet het blijven.”Volgend jaar, als ze examen doet, stopt ze met zwemmen bij de reddingsbrigade. Dan nog heeft ze twee liefdes: schaken en dwarsfuit. “Als ik zou moeten kiezen, weet ik niet wat ik zou laten vallen.”
O ja, Marina won het potje snelschaak van Thijmen.

31 gedachten over “NK Jeugdschaak 2007

 1. Leuk verslag over schaken en wat heeft de moeder van Thijmen dat weer goed bedacht om het schaakbord op tafel te plaatsen .
  De foto is erg mooi genomen zo vanaf boven .
  De fotograaf wellicht op een stoel geklommen ?
  Thijmen heel veel succes gewenst ! ! !

 2. Hee Thijmen, gaaf, jongen!
  Heel veel succes straks en je weet het hè, je best doen, maar je leven hangt er niet van af!
  En je leert er vast een hoop van.

 3. Thijmen heel veel succes en we zullen voor je duimen!(wordt deze uitdrukking nog gebruikt door de jeugd ????? )

 4. Thijmen heel veel succes alvast!! Heel veel plezier op de NK!!! Spannend….. Knap dat je zover bent gekomen!!!

 5. @Gerrie, de fotograaf stond op een keukentrap!
  @Mien B, eigenlijk heb ik geen idee of deze uitdrukking nog gebruikt wordt door de jeugd! Eens navraag doen!

 6. Thijmen een goed schaakweekend, Zet hem op!
  Dit weekend is er ook NK handbal waar Milan aan meedoet.

 7. Leuk artikel, mooie foto. Duh, dat de fotograaf daar zelf niet op kwam. Schaken…bord !!! Goed zo moeders, wie is hier de fotograaf :-))).
  Zo lekker dichtbij, nu niet in een hotelletje breien Berthi !!
  Thijmen hele fijne week, met veel speelplezier en waarschijnlijk ook wat punten in de wacht slepen.
  Succes !!!

 8. Leuke foto, leuk artikel in de krant. @ Thijmen, ik wens je veel succes en een fijn schaakweek-end.

 9. Leuk artikel en mooie foto.
  Thijmen, heel veel succes en plezier bij het NK!!
  Berthi, wat zul je trots zijn op je zoon!

 10. @Noor, super dat Milan mee mag doen aan het NK Handbal. Wens Milan heel veel succes!!!
  Milan hoeft zich maar te beperken tot een weekend. Thijmen speelt vanaf maandag tot en met zaterdag. Maandag, donderdag en zaterdag één partij en de andere dagen twee partijen.

 11. @marian’ne m, leuke fotograaf!! (^_^)
  Heerlijk dat we nu thuis kunnen blijven en op de fiets naar het schaaktoernooi kunnen gaan.
  Er staan nevenaktiviteiten op het programma waar ik nog op terug zal komen.

 12. Leuk , zoals jij, als trotse moeder, doorklinkt in het artikel! Goed zo Thijmen , doe je best, maar geniet er ook van, veel succes

 13. Thijmen, hoe voelt dat, nu zoveel mensen met je meeleven? Moet toch een hele bemoediging zijn en misschien als je na zit te denken over een zet (heet dat zo, ik weet ech helemaal niets over schaken) zie je ineens al die vrouwen voor je die met je meedenken en weet je het ineens!! Of je wordt er spaans benauwd van, kan ook natuurlijk. Nou ik denk dat je gewoon helemaal aan niets en niemand denkt en je volledig concentreert op het schaken. Ik hoop dat je er vooral gewoon heel veel plezier in hebt en hoe het eindigt horen we vast ook via je moeders web-log. Berthi, ik zou zeker een handwerk meenemen want ik zou de zenuwen hebben als mijn zoon zo’n wedstrijd zou spelen en dan leidt dat heerlijk af. Ik durfde gisteren geen haakwerk mee te nemen voor in de trein op weg naar het Gemeentemuseum Den Haag. Ja, ja, ik ben dus inderdaad naar de Sicties-expositie geweest. Kan er nog niets over vertellen op mijn web-log…bandbreedte is op, ik klets veel teveel :- )))

 14. haha, maar goed dat ik zo’n slimme moeder heb die het allemaal ziet! Maar verder erg leuk stukje inderdaad, klinkt als een broertje om trots op te zijn! 🙂

 15. Ik vind de foto van 30 oktober 2006 zo erg leuk: alles in regelmatige rijen gerangschikt met als constante het zwart-witgeblokte patroon van het schaakbord. Daarom heen, vrij willekeurig allemaal schakers in diverse frisse kleuren. Een foto van iemand die veel heeft met borduren…..

 16. mooi verhaal en natuurlijk succes voor thijmen, fijn e week, sapnnende dagen hoor voor ouders en aanhang

 17. @Noor, Thijmen heeft gisteren zijn eerste partij gewonnen. Hij speelde tegen Donna Schut, de jeugdkampioen van 2006.
  Vandaag heeft hij tegen Jonathan Tan gespeeld. Deze partij was vanmorgen live te volgen via internet. Het was een interessante partij, maar kwam niet uit op winst. De laatste partij van vandaag speelde Thijmen tegen Quinten Ducarmon. Een lange partij, die uiteindelijk eindigde in remise.
  Morgen staan er weer twee partijen op het programma.
  Hoe heeft Milan het gedaan het afgelopen weekend?

 18. Milan heeft lekker gespeeld en zijn team toonde ook vooruitgang, maar omdat ze pas vanaf januari met elkaar spelen vormen ze nog geen echte eenheid, al met al hebben ze goed gespeeld en veel ervaringen opgedaan.

 19. Milan heeft lekker gespeeld en zijn team toonde ook vooruitgang, maar omdat ze pas vanaf januari met elkaar spelen vormen ze nog geen echte eenheid, al met al hebben ze goed gespeeld en veel ervaringen opgedaan.
  Dat is even afzien voor Thijmen, het lijkt me erg intensief een hele week schaken!

 20. @Noor, het belangrijkste is dat ze goed gespeeld hebben en dat ze vooruitgang boeken!!
  Voor Thijmen was de eerste partij van vandaag zuur. Wat zeg ik: zuur!! Heel zuur!!!
  Zijn tegenspeler Mark Haast heeft het punt cadeau gekregen. Thijmen stond gewonnen, maar had net te weinig tijd om het goed af te maken. Helaas, voor Thijmen een verliespunt en voor Mark Haast een vol punt erbij!! Hier had Thijmen het heel moeilijk mee…. na 4 uur schaken!!
  De middagpartij tegen Harry van Vliet eindigde in remise!

 21. dat is voor mij ook het belangrijkste, dat ze lekker met hun sport en met elkaar op een positiieve manier bezig zijn.
  Oei, ik kan me voorstellen dat het zuur was voor Thijmen, hopelijk kan hij zich weer oppeppen om verder te gaan morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *