Merklapje voor Barbara en Frank


Van deze borduurster liet ik al eerder borduurwerk zien: Merklap: ‘Welkom in het leven’.
Barbara en Frank waren op 9 maart 2007 50 jaar getrouwd en vandaag vieren zij dat met familie, vrienden en kennissen. De tafel is gedekt en de gasten zijn al aangeschoven. Op de fiets zie je Barbara en Frank met hun drie kinderen. Daaronder staan hun vier kleinkinderen. Links en rechts de initialen van het gouden bruidspaar! Rechts zie je de levensboom en links de molen waar het feest is.
Verder de tekst: eerst koper, toen zilver en nu is het goud!

Het is een alleraardigst klein merklapje geworden waarin veel informatie verwerkt is en helemaal in de stijl van deze borduurster, waar ik helemaal weg van ben! Let eens goed op die leuke gezichten van de gasten!

24 gedachten over “Merklapje voor Barbara en Frank

 1. Hallo Berthi,
  ik weet niet of ik hier goed zit, maar ik heb een vraag. Ik zoek voor een kennis een merklap/borduurpatroon dat heet: Eigen haard is goud waard”, en dat schijnt vroeger in de Margriet of Ariadne gestaan te hebben. Weet je hier iets van of is het bekend of zoiets? Of hoe kunnen we aan het patroon komen?
  Ik hoor het eventueel graag van je.
  Vriendelijke groeten Janneke

 2. grappig lapje. Niet echt goed te zien op de foto’s maar ik kan me de grappige details voorstellen. Ze maakt inderdaad erg mooie en vaak humoristische merklappen.

 3. Leuke merklap. Met een hoop informatie……
  Barbara en Frank…. 50 jaar!!!! Dat is een hele tijd!!!! Gefeliciteerd!!!!! En voor vandaag een hele fijne gezellige dag!!!!
  :-)))

 4. Leuke feestelijke lap. Altijd mooi die verhalende lappen, die ‘lees’ ik graag.
  Ja grappig al die gezichtjes !!
  Is deze maakster dezelfde als van de knottedoeken !?

 5. Wat een leuke merklap, vooral de combinatie van “oude en nieuwe” patronen. Bij elkaar een mooi geheel, erg leuk voor het bruidspaar!!!

 6. Heel bijzonder dat iemand zoiets mooi maakt voor een ander en zo persoonlijk. Die gezichtjes doen meheel erg denken aan de kopjes van Perette Samouillof, ben ik dol op. Mocht het bruidspaar dit ooit lezen…van harte gefeliciteerd en de maakster van deze merklap ook!

 7. Dit is inderdaad een hele leuke merklap. Net als die andere trouwens waarvan je de link geeft. Is een merklap daar aanvankelijk uit ontstaan, dat er een verhaal of een levensfase op afgebeeld wordt?
  Ik vind deze in ieder geval erg geslaagd!
  Van mij ook de felicitaties aan het betreffende bruidspaar en de complimenten aan de maakster van de merklap.

 8. heeee een naamgenootje !!!!!
  ontzettend mooi, en zo speciaal dit merklapje !! gefeliciteerd Barbara en Frank

 9. Barbara en Frank van harte,
  leuke lap en veel info wat een geweldige borduursters zijn er onder ons

 10. Een prachtig cadeau!
  Voor het bruidspaar: nog heel gelukkige jaren samen!
  En complimenten aan de maakster! Heel apart.

 11. @Janneke, ik heb je een email gestuurd.
  @ingrid h.q., helaas zijn ze alle twee niet te bestellen. Het goede nieuws is dat deze borduurster bezig is met een ontwerp dat t.z.t. in Handwerken zonder Grenzen komt te staan. Plus een interview. In welk nummer is nog niet bekend. Zij is nog aan het borduren. Dus, een beetje geduld!
  @marian’ne m, klopt. Zij heeft ook de knottedoeken gemaakt.
  Hier is de link naar de knottedoeken:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/04/knottedoek_ii.html
  @Corrie, ik ken Perrette Samouillof niet en ben gaan zoeken. Dit vond ik:
  http://melomeli.canalblog.com/images/z.jpg
  http://papolette.canalblog.com/archives/2006/11/06/3094858.html
  http://www4.plala.or.jp/EsRoom/kuma_pouch.htm#
  Leuke gezichtjes!
  @Hannah, een merklap is een oefenlap om later het linnengoed te kunnen borduren. Dat is allang niet meer nodig, vandaar dat men speciale merklappen ging borduren zoals familielappen!
  Enkele logjes hierover:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/09/schoolmerklapje.html
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/10/linnenkast.html
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/12/coton_a_marquer.html
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2005/12/universalschabl.html

 12. Berthi, leuk dat er (weer) een artikel van haar komt. En fijn te horen dat zij nog steeds heerlijk bezig is met borduren !!!
  Het bruidspaar “hartelijk gefeliciteerd” en de maakster de complimenten en de hartelijke groeten !!

 13. Oh wat heerlijk! Ik ben weer ’n uurtje helemaal verdwaald op ’t net! :o)
  Bruidspaar, gefeliciteerd!
  50 jaar!
  “Maakster” ;o) ik kijk al uit naar de HzG!
  Complimenten voor alle prachtige lappen!
  Het leukste vind ik de fiets, als moderne variant van de huwelijksboot.
  Schitterend!
  :o)

 14. Ik ben Audrey uit Maastricht. Al enige tijd volg ik je weblog: leuk, informatief, afwisselend, en ik geniet er iedere keer weer van. Ben breister en borduurster, bezig met breirol en 2 quaker-merklappen. Deze merklap voor het 50jarig bruidspaar (van harte gefeliciteerd en nog vele gelukkige jaren samen toegewenst!)is enig! Vooral die tafelschikking… leuk, leuk, leuk.

 15. Het leuke van deze merklapjes vind ik dat je er naar blijft kijken, je ontdekt steeds weer iets leuks! Volgens mij heb ik haar, de borduurster, gesproken op de grote merklappendag in het Fries Museum in Leeuwarden, ze had toen ook allemaal knottedoeken bij zich, heel fijn geborduurd en bijzonder mooi.
  Bruidspaar natuurlijk van harte gefeliciteerd met zo’n mijlpaal!

 16. Hallo Audrey,
  Gezellig dat je langs komt en met ons mee praat. Jij bent een actieve handwerkster die met veel dingen bezig is. Erg leuk!!
  Toen ik dit merklapje zag, viel mijn oog direct op de tafelschikking en die springt er dan voor mij ook uit!!

 17. 50 jaar. Da’s veel. Als je zo lang bij elkaar bent, dan ken je elkaar wel. Leuk lapje met veel humor en levendigheid. Veel geluk met de volgende jaren, bruidspaar.

 18. Voor mij een echte Merklappendag .
  Ik zag deze vanochtend al vroeg , maar had geen tijd er iets over te zeggen .
  Prachtig deze geborduurde Felicitatie , en daar voeg ik mijn gelukwensen bij .
  Mooi om zoiets te mogen krijgen ter gelegenheid van een bijzondere gedenkdag .
  De gedekte tafel met een hechte familie rondom . Heel mooi om zelf zoiets samen te stellen .
  Zou wel willen weten de maat van de merklap en welke stof is er gebruikt .
  Maar als we straks nog een artikel kunnen vinden in handw.z.gr.dan lezen we daar zeker meer over .
  Ik had vandaag een heel bijzondere dag en ging een middagje pierewaaien naar de Fred.in den Haag .
  Het is dubbel te waarderen als je bijna nergens meer komt .
  Snuffelen tussen de boeken . En toen het nummer gekocht van Landleven , waarin een artikel waarover hier ook al geschreven is .De prachtige merklappen van Afke Wullink .
  Weer een heel andere borduurtechniek , die mij erg aanspreekt .
  Zo heb ik enkele keren werkstukjes gemaakt in kruis en aanverwante steken .
  Zelf de steken ontwerpen die passen in het borduurwerk . Op deze manier je borduurwerk opbouwen , zoeken en proberen , voor mij heel fijn om te doen .
  Op weg naar huis wist ik nog een Afke Wullink te vinden in mijn brievenbus , want zoals ze mij mailde de vorige dag dat haar boekje klaar lag voor verzending .
  Het is eigenlijk een klein geschriftje met heel duidelijke detail foto,s van haar merklappen .
  Er is een extra boekje bijgevoegd met tips en motieven .
  Ter ondersteuning van het maken van je eigen merklap .
  Een fijne middag met nu twee Afke,s in huis .

 19. Hoihoi. Ik was begin deze maand in Delft en kwam toevallig (bestaat niet)langs de winkel van Sanny de Zoete. Mijn man’s oog viel op het linnenkastje met de ministapeltjes in de etalage en probeerde er een foto van te maken. Sanny kwam naar buiten en nodigde ons naar binnen, want dat fotografeerde toch gemakkelijker… Een uur later waren we nóg aan het kletsen, voor ik met oude kant en het leuke dijendoekje rijker, Delft verder kon bekijken. We bleken een gemeenschappelijke kennis/vriend te hebben. En ze zei: ken je Berthi? Ik schakelde meteen en zei: alleen van haar site. Ze vervolgde: Ze was pas nog hier, maar ik was er helaas niet. Datzelfde linnenkastje staat ook op haar site…
  En nu mail ik zomaar met je. Wat grappig hoe contacten kunnen lopen.
  Ben ook verslaafd aan Vierlande-merklappen borduren. Ken je die? Kijk evt op http://www.historischestickmuster.de
  Veel succes en warme groet uit zonnig Maastricht, ook aan alle andere handwerksters die je site bezoeken!
  Audrey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *