Techno, Eco, Smart…… ?

Gisteren werd de voorjaarstextieldag van Textiel Commissie Nederland gehouden in het Textielmuseum. Het thema was Techno, Eco, Smart….. ?.

Op het gebied van textiel is er de laatste jaren behoorlijk wat gaande, de ontwikkelingen gaan bijzonder snel. Zijde, wol, linnen en katoen en de gangbare methodes om deze materialen tot een stof te verwerken zullen nooit verdwijnen en waarschijnlijk nog heel lang toegepast worden. Maar een zich ontwikkelende maatschappij stelt niet alleen voortdurend nieuwe eisen aan de bruikbaarheid van textiel, ook milieuaspecten bij de productie krijgen steeds meer aandacht. Nieuwe veredelingsmethoden en de toepasssing van synthetische materialen hebben consequenties voor het behoud. Soms zitten restauratoren en conservatoren letterlijk met hun handen in het haar wanneer ze geconfronteerd worden met schade aan moderne textiele objecten. Wat te doen? Standaard methodes en technieken kunnen lang niet altijd meer worden toegepast.

Thea van Oosten, senior onderzoeker van het Instituut Collectie Nederland, is druk met onderzoeken bezig voor conservering van polypropyleen wandtapijten. Lisca Wurfbain, textielrestaurator, heeft een speciale doos ontworpen (die nog niet gemaakt is) waarin een jurk van Aico Dinkla, die behandeld is met siliconen rubber, bewaard moet worden.
Anton Luyken, manager textile research bij TNO Science and Industry, gaf een presentatie over Smart textiles, textiel gecombineerd met elektronische snufjes. De gebruiker vraagt meer comfort en meer functionaliteit. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen gaande in de sport, medische sector en de militaire sector. Volgens Anton Luyken heeft Smart textiles de toekomst!
Een verhaal over biologisch textiel, biologische katoen, kwam ook aan de orde. De vraag naar bio- katoen is beter dan ooit. Voordeel van bio-katoen is, dat er geen risico voor mens en milieu is, betere marktprijs, gunstiger voor de vrouwen en er worden biologische mest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Solidaridad heeft biologische katoenprogramma’s in Peru, India, Afrika en China. Zij hebben hun eigen kledingmerk: Made-By.Eugène van Veldhoven gaf een presentatie over zijn textielontwerpen. Hij houdt zich vooral bezig met het ontwerp en de verkoop hiervan en wat het materiaal over een langere periode gaat doen is niet zijn eerste zorg.
Op dit moment is er werk van hem te zien in Museum of Arts & Design.

34 gedachten over “Techno, Eco, Smart…… ?

 1. Berthi ik wil je even vertellen dat je website TEXTILE COLLECTION de Site van de dag is !!!!!!!!!!!!!!!!
  Op de Patch-work Prik Pagina !
  Lees ook even de eerste reactie hierop !
  Ik denk dat dit leuk is te lezen als je vanochtend wakker bent .
  Ik probeer ook nog maar wat uurtjes te slapen en later je nieuwe onderwerp zal lezen .
  Droom je al . . . ?

 2. Weer een interessante log heb je geschreven Berthi.
  Het is wel leuk al die moderne techno stoffen maar ik blijf toch vasthouden aan het oude vertrouwde natuurproduct. Noem mij ouderwets maar daar voel ik me prettiger bij. Trouwens: op natuurproductgebied gaat de ontwikkeling toch ook nog steeds door. Bijvoorbeeld de Bamboe garens. En in Zwolle zag ik garen van Bananenvezels. En dat er steeds meer vraag komt naar biologische katoen daar ben ik heel blij mee!
  En gefeliciteerd met je site als site van de dag!!

 3. Klikte ik de Museum of Arts and Design-link aan en zag die handschoentjes,”wire knitted gloves”, dus ècht gebreid. Dat FORMAAT!!!! En nog een duidelijk herkenbaar meander-randje ingebreid, ongelooflijk!
  Kan me indenken, dat nieuwe vezels een andere bewaarmethode vereisen; het bekende zuurvrije papier is dan niet meer toereikend. Experimenteren met nieuwe “spullen”, maar ja, je experimenteert natuurlijk niet met een kunstwerk. Moeilijk.

 4. Ik kan heel slecht tegen de vergankelijkheid. Wil alles even nieuw houden, maar ja dat gaat helaas niet :-)). Dus als ze weer nieuwe dingen ontdekken om materialen te bewaren is dat heel mooi natuurlijk. Zelf houd ik ook meer van materialen op natuurlijke basis, daarin is idd ook veel vooruitgang !!
  Zó leuk die mini handschoentjes !!

 5. Berthi, leuk dat je web site tot site van de dag gekozen is!
  Leuk weer al die info over stoffen en bewaren en ontwikkeling van nieuwe “stoffen”.
  Afgelopen week vertelde een vriendin dat er in traditionele katoen de helft aan gewicht aan bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt. Wisten jullie dit, ik schrok er van. En ik maar denken dat katoen zo natuurlijk is!

 6. Ik koester katoen linnen en wol , prachtige produkten !
  Wat er tegenwoordig door minder goede bewerkingen nog aan toe wordt gevoegd , zoals verkeerde verfstoffen e.a. dat is zeer bedenkelijk .
  Ik heb twee uitgaven van het textielwaren boek door W.J.C.van Paassen en J.H.Ruygrok
  uitg J.B.Wolters – Groningen , Djakarta
  Vijftiende druk -1952 – 268 pag. prijs F 5,90
  en vier en twintigste druk – 1972
  door P.J.M.van Gorp Ing. en
  A.J.G.M.Hombergen Ing.
  Uitg.Wolters – Noordhoff bv Groningen
  451 pag . prijs F 38.75
  Let op het aantal pagina,s en prijsverschil !
  Ik vind het eigenlijk wel nodig eens uit te zien naar een latere editie met meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied .
  Als er al een uitgave van de laatste jaren zal bestaan zal het nog veel meer uitgebreid zijn .
  Het valt mij vaker op dat de kennis over textiel bij verkoop personeel maar matig is .
  Problemen met voering wat na betrekkelijk korte tijd al verschrikkelijke slijtage plekken vertoond en ik kijk op het ingenaaide etiket ontdek ik een samenstelling van 55 % acetaat en 45 % viscose .
  De acetaat is mijn grote schrik .
  Als ik het woord acetaat noem kijkt de verkoopster mij aan , daar heeft ze nog nooit van gehoord .

 7. Wat een ontzettend leuke verrassing vandaag… de site van de dag!! Ik heb al een reactie geplaatst op het prikbord!
  Goed dat jullie mij er attent op maken.
  @Mienke, gisteren werd er verteld dat er in een T-shirt van 250 gr., 125 gr. gif zit. Heel goed om daar eens bij stil te staan.
  H&M gaat steeds meer aandacht besteden aan bio-katoen.
  http://lifestyle.be.msn.com/fashion/article.aspx?cp-documentid=2937488
  Ik ben voor de natuurlijke stoffen en niet voor al die synthetische stoffen.
  Gerrie, dank je voor de informatie over de boeken!

 8. Berthi , zomaar een drukke dag voor je .
  Reken er op dat je veel volk over de vloer krijgt .
  Je mag wel een flinke pot koffie zetten .
  Heb je voldoende koffie melk in huis en lekkere koekjes of iets anders ?
  O en vergeet niet er zullen ook wel bezoekers zijn die liever thee drinken .
  Je uitgebreide log van vandaag met heel veel over textielgebeuren en nu nog met je Textile collection op het prikbord , je hebt weer een bijzondere dag vandaag .
  Geniet ervan en wij genieten mee en zijn je erg dankbaar voor alle fijne informatie die je steeds aan ons doorgeeft .
  En met zo,n enorme diversiteit , dat vind ik zo bijzonder .

 9. @Gerrie, mijn dag kan niet meer stuk. Het wordt super gezellig. De koffie is op dit moment in de maak en de thee vergeet ik beslist niet. Thuis zijn er ook altijd veel theeliefhebbers.
  Koekjes zijn er volop, zelfs nog enkele Gentse macronen die Eline vorig weekend meebracht uit Gent. De limburgse vlaai ontbreekt alleen nog….!!! (^_^)
  Dat is zo moeilijk kiezen…. zoveel soorten vlaai en zoveel verschillende smaken!!
  http://www.limburgsevlaai.nl/
  Ik heb trek in koffie en ga nu kijken of die inmiddels klaar is.
  Pak een stoel erbij en schuif gezellig aan!!! Ik luister naar al jullie handwerk/textielverhalen!!
  Gezellige mensen, koffie en thee, zonnige dag en al jullie verhalen. Wat een mooie dag, wat een mooie dag!!

 10. Hoi, hoi! Gefeliciteerd. ;o)
  Bio katoen moet veel meer geteeld en verkocht worden!
  Brrr al dat gif!
  Ligt ’t aan mijn pc, of hebben jullie ook last van “storingen”?
  *piept: help!*

 11. Goh Berthi, wat wordt er veel gedaan op taxtiel gebied. Je URL’s ga ik later nog eens op mijn gemak bekijken. Ik heb ze opgeslagen. Er staat een heleboel informatie op waarvan ik weinig weet. Als je me deze week misschien mist, dan klopt dat. Wij zijn een weekje in Margraten! Tot volgende week.

 12. Hier ben ik nog even. Kun je me vertelen waar ik dat prikbord kan vineden Berthi? Ben toch wel nieuwsgierig hoe het er staat! Alvast bedankt.

 13. Nu ben ik erg bezig met biologisch vegetarisch voedsel om geen gif binnen te krijgen en ook uit te kijken allerlei smeerseltjes e.d. zo mileuvriendelijk en ook zo gifvrij te nemen en dan lees ik hier dat er 125 gif in katoen zit bij een 250 gram T-shirt! Daar schrik ik wel even van! Ik wist wel dat er in een bos rozen zoveel gif zit dat je er 10 ratten mee kan doden. Ik wil dus ook nooit een boeket bloemen in huis, al is het alleen maar voor de poezen, maar ook omdat ik ze lievend bloeiend in de tuin heb staan.
  Ik heb nu heel erg veel vragen over gif in katoen en andere kledingstoffen en ik ga daar eens heel diep induiken op internet e.d.! Als iemand wat sites heeft, graag!

 14. @Mary, ik zie nu pas de link van je staan.
  We gaan terug naar af??!! Ik vraag me af hoeveel vrouwen hiervoor te vinden zijn!

 15. Had je log vanmiddag nog niet gelezen.
  Gefeliciteerd.
  En inderdaad het is wel goed dat er steeds meer bedrijven Bio textiel gaan verkopen.
  Ikzelf ben al jaren fan van Cora Kemperman die naast Bio ook nog een steentje bij draagt aan het mini credit van vrouwen.
  Een goede ontwikkeling.
  Fijn weekend.

 16. @Mary: dit lijkt toch aardig op de Middeleeuwen, toen ik op kostschool zat! Hadden we van die badstof “proppen”, jakkie bah!

 17. @Ineke, ik heb het zelf (net) niet meegemaakt, maar ik heb 2 oudere zussen (ben een nakomelingetje), en daar heb ik het wel van gezien : emmers met “bliep” water stonden dan op de deel !!

 18. <.^###___ hmmm, bij jouw lettertype kijkt de muis wat "raar" uit z'n oogjes... ...piep, alles doet 't weer, maar 't was gistermiddag wel errug rustig! :o)

 19. Gerrie 10.25
  Berthi 10.50
  Juul 14.12
  Berthi 16.44
  Marijna 19.23
  pssst, ik bedoelde hier ook, dat is toch een rustige middag, hebben we lekker met z’n tweetjes hazelnoot-thee gedronken.
  (de muis en de eekhoorn)
  ;o)
  M’n detective begint!
  Doeiiiiiiiiii, ik ren!
  :o)

 20. @Juul, wat ben jij wakker!! (^_^)
  De winterslaap is je ten goede gekomen!! (^_^) (^_^)
  Misschien ben ik toe aan een voorjaarsslaap??? (^_^)

 21. Mooie boel, jij bent helemaal niet slaperig, met je zoekplaatje! LOL
  Ik lig in ’n deuk!
  Niets verklappen hoor!
  ’t is veeeeeeeel te leuk om iedereen lekker te laten speuren.
  En nog lang niet al je lezers speuren (leesbaar) mee…, misschien doe ik later ook nog een poging?
  Maar nu mogen anderen een keertje hun best doen!
  :o)

 22. Mij vertel je niets nieuws…
  LOL
  wat een onding… nauwelijks aanwijzingen…
  kerk en rode bus, bomen in blad…
  … maar ik hoef niet zo nodig te winnen, uiteindelijk zou ik ’t wel vinden, maar ik zoek nog niet zo, ik heb veel te veel lol met de andere meiden…!
  :o)

 23. @Juul, ik weet zeker dat heel veel lezers van mijn blog het kunnen vinden!!
  Meestal is het eenvoudiger dan je denkt!! (^_^)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *