Tussen stro en veren


Het houdt niet op. Alweer een nieuw boek. Nou ja, nieuw is het niet meer helemaal. Het boek Tussen stro en veren, het bed in het Nederlandse interieur van Ileen Montijn werd op 27 september 2006 gepresenteerd.

Het bed is de kern van het wonen, het meest emotioneel beladen meubel in huis. Dit boek gaat over bedsteden en lits-jumeaux, over pronkbedden, opklap-bedden en de nu zo populaire boxspring. Een essayistische cultuurgeschiedenis, met vaart geschreven en goed geïllustreerd: wie het uit heeft kijkt voortaan anders naar zijn eigen bed.

Voor een interview met Ileen Montijn, over het boek Tussen stro en veren, moet je op deze website kijken.

20 gedachten over “Tussen stro en veren

 1. Dat wordt bedde praat vandaag .
  Ben nu al nieuwsgierig wat al de reacties zullen zijn .
  Berthi je hebt zeker ook wel het boekje :
  ONDER DE DEKENS TUSSEN DE LAKENS . . .
  Het bed is zeker ook mijn beste vriend .
  Maar de laatste tijd kan ik er niet meer zoveel rustige uren doorbrengen .
  M,n leven is nog steed een beetje ontregeld .
  Maar als ik bedenk dat we hier over een bed mogen beschikken .Velen op deze wereld liggen maar ergens op de grond of zoals de zwervers een beetje beschutting zoeken met wat kartonnen dozen .
  En als het bed je laatse rust plaats mag zijn , dan zie ik dat als een zegen .

 2. Hoi Berti, net wakker, kopje thee, bakje musli en een vitamine stoot, en als je goed geslapen hebt kan je er weer tegen! Wat een links: de ilog van Ileen is erg leuk om te lezen! Het is waar Corrie, naarmate wij ouder worden is eindeloos slapen niet meer vanzelf sprekend, ik denk met weemoed aan die nachten van 10/12 uur slapen, zonder schuldgevoel dat ik mijn tijd verdoe!

 3. Ileen Montijn schrijft over leuke onderwerpen. Ik wist niet dat ze een website had, maar heb haar Ilog zonet aan mijn Bloglines feeds toegevoegd, zodat ik er nu vaker op zal kijken!

 4. Lijkt mij wel een interessant boek. Je staat er maar weinig bij stil wat voor belangrijke rol je bed in je leven speelt. En wij Nederlanders hebben het er inderdaad goed voorstaan: bijna elke inwoner heeft een bed. Ik zou me zonder mijn bed geen raad weten.

 5. Mooi boek , ja een goed bed is belangrijk !!!
  Het boekje dat Gerrie aanhaalt is idd ook een aanrader. Ik heb het na lang zoeken té duur gekocht bij een antiquariaat maar ben er blij mee.

 6. Er gaat niets boven een fantastisch goed bed. Zo heb ik altijd problemen als ik op ‘vakantie’ ben en me moet aanpassen aan een ander bed. Daar gaan altijd een paar nachten overheen!
  @Gerrie, het boek dat jij noemt, heb ik na lang zoeken kunnen bemachtigen, net als marian’ne m. Het is een fantastisch boek.
  Dit boek van Ileen Montijn heb ik nog niet, maar staat wel op mijn lijstje.
  Leven op stand en Naar buiten van Ileen Montijn staan in mijn boekenkast. Beter gezegd, liggen op mijn boekenstapel! (^_^)

 7. Berthi, wat ben ik blij met je log van vandaag. Ik kom net terug van de site van Ileen Montijn en heb genoten van een aantal artikelen van haar hand en nu heb ik ook meteen een aantal boeken voor mijn verlanglijstje. Hoe het kan weet ik niet als regelmatig bezoekster van de boekhandel, maar ik kende haar nog niet.
  Dat is nu goed gekomen.

 8. Ik wil ook nog wel eens graag horen wie o wie heeft er wel eens in een bedstee geslapen . . . .?
  Bij mijn oma en opa die een enorm groot huis hadden , het was eigenlijk een dubbele woning waar ook mijn oom en tante woonden . Ze hadden een winkel en daags woonden ze altijd in hun grote woonkeuken .
  Zondags zaten ze wel in de kamer naast de winkel . Het was een erg oud huis en in de kamer waren ik meen twee bedsteden .
  Die werden eigenlijk niet gebruikt .
  Maar ik was nogal eens bij opa en oma en het was altijd ” mien kind ”
  Toen waren er ook al oppas oma,s !
  Als ik echt bij hen logeerde dan sliep ik wel boven op een kamertje .
  Maar toen ik eens ziek was vond oma het beter om mij in de bedstee te leggen , dan had ze beter kijk op me .
  Zulke dingen vergeet je toch nooit !

 9. Weer een leuke log vandaag! Een bed heeft echt veel invloed op je bestaan: een foute matras kan al veel fysieke klachten veroorzaken, waardoor je je overdag “bagger” voelt. Wel iets om wat langer bij stil te staan dus.
  @Gerrie: met onze quiltgroep gaan we jaarlijks een midweek naar een vakantiehuisje. Enkele jaren op rij zijn we in IJhorst (bij Staphorst) geweest. Daar is een park met huisjes in oude stijl met boven op de overloop een bedstee. Ik heb daar ooit 4 nachten geslapen. Ik weet nog, dat er een dikke spin in het hoekje boven m’n hoofd zat. Brrrr!!! Verder was het wel heel knus. Ik moet er alleen niet aan denken, dat je daar met echtgenoot en vaak nog een kind onder je bed geschoven, half zittend moest slapen. Niet echt gemakkelijk!

 10. Bedstee ervaringen . . . . bedstee gedachten . . .
  Ineke dank je , ook een leuk verhaal .
  Mooi toch al die herinneringen .
  Ik vond dat opbergplankje boven in de stee ook zo leuk .
  Opeens schiet mij te binnen dat oma de doos met foto,s ( dat waren er toen nog niet zoveel ) en mooie ansichten in de bedstee bewaarde . Zeker op dat plankje .
  En wat kon ik me goed vermaken met al die prachtige kaarten .

 11. Gerrie, Ineke leuke bedstee verhalen. Ja de herinnering en nostalgie is daar leuk aan.
  En Ineke jij laat zien waarom ik er van griezel, spinnen !!!
  Zelfs nu wil ik mijn bed los van de muur en zeker geen plankjes etc. in mijn buurt waar een spin aan kan hangen, grrrrrr :-))).

 12. Hoi Berthi, het bed-boek ligt op mijn nachtkastje, gewonnen via de NS lezers site. Goed en interessant boek, nu waardeer ik mijn eigen fijne bed nog meer….

 13. Wat een boeiende verhalen, Gerrie en Ineke.
  Ik heb geen ervaring met een bedstee. Om eerlijk te zeggen trekt het me niet om een nacht door te brengen in een bedstee. Ik heb graag veel ruimte om me heen, als het kan.
  En marian’ne m, een spin pak je op en zet je buiten de deur! (^_^) (^_^)
  @miriam tegels, fijn dat je ons laat weten dat het een goed en interessant boek is.
  Nu staat het met stip op mijn boekenlijstje.
  Dat is nog eens leuk om via de NS een boek te winnen!

 14. in de boerderij waar ik geboren ben, kan ik mij nog herinneren dat van de bedstee kasten waren gemaakt ………….

 15. Wat een veelzijdige vrouw hè, Ileen Montijn, ik heb weleens wat van haar gelezen. Ook even een bezoekje aan haar site gebracht. Interessant en informatief!

 16. Wat een leuk boek lijk me dat. Bedden hebben een belangrijke functie in het leven. Geen meubelstuk dat zo intensief wordt gebruikt. Als je er over nadenkt, besef je steeds meer hoe belangrijk een bed kan zijn!Als ik met vakantie ben, hoop ik altijd op een lekker zacht bed. Maar soms valt dat vies tegen!!! En dan die kussens erbij! Nemen jullie ook je kussen mee als je met vakantie gaat? Ik tegenwoordig wel. Ik wordt echt een zeur wat dat betreft.

 17. @marijna, vergeet ik het kussen zomaar, terwijl dat misschien nog wel belangrijker is dan het matras.
  Thuis heb ik al zoveel kussens geprobeerd. De een te hard, de ander te zacht… bestaat het goede exemplaar wel?
  En als je op vakantie bent is het kussen vaak een ramp!!

 18. ONDER DE DEKENS ,TUSSEN DE LAKENS . . .
  A.Meulenbelt-Nieuwburg
  Uitgegeven door het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem en uitgeverij Terra te Zutphen (1981)
  ISBN 90.6255.081.9
  Niet meer PILOW-TALK vanavond ? Dan maar lekker slapen strakjes .

 19. Over kussens meenemen gesproken: ik ben jaren geleden een hele tijd poliklinisch geruggeprikt, brrrr. Na afloop moest ik dan een uur of 2 blijven liggen en ik nam dan altijd mijn kleine zijden kussentje mee. Die dikke pillen van het ziekenhuis vond ik te erg! Ook op vakantie neem ik altijd mijn eigen kussentje mee uit angst daar ook op van die dikke pillen of nekrollen te stuiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *