Stoplap 1856



In 1808 werd de Openbare Werk- en Leerschool te Amsterdam gerealiseerd. In de maand juli van dat jaar werden twee Openbare Werk- en Leerscholen voor meisjes geopend. Deze twee instellingen kregen de aanduiding school ‘Letter A’ en school ‘Letter B’. De letters LB die je op deze stoplap ziet verwijzen naar de school ‘Letter B’. In school A werd als ‘leermeesteresse’ Grietje Krijgsman aangesteld en in school B was dat Geertrui Rijnderts. Hoewel zij waren getrouwd behielden zij hun eigen namen. Beide vrouwen werden geassisteerd door hun respectieve dochters Sophia Brandenburg en Alida Haring. AB, de maakster van deze stoplap, stond onder leiding van Alida Haring. Er werden tevens zes regentessen aangesteld voor het toezicht. Op deze stoplap zien we vier regentessen onder de kronen geborduurd.
De regentessen zijn:

BTS – Barbara ten Sande

AVE – Anna van Eeghen

CVL – Catharina van Lennep

ED – Elisabeth Dedel

In het boek Over merklappen gesproken… van M.G.A. Schipper-van Lottum staat op bladzijde 159 een vergelijkbare stoplap.
De stoppen die we zien zijn:

Links boven:

winkelhaakstop in spitskeper

ster ganzenoogje/diamantje

spitskeper

Links midden: platbinding in ruit

maasstop (rechts)

Onder:

keperstop (links)

satijnbinding

damaststop in de hoek met zelfkant

Zoals je ziet is deze stoplap ingelijst. Er zit een brede oude lijst, uit dezelfde periode als de stoplap is, omheen en er zit het oude ‘bobbeltjesglas’ voor. Tussen het glas en de stoplap zitten perspex latjes.

34 gedachten over “Stoplap 1856

  1. MOOI !!!
    Ik ga snel naar mijn bedje en lees/kijk het morgen lekker uitgebreid !!!!

  2. De geschiedenis achter zo’n lap boeit mij meer dan de lap zelf, misschien omdat ik geen idee heb hoe zij dit nu toch maken, de kleuren zijn prachtig.

  3. Indrukwekkend, de vaardigheden die de meisjes leerden. Waren het arme of rijke meisjes die op die school zaten, ofwel, leerden ze dit voor hun eigen toekomstige uitzet en huishouden, of voor de familie bij wie ze in dienst kwamen? Prachtige lap, zeg.

  4. Wat een prachtig staaltje vakwerk!
    En wat goed, dat het zo goed gedocumenteerd achtergebleven is, dat maakt het des te interessanter voor ons. Opmerkelijk trouwens, dat hier getrouwde dames mochten lesgeven.
    Nog laat in de zestiger jaren van de 20e eeuw moesten leraressen bij hun huwelijk ontslag nemen!

  5. Even vertellen dat ik zoeven een prachtige collectie vingerhoeden kon bewonderen bij Arte .
    Heb weinig tijd , maar hoop dat ik hier later meer over kan vinden op internet .

  6. Wat een prachtige stoplap. En interessant om het verhaal er van te lezen.
    De maakster moest dus allerlei initialen verwerken op de lap maar haar eigen naam staat er niet op? En ook geen jaartal?

  7. Berthi, da’s andere koek zulke fijne stopjes te maken. Toen ik de eerste foto zag, vond ik het jammer dat ik geen details kon zien, maar al lezende verschenen gelukkig de twee detailfoto’s. Ongelofelijk fijn werk zeg. Dat zal niet altijd “leuk” werk geweest zijn, zoals wij voor onze lol borduren.

  8. Wat een VAKWERK !!!! Ik ben helemaal stil van bewondering.ONGELOOFLIJK KNAP!!!

  9. @Bert(ie), de Openbare Werk- en Leerschool te Amsterdam was alleen bestemd voor meisjes uit de volksklasse.
    @Hannah, het jaartal is 1856 en haar initialen zijn AB. Verder staan er de initialen van vier regentessen onder de kronen geborduurd.
    Deze stoplap vind ik een kunstwerk!!
    De bloemetjesrand is zeer fijn geborduurd en daaronder is nog een opengewerkt randje te vinden, dat helaas niet op de foto is te zien.

  10. vooral het verhaal achter dezelap is zo interressant, en zop knap gedaan. fijn linnen en geen daglichtlamp ,ik moet er niet aan denken, die arme ogen , en ware er vroeger grote ramen met veel daglicht inde scholen ? ik geloof het haast niet

  11. Mooi werkstuk zeg!!! Vele uren nijver borduren!!!! En wat zouden ze er naderhand mee verdiend/t hebben? Wij kunnen ons dit niet meer voorstellen he om zulk fijn werk te maken , ik heb tenminste een leesbril en een loepbril en ik moet toch echt aan een nieuwe bril.
    Nee ik zie het mezelf toch niet doen hoor , gelukkig zijn er onder ons handwerksters nog die wel geduldig zijn en dit fijne werk maken! Applaus voor jezelf!
    Marlies

  12. wat een prachtige lap en wat een mooi verhaal wat erbij hoort. Waar haal je deze informatie allemaal vandaan?
    Hoe gaat het met je eigen boekje over merklappen?

  13. @Marlies, iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten! Jij ook! Jij hebt al heel veel kinderen blij gemaakt met je Droomdekens!
    @noor, ik moet nog beginnen met mijn boekje. Op dit moment heb ik het erg druk met activiteiten voor het NK Jeugdschaak dat van 27 april tot en met 5 mei in Venlo gehouden wordt.
    Eind juni stop ik met mijn bezigheden voor het schaken. En….. daarna (ik denk na de zomervakantie ga ik beginnen).
    Als het NK Jeugdschaak is afgelopen wil ik eerst eens de tijd nemen om de tuin eindelijk op orde te brengen. Die wacht al té lang op de voorjaarsschoonmaak!
    Informatie over merklappen haal ik veel uit de boeken van Schipper-van Lottum.

  14. dank je voor je toevoeging, Berthi.
    Je kunt ook niet alles tegelijk, de dingen één voor één afhandelen.

  15. @noor, inderdaad…. anders raak ik het overzicht kwijt en dan komt er niets meer uit mijn handen!!

  16. Wat een prachtige lap. Ik zal straks ook even Schipper-van Lottem erbij pakken ter leering ende vermaeck. Fijn dat je er zoveel informatie bij geeft.

  17. Wat een prachtige lap. Ik zal straks ook even Schipper-van Lottem erbij pakken ter leering ende vermaeck. Fijn dat je er zoveel informatie bij geeft.

  18. Wow wat een lap, en wat jammer dat dit soort kunst, kunde en vaardigheid tegenwoordig zo zeldzaam is.

  19. Wat een prachtige merk lap is dit. En leuke informatie erbij zoals altijd. Dankjewel Berthi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *