Alweer wasdag

Zo was het…
zo is het.


Op de bovenste foto zie je de waslijn in Spakenburg in vroegere tijden en de onderste foto laat de moderne versie van de waslijn zien. Het leuke van deze moderne waslijn is, dat het door Ikea Mangel wordt genoemd. Onder een mangel versta ik iets anders. Toch maar weer van Dale er bijgehaald. Mangel: apparaat met cilinders waartussen stoffen droog- en gladgeperst worden. Aardig dat Ikea voor een nieuwe betekenis van het woord mangel zorgt!

26 gedachten over “Alweer wasdag

 1. Wat een klein droog plekje voor de schone was. Ik denk dat er nog een stok onder komt te staan waardoor het los van het huis komt.
  Grappig de naam van het rek, maarrrr ze hadden het toch beter moeten uitzoeken. Of zou het in het Ikea’s (Zweeds) wel mangel heten :-))).

 2. Nou snap ik ook die Hollandse properheid,…als je zo de was ophangt moeten de ramen en luiken en gevel wel schoon zijn,…

 3. Heten de Ikea-dingen niet naar hun ontwerper? Misschien is dit doogrek wel door een mevrouw of meneer Mangel ontworpen….

 4. Inderdaad de was hangt wel erg tegen het huis. Als ik de was tegen het huis aan gang zal die er niet schoner van worden. ;-)))

 5. Als je nu op wasdag door Bunschoten-Spakenburg rijdt, zie je af en toe nog een draad met palen eronder, vaak langs de slootkant en soms nog met heel aparte wasknijpers. Maar ook daar heeft de wasdroogtrommel zijn intree gedaan, al lang geleden. De staak van deze nijvere huisvrouw staat naast het tweede luik van rechts en zal wel van het huis af geduwd worden, als alle was opgehangen is. Leuke foto weer, Berthi!
  O ja, en lang niet alle ontwerpen werden naar hun ontwerper genoemd. Anders zouden -tig ontwerpen ook dezelfde naam moeten hebben. Ik heb trouwens dit rekje, nog uit onze caravan-periode.

 6. @MM, ik denk dat de waslijn op dezelfde manier komt te hangen als bij deze afbeelding:
  http://berthi.web-log.nl/berthi/2006/03/wasdag.html
  @eva, dank je voor de toelichting. Jij spreekt de taal en kan het weten!
  @ineke, het is er nog steeds niet van gekomen om richting Urk, Spakenburg of Rouveen te gaan. Ik ga het nu in mijn agenda noteren om in de zomervakantie op maandag die kant op te gaan en vervolgens overal foto’s van waslijnen te maken! Lijkt me hartstikke leuk!
  @Mien B, bij mij is het elke dag wasdag.
  Onbegrijpelijk waarom die wasmand nooit leeg is bij mij. Nou ja, soms een half uurtje!!! (^_^)
  En laten we het dan nog niet hebben over de hoeveelheid was die opgestapeld ligt om gestreken te worden!! Ben ik blij dat ik niet hoef te mangelen!!! (^_^)
  In Zweden wordt er wel gemangeld. Leuk om deze informatie te lezen:
  http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=9&langId=-22&catalogId=10103&productId=60969
  Kijk bij productinformatie en dan bij ‘goed om te weten’.

 7. Om even terug te komen op de IKEA-namen: naar de ontwerper worden ze zeker niet genoemd. Er komt van alles voorbij: plaatsnamen, persoonsnamen, eilanden, werkwoorden enz. Een klaptafel heet MUDDUS (een plaatsje). Een schaal heet BLANDA (mengen). Een strijkplank heet STRYKA (strijken). Dit droogrek zit in de categorie ‘wassen’, en iets beters konden ze waarschijnlijk niet bedenken maar het droogrek is in Zweden heel populair en wordt veel gebruikt. Nog andere Zweedse vragen?

 8. @eva, eigenlijk zou ik nog zoveel willen weten over Zweden en hun textiel!!
  Misschien wil jij wel eens een log schrijven???

 9. Nog even over Bunschoten-Spakenburg: daar wordt deze week, 18 t/m 21 april in een voormalig kerkje, Kerkstraat 7, de nationale MINIQUILT tentoonstelling gehouden. De quilts mogen niet groter dan 60×40 cm zijn (200 cm in omtrek). Er is jaarlijks een thema (ik meen dit jaar Wind en water of Wadden; weet ik niet meer precies), maar er hangen ook quilts, die buiten het thema vallen.
  Openingstijden: woe 10-17u, andere dagen 10-17u.
  En na afloop een heerlijk broodje vis aan het pittoreske haventje!

 10. kiezen we voor de wasdag van Berthi of het dagje uit van Ineke ? hm, ik geloof dat ik de was maar aan de wilgen hang en een lekker broodje paling ga eten.
  Ik heb geen tijd voor de was want ik had gisteren geen internet 😉
  fijne dag allemaal

 11. @ineke, weer zo’n leuke expositie en ik heb het al zo druk deze week!!!
  En nu lees ik op de site van het Quiltersgilde dat het ook nog zo’n bijzonder mooi thema heeft:
  ‘Van klederdracht naar Mondriaan’.
  http://www.quiltersgilde.nl/exp_mini2007.php
  Openingstijden zijn woensdag 18 april van 12.00-17.00 uur, overige dagen van 10.00-17.00 uur.

 12. @marcella, geen internet….. wat een ellende!! (^_^) Gelukkig kon het euvel snel opgelost worden en kan je vandaag aan de slag om de schade in te halen! (^_^)

 13. leuke plaatjes van de wasdag. het rekje is zekr nog polupair. Ik kan niet zonder, heb ook een grotere uitvoering, veel plezier in spakenburg allemaal. ik blijf thuis en geniet van de zon zolang het kan

 14. Even wil ik iets rechtzetten. Ik schreef eerder dat Muddus een plaatjes is, maar bedacht mij ineens dat het een heel groot Nationaal Park is in Noord-Zweden.

 15. Leuke foto en ergens ook zo herkenbaar van vroeger. Al woonde ik toen ook op een dorp en je lange lijnen in de tuin zag hangen vol met was, ook hier bij ons. Ik heb al jaren een klein lijntje tussen twee bomen op mijn plaats van een meter of vier. Vind dat nog steeds fijner dan een wasrek 🙂
  Mijn moeder had vroeger ook een mangel op haar wasmachine. Ik zie haar nog draaien en voorwringen. Vooral in de winter was het bar en boos. De was hing op houten rekken bij de potkachel in de keuken te drogen en aan de stangen eromheen. Van die twee houten wasrekken moet ik er nog 2 in de schuur hebben. Ze deden nog dienst om een tentje te bouwen toen mijn dochter klein was 🙂

 16. Ik ben zo blij met m’n: W.A.S.D.R.O.G.E.R.
  Maar wat een mooie oude foto!
  Om te “gillen”: “Door de knopen is dit product niet geschikt om te mangelen.”…
  Maar het zette me aan het denken…
  En volgens onderstaande eerste link (kost even tijd) kwam ik erachter dat mangelen in Zweden blijkbaar heel gewoon is. (maar dat wist je waarschijnlijk al…)
  Het is verder een leuk verhaal over een van oorsprong Zweedse die in de VS woont en daar wasproblemen tegen het lijf loopt waar ik nog nooit bij had stilgestaan…
  http://www.ritaleydon.com/Zwriting/1997/cylinda.html
  Ze heeft nog meer geschreven(klik bovenaan op “back”, ik heb al een paar essays gelezen, vooral “Sprinkling dad” vond ik aangrijpend, met een apart fotoverslag.
  Zo kwam ik via de was weer terecht bij een verhaal, en “verhalen, daar hou jij van”…
  LOL ;o)
  Nog wat Zweedse mangelplanken als toetje?
  http://www.country-gallery.com/swedishmangles.html
  Ik huppel weer verder, ik loop achter…
  ;o)

 17. Berthi, na een paar dagen afwezigheid heb ik net even een paar logjes gelezen en zag dat leuke verhaal over Marjan Berk, zo komisch geschreven. Toen kwam ik allerlei zeer enthousiaste reacties tegen over Juul die men had gemist en die nu een superleuke link naar zweedse mangels geeft. En als laatste die foto van de was vroeger en nu…heerlijk ik ben weer bij. Geen Zaans museum gezien, had het hele weekend bezigheid, vrijdag heerlijk in Edam geweest, zaterdag kleindochter met vriendin te logeren gekregen en die hadden geen zin in een museum maar in bruin worden. Heel begrijpeleijk en zo kon ik dus eindelijk een paar Ufo’s wegwerken. Allemaal leuk dus!

 18. Om even terug te komen op de ‘swedish mangles’ heten deze in het Zweeds niet ‘mangel’, maar ‘mangelbräde’, oftewel mangelplank. Werden in de 17e, 18e en 19e eeuw veel gemaakt en meestal als geschenk van de aanstaande bruidegom aan zijn aanstaande bruid en vaak met een gestileerde paardenkop als handvat. Werden ze gebruikt, dan werd het voorwerp wat gemangeld moest worden om een cylinder gerold en dan werd er met de plank stevig overheen gerold. Dat was mangelen in die tijd.

 19. Haha, misschien betekent mangel in het Zweeds wel droogrek!! Je weet maar nooit.
  Maarre… de was droger heb ik liever dan dat rekje. Wat was het behelpen in vroeger tijden hé?

 20. @Juul, wat een link heb je weer gevonden!! Zo leer je toch heel wat op internet!!
  Het verhaal van “Sprinkling dad” is héél aangrijpend!! Ik houd inderdaad van verhalen en zo’n verhaal blijft toch wel meer bij je dan andere verhalen!
  Mooie Zweedse mangelplanken. Ik vind ze zo mooi en herkenbaar vanwege het paardenkop-handvat.
  @Eva, dank je voor de uitleg. Als ik een lezing geef over mangelen en mangeldoeken, dan neem ik ook altijd een mangelplank met rol mee om het mangelen voor te kunnen doen.
  Ook neem ik een miniatuur trekmangel mee.
  @Corrie, dat geeft altijd een fijn gevoel als je enkele ufo’s minder hebt!!
  @Marijna, ik heb mijn wasdroger de deur uit gedaan….. onding!!! (^_^)
  @Eva, wat leren we vandaag toch veel via jou over Zweden en het Zweeds!

 21. Mooie ouwe foto. Zo blij dat we het nu moderner hebben… overigens:
  Translations (uit het Zweeds)
  mangel
  voederbiet [de ~]
  mangel
  wringers [de ~ ,mv.]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *