Museumweekend 2007

Het is bijna weer zover. Zaterdag 14 april en zondag 15 april is het museumweekend. Enkele leuke uitstapjes heb ik op een rijtje gezet.

In het kader van het nationaal museumweekend zal op zaterdag 14 april het Historisch Museum de Bevelanden te Goes een schitterende overzichtsshow houden van vrijwel alle in Zeeland gedragen streekdrachten, van circa 1800 tot heden. Ruim 40 modellen laten je onder leiding van conservator Textiel en Streekdracht Jankees Goud kennismaken met de verbluffende pracht en verscheidenheid van Zeeuwse streekdrachten.
Aanvang modeshow: 11.30 uur en 14.00 uur. Locatie: Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat te Goes. Tussen 13.00 uur en 14.00 uur zal er een show zijn met werk van hoedenontwerpster Wil van Weele van Hat Art uit Wolphaartsdijk. Toegang gratis.

In Het Schielandshuis te Rotterdam is er de expositie Achter gesloten deuren, van keurslijf tot string. Ware schoonheid zit van binnen, maar het lichaam blijkt al eeuwenlang gemanipuleerd met lingerie. Soms door het in een gewenste vorm te dwingen, soms door spannende details, maar altijd om te verleiden. Het resultaat blijkt vaak prachtig, maar soms ook beklemmend.

Een afgesloten ruimte voelt benauwend en onbehaaglijk. Gevoelens die ook worden opgeroepen door het korset, al eeuwenlang hét middel voor een perfect silhouet. Hier meer volume, daar minder, goedschiks of kwaadschiks. Want: wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Ook tegenwoordig is het korset weer in zwang, denk bijvoorbeeld aan het Gaultier korset voor Madonna en ontwerpen van Vivienne Westwood. Lingerieontwerpster Marlies Dekkers (zakenvrouw 2007) neemt een deel van de tentoonstelling voor haar rekening. Daarnaast is er werk te zien van jonge ontwerpers als Claes Iversen en Michael van der Meide. Ook komen in de tentoonstelling thema’s als reformondergoed, zuiverheid en zedigheid, de geschiedenis van de beha, plastische chirurgie, medische consequenties en de ontwikkeling van de gulp in herenondergoed aan bod.

In het Tropenmuseum te Amsterdam kun je genieten van de prachtige tentoonstelling Pracht en Kraal. In deze log kan je er meer over lezen.

In het Gemeentemuseum Den Haag is er tot en met 30 april 2007 de tentoonstelling Sixties; kunst, mode, design, film en fotografie. De tentoonstelling Sixties geeft een uniek tijdsbeeld van een van de meest woelige decennia van de twintigste eeuw: de jaren zestig. Naast Nederlandse kunstenaars als Stanley Brouwn, Constant, Ger van Elk, Daan van Golden en Jan Schoonhoven, zijn ook internationale iconen als Bill Copley, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton, Robert Morris, Dan Flavin en Andy Warhol vertegenwoordigd. De combinatie kunst, mode, films, foto’s en design maakt naast de culturele ook de politieke en maatschappelijke veranderingen van deze kleurrijke periode voelbaar.

Kitty van der Mijll Dekker (1908-2004) is één van de weinige Nederlandse vrouwen geweest, die een opleiding heeft gevolgd aan de beroemde ontwerpschool Het Bauhaus in Duitsland. In het Textielmuseum in Tilburg kun je naar de tentoonstelling over haar werk ‘In het spoor van Bauhaus’.

Afgestudeerd aan de weverijafdeling en teruggekeerd naar Nederland, leidde zij bijna 35 jaar niet alleen een eigen weverijatelier en was als textielontwerper voor de industrie werkzaam, ook gaf zij al die jaren als docent de ideeën van het Bauhaus aan talrijke studenten door. Haar werk, zowel uit de Bauhaustijd als later, vormt het onderwerp van de expositie. Er worden weefsels, tapijten, huishoudgoed, ontwerpen en documenten getoond.

Antieke en moderne merklappen zijn er op zaterdag 14 april, van 10.00 uur tot 15.00 uur, te zien in Eungs Schöppe te Markelo.

In het Huizer Museum is er zaterdag 14 april, van 11.00 uur tot 17.00 uur, de textieltentoonstelling Veel-zijde-g, Echo van de Gouden Eeuw te bewonderen. In deze tentoonstelling zijn prachtige kunstwerken te zien geïnspireerd op de Gouden Eeuw, maar ook enkele die speciaal zijn gemaakt als inspiratie op de Huizer Klederdracht. En wat dacht je van de handwerken die de vrouwen vroeger nog onder de knie moesten krijgen? Dit werd o.a. geleerd op de Blaricumse Naaischool en de Breischool in Huizen. En dan hebben we natuurlijk de Huizer Klederdracht, vaak geheel met de hand gemaakt. Er valt dus veel te zien in het museum.
Maar naast zien, mag je in deze tentoonstelling ook voelen! Op de leestafel liggen prachtige boeken van textiel, gemaakt door de 26 deelnemende kunstenaars. Er is gewerkt met zelfgemaakte stoffen die vaak onherkenbaar bewerkt zijn door ze te smelten, te scheuren of te vervilten. Er zijn ook kralen en knopen gebruikt en combinaties gemaakt met leer, papier en keramiek. Neem waar, ervaar, kijk en voel.

Op zaterdag 14 april is in het Veluws Museum Nairac te Barneveld de tentoonstelling Sierwerk: bijzondere sieraden van onorthodoxe materialen te zien.
Wat hebben een tuinslang, een plastic goudvis, een autoband en een Chinese krant met elkaar te maken?

Op deze tentoonstelling: alles. Het zijn maar enkele van de materialen die 16 kunstenaars verwerken in hun sieraden. Wat nog meer: industriële drukveren, perspex, rubber, vilt, kant, siliconen en zelfs hier en daar – als contrast en verrassing – parels, goud en zilver. Dit laatste verraadt dat veel van de kunstenaars – behalve de kunstacademie – een opleiding hebben gekregen als edelsmid. Niet alleen moet je als sieradenmaker een originele geest hebben en in vaak eenvoudige of zelfs onooglijke spullen iets bijzonders zien, veel van de ontwerpen vergen bovendien ook een hoogstaand technisch kunnen.

Op zaterdag 14 april is de expositie ‘Tassentic’ te zien in Museum De Koperen Knop. Deze dag zal er een workshop voor kinderen worden gegeven. Zij kunnen een papieren tas beplakken en inkleuren. Daarnaast wordt er voor de volwassenen demonstraties gegeven in het kralentasjes breien naar oude voorbeelden.
Naast bijzondere historische tassen zoals het kousenbeursje, de dijzak, de chatelaine, de beugeltas, het elegante handtasje en het kunststoffen tasje van de jaren vijftig zijn ook veel moderne tassen te zien. Het museum heeft bij de inrichting van de expositie juist de aandacht willen richten op tassen van een bijzonder ontwerp. Het enthousiasme onder de hedendaagse ontwerpers voor deelname aan de exposities was dan ook groot. Daarnaast treft u op de expositie ook bekende merken aan, zoals Louis Vuitton, Prada, Dior en Chanel. Ook de aankomende ontwerpers van de Stichting Vakopleiding te Nieuwegein doen mee. En leerlingen van de scholengemeenschap De Hoven, locatie Calvijn te Hardinxveld-Giessendam hebben futuristisch tassen ontworpen en de origineelste exemplaren hiervan zullen te zien zijn. Daarnaast is er nog een tassenproject van Theater ’t Pand te Gorinchem te zien.

Fie van Dijk houdt zich al 20 jaar bezig met Lierse Kant. Tijdens de expositie laat Fie veel van haar eigen werk zien en er is ook werk van cursisten tentoongesteld. Tevens wordt op veler verzoek een nieuw boek gepresenteerd: “De Lierse Kant met al zijn pracht – deel 8”. De expositie is te zien op zaterdag 14 april van 13.00 uur tot 16.00 uur in De Lunterse Hof te Lunteren.

16 gedachten over “Museumweekend 2007

 1. sjonge, dat is een lijst, morgen uitgebreid lezen.
  Wat mooi toch dat er zo veel moois bewaard blijft, gemaakt wordt en dat het gedeeld wordt met ons.

 2. @marian’ne m, deze keer heb ik op tijd een mooie lijst gemaakt! (^_^)
  En nu nog een keuze maken!! (^_^)

 3. wat veel! Ik ben zaterdag de 14e op de ALV van Merkwaardig en zal dus alleen zondag ergns heen kunnen, als ik nog energie heb. 😀 Misschien eindelijk naar het Tropenmuseum, dat is tenslotte ‘om de hoek’ 😉

 4. Eén museumweekend?
  Met zo’n lijst hebben we het hele jaar door museumweekend!
  Leuke tips staan ertussen!!

 5. wat een heerlijk uitgebreide lijst. Helaas lukt het me dit weekend niet een museum te bezoeken, maar ik neem aan dat sommige exposities na het weekend ook nog doorgaan? al mis je dan wel de aanwezigheid van de ontwerpers.

 6. Jeetje Berthi, wat een uitgebreide log! En ik kom alleen maar tijd tekort, hoe moet dat nou?

 7. Dames, we mogen niet klagen, we moeten zéér tevreden zijn dat er zó ontzettend veel te doen is op textielgebied!!!
  De meeste exposities lopen nog even door na het museumweekend (een blik op de website werpen) en er komen vast weer mooie nieuwe exposities bij.
  Voor het museumweekend kunnen we een keuze maken uit een prachtige hoeveelheid tentoonstellingen.
  Helaas zal het mij dit weekend niet lukken om een museum te bezoeken.
  Zaterdag ben ik op dezelfde plaats waar Marion zal zijn. En zondag zijn er andere plannen.
  Marion, wellicht zien we elkaar zaterdag!?
  Voor wie wel tijd heeft om een bezoek te brengen aan een museum, wens ik alvast veel plezier!!

 8. je hebt me wel voor een probleem gezet. wat moet wel kiezen en wat niet, het meeste valt af omdat het te ver is en gelukkig zijn er veel dingen ook na het weekend te zien

 9. Berthi, wat heb je vandaag een grote hoeveelheid informatie op je log!! Erg leuk weer allemaal. Het artikel over het Lierse kant is erg mooi en zelf ben ik gek op tassen! Het museum in Markelo vind ik zeer interessant. Pfffff….ik wil alles wel zien, maar dat gaat natuurlijk niet. Dan ben ik dagelijks bezig met Nederland door te reizen! LOL Dankjewel voor deze informatie.

 10. Berthi, het Huizer Museum zou in aanmerking komen, is nl. dichtbij mijn zus en zouden we samen kunnen gaan. Maar 🙁 mijn hele weekend is al volgepland. Geeft niets, zoals al eerder geschreven, de musea zijn later ook nog open, dan maar betalen voor zoveel moois, helemaal niet erg.

 11. Wat heb je veel informatie voor ons verzameld, prachtig, met al die foto’s! Ik heb al een museumroute uitgestipeld voot na 12 mei.

 12. Jeetje wat een tips… ik heb schoenen van Vivienne Westwood. Cool hè? Vinnik wel… Dank voor je reminder voor het museumweekend. We gaan eens kijken of we de eerste zwoele nacht gaan pakken, want dat wordt het …

 13. leuk leuk leuk !!! ik heb alleen zaterdag al een workshop en zondag is dochterlief thuis ….. dus ik denk niet dat ik een museum zal gaan bezoeken ……. (ik heb ze nog niet allemaal op de textielkalender staan, zal ik straks ook gaan aanvullen, bedankt Berthi!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *