Het bezoek van Maaike aan Noordhorn

Maaike is afgelopen vrijdag naar Noordhorn geweest en doet vandaag verslag van haar bezoek.

Recent plaatste Berthi op dit weblog het persbericht van het kostuummuseum met daarin de inhoud van de nieuwe tentoonstelling. Afgelopen vrijdag ben ik hier langs geweest.

In het Kostuummuseum in Noordhorn stuit je direct op een levensgrote foto van een bekende vrouw, het vrouwtje met de breischede, waarvan Japke vorig jaar het verhaal vertelde op dit weblog nadat Berthi haar foto had laten zien. Er is een verband met de eigenaresse van het Kostuummuseum en het vrouwtje met de breischede, het is een voorouder van Hyke Pilat en zodoende staat ze daar.

In het museum zelf moet je vooral niet te snel lopen, er is veel te zien tijdens deze tentoonstelling alhoewel de eigenaar verklapte dat er ook nog driekwart van de collectie van het museum opgeborgen ligt. Zo zijn er o.a. drie babyjakjes waarvan de oudste rond 1700 dateert. Deze werden de baby aangedaan als er kraamvisite kwam zodat de baby op haar/zijn mooist kon worden getoond. Boven op de zolder in een wolk van wit textiel zag ik twee uit oude tipdoeken genaaide doopjurkjes hangen.

De borduurliefhebster kan haar hart op diverse plaatsen in het museum ophalen, bij de linnenkast bijvoorbeeld. De linnenkast ligt vol met van initialen voorzien kledinggoed. Bovenin de kast ligt een rol met nog ongebruikt linnengoed, het was een teken van status als je een rol met ongebruikt linnengoed in je kast had liggen dus hoe meer ongebruikte rollen, hoe beter. Daarnaast is er een scène tentoongesteld waarin een handwerkjuf borduurles geeft aan twee zusjes en is er een oud handwerkwinkeltje met materialen te zien. De merklapliefhebsters kunnen hun hart ophalen bij de oude merklapjes die te zien zijn bij de handwerkjuf maar ook bij de eigentijdse merklappen door Hyke Pilat vervaardigd, zij heeft een duidelijke eigen merklapstijl ontwikkeld.

Ik zou veel meer willen beschrijven maar eigenlijk kun je, als je in de gelegenheid bent, het beste zelf langs komen, iedereen heeft tenslotte andere interesses. Deze tentoonstelling is zo breed opgezet dat er voor ieder iets te zien is. Naast het museum beheren de eigenaren overigens ook een antiquariaat zodat je altijd nog kunt overwegen een souvenir mee naar huis te nemen.

In dit verslag heb ik niets over kostuums geschreven maar het museum heet natuurlijk niets voor niets het Kostuummuseum, de kostuums zijn goed vertegenwoordigd. Wie graag een kostuumshow mee wil maken kan dat op 23 juni a.s. in het museum doen, dan wordt er een kostuumshow gehouden waarbij Friese-, Groningse-, Drentse- en modekostuums uit de 18e en 19e eeuw worden getoond.(Wel opgave vooraf bij het museum gewenst.)

26 gedachten over “Het bezoek van Maaike aan Noordhorn

 1. @Maaike, na het lezen van dit verslag is het helemaal duidelijk waarom wij een bezoek moeten brengen aan het kostuummuseum De Gouden Leeuw in Noordhorn.
  Ik vind het heel bijzonder dat je de foto van Jeltje Groen direct herkende. We hebben het op mijn weblog uitgebreidt over haar gehad, mede door het verhaal van Japke. Het is zeker de moeite waard om het levensverhaal van Jeltje nog eens te lezen.
  Maaike, heel hartelijk dank voor je gastlog!! Je doet er mij en de lezers er een groot plezier mee!!

 2. Maaike, wat een leuk verslag, ik kende dit museum niet maar ben zeker van plan hier te gaan kijken. Ik heb ook de andere logjes er even bijgehaald, prachtig verhaal van Japke, dit ontroert mij erg: het verhaal achter de foto of het kostuum, daar ben ik het meest in geinteresseerd.

 3. Ik wilde er al heen,maar nu helemaal.
  Ook het verhaal van de vrouw met de breischede gelezen,heel bijzonder.
  Ik vind t jammer dat je archieven maar tot juli 2006 aan te klikken zijn,want ik begrijp dat je er al veel langer mee bezig bent en er toen ook al veel interessants te lezen viel.
  Bestaat er een mogelijkheid om dat nog allemaal te lezen?
  groeten .hilly

 4. @ Hilly, bovenaan de pagina’s kan je (op alle logs) terugklikken naar een eerder onderwerp.
  Of via de zoekmachine van Berthi rechts onderin.

 5. Maaike, JIJ hebt dus je hart kunnen ophalen, als borduurster :-)). Bedankt voor je verslag het klinkt allemmaal zó aantrekkelijk !!!

 6. ja naar een eerder onderwerp,maar bv niet naar feb 2006.
  En de zoekmachine leid je naar “Ilse”….

 7. Hilly, de maanden staan ook bovenaan hoor. Je kan per maasnd terugklikken. Berthi heeft veel onderwerpen per maand dus dat wordt scrollen/lezen :-)))
  Succes !!!

 8. @Hilly, marian’ne m legt het helemaal goed uit. Regelmatig zoek ik een log terug in mijn archief. Rechts in de witte balk kan je geen maand in tikken, maar wel naar een onderwerp zoeken.
  Als je de maanden wilt vinden en lezen moet je het op de manier doen zoals marian’ne m het zegt en dan kun je alles lezen.
  Ik heb dit weblog vanaf 20 augustus 2005 en vanaf die datum heb ik al elke dag een log geplaatst. Dat zijn er inmiddels al aardig wat!
  Een tipdoek is een omslagdoek.
  Afbeeldingen van enkele tipdoeken:
  http://www.friesscheepvaartmuseum.nl/index.php?option=com_adlib&Itemid=33&task=topview&CollectionID=1&RecordID=577&PhotoID=740
  http://www.museumdokkum.nl/uploads/1139410087_Tipdoek%208811%20-%20klein.jpg
  http://www.fryskkostum.nl/vrouw2b.htm

 9. mooi verhaal en eeuwig zonde dat het te ver weg is voor mij, dat beha¨p ik niet op 1 dag , maar ben dus dubbel blij met een verslaf en bijbehorende verhalen en linkjes

 10. Mooi verslag Maaike! Ik ben zeker van plan er eens heen te gaan. Wel niet naast de deur, maar dan maken we er maar een “weekendje het hoge noorden” van.

 11. marian’ne en berthi,bedankt voor jullie geduld ,nu heb ik hem…fijn!!Lekker lezen…

 12. op 26 mei 2006,lijkt het wel of ik gekleurde familie van de akertjes zie of wordt t een obsessie?:)

 13. @Hilly, het heeft wel iets weg van de akertjes, maar bij de akertjes zijn de draden op een speciale manier verdraaid met elkaar en bij de haarband uit Chitral blijven de draden los.
  Ik vergeet jouw benaming ‘gekleurde familie van de akertjes’ in ieder geval niet meer.

 14. Maaike, wat leuk om jouw verslag hier te kunnen plaatsen. Ik heb net even op de site van het museum gekeken en ook de winkel ziet er wel heel erg aantrekkelijk uit. Weekendje Groningen misschien 😉 Ook een goede tip voor het teruglezen van logs Berthi. Ik zat er juist vandaag een beetje mee te knoeien. Er valt altijd nog iets te leren, veel zelfs in inernetland.

 15. Wat een mooi verslag Maaike! Ik ben al een paar keer in het museum geweest en het is iedere keer weer genieten!
  Voor alle ‘zuidelijken’: het is de moeite waard om een weekendje Groningen/Friesland te doen!
  Groetjes uit Groningen!

 16. Er gaat niets boven Groningen, nietwaar!Mooi verslag om te lezen, nog leuker om te zien.’k Ben zaterdag wezen kijken en ook een kantklosster komt ruim aan haar trekken.Ik was er nog nooit geweest en het is bij mij om de hoek! Het gebouw is heel knus, een dorpscafe met boven een heuse toneelzaal met een rond plafond in mosterdgeel.Op het toneel figuren gekleed gegroepeerd in 19e eeuws kleding en accesoires.Veel mutsenkant te zien en kant in linnen genaaid.Het is een tentoonstelling waar je met verwondering kijkt wat ze in het verleden konden maken en dat er nog zoveel moois bewaard is gebleven.

 17. mooi verslag Maaike, ik heb erg veel zin om er eens heen te gaan. Eind weg, maar die kant op is er wel meer moois te zien en te beleven. Maken we er toch gewoon een korte vakantie van?

 18. Aan alle lieve dames die graag richting het Noorden willen komen: ’t is de moeite waard! Voor diegenen onder ons die er een langere periode van willen maken, er zijn ook nog textieldagen op de borg Verhildersum te Leens. Dit jaar is dat op 16 en 17 juni a.s.
  Hier is o.a. kantkloswerk te zien, vorig jaar kon je meebreien aan een breirol en ook dit jaar is er iets actueels te zien waarvan ik nu al weet dat bij de gemiddelde lezer van dit weblog de mond van verbazing open zal vallen.

 19. Maaike, dan je wel voor dit leuke verslag. Het stimuleert mij zeker naar het museum te gaan voor en bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *